Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Levenduladomb - Bözöd - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Levenduladomb - Bözöd turisztikai látnivalói

A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen. 2023-ban június 20 és július 9 között szerveztek nyílt napokat, naponta 10-21 óra között.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kormos-kő sziklabástya - Fenyőkút
Kettős sziklabástya
A hősök régi temetője - Csíkszereda
Valahol ott van, hátul...
Nyerges via ferrata vasalt mászóút - Madarasi Hargita
Ne nyúlj hozzá!
Hideg-kút - Borospataka
Vályúrendszer - 1
Fedetlen fedeles híd - Sóvárad
Faszerkezet maradvány
Fenyőkúti tőzegláp
Tőzegrozmaring 2
Toldalagi-kastély - Koronka
Toldalagi-kastély 3
Száraz-patak - Hagymás-hegység
Mészkőfal 2
Pogány-havas
kilatas a talyra 2
Bányanyílás - Hargitafürdő
Ezt jól megrágták

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Levenduladomb Bözöd fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Június 23-án, Szent Iván éjszakája alkalmából tábortüzet gyújtanak, és kívánságlampionokat eregetnek. A rendezvény 19 órakor kezdődik... Fedezzétek fel Bözöd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Levenduladomb!

A legközelebbi település Bözödújfalu, 0,6 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Levenduladomb Bözöd közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,2 km-re. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt.
1,5 km-re. Először 1636-ban említik, de szentélyének formája és a gótikus szamárhátíves ülőfülke a templom korábbi eredetéről vall. A szentély sokszögzáródású, de ablakait átalakították, a diadalívet lebontották. Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat.
4,2 km-re. Az elmúlt években Bözöd környékén, légi régészet nyomán beazonosították a bözödi halomsírokat. Ezeket Orbán Balázs ismertette először, azonban kutatásokra csak 2009 után került sor.
4,7 km-re. Középkori templomról nincs okleveles adat, ennek ellenére bizonyosan már a középkorban volt temploma. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
4,9 km-re. Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Szalmafonó asszonyokat indultunk fotózni. Köszönjük a rejtést. Szeretem a pet előformát. Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon.
5,7 km-re. Erdőszengyörgy nevezetessége a 18-dik század végi volt Rhédey-kastély, amely egy 16-dik századi kastély helyén épült 1759-ben, 1808-ban újjáépítették. Ez az a kastély, amelyben Rhédey Klaudia, Mária brit királynő nagyanyja, II Erzsébet ükanyja felnőtt.
5,7 km-re. Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
6,1 km-re. A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé. Két dobozt rejtettem. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van.
6,1 km-re. Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével, közigazgatásilag Makfalvához tartozik. Marosvásárhelytől 26 km-re délkeletre, a Kis-Küküllő jobb partján fekszik.
6,4 km-re. Az Óriások dombja valamikor Maka várához tartozott, jelenleg a csókfalvi határ legdélibb és legmagasabb csúcsa. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
6,7 km-re. A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. Hármasfalu 244 szám alatt található.
7,1 km-re. Nem olyan nagy gond az a ciprus, legrosszabb esetben ültetünk majd egyet :). A Rava-patak felől indultam a hamisciprus-erdőt megkeresni, ami jelenleg még csak érdekes helyként szerepel a ládalistában.
7,3 km-re. A Bözöd és Gagy közötti vízválasztó gerincén van egy tanya, ahol valószínűleg a kommunisták által kitaszított emberek, családok éltek, akik ott helyben, a kert végében, temetkeztek is. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott. Megkerestük a gyerekekkel. Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton.
7,8 km-re. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt. Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
8,3 km-re. Az építmény északi részén egy felirat is olvasható. A 19-dik században építettek meg a település központjában a református templomot.
8,3 km-re. Maros megye egyik legjelentősebb sírkőkészítő központja Havadtő. A határában bőven található sírkőkészítésre alkalmas homokkő. Érdekesek ezek a sírkövek, érdemes volt felkeresni ezt a helyet is.
8,4 km-re. A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva.
9,5 km-re. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta. A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték.
9,5 km-re. Népi iskola, Geges. Épült 1896-ban.
9,7 km-re. A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.
9,7 km-re. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. Területe már ősidők óta lakott. A geodobozt megtaláltam könnyen. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Ez az 1848-as emlékmű a falun kívül található.
9,8 km-re. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú. Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.
9,8 km-re. Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét. 2010 november 3-án jártunk itt a családommal. Újra felkerestük a családommal a tatárpincéket. A következő értesítést kaptam a facebookon: "Csak szolni szeretnek, hogy Tatarpincek melletti doboz Nyaradszentsimon folott ossze van torve. Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni.
10 km-re. A hőerőműhöz vezető csatornák környékén vagyunk, ennyi zsilipet még sehol sem láttam. Most már teljesen el van hanyagolva az egész berendezés, de még így is lenyűgözött a bonyolultságával.
10,4 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve. Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején.
10,4 km-re. Van olyan hely, ahol az idő megállt, úgy tűnik - pedig, igazából csak egyszerűen nem pörgött fel, ahogy máshol. Ez a hely, ahol az emberek kies völgyekben élik monotonnak tűnő mindennapjaikat, káros külső hatásoktól még mentesen. Pontosan ott, ahol a leírás mutatta. A harangláb bodobács invázió alatt volt. Megtaláltuk közösen maradevel, de nem a helyén, hanem a helye alatt, a földön.
10,5 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
10,9 km-re. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat. A reformáció korában az addig tiszta katolikus lakosság többsége unitárius lesz és 1666-ban önálló anyaegyház. Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek.
11,1 km-re. Székelyvécke bejáratához közel faragott tábla hirdeti, hogy a közeli dombon kilátó található. A magyarországi Eszterlánc zenekar koncertjére érkeztünk Székelyvéckére. A régi helyére tettem egy dobozt, a rejtő nevével (fakir), és persze az enyémmel is. Az út a 14 székely gyalogkapu mellett, a székely kálvárián keresztül vezet a kilátóhoz.
11,2 km-re. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
11,3 km-re. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán.
11,3 km-re. A falu központjában látható református templom az 1792 szeptember 8- án, a Peszente utcában lakó Péter István házánál kiinduló tűzvész alkalmával 110 házzal együtt leégett, a harangok megolvadtak. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése.
11,4 km-re. A székelyvéckei Székely Kálvária Erdőszentgyörgytől 15 km-re, festői környezetben, Székelyvécke határában található. Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell. Jézus szenvedéseit örökíti meg 14 megállón keresztül, székelykapukkal és domborművekkel.
11,6 km-re. A faluban szépen felújított régi házak vannak, megőrizve az eredeti jelleget. A temetőben érdekes feliratú régi sírköveket lehet látni, érdemes ide ellátogatni. Nem csoda hiszen az esőtől védve van. Csendes kis falu.
11,6 km-re. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
11,7 km-re. Az 1567-dik évi regestrum 8 kapuval hozza Rygmany néven. Középkori katolikus lakói, majd a reformáció idején a reformátussá lett hívek Nyárádszentsimonhoz tartoztak. Eljutottunk a harangtoronyhoz, de geoládát nem találtunk. Szeretem a régi hangulatú falvakat, templomokat, mint amilyen ez is. Csak a templomba nem jutottunk be.
11,8 km-re. Érdemes egyet sétálni a településen, és megfigyelni a házaikat, ma már erőteljesen alakítják a faluképet. A cigány népesség Etéd falu lakosságának felét alkotja, hármas rétegződés jellemzi őket.
12,3 km-re. A jelenleg műemlék jellegű házat Bereczki Zsigmond építette 1858-ban, majd 1998-ban és 2012-ben felújították. Küsmöd egyik érdekes látnivalója a Fő utcán található Bereczki-ház, vagy Csitkós ház, ahogy becézik.
12,6 km-re. A küsmödi templom zárva volt, az ódon harangláb nagyon megtetszett. Az elöregedett falunak sajátságos hangulata van, sok a kékre meszelt ház.
13,5 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
13,5 km-re. Kelementelke a Kis-Küküllő jobb partján, Maros megyében, Szövérd szomszédságában található falu. Elnevezése minden bizonnyal arról a gazdáról ered, mely megalapította.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Levenduladomb adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Bözöd térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Az esti forgalom, jövés-menés ellénére is könnyen hozzá lehetett férni. Nagyon érdekes volt.
 • Szeptember 6-án bukkantam rá, első megtalálóként. Gps nem volt segítségemre, de a leírtak alapján könnyen megtalálható, ha tudja az ember, hogy mit keres.
 • A kápolna nagyon aranyos, csak a tornáca kicsit romos. A geodobozt sajnos nem találtuk meg az X alatt, pedig rendesen átkutattuk a tornác alját.
 • Gratulálok a geodoboz megtalálásához. Egy picit csodálkozom, hogy nem nagyon keresik ezt a dobozt.
 • Megvan ez is. Bár mikor felmentem az oldalban s megláttam a temetőt, egyáltalán nem gondoltam, hogy megtalálom annyi sír között.
 • Megtalaltuk. Szep hely, kulonleges bukkfa.
 • A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Sajnos a templomot zárva találtuk és a képeket nézegetve sajnálom, hogy nem tudtunk bemenni.
 • Innen le akartam menni a Gyilkós-tói útra, de jobbnak láttam visszafordulni. Vagy másfél km után már terepjáró kell, vagy egy régi, rossz Dacia.

Sikerült eljutni Bözöd környékére? Tetszett a Levenduladomb? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.