Marosjára - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Iara de Mures Gornesti - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Marosjára

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Marosjára rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
16030 Székelykál kijáratánál. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet. 16356 Teleki-kripta. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája. 17732 Unitárius templom. 1567-ben Iszló néven jelenik meg oklevélben, amikor a regestrumban 14 kapuval jegyzik. 17750 Erdőszengyel. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve. 19358 Ehedi temető. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. 19380 Kripta. A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. 20074 Harangláb. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza. 20950 Teleki kastély. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. 21478 Református templom. A XV. 22410 Teleki kripta. Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik. 22708 Katolikus templom. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. 22953 Református templom. 1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő. 23528 Katolikus templom. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. 24049 Teleki-kastély. 24442 Fatemplom. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el. 24508 Sáromberke tava. A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget. 24991 Petele. Petele középkori temploma ma is áll.

Néhány székely szó jelentése:
Sutu = Papírzsák. Sutu = Nagy hidegben a csizma fejére húzott, posztóból készült alkalmatosság. Szagó bogár = Katicabogár. Száraz koma = Tiszteletbeli koma, aki nem keresztelt. Szemerkél = Permetező, szitáló eső. Szender = Az alvás és ébrenlét közötti állapot.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Csanád vezér szobra
Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.
Síremlék
Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
Temető
Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra.
Székelykapu
Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket.
Magyarpéterlaka 3.67 km-re. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.