Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Marossárpataki tavak - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Marossárpataki tavak

Marossárpataki tavak turisztikai látnivalói

Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából, ilyen a Faragó–Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat. A Sár-patakmedrében az 1970-es években a Faragó és Marossárpatak között elterülő lapályon mesterséges halastavat hoztak létre...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Marossárpataki tavak képtárból:

Részlet 2
Részlet 2
Részlet 3
Részlet 3
Csatorna
Csatorna
Én ezt találtam meg
Én ezt találtam meg
Tarlóégetés a túloldalon
Tarlóégetés a túloldalon

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Marossárpataki tavak fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Marossárpataki tavak!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marossárpatak, 2,28 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Marossárpataki tavak közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Teleki-kripta - Marossárpatak - Egyiptizáló kripta dór oszlopos portikussal. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Sajnos a dobozt nem találtuk meg. A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait.
Marossárpatak - 1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. Betonsarok. Nagyon szép a szoborpark. Szoborpark. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. Locsolás közben. A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Megvan. Meglett. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist.
Póka - 1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.
Pókakeresztúr - 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
Bala-tó Póka - Toldalag tava - Református templom Gernyeszeg - A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere. Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
Teleki kastély Gernyeszeg - Élő barokk kastély. Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk. Gernyeszeg. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Kell még próbálkozni. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. Sikerült bejutni. A Teleki-kastély kapuja zárva volt, kapus sehol. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya.
Sáromberke tava - Ugyanakkor lehetőség nyílik a sütés-főzésre is, és a lakmározás után egy jéghideg sör társaságában pihenhetünk egy hintán, amíg a kapást várjuk. Szép park. Irigylésre méltó szép park, nyáron igazán vonzó lehet. Második alkalommal. Ez a második alkalom volt, amikor a sáromberki halastavak mellett elrejtett geodobozt kerestem. A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget.
Toldalag - 1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
Teleki-kastély Sáromberke - Református templom Vajdaszentivány - 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék. Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan.
Pusztaalmás - 1256-ban Almás néven jelentkezik az okiratokban és úgyszintén 1432-ben is. A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett.
Teleki kripta Sáromberke - 1319-ben Sárombergként jelentkezik az oklevelekben, 1405-ben Sáromberk, 1412-ben Sárumberek néven, a középkorban szász lakói is voltak. A sáromberki Teleki kripta. Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be. Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik, látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18-dik században épített Teleki-kastély.
Mezőmajos - 1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
Teleki-kripta Gernyeszeg - A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
Harangláb Református templom Körtvélyfája - 1768-ban Alsóbölkényből került ide. Kis kitérővel. Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz. Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza.
Vajdaszentivány tava - Erdőszengyel - Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve.
Unoka - Középkori templomáról nincs adat. 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő.
Református templom és harangláb Mezőcsávás - A község a Marosvásárhely Metropolisz Övezethez tartozik. Ott voltam az újrarejtésnél. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk. Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt.
Zongora-ház Mezőcsávás - Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
Ortodox templom Nagyernye - Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta. Lehetne többet tudni erről a rejtésről?. Jó lenne rendezni ennek a rejtésnek a sorsát. Sok munkás a környéken. Sajnos az útjavítás miatt sok munkás pihent a környéken. Mágneses?. Mágneses a doboz, vonzza a romákat? Fürtökben álldogálnak a környéken. Munkanap. Mi is többször próbálkoztunk itt, de mindig kupaktanács volt, amikor arra jártunk. A falu nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át.
Körtekapu - 1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Bálintitt-kastélypark Nagyernye - A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók. Térdmagasság. Ma újra erre jártam. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély.
Katolikus templom Nagyernye - Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. Kívülről. Feltaláltuk a külsőleg alkalmazható geodobozt, amit csak a zárt kapun kívülről lehet szagolgatni. Már majdnem feladtam, de meglett. Legalább egy negyed órát kerestem, mire megtaláltam. Mosoly. : Diót keresgélve az akácfa alatt. Nehéz nem annyira a rejtek megtalálása volt, hanem a geodobozt feltűnésmentesen elővenni és visszatenni. 1602-ben a falunak híres vezére volt Ernyei Mósa Gergely, 1661 szeptember 14-én Ali pasa libáncsmezei táborában választották fejedelemmé I Apafi Mihályt.
Báró kertje Nagyernye - A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. Az egyik megvan. Dolgom volt Ernyében és gondoltam megkeresem a tó körüli dobozokat. A park jelenleg zárva van. Többször is jártam ebben a parkban az elmúlt években, így nem emlékeztem már, hogy megkaptam ezt a geodobozt, vagy nem. Az egykori bárókertbe ásott mesterséges tavat nyáron békalencse borít.
Zárt kapuk parkja Nagyernye - Jelenleg a park főút felőli kapuja le van zárva, lakattal. Nem sikerült. Ma erre jártam és meg is álltam a rejtek előtt, de mégsem mentem a cső közelébe, mert az udvaron, a rejtek közelében sepregetett egy úriember. Harmadik próbálkozás. Ma megint erre jártam, és mivel senki sem volt a környéken, sikerült a dobozt is előszedni. Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye.
Gomolyát-domb Nagyernye - A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. Korán reggel, 6 órakor. Fordultam a másik oldalamra. A falutól keletre található dombot gyakran keresik fel a siklóernyőzés kedvelői.
Nagyercse - 1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Temető Erdőcsinád - Kíváncsiskodó helybeliek . A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok. Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra.
Síremlék Erdőcsinád - A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
Sósfürdő Marosszentgyörgy - Marosszentgyörgy Marosvásárhely központjától 6 km-re fekszik, modern sósvizű strandja és gyógykezelő központja van. Jó kis hely ez a fürdő. A környéken, pl: Jedden, Tófalván is megtalálható a sós víz. Megmartoztunk. Ismet megmartoztunk a sos vizben, hatha tartosabbak leszunk. Nem csak azert. Mert a papbacsit ismerjük, hanem ez egy erdekes kis települes. Erdemes raszanni egy meleg nyari delutant. Kolyok koromban sokat jartunk a szuleimmel furodni a sos medencekbe. A marosszentgyörgyi sósfürdőt, amelyet már 1888-ban ismertek, a sós víz és az ásványtartalmu iszap tette híressé.
Magyarfülpös - 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve. Eredetileg szász település 1314-tól.
Csanád vezér szobra Erdőcsinád - Csanád Doboka ispán fia, Ajtony egykori vezére volt. Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.
Hattyúk tava Faragó - Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. Aszfalt darabbal álcázva. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Faragói tavak. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Rejtekfa. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Másik fa. Az a másik fa az aszfaltos fa. A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni.
Máriaffi Lajos-kastély Marosszentgyörgy - A neoreneszánsz kastélyt 1870 körül építette a maksai Máriaffi család a Petkiek erődített várkastély-maradványaira. Zárt kapu. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem. Tiltott terület, csendőrségi laktanya közelében. Miután megtaláltam a dendrológiai park geodobozát, elsétáltam a Máriaffi-kastély kerítésének bejáratához. A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet.
Marosjára - 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
Több száz éves tölgyfák Marosszentgyörgy - Köztük van tiszafa, kocsánytalan tölgy, mocsári tölgy, amerikai dió. Szabadság. N Kocsányos tölgy doboza. Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. Az első megtalálás előjoga. Gondoltam rá, hogy előttem fogod megtalálni a három új marosszentgyörgyi rejtést. Felháborító kegyetlenség. Én sem jártam még a marosszentgyörgyi Máriaffi-kastély szomszédságában levő dendrológiai parkban. A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk.
Petele - Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.
Cinege-tető Marosszentgyörgy - A Cinege-tető a maga 446 m-es magaságával Marosszentgyörgytől délkeletre található, a falu szélétől körülbelül 800 m-re. Sokadjára. Sokadszori nekifutásra találtam meg ezt a geoládát. Jácint. Ha a tófalvi útról közelítsz, kutyás élményben nem szenvedsz hiányt. Söröspalack-rejtő játék. Bár a Cinege- és a Terebics-tető rejtéseit egy kerékpáros kirándulás keretében terveztem megkeresni, végül úgy sikerült, hogy a sziklamászó kocsival érkeztem a helyszínre. Csúcs. Ezen a vasárnapi napon több dobozt is meg szerettünk volna találni gyalogtúránk alkalmával, de csak ezt az egyet sikerült végül.
Székelykapu Erdőcsinád - Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket. 2013.
Római katolikus templom Marosszentgyörgy - Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék. Egy újabb jó rejtés. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Mókusok, fürjek, és kutyák. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett. Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található.
Református templom Székes - Az 1567. Turkáltam és meglett. Almafa odvában turkálni élvezet, ha megtalálom. Egérrágta dobozka. Székes református temploma pont az út mellett van, így a rejtés Parkolj le és keresd meg a geodobozt típusú. Alma a fa alatt. Mindig szerettük Székes környékét. 1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő.
Unitárius templom Szabéd - Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal. 1451-ben jelentkezik először a forrásokban villa Zabedy néven, középkori templomáról oklevelek nem beszélnek.
Fatemplom Petele - Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Együtt. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. Nem éppen együtt. Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el.
Beresztelke - 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Abafája - Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Hétfák Marosszentgyörgy - A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások. Csemeték. A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket. A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal.
Kölpényi tó Mezőkölpény - Mezőkölpény Marosvásárhelytől 14 km-re északnyugatra, a Komlód völgyére nyíló völgykatlanban fekszik, és a 10 km-re keletre levő Mezőcsáváshoz tartozik. Halásztó a völgy mélyében. Közös kincskereső-kiruccanáson vettem részt a mezőkölpényi tó mellett elrejtett geodoboz rejtőjével.
Marosszentanna - Látnivalója templomának gyönyörű freskója. Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa.
Kápolna utcai forrás Marosvásárhely - Nincs szigoruan Marosvásárhely területén, mert a páratlan számu oldalon lévén, Marosszentgyörgyhöz tartozik. Menekülő doboz. Előlem is elmenekült ez a doboz. Nem sikerült kivenni a dobozt. Gps nélkül is könnyű volt megtalálni az utolsó hullámot is. Dobozcsere. A dobozt kicseréltük Benjáminnal. Darazsak nélkül. Amikor rábukkantam a rejtekre, nekem nagyon megtetszett. A Kápolna utcai forrás a 4 számu házzal szemben található.
Máriaffy-kápolna Marosszentgyörgy - Megtaláltuk. Nem jártam még ebben a temetőben, a kápolnáról még kevésbé volt tudomásom. Jó rejtés. Gps nélkül kerestem ezt a rejteket is, de hát egy kápolnát könnyű megtalálni. Máriaffy-kápolna. Erre szokták mondani, hogy ha valamit keresel, azt mindig az utolsó helyen találod meg. Szűk hely. Szűk és kicsi hely volt eleinte észre sem vettem. Marosvásárhely marosszentgyörgyi határánál levő temető északi részén a Máriaffy család temetkező helye és kápolnája található.
Huszár-kastély Abafája - A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt. A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.
Ösvény-kereszteződés avagy Újdomb - Jól jött a kép. Jól jött a rejtekről készült fotó, mint segítség. Cserefa vagy gyertyán, és lilapereszke. Az elágazásnál minden cserefa tövét átnéztem, de nem találtam. Legyen gyertyán. A valóság az, hogy nagyon sokat vacakoltam a Terebicsen. Hátrányos megkülönböztetés nélkül. A Terebics-tető felől érkeztem, a piros kereszt jelzést követve, egy korulbelul húsz perces séta után. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra.
Weekend Dragon Marosvásárhely - A sárkány hátsó fele. Vártam, hogy lorinczek a beígért fotóval igazolják, hogy a rejtek üres. Csak a helye van meg. Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani. Szemét és a doboz sült helye. No itt csak szemét és a doboz sült helye van. A sárkány hátsó fele. :-)(-: igy ni, mint a szinhazban. Magyarpéterlaka - 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven. 1465-ben Péterlakaként szerepel.
Kisfülpös - 1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
Cementlapok Marosvásárhely - A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki. Nem ázott be. Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti felderítés V. rész. Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. Régi szép idők. A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet.
Felső gát Marosvásárhely - A gátat 1912–1916 között építették a Maroson. Gyerekkori élményeim. Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé. Szombat esti felderítés II. rész. Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt. A Marosvásárhelyi 1-es gát vagy ismertebb nevén felső vagy régi gát az egyik legrégebbi, amelyet a Maros szabályozására építettek.
Ortodox fatemplom Marosvásárhely - Erdekes hely. Milyen erdekes doboz. ötletes!. A koordináták jó helyre vezettek, hamar meglett. Különleges . Ez egy nagyon érdekes doboz. Fülig érő szájjal. Miután sikertelenül próbálkoztam a MOGYE Könyvtár-nál elrejtett mágneses dobozkával, lesétáltam az Ortodox fatemplomhoz. Tancs - 1439-ben az okiratok Tats néven írják. 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma - A dombról a teljes Marosvásárhely látható, és a Maros völgye Régentől Szentpálig. Rejtettem itt egy új geodobozt. Ma kibicikliztem Remeteszegre, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt. Oszloptalp. Könnyen megtaláltam, a doboz kilátszott a kövek közül. Vissza a dobozt. A dobozt nem kell visszaadd, sőt adhatok annyit, hogy életed végéig sem használod el. Szuper kilatas. Valoban gyonyoru a kilatas innen. Remeteszeg közigazgatásilag Marosvásárhelyhez tartozik, ma már összenőtt a várossal.
Terebics-tető - A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Jedd fentröl. Kalkutta Indiaban? Nem. Ebéd előtti kiruccanás. Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Kutyák. A közelben tanyázik a jeddi juhász. Nem volt semmi problémánk. Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak.
Kosárdombi forrás Marosvásárhely - A marosvásárhelyi Kosárdombi forrás a Bükkös utca 12B számú tömbházzal szemben található.
Új városi strand Marosvásárhely - A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található. Szombat esti felderítés. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Kutyák. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. Kutyák nélkül. Előttem csak BabBerci jelentette be a megtalálását, de december 27. Az első két megtaláló. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél. 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor.
Németkalap - Ezek közül talán a Németkalap a legkevésbé ismert. Könnyebbítés. Gondolom, hogy többen próbálkozhattak a doboz megkeresésével, de nem számoltak be a kudarcról. Leleményességgel felkészülve. A Megyei Kórház közeléből induló, piros ponttal jelzett, egykor kiépített, egészen a Számológép-gyárig vezető ösvényen indultam a Somostető felé. Lelemény. Megleltem a leleményes helyet, igaz, én is kezdtem már feladni. A lelemenyesseg buvoleteben . Jol elrejtett geodoboz. A Somostetőről, Marosszentgyörgyről, és Jeddről is jelzett turistautak vezetnek a vásárhelyiek kedvenc kirándulóhelyei felé: Németkalap, Terebics, Cinege-tető.
Szerelmesek parkja Marosvásárhely - Megtaláltam. Pontosan ott, és ugy, ahogy le van írva. Szép, meleg napon. Könnyű megtalálás zozo részéről, aki már messziről "kiszúrja" a rejtekeket, igazi profi lett. Nem talaltam meg. A kovet sem kaptam meg. A doboz a helyén van. Ma ellenőriztem a Szerelmesek parkjának rejtekhelyét. Sándor János-forrás Marosvásárhely - A marosvásárhelyi Sándor János-forrás a Székely Vértanuk utca szerpentinjei alatt, a Székely Vértanuk emlékműve mellett található. Az első csorgó. Első nekifutásra meglett. Meztelen csiga. Az orvosi egyetemtől elmentem a Kórház éttermébe és beprogramoztam egy pénztárgépet, majd elmentem a forráshoz. Sötétedés után. Sötétedés után érkeztem a forráshoz, ahol épp nem volt senki. Szénsavmentes. Megtaláltuk, a forrás régi kedves ismerps volt.
Postaréti forrás Marosvásárhely - A vize már valószínűleg nagyon rég elapadt. A marosvásárhelyi Postaréti forrás a Constantin Romanu Vivu-utcai D11 számú tömbház mellett található.
Botanikus kert Marosvásárhely - A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található. Bokorban. Ennyi idő elteltével már én sem tudtam, hogy mi a helyzet. Eddig csak hallottam róla. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. Három generáció csapatmunkája. Közös, családi ládakeresésre indultunk, három generáció részvételével. Szép. Többszöri átnézés után sem került elő. Bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van.
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem - Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet. Babbercivel. Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv. Nagyon találó doboz. A GPS egy kicsit kóválygott, de azután meglett a szuper doboz. Ötletes és találó rejtés. Az Orvosi Egyetem parkjában elrejtett geodoboz az aznapi családos kincskeresés első állomása lett volna. A fotó alapján. Már kerestük a kisfiammal ezt a rejtekhelyet korában is. A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem.
Párkány-forrás Marosvásárhely - Számomra új ez a forrás, még nem jártam itt. Én is csak innen értesültem a forrás létezéséről. Kettős sikerélmény. A kettős sikerélmény egyik része az, hogy annak ellenére, hogy itt nőttem fel a városban, itt élek, és szeretem a természeti különlegességeket, nem tudtam a forrás létezéséről. Elsőnek megtalált geodobozért 3 pont jár. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. Tervben volt. Tervben volt, hogy megkeresem, de még nem volt időm rá. A marosvásárhelyi Párkány-forrás a MOGYE-kantintól a Constantin Romanu-Vivu utcára lejtő domboldalban épített lépcsők mellett található.
MOGYE Könyvtár Marosvásárhely - Szerencsés péntek 13. A mai nap 30 új geodobozzal bővült a rejtekhelyes ládakincs. Csere. Koszonom, hogy megnezted, remeltem, hogy csak azert nem talaljak, mert kicsike. Szép nagy kutya örzi. Pici kis geodoboz a MOGYE mellett. Az eddigi legkisebb mágneses doboz . Mivel a pontgyűjtés volt a mai cél, megkerestük az orvosi egyetem közelében levő mikró dobozt. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található.
Vertikális napórák Marosvásárhely - Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
Gyalogoshíd Marosvásárhely - Gyerekekkel. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel. Gyerekek nélkül. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Szombat esti felderítés I. rész. Úgy adódott, hogy szombat délutánomat a városban kellett töltenem. Szerelmes pár Marosvásárhely - Kilátàs a semmibe Somos-tető - Kilátàs a semmibe, avagy a kilátástalan kilátó. A játék megy tovább. Köszönöm, köszönjük a két eltűnt geodoboz újratelepítését. Telefonos segítséggel . Érdekes ez a kilátó. Segítő, vagy félrevezető a segítség?. Nemrég félszáz évet töltött a marosvásárhelyi állatkert. Belátás. Ellenőriztem a doboz (hűlt) helyét És elgondolkoztam, hogy az eltűnő dobozokat vajon írástudatlanok találják meg? Vagy olvasástudatlanok? (éppen az írni-olvasni tudás világnapja volt). Somos-tető, Marosvásárhely.
Csók Marosvásárhely - Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára. Geováros. Milyen jó. Egy kisgyerek nagy segítség. Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. Megvan. M Áleás park. A A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet.
Állatkert Somostető Marosvásárhely - Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk. Mi lesz veled somostetői Nagyerdő?. Egy fagyos, felhős márciusi vasárnap reggelen felsétáltam a Somostetőre. Kituno rejtek. Megtalaltuk, kituno a rejtek, a geodoboz jo allapotban van. Iza segítségével. December 16. Sikeres könnyű találat. Rég volt ilyen szép hó errefelé. A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait.
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely - Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. A tujákkal összevegyülve. Ezt a rejtést már virtuálisan megtaláltam, már csak a nevemet kellett bejegyeznem a jegyzetfüzetbe. Igen vagy nem?. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Villámgyors megtalálás. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Semmi gond a dobozzal. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe.
Minotaurusz Marosvásárhelyi állatkert - Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez. Meglepetés. Gondoltam, hogy ez könnyen fog menni. Minotaurusz van, geodoboz nincs. A kilátótoronynál történt sikertelen keresés után, reménykedve kerestük az itt elrejtett geodobozt. Dobozrablók. Szeretnék egyszer találkozni egy dobozrablóval, amikor megtalálja a dobozt, és nem teszi vissza. Minotaurusz - Marosvásárhelyi állatkert.
Kripta Székelykál - A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. Szerintem a helyén van. A megtalálást segítő információ nem költői gondolat. Gödör. Sokáig kerestem a megadott koordinátáknál, de eredménytelenül. Geodoboz a szemetesgödör közepén. A geodobozt nem kellett sokat keressem. Eltűnt. Ez a doboz nem akar megmaradni, mert a valóságban is eltűnt, nem csak a világháborúban. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van.
Unitárius templom Székelykál -   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
Csatornaház Marosvásárhely - Bernády György építtette, 1910-ben. A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt.
Íjásznő Marosvásárhely - A városközponttól északkeletre, a Somostető alatt lévő Párkány, vagyis Kornisa lakónegyed tömbházait, az egyetemvárost az 1960-as évek végén építették fel. Nincs doboz- van doboz. Tényleg nincs meg, nem volt meg a doboz, de mostmár megvan, ha nem is a régi, de egy új. Majdnem drive-in rejtekhely. A szobor körüli zöldövezet mellett kényelmes és ingyenes parkoló áll a kocsival érkező kincsvadászok rendelkezésére. Második nekifutásra. Délelőtt arra jártam, a fa egyből megvolt, és a dobozt is láttam, de sokan voltak a környéken. Doboz nincs. A fa megvolt, a repedes is megvolt, de a doboz nem. Ekkor került Kulcsár Béla felívelő, lendületes plasztikája is, egy itteni hangulatos kis zöldövezetbe.
Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen - A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával. Az Ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található.
Református templom Jedd - 1816-ban kőtemplom épül Jedden, toronnyal. Megtaláltam!. Első megtalált geodobozunk. Geokarácsony Jedden. El nem tudtam képzelni, a segítő információ alapján, hogy hova lehet elrejtve a geodoboz. Kieső doboz. Köszönöm a segítséget (a halmok leírásának kiegészítését is) a kiguruló doboz elhelyezésével. Visszatertunk. Visszatertunk es meglett. Ennek helyén volt a régi templom, valóságos kis gót épület, a nép elbeszélése szerint lapos és gömbölyű kövekből, amelyek felhasználtattak az új templom építésekor.
Makariás-ház Marosvásárhely - Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
Somostetői színpad Marosvásárhely - A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk. Időhúzás. Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés. Hosszú évekig elhanyagolt állapotban volt, de jelenleg fel van újítva.
Aranykakas Marosvásárhely - Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Nyálkás januári este. Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Nem kedvelem a gyászos helyeket. Munkából hazafelé menet, gondoltam, hogy megnézem ezt a rejtekhelyet. Kell a pont, ezért visszatértem. Mivel a Nem fogok idejönni többet bejegyzésre nem kaptam pontot, visszatértem mégis a rejtekhelyhez, kikerültem a taposóaknákat és előszedtem a dobozt. Siralmas. Hát siralmas hely lett a Kakas környéke. A Marosvásárhelyen Bürger-palotaként, illetve Aranykakas vendéglőként ismert szecessziós épületet Bürger Albert építtette családja számára.
Evangélikus templom Marosvásárhely - Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. Nem tudtam eddig. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Szem előtt, de mégsem feltünő. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. Csendes kis utca. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. Soha nem elég. Ha már a Vár sétány kellemes emlékeket elevenített fel, gondoltam megnézem az evangélikus templomot is. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található.
Régi városi strand Marosvásárhely - 1904-ben épült Nyári hidegfürdő néven. Forgalmas hely. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. Most mindent elárulok. Természetesen nem kizárt, hogy eltűnt a doboz, de a bejegyzésed szerint azt tartom valószínűnek, hogy nem jó helyen kerested. Mi derült ki?. Nem tudom mi derül ki erről a rejtésről, de a megálló-táblát áttapogttuk, és nem került elő semmi sajnos. A marosvásárhelyi egykori Régi városi strand a Mátyás király tér 4 szám alatt található.
Bernády György-emléktábla Marosvásárhely - Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
Régi városi stadion Marosvásárhely - A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Megtaláltuk. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Jo kis maszas volt. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. Jó helyen van. Megtaláltuk, betettünk egy Bic gyújtót. Megvan. Cseles rejtek. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre.
Rákóczi-lépcső Marosvásárhely - Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr. Lehetséges, hogy eltűnt. Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Jó rejtés. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. A mágnes tartja. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Nincs meg. Nem találtuk meg. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral.
Vár sétány Marosvásárhely - Vegigneztuk a keritest. Vegigneztuk nagyon figyelmesen a keritest, de hiaba. Első megtalálók voltunk. Megtaláltuk zozoval és málnával. Mi kerestuk. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Csodálkozok. Hogy nem találjátok a dobozt, ami mágneses és a sarki torony melletti fekete kerítésre volt feltéve, mi is oda rejtettük vissza úgy, hogy ne legyen könnyen látható. Angyaljárás Marosvásárhelyen - Tisztelt címzett: Péter István, és családja. Megleptél :). Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. A leggyorsabb kincskereső. Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt. Áldott karácsonyt!
Turbina-villanytelep Marosvásárhely - Az alsó turbina mellett épült 1910-ben a Közüzemek hidro-elektró épülete (Turbina-villanytelep). Kemény dió a buszmegállóban. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az emberek épp szállnak fel a buszra. Dobozhoz szabott ajándék. Találtam elég sok dobozkát amelyekben üveggolyók voltak. Profi rejtés. Ma délben korcsolyázni voltunk az Erzsébet-ligetben, majd megkerestük a Turbina közelében elrejtett geodobozt. Pénz. Érdekes ez a doboz, csak a régi egylejest nem értettem. A városi park (a régi Erzsébet liget) mellett található a ma is üzemképes turbina (vízi erőmű).
Vakbarát tapintható térkép Marosvásárhelyi vár - Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült.
Művészeti iskola Marosvásárhely - Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola.
Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár - Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt.
Ivóvízmedence és szivattyúállomás Marosvásárhely - Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található. A zárt parkkal körülvett létesítmény Radó Sándor tervei alapján készült, szecessziós stílusban, 1908 és 1911 között.
Súrlott Grádics vendéglő Marosvásárhely - A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Marossárpataki tavak adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Lehangoló élmény csalódással - Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre. A marossárpataki Teleki-kriptától jövet, először a tórendszer rossz, nyugati oldalán indultam el, a gps által mutatott irányt követve...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Marossárpataki tavak? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.