Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Ozsváth-csorgó - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Ozsváth-csorgó turisztikai látnivalói

Az Ozsváth-csorgó Nyárádremete és Szováta között található, az út mellett. A szovátaiak szívesen fogyasztják, és nemcsak ők, hanem mi, és más biciklitúrázók is, habár hosszabb száraz időben néha elapad a vize...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Ozsváth-csorgó képtárból:

Ozsváth csorgó
Ozsváth csorgó
Ozsváth forrás
Ozsváth forrás
Csak főzés-hűtés után
Csak főzés-hűtés után
Szemét
Szemét

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Ozsváth-csorgó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Ozsváth-csorgó!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szakadát, 1,22 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Szováta és környéke
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Ozsváth-csorgó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A kilátótorony melletti házikó ablakába kitett tájékoztató szerint a kilátó naponta 12 és 19 óra között látogatható, ingyenesen. Zárva. Ma a sós forrásnál jártam és innen már nagyon közel volt a kilátótorony. És mégis. Nem értem, hogy miért van lezárva a torony, hiszen ki van építve a látogatók számára. Ugyancsak zárva. Bár az időjárás nem kedvezett, volt egy kis szabad időm, és felkerestem a tornyot, amit ugyancsak zárva találtam.
Narancsízű tictac cukorkák. Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van. A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni.
A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében. E tónak köszönhetően leülepítik az iszapot, és szabályozzák a Medve-tóba befolyó vízmennyiséget. Tetszik a tó, tetszett a rejtés is. Tetszik ez a tó.
Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. A közvetlen szomszédságában található Piroska tó, amelyhez a felszínre bukkanó sótömbök mellett vezet az ösvény, édesvizünek számít, halak is élnek benne. Most is csend és nyugalom és végre szép idő. Szeretem az áprilisi csendet Szováta környékén. Napozás Piroskánál. Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Ceruza. Áprilisban, az én hibámból nem maradt ceruza a dobozban.
A Marosvásárhely - Parajd keskeny-nyomtávolságú vasútvonalat 1912-ben kezdték el építeni, majd 1915-ben indul meg rajta a közlekedés. 1997-ben leállítják rajta a forgalmat, 2011 augusztusában újraindul a közlekedés ezen a szakaszon. Rendezett állomás. Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom.
A tó fölött kilátó épült. Magyar Husvet Szovatan IV. Itt is minden rendben volt. Dinó a dobozban. Nagyon jó rejtés, nekem legalább is nagyon tetszett. Esti séta a szovátai tavak körül. A hétvégi hőlégballon fesztiválról hazafelé tartva, útba esett Szováta, így alkalom adódott felkeresni a Vörös-tó kilátóját. A Vörös-tó egy sekély sós vizű tó, melynek alján vastag kálcium- és vasszulfát-tartalmú iszapréteg található. Nem kell hosszában és hosszasan keresni. Bár a Rigó-tó és a Mogyorósi-tó viszonylag közel vannak egymáshoz, 150-200 m távolságra, a két tó között nem a nyílegyenes, az árkon-bokron a járható út.
Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait. A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik.
2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be. Érdemes keresni. Már rég készülök megkeresni ezt a rejtést, de csak most került sor rá. Működik. A város szélén, jót lehet járni erre, és inni kis sós vizet. Sós víz. A henger a helyén van, a mágnes működik.
Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom. Megtaláltuk. Ez volt az első. Megtalaltuk. Elhoztuk Blinky Doggyt, aki egy vilag koruli utra indult, es betettunk egy darab sot. Családi kirándulás keretében. Találtam meg annak idején, jól el volt rejtve, vagy csak én voltam a felkészületlen. Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye.
A Mária-forrás a Rózsa és a Sas utcák kereszteződésénél található a rendőrséggel szemben, a forrás előtti park szép, rendezett. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket. A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.
A Forrás-utcából a kanyarban egy sikátor vezet a Nádas-csorgóhoz. Én találtam megfelelő rejteket. A Forrás (Csorgó)-utcába érkezve, a patak mellett találtam egy kis parkolásra alkalmas helyet. Árnyék. Szovátán dolgoztam és egy másfél órás kényszerszünetet kellett beiktatnom mielőtt a következő ügyfélhez mentem volna. Magyar Husvet Szovatan II. Ha mar megvolt a Sos, akkor legyen a Nadas is. A forrás vize egyesek szerint a legjobb Szovátán, sokan hordják is.
Lestyán Ferenc írja, hogy Pázmány katalógusa Nyárád kolostorról is tud, de helyét nem ismeri. Nem lehetetlen, hogy a Nyárádremete feletti Vármezőn állott, mert itt pálos kolostor emlékét őrzi a hagyomány. Megközelítés. A katolikus templom doboza után itt folytattam.
Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize. Úton-útfélen. Az út meglett (fentről jöttünk), a pötty meglett, a fa is meglett, a doboz sehunn a fában. Tündérek vize. Nehezen tudtunk megválni a pompás tőzike rétektől, soha nem találtuk még ilyen csúcsnyílásban, pedig minden tavasszal felkeressük a tavasz hírnökeit, tőzike, hóvirág, tavaszi kikerics, mindez egy helyen. Majdnem pontos segítség. Miután megkerestem a Nagy-ág mellékénél elrejtett geodobozt, a nap második kipipált rejtekhelye a Tündérek forrása volt. A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása.
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres. Az Égerfás-tó és a Várhegy. Egy könnyű, de csodálatosan szép túráról ejtenék néhány szót. Gyönyörű időben. Gyönyörű időben jártunk itt.
Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik. Majdnem beejtettem. Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült. Sunyi. Elég rejtélyes rejtés. Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki.
Hollós-tó Bekecs A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó, ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó. Gondolom, hogy a lentebb levő Hollós-tanyát látta el vízzel.
Sajnos. A hely nagyon tetszett, a kápolna és a kilátás is szép. 14 kereszt. Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet. Új geodoboz a régi rejtekben. Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ozsváth-csorgó adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nehezen ment - Második alkalommal sem mentem semmire a gps-el. A lombok között gyengén fogta a jeleket.
 • Figyelmeztetés - Érdemes komolyan venni a figyelmeztetést. Alig jutottam fel a rejtek közelébe, körül sem tudtam nézni, és megjelent a kisvonat.
 • Emlekek - Nekem a csorgóról örökké a bekecsi kirándulásaim jutnak eszembe. A csorgó szurós drőttal van körülvéve.
 • Szúrós drót? - A bejegyzésedből nem derül ki, hogy megtaláltad-e, vagy legalább kerested-e a geodobozt. Milyen szúrós drótról írsz?

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Ozsváth-csorgó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.