Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Parasztvár - Szászkézd - Turisztikai látnivalók
 


Parasztvár - Szászkézd

Parasztvár - Szászkézd turisztikai látnivalói

A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Parasztvár Szászkézd fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Szászkézd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Parasztvár!

A legközelebbi település Szászkézd, 0,87 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Parasztvár Szászkézd közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. A falu szeme most sem nézett oda. Felkészültem már itthon a keresésre. Szem előtt. A doboz az épületen kívül van a fal és a föld találkozásánál. Harangozó bácsi. A kérdésem, hogy a doboz benn a toronyban vagy a külső falban van? Mert a kinti rejtek az egész falu szeme előtt van, míg ha bent, akkor be lehet menni? Ezelőtt nem engedtek be a toronyba, mert életveszélyes volt.
Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. Felújítási munkálatok. A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. Megtaláltam. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van.
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. Petöfi. Megtaláltam az emlékmü mellett elrejtett dobozt. Őszi esős nap. A doboz hamar előkerült, csak a környék hangulata szomorkás kicsit. Víz nélküli kút. Bár nem volt víz a kútba, az emlékmű tetszett.
Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van. Udvarház. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni.
Ez utóbbi természeti értékünk, bár nem annyira látványos mint a Bodza környéki sárvulkánok, mindenképpen megérdemli, hogy meglátogassuk őket. Inkább érdekes, mint látványos. Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld 7 csodája között. Szárazság volt. A szárazság miatt csak a legfelső, D-K-i vulkán működött, enyhén szivárgott az iszap.
A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek.
1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven.
A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye. Erdekes muzeum. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély a Küküllőközi dombvidék területén állt. Romos falak. Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában. Befagyva. Ha ez betonút, akkor a leírás pontos.
Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez.
Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé.
A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át.
1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között.
Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is.
A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?tt II századból, Marcius Aurelianus és Traianus idejéből származó szkíta és római pénzérméket találtak. Bükk. Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam. Sóskút. Elég későn értünk ide, így a csobbanás elmaradt de majd legközelebb. Ha elragad a hév. G
1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal.
A levendulakertbe két kapun keresztül is be lehet jutni, a Kriza János utca 59, illetve a Székely utca 9 szám bejáratainál.
A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa. Öreg tanú. Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk. Petőfi Sándor . A kertben eltöltött idő alatt volt időnk kitalálni, hogy vajon hol lehet a rejtek, és végül meg is lett, csak meg kellett várjuk, hogy a szerelmes pár eltávozzon onnan. Az öreg tanú. Negyvennyolc július 30.
A Tölgyeshát-gerinc (Tölgyerdő háta, németül Eichenrücken, Eichrücken, románul Lunca Postei) Segesvár déli szélén emelkedik a város fölé.
Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. A láda itt sincs meg. Ez a templom is teljes felújítás alatt van.
A Küküllő partján. Nagyon könnyen megtaláltam a rejteket, de a dobozt nem sikerült előbányásznom a tuja ágai közül. A rejtővel. Ez alkalommal nem volt senki a környéken (csak a rejtő, de ő nem zavart a keresésben, igaz nem is segített), a kapuról is kiderült, hogy nyitható. Első . A kaput zárva találtuk. Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik.
1676-ban leégett, majd újjáépítik.
A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették.
A segesvári vár falain belül található középkori várnegyed a Világörökség részét képezi. Sötétben lámpa és gps nélkül. Nagyon sötétedett mire ideértem. Vacsora elott. Vacsoraztunk, azelott geodobozt talaltunk.
Segesvári és környékbeli kézművesek szerszámai, gépei és berendezései vannak itt kiállítva.
A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. A dobozt nem találtuk. Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk. Forgalmas hely. Én délben jutottam a rejtekhez, ezért nagy volt a sürgés. Kiváló rejtés a látványos óratoronynál. Már elmúlt este 8 óra, amikor keresztülvezettem Segesváron.
Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
Az Ónművesek tornyával, egy várfolyosón keresztül, össze van kötve.
Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra.
Medrea-ház, Kolostor(Manastirii)-utca 10 szám, MS-II-m-B-15915.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
A téren található a segesvári területi evangélikus konzisztórium épülete is.
A Wonnerth-ház az Ónművesek utca 4 szám alatt található, épült a XVI-XVII-dik században, módosították a XIX-dik században és 1938-ban.
A katedrális 1983-ban leégett, majd újraépítették 1984-ben, neoklasszikus és eklektikus stílusban.
Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található.
A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
Az épületen levő felirat szerint, ebben a házban lakott Johann Both polgármester.
A jelenlegi Segesvár szálloda épülete, mely az Iskola utca 4-6 szám alatt található, a XX-dik század első felében városháza volt.
Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
A romok az Evangélikus Egyházközösség kertjében vannak, a fedett Diáklépcső közvetlen közelében, az Iskola-domb aljában.
Kézművesek háza az Iskola utca 8 szám alatt, épült a XVI-dik században, módosították a XVIII-dik században.
Épült a XVII-XVIII-dik században, módosították a XX-dik században.
Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni.
A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
A XVIII-dik században épült Richter-ház Segesváron, az Asztalosok utca 28 szám alatt található.
Az örökös jobb- és baloldal dilemma. Én először a leírást pontosan követve a támpillér baloldalán kerestem a geodobozt, de ott nem volt. Érdekes élmény. Az eső végig kisért a második rejtekhelyhez. Tojás. Felmentünk a várba egy csepergős esti sétára, és amint a fedett lépcsőn ballagtunk fel, gitárszót hallottunk, ami feljebb egyre erősödött. A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Az 1676-dik évi tűzvész alkalmával elpusztult a felső része.
Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
Fetter-ház a Városfal utca 11 szám alatt, történelmi műemlék a XVIII-dik századból.
A Szűcsök bástyája a segesvári vár délnyugati oldalán található.
1575-ben Leprosorium néven ismerték.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Pap nélkül. A templom zárva. Apold falai. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be. Apold. A templom felujitas alatt all.
Háromszögek. Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez. Doboz helyett borz. Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Apold piramisai. Megvan a közé szorított doboz. A vonatból látni lehet, hiszen a tó a vasúti sínek közelében van. Tavirózsák. Elég eldugott utakon lehet eljutni a tavakhoz, sok az indián kunyhó. Tavirózsák a szemetes tóban. A napokban értesültem, hogy a Segesvár melletti tóban megjelent a tavirózsa. Ismeretlen tó. A református templomtól jöttem át a tó partjára.
Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra. Mi nem találtuk. A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához. Szögesdrótra akadva. Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Januári eső. Sötétben, ködben és szitáló esőben a legizgalmasabb keresgélni egy temetőben.
Állítólag ez az alagút a Medgyes felé vezető országút mellett levő török emléknél végződik. Rövid és hosszútávú megoldás. Több forgatókönyvet is el tudok képzelni. Lába kelt. Amikor elkezdtem dobozokat rejteni, nem gondoltam, hogy ilyen sok doboz tűnik el. Végre tavasz 3. Egyszer már jártam itt, de most újra kerestem.
Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti. Nagyon elhanyagolt állapotban van. De amint láttam, megkezdték a feljavítását.
A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van.
A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett.
Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót.
A magyarázat egyszerű. Erzsébet? Bözse?. Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). Hangulatos hely. Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet.
Segesvárttól délnyugatra levő dombtetőn helyezkedik el a Breite Öregtölgyes Természetvédelmi Terület, egy szépen megőrzött legelőerdő, makkoserdő, számos többévszázados tölgyfával. ásó, kapa. Segesváron hagytuk az autót, onnan mentunk fel a piros sáv jelzésen, amin most már a Via Transylvanica is halad. Öreg tölgyek, fiatal medvék. A dobozt ki kellett bányászni az odúból, be volt ágyazódva a törmelékbe. Szép erdö. Tetszett nagyon a Segesvár melletti tölgyes.
Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni. tiszta forrás. A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni. csuszos. Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. Hangyák birodalma. Nagyszebenből hazafele, az utolsó felkeresett rejtekhely volt az Erzsébet kútja.
A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. Feltételezem, hogy három harangja is van a templomnak. Esélyem sem volt a geodoboz keresésén "dolgozni", mivel a harangozó bácsi végig ott volt mellettem. Az épület árnyékában. Örvendek, hogy sikerült egy kicsit megdolgoztassalak, bár az én elvem az, hogy a helyszín lényegesebb mint a rejtés, ezért nem jó a tulságosan nehéz, ugymond rejtélyes rejtés, mert elvonja a figyelmet, és főleg az időt a helyszín megfigyelésétől,  tanulmányozasától, élvezetétől. Bejutottam a templomba, de nem tudtam keresgélni. A templomhoz érkezve, a kőkerítésen levő bejáratot zárva találtam.
Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak.
1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban. Muzsna. Ramaty állapotban van a templom. Geodoboz a kőkerítésen túl. Székelymuzsnára érkezve, először a református templom torony felőli oldalánál levő udvaron keresztül próbáltam megközelíteni a rejteket.
Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
Ma is álló gótikus temploma a reformáció előtti kor stílusának jegyeit képviseli többszöggel záródó szentéllyel. Kő. Hamar megkaptam a rejteket, de sajnos nem tudtam kivenni a dobozt. Útban Vásárhelyre. Már rég nézegettük, hogy van itt is egy geoláda. Sachsenland. Immer wieder schön, dass es deutsche Wurzeln in Siebenbürgen gibt.
A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Parasztvár adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Szászkézd térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Építőtelep - A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba...
  • Szemerkélő esőben - Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival...

Sikerült eljutni Szászkézd környékére? Tetszett a Parasztvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.