Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Suvadás - Nyárádselye - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Suvadás - Nyárádselye

Sűrű aljnövényzet borítja a völgyeket, néhol felgyűl a víz és nádas is található. Egy-egy oldal áthatolhatatlan cserjés, akácos. A suvadás peremén még sírkövek találhatók...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Katolikus templom - Göröcsfalva - Csíkrákos
Sírok felől nézve
Ósebeshely vára
Bozótos várudvar
Földpiramisok - Sona
Középső rész
Síratófal - Bözödújfalu
Boltív
Méhes-tető tőzegláp - Görgényi havasok
Természetvédelmi területek
Radó-ház - Marosvásárhely
Toroczkai Wigand Ede lakóháza
Peleskóca nyerge felé - Radnai havasok
Irany a Lala tavak
Régi sörgyár - Csíkszereda
Gál Ferencz gabonacsíráztató torony
Jézer-tó - Kelemen havasok
Jézer-tó 1
Kálvária és kilátó - Székelyvécke
Reflektor

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Suvadás Nyárádselye fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Nyárádselye és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Suvadás!

Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe. Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom, nagyon csúszós és meredek. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nyárádselye, 0,89 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Selye és a Bekecs
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Suvadás Nyárádselye közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,9 km-re. Temploma nem volt, csak harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk. 1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik.
2,8 km-re. Valószínűleg a Mikháza és Szováta közötti, egykori római út maradványa. Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke.
3,5 km-re. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája. 1791-ben kőtemplom épül s ebben az időben lesz anyaegyház.
3,8 km-re. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven szerepel. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra. A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket.
3,9 km-re. Célja az erőd területének megmutatása a tájban. A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére.
4 km-re. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Szakadát falu felől, az Iszulyka völgye mentén közelítettem meg a rejtekhelyet. Kendő felől érkeztünk fel a Bekecs-tetőre, miután rejtetünk Kendőn a református templomnál. A Bekecs-tetőn felépített kápolna szombati búcsúja alkalmából látogattunk a helyszínre, Szovátáról. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek.
4 km-re. Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni. Tizenötezer tő és tízféle tulipán van itt, május első részében tartják a szüretet.
4,3 km-re. A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Nyárádselye felől mentem fel a Bekecs-tetőre. Nekifutottunk még egyszer ennek a rejteknek, sikerült is megtalálni, beazonosítani Fakír kövét. Az (egyre jobb) út miatt mind többen és többen mennek fel autóval a nyárádmentiek szent hegyére, pedig 3-4 kiadós gyalogtúra is vezet ide.
4,4 km-re. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította.
4,4 km-re. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait. A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre. A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye.
4,4 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. Biciklitúra alakalmával megkerült. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Az elsősorban a Nyárádmente északkeleti végében meghúzódó katolikus közösséget kiszolgáló kolostor a XVII-XVIII századok folyamán, de a későbbiekben is a székelység művelődési életének egyik legfontosabb gócpontjaként irányító, oktató, papi utánpótlásképző szerepkört látott el, termékeny szellemi és művészettörténeti központként működött.
4,4 km-re. Nem az Írott-kő, más nevén Mosdó-kő, de hasonlít hozzá. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót. Lesétáltunk a Vész-kőtől egy, az elesett német katonáknak emelt emlékműig. Miután pótoltam az ökumenikus kápolnánál eltűnt geodobozomat, elindultam megkeresni a Bekecs-tető néhány, még meg nem talált rejtését. A Bökecs tetején, a Vész-mező szélén, az erdei út mellett található egy másik kő is.
4,5 km-re. A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került. A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
4,5 km-re. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
4,6 km-re. A doboz a földön volt. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják.
4,7 km-re. Az aznapi két sikertelen keresés után reménykedtem, hogy talán a harmadik helyen találok majd geodobozt. Atfesultuk az emlekmu korul korulbelul 40 m-es radiuszban a terepet, de egy masik fatuskora osszpontosithattam, ebben sajnos nem volt lada. Ellenőriztem a koordinátákat. A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket.
5,1 km-re. A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
5,2 km-re. Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik. A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
5,3 km-re. 1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
5,3 km-re. Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába. Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok. A vasúti sínen való átkelés után már láthatjuk a nedves rétet és a virágokat.
5,5 km-re. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
5,5 km-re. A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek.
5,5 km-re. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
5,7 km-re. A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény. A jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növény, mely áprilisban tömegesen nyílik. De a földrajzi koordináták sokat segítettek.
5,9 km-re. A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó, ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó. Gondolom, hogy a lentebb levő Hollós-tanyát látta el vízzel.
7,2 km-re. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. Bekecs-túrára indultunk a családdal. Nem volt a helyén a doboz (és sehol sem volt). Nem nézted meg a régi tűzoltókocsikat? Szent Imre tiszteletére szentelték fel, a falu a templomáról kapta a nevét.
8 km-re. Egyik fő látnivalója a templomban, a főoltár felett található reneszánsz feszület. Gondolom a nyárádremetei kísértetek vetették le a székely harisnyát. Jó magas a temető dombja. Hát, megvan. Nyárádremete Szovátától 20 km-re fekszik.
8,1 km-re. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta. Tetszett a falu. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található.
8,2 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
8,3 km-re. Úgy látszik azonban, hogy ez az átalakítás teljes újjáépítésével volt egyenlő. Régi templomáról azt tartják, hogy XIII-dik századi, de 1763-ban átalakították.
8,4 km-re. De majd legközelebb. Kar, hogy a vonat nem koptatja a sineket. En meg jartam itt, amikor a gözos meg fent az erdöben ment. A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll.
8,4 km-re. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
8,5 km-re. A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett. Fő látnivalója egy 10 m2-es terepasztal, mely a Felső-Nyárádmente ismertebb látnivalóit mutatja be miniatűr méretben.
8,6 km-re. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
8,8 km-re. századra teszik: XIII-dik századi, késő román ízlésű, sőt – a háromszéki kökösi unitárius templomon kívül az egyedül álló egyenes záródású szentélyével az egész Székelyföldön. Felnéztem és megláttam a dobozt. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII.
8,8 km-re. A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak. Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre.
8,8 km-re. Főleg a helybeliek ismerik, de a környékről is sokan hordják a vizét. Vármezőn, a Mini Nyárád átogatóközpont közelében, a Kéménykő (Keménykő oldala) délkeleti aljában egy kitűnő ivóvíz-forrást találunk.
8,9 km-re. A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától. Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. A Kecske-túrára menet, habár nem volt sok időnk, beszúrtuk még ezt a rejtést. Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek.
9,4 km-re. A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg. Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Suvadás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Nyárádselye térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A geodobozhoz nem lehet hozzáférni - Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Nem ajánlom senkinek, esetleg csak terepjáróval.
 • Antenna - A doboz valóban a szűk üregben volt. A doboz kivételét egy antenna segítette volna, ami a dobozra volt erősítve.
 • Karbantartás - A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket. A doboz valóban mélyebbre csúszott mert az "antennát" egy rágcsáló elrágta vagy eltört.
 • Ellenőriztem ma a rejtekhelyet, a geodoboz a helyén van. Próbáld meg újra, harmadik az isten igaza :-) Kiegészítettem a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt.
 • Keszitettem egy panoramat. Ha nem leszek tul lusta, ossze is rakom es majd feltoltom.
 • Csak akkor ha jó voltál az idén. Bár te lemostad a bűneidet a Szent Anna-tóban, ha igaz amit a múltkor írtál, így jó eséllyel pályázhatsz a fényképezőgépre.
 • Szerencsére könnyű helyen van.
 • Egy rejtekhelynek megfelelő helyet nem találtál ott? Amikor ott jártam esett az eső, nem volt sok türelmem rejteknek való helyet keresni.
 • Nagyon csinos idegenvezetőlány tevékenykedik a székelyderzsi erődtemplomnál, ami egyrészt jó, mert megmutatja a látnivalókat, és elmondja a tudnivalókat, viszont a puszta létével elvon(hat)ja a figyelmet (legalábbis a férfiakét) a látni-tudnivalókról.A dobozt sem egyszerű elővenni a helyéről, abban az esetben, ha egyedül vagy, és nincs aki elvonja a csaj figyelmét.
 • Ha az elozo megtalalo utan kerestem volna meg a ladikat, akkor sokkal konnyebb lett volna nekem is. Engem is megcsalt a kovaza elnevezese, keresgeltem is a sirokon eleget.
 • A Rava-patak felől indultam a hamisciprus-erdőt megkeresni, ami jelenleg még csak érdekes helyként szerepel a ládalistában. Megmásztam az előttem álló hegyoldalt, és beereszkedtem a túlsó felén.
 • Köszönöm a kitartó munkát, az új rejtést, a hely igazán megérdemli. A mosógép is vár egy dobozt.

Sikerült eljutni Nyárádselye környékére? Tetszett a Suvadás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.