Szászdálya vára - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Sapartoc Albesti - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Szászdálya vára

Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Szászdálya vára rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
18491 Evangélikus templom. Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. (rejtekhely geodobozzal) 20244 Skariatin emlékmű. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal. 20300 Bethlen-várkastély. A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély romjait a Küküllőközi dombvidék területén, a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk. (rejtekhely geodobozzal) 20941 Földpiramisok. 21804 Tölgyeshát-gerinc kilátó. A Tölgyeshát-gerinc (Tölgyerdő háta, németül Eichenrücken, Eichrücken, románul Lunca Postei) Segesvár déli szélén emelkedik a város fölé. (rejtekhely geodobozzal) 23145 Református templom. (rejtekhely geodobozzal) 23192 Nagy-Küküllő híd. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé. 23795 Kellner-ház. 23823 Kovács-torony. A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt. 23855 Céhek háza. A segesvári Céhek háza múzeum a Torony (Turnului) utca 1 szám alatt található. 23892 Óratorony. A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. 23924 Polgármesteri hivatal. A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették. 23968 Albert-ház. Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik. 23983 Tímár-torony. A Tímár-torony a XIII-XIV-dik században épült, az Óratorony udvarát hívatott megvédeni. 23993 Kolostortemplom. A domonkosok ma is álló templomának építését 1492-re teszik.

Néhány székely szó jelentése:
Hangatlan = Következetlen. Hánték = Héj. Hanyatág = Hanyat. Haricska = Tatárka, pohánka. Harisnya = A székely harisnya vastag daróc gyapjúszövetből készült, szürke vagy fehér szinű nadrág. Hasajó = Szövőszéki henger.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Sárpatak 3.23 km-re. 1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven.
Fehéregyháza vára 3.73 km-re. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók.
Petőfi Sándor múzeum 4.87 km-re. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye.
Szászdálya
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
Parasztvár
A XIV-dik században egy vár épül Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.