Székelykapu - Erdőcsinád - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Padureni Gornesti - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Székelykapu - Erdőcsinád

Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket. 2013. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Bejárat a faluba... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Székelykapu Erdőcsinád rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
14265 Unitárius templom. 1567-ben Iszló néven jelenik meg oklevélben, amikor a regestrumban 14 kapuval jegyzik. 14902 Erdőszengyel. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve. 18309 Ehedi temető. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. 19182 Gomolyát-domb. A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. 19719 Teleki-kripta. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája. 19766 Teleki kripta. Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik. 20548 Ortodox templom. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta. 21160 Magyarpéterlaka. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven. 21358 Katolikus templom. Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. 21911 Bálintitt-kastélypark. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19. 21930 Báró kertje. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. 22084 Teleki-kastély. 22212 Zárt kapuk parkja. Báró kertje, Bálintitt-kastélypark. 22699 Sáromberke tava. A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget. 22997 Teleki kastély. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya.

Néhány székely szó jelentése:
Ne tarisnyáljon nekem = Ne rendelkezzék. Nem kápás = Nem tudja megcsinálni. Nincs bücsü = Nincs becsület. Nyáskál = Mászkál. Nyess = Nyers. Nyigócás = Nyivászka, vékonyéletű, szilimák, gyenge ember.

Természeti értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Csanád vezér szobra
Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.
Síremlék
Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
Temető
Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra.
Székelykál kijáratánál 2.11 km-re. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
Az út mellett
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.