Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Tatársír - Makfalva

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Tatársír - Makfalva felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Maradékok helye - 1 Várhányás Maksa
Maradékok helye - 1
Emlékmű Lisznyó templom
Emlékmű
Kosbor 3 Kékvize forrás Szentegyházasfalu
Kosbor 3
316 Kolibica tó
316

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tatársír Makfalva fotóalbumba!

Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye... Fedezzétek fel Makfalva és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tatársír!

A legközelebbi település Székelyabod, 0,81 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Makfalvától Erdőszentgyörgyig
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kiépített forrás MagyarpeterdKiépített forrás Magyarpeterd 95,2 km-re.
Szent László kútját keresve, Tordatúr közelében, a Koppánd felől Magyarpeterdre vezető út felett egy kiépített forrást láttam. A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz.
Ortodox templom Beszterce 75,6 km-re.
Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
SóskútfürdőSóskútfürdő 91,2 km-re.
Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő. A kászoni medence szélén, Kászonújfalu és a Nyerges–tető között található. Ez a geodoboz a leírás nélkül is meglett. Sanos en is elfelejtettem vinni egy dobozt, csak az ures fedel nelkuli dobozt talaltam. Sokáig mászkáltam a színpad alatt, míg utolsó elhatározásom során megtaláltam.
Református templom Mezőmadaras 38,4 km-re.
Sükösd-Bethlen várkastély AlsórákosSükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 66,6 km-re.
Alsórákos a tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult. A falunak már a középkorban is volt temploma. Biztosan mentem a megjelölt helyre. Már voltam itt egy párszor, de csak most sikerült bejutnom a kastély területére. Miután szerencsésen beereszkedtem az Ürnösi töpe barlangjaitól, és egy kicsit lecsutakoltam a bringát a patakban, Rákos fele vettem az irányt.
Szeles vésze Hargita-hegységSzeles vésze Hargita-hegység 55,8 km-re.
A Hargitafürdőtől délnyugatra húzodó sziklás kráterperem hasonló a Bagolykőhöz, amire szép időben nagyon jó kilátás nyílik. Látom belejöttél a kerékpározásba, csak gratulálni tudok. A tegnapi bemelegítés után, ma újra biciklitúrára indultam. Amint a Hargitafürdőre is, valamint a fölötte levő Kossuth-sziklára, a felcsíki falvakra, és a Csíki-havasokra.
Vár sétány Marosvásárhely 27,6 km-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával. Római őrtorony Libánfalva 26 km-re.
Kisvasút hídjaKisvasút hídja 33,7 km-re.
A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. A kisvasút világáról sokat tudhatunk meg a maroskeresztúri Varga Istvántól, aki valaha még gőzmozdonyt is vezetett ezeken a vonalakon. Ötletes rejtési modszer. Mivel kocsival közelítettem meg a helyet, körbe kellett kerülnöm. Elsőnek találtam meg, a közelében lakom.
Dedrádszéplak 42,6 km-re.
A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.
Vaskereszt Szind-tető Tordai-hasadékVaskereszt Szind-tető Tordai-hasadék 95,4 km-re.
A Tordai-hasadék bal oldalán, a Szind-tető szélén, egy 1939-ben emelt vaskereszt található. A kilátás az valami meseszép. Egy szép tavaszi napra tervezett biciklis túra egyik pontjaként látogattunk el, és jártuk körbe a Tordai-hasadékot. 50 turizmus szakos diákkal jártuk be a Túri- és Tordai-hasadékokat. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet.
Besenyő 74,2 km-re.
Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak. 1332-ben plébániatemploma van, 1432-ben egy ajándékozási levélben szerepel a plébános is.
Görgő-tető Baróti-hegységGörgő-tető Baróti-hegység 91 km-re.
A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja. A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek. Ez is az utamba esett a Benko kert fele.
Első román iskola SegesvárElső román iskola Segesvár 35,1 km-re.
1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
Csukás vizesés MészkőCsukás vizesés Mészkő 95,3 km-re.
A legegyszerűbb megközelíteni a Csukás vízesést Sínfalva vagy Mészkő felől. Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk.
Erődtemplom SzászmuzsnaErődtemplom Szászmuzsna 62,7 km-re.
Be kell vallanom itt egy mulasztást, mert most jutott eszembe, ahogy olvastam a csipi bejegyzéseit, hogy mi is meglátogattuk a muzsnai templomot a nyáron a gyerekekkel. Mind a kétszer bent voltam a belső udvaron, és a templomban is. Itt már másodszor keresem hiába a geodobozt. Muzsna szép, titokzatos hangulatú erődtemploma a 15-dik században épült - Értékei a szentélyben levő gótikus faragványok és a festett karzat, a hálóboltozatos mennyezet és a faragott mintázatú belső oszlopok.
Fenyőkúti tőzeglápFenyőkúti tőzegláp 25,2 km-re.
A Fenyőkúti tőzeglápot én a szencsedi nárciszmezőkről, kerékpárúton közelítettem meg, Fenyőkúton át. Nagyon szep latvany az oszi napsutesben, a jellegzetes fenyofakkal es az aljnovenyzettel, nem fekszik nagy teruleten, es szepen ki vannak epitve az osvenyeknek egy resze, deszkaval lepadolva, akar lakkcipoben is vegig lehet setalni. Ügyes kis tanösvény. A munkám során megint Szovátára kerültem, gondoltam, hogy ha időben végzek elmehetnék Fenyőkútra megkeresni ezt a dobozt. Könnyebben megközelíthető Fenyőkút Korondról.
Mofetta Hargitafürdő 56,6 km-re.
Mofetta - Hargitafürdő.
Szent Róza kápolna GyergyótekerőpatakSzent Róza kápolna Gyergyótekerőpatak 55,4 km-re.
Pontos neve Szent Sebestyén, Rókus és Szent Rozália-kápolna. Miután vagy két helyről is probálkoztunk, kocsival feljutni a kápolnához, aztán a temető mellett mentünk fel. Ti aztán elszántak vagytok, hogy sem a ködtől, sem a kísértetektől nem féltek. Délutáni sétára indultunk a kápolnához. Tekerőpatak fölött, a Vasláb felöli dombon áll a röviden csak Szent Rózának nevezett kápolna.
Katolikus temető ZalánpatakKatolikus temető Zalánpatak 85,1 km-re.
A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére.
Zetelaki gát Zeteváralja 36,7 km-re. Naná, hogy megkezdődött a szezon :-). Megkezdődött a szezon.
Benedek Elek fürdő KisbaconBenedek Elek fürdő Kisbacon 75 km-re.
Az értesítő e-mailen felbuzdulva, egy 14 kilométeres séta keretében felkerestük a feredőt, és a leírás alapján gyorsan megtaláltuk a ládát is. Azért remélem, nem lesz itt igazi forradalom, és nem végzem gyűlölt diktátorként :-). Tetszett a bejelentés címe, miszerint a geodoboz frissen kisült. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található.
Baschner-ház Segesvár 35,1 km-re.
Várhegy Sepsiárkos 91,9 km-re.
Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.
Ördög-hágó BalánbányaÖrdög-hágó Balánbánya 72,9 km-re.
Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét. Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíktaploca 68,9 km-re.
Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll. A kis kápolnaszerű építményről azt feltételezik, hogy Nepomuki Szent János szobrának lehetett védfala.
Fekete-Hagymás-csúcsFekete-Hagymás-csúcs 72,4 km-re.
A Fekete-Hagymás a Hagymás-hegység második legmagasabb hegye. Ha Juh-patak felől érkezünk, a Patkókő alatt elhaladva, kék pont vezet a Berszán-pusztán keresztül.
Bikafalva 38,5 km-re.
A tizedjegyzékben Art de Luce Szent Lukács tiszteletére szentelt templomát jelzi. Az evangélista jelképe ugyanis az áldozati tulok, mivel evangéliumát Zakariás áldozatának leírásával kezdi.
Rothberg Várhegy VeresmartRothberg Várhegy Veresmart 90,4 km-re.
Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá.
Kicsi Pogányhavas 74,6 km-re.
Királyhalma 69,5 km-re.
1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
Négy ismeretlen magyar honvéd sírja Hegyes-havas 84,9 km-re.
A Hegyes-havas csúcsa alatt körülbelül 100 m északra, az egykor lőállás mellett. Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas, 1944 augusztus-szeptember.
Bunker 2 SzalárdBunker 2 Szalárd 48,7 km-re.
A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt. Mindkettőnek ma már csak a maradványai vannak meg. Az 1. A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker.
Vit-havasVit-havas 72,2 km-re.
A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja. A kucsma alakú mészkőszirtről pompás kilátás nyílik minden irányba. A Pongrác-tetőről indultunk, gyalog, a piros sáv jelzésen egészen a Nyerges-nyakig, majd a kék sáv jelzésen a Vit-havas nyakáig, végül a kék körben kék pont jelzésen másztunk ki a Vit-havas csúcsára. Gyönyörű, napsütéses napot töltöttünk játszótársunkkal, Fakirral és fiával a Vit-havas virágban gazdag sziklarengetegében. Hmm, ez volt osztan erdekes.
Unitárius templom Újszékely 29 km-re.
A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. A falut unitáriusok lakják.
Felsőidecs 37,6 km-re.
1319 Felydeach. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Szovjet Hősök Temetője MarosvásárhelySzovjet Hősök Temetője Marosvásárhely 26,6 km-re.
A Szovjet Hősök Temetője Marosvásárhely keleti részében található, a Somostető város felé néző lejtőjén, a Petri Ádám utca mellett. Mindenszentek utáni nap jártam erre, kihasználtam a lehetőséget egy kis dobozkeresésre, rejtésre is. Szomszédai az Ortodox Temető, valamint a Német Hősök Temetője.
Ördögborozda SzentkeresztbányaÖrdögborozda Szentkeresztbánya 52,3 km-re.
A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el. A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon.
Magyarpéterlaka 23 km-re.
1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven. 1465-ben Péterlakaként szerepel.
Csíki Székely Krónika VacsárcsiCsíki Székely Krónika Vacsárcsi 67,3 km-re.
Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal. Ezek egyike a helyi hagyományban csíkszentmihályi Sándor-családnak tulajdonított udvarház, melynek maradványai a falunak a Csíkszentmihály felé eső részén levő dombon láthatók.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tatársír adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Makfalva térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csak Vártető - Csak Vártető, nem Várhegyek. A segédpontoknál meg van adva az ösvény kezdete, amely a Bánya-patak felől, a házak mögött, elvisz a rejtekhelyhez.
 • Ahol meg nem jartam - Nagyon sokat jartam a barlanghoz fel, de meg ezen az uton nem. Na most el is indultunk az oltar fele.
 • Szep kilatas, de szomoruan - Hat igen ez a helyzet a brassoi ladakkal. Van erdeklodes rajuk, es szepek is a nevek, de nehez megkapni oket.
 • Dzsungel az út mellett - A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk. Az utolsó bejegyzés óta, öt éve sokat változott az erdő.
 • Még egyszer - Tényleg kellemes és szép a hely a környéken, ugyhogy majd egy másik alkalommal majd szivesen visszatérek és megkeresem, ugy is van még más meg nem talált dobozom is a környéken.
 • Élni-halni szójáték - A folyamatos jelen joggal használható, mert egyéb nem létezik. Nincs múlt, és nincs jövő, csak a folyamatos jelen.
 • Kilátás - Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk. Az út Nagyponorig nagyon jó, Nagyponortól a hágóig és onnan Felsőszolcsvára már helyenként szűk, de az is járható kiskocsival is, csak senki ne jöjjön szembe :) .
 • Megtaláltuk - Nagyon látványos az út.
 • Szep kis barlang - Szep kis barlang, erdekes cseppkovek. Szombatonkent koncert a barlangban, habar szerintem az 50 lejes beugro kicsit borsos.
 • Vizes túra III - Egyre jobban esett az eső, de nem akartuk kihagyni a rejtekhelyet, és különben is már elég vizesek voltunk. A dobozt úgy rejtettük vissza, hogy ne látszódjon ki egyetlen porcikája sem.
 • Eső után - A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni. A patak feletti híd kapuja nyitva volt, de a barlangban a világítás nem volt felkapcsolva, így csak kívülről néztük a bejáratot.
 • Varjúvár rejtek - Nagyszerű hely. Köszönjük a rejtést.
 • Hogy tették fel a csúcsára a zászlót? - Megtaláltuk a hetedik ládánk. A kilátó tetején kicsit megremegett a lábunk.
 • Az első találkozó alkalmával - Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Hangulatos hely, őszi színekben - Miután rejtettem egy új geodobozt a dobói kápolna közelében levő, egykori római katolikus templom megmaradt romjainál, elindultam megkeresni az erdőfülei kopjafás temető geodobozát. Kisétáltam a templommal szembeni domboldalon levő temetőbe, a rejtek felé.
 • Csendes utca - Jó csendes nyári délutánon nyugodtan lehet keresni.
 • Nekem is ez az elso - Megtalaltuk. A hangyak nem voltak ott.
 • Huvosre teve - Igazan izgalmas volt e jegesbarlang. Igaz nem a Dopsinan, a Szlovak-paradicsomban, de ez volt.

Sikerült eljutni Makfalva környékére? Tetszett a Tatársír? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.