Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Temető - Erdőcsinád - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Temető - Erdőcsinád turisztikai látnivalói

Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Temető - Erdőcsinád képtárból:

Puszpángbokrok?
Puszpángbokrok?

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Temető Erdőcsinád fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Erdőcsinád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Temető!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Erdőcsinád, 0,53 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Temető Erdőcsinád közelében?
- Csanád vezér szobra - Erdőcsinád 620 m-re. Csanád Doboka ispán fia, Ajtony egykori vezére volt.
- Székelykapu - Erdőcsinád 1,5 km-re. 2013.
- Marosjára 2,7 km-re. 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
- Erdőszengyel 3,5 km-re. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve.
- Kripta Székelykál 4,7 km-re. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van. Újrapróbálom - A régi, beomlott kripta helyén lévő gödröt betömték. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Református templom Székes 4,7 km-re. Az 1567. Alma a fa alatt - Mindig szerettük Székes környékét. (turisztikai hely geoládával)
- Teleki-kripta Gernyeszeg 4,7 km-re. A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
- Unitárius templom Székelykál 4,8 km-re.   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől.
- Teleki kripta Sáromberke 5 km-re. 1319-ben Sárombergként jelentkezik az oklevelekben, 1405-ben Sáromberk, 1412-ben Sárumberek néven, a középkorban szász lakói is voltak. A sáromberki Teleki kripta - Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be.
- Teleki-kastély Sáromberke 5,7 km-re.
- Gomolyát-domb Nagyernye 5,8 km-re. A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. Korán reggel, 6 órakor... - . (látnivaló és geodoboz)
- Teleki kastély Gernyeszeg 5,8 km-re. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. Élő barokk kastély - Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk. (turisztikai látnivaló geodobozzal)
- Ortodox templom Nagyernye 5,9 km-re. A falu nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. Tobb infom sajnos nincs - A lada a femhid alatt, a templomhoz legkozelebb eso reszen van, merevitesek mogott van, csak alolrol latszik (persze ha nem tunt el eddig), es meg alolrol is jol meg kell nezni, mert csak bizonyos szogbol latszik.
- Sáromberke tava 5,9 km-re. A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget. Második alkalommal - Ez a második alkalom volt, amikor a sáromberki halastavak mellett elrejtett geodobozt kerestem.
- Unitárius templom Iszló 5,9 km-re. A település földrajzilag az Iszló-patak völgyében, Marosvásárhelytől csupán 19 km-re található.
- Református templom Gernyeszeg 6,1 km-re. Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
- Katolikus templom Nagyernye 6,3 km-re. 1602-ben a falunak híres vezére volt Ernyei Mósa Gergely, 1661 szeptember 14-én Ali pasa libáncsmezei táborában választották fejedelemmé I Apafi Mihályt. Kívülről - Feltaláltuk a külsőleg alkalmazható geodobozt, amit csak a zárt kapun kívülről lehet szagolgatni.
- Magyarpéterlaka 6,4 km-re. 1465-ben Péterlakaként szerepel.
- Bálintitt-kastélypark Nagyernye 6,4 km-re. A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók. Térdmagasság - Ma újra erre jártam.
- Báró kertje Nagyernye 6,4 km-re. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. A park jelenleg zárva van - Többször is jártam ebben a parkban az elmúlt években, így nem emlékeztem már, hogy megkaptam ezt a geodobozt, vagy nem.
- Zárt kapuk parkja Nagyernye 6,5 km-re. Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye. Harmadik próbálkozás - Ma megint erre jártam, és mivel senki sem volt a környéken, sikerült a dobozt is előszedni.
- Harangláb Református templom Körtvélyfája 6,8 km-re. 1768-ban Alsóbölkényből került ide. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz - Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam.
- Ehedi temető 7,1 km-re. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Szép őszi idő - A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség.
- Teleki-kripta Marossárpatak 7,7 km-re. Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait. Sajnos a dobozt nem találtuk meg - A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
- Marossárpatak 7,7 km-re. 1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. Betonsarok - Nagyon szép a szoborpark.
- Katolikus templom Székelyhodos 8,6 km-re. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Csendes falu - Tetszett a falu.
- Katolikus templom Jobbágytelke 9,2 km-re. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. Szemmagasságban - Nem emlékeztem a segítő információra.
- Református templom Vajdaszentivány 9,2 km-re. 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék.
- Unitárius temető Csíkfalva 9,2 km-re. A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. Csak a dobozt találtam meg - Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
- Unitárius templom Nyárádszentmárton 9,4 km-re. Beke ugyanezt az adatot Mező-szentmártonnal azonosítja. Fej fölött - Felnéztem és megláttam a dobozt.
- Marossárpataki tavak 9,4 km-re. A Sár-patakmedrében az 1970-es években a Faragó és Marossárpatak között elterülő lapályon mesterséges halastavat hoztak létre. Lehangoló élmény csalódással - Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.
- Féreglyuk Csíkfalva 9,7 km-re. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
- Fatemplom Petele 9,8 km-re. Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Nem éppen együtt - Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni.
- Petele 9,9 km-re. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.
- Cinege-tető Marosszentgyörgy 10 km-re. A Cinege-tető a maga 446 m-es magaságával Marosszentgyörgytől délkeletre található, a falu szélétől körülbelül 800 m-re. Foltozni - Most látom csak a régi képeket, a facsoport jobboldali részét itt is kivágták, elvitték.
- Sósfürdő Marosszentgyörgy 10,2 km-re. A marosszentgyörgyi sósfürdőt, amelyet már 1888-ban ismertek, a sós víz és az ásványtartalmu iszap tette híressé. Most még utolsó - Most még utolsó tuja, de ha a mellette levő házat lebontják a sor folytatódhat.
- Terebics-tető 10,2 km-re. A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Három a semmiben - Népes gyereksereggel indultunk el ládázni (is), és "epic failure"-val indítottunk.
- Ösvény-kereszteződés avagy Újdomb 10,3 km-re. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra. Pontosítás a szűz geodobozokról - A játékunk szellemében, a látnivaló (a rejtekhely) megtalálása a fontos.
- Vajdaszentivány tava 10,6 km-re.
- Kockásliliom Búzaháza 10,8 km-re. Ottjártunkkor sok virág volt kinyílva, de még sok virág csak bimbós volt. Vékonykarúak elönyben - Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.
- Római katolikus templom Marosszentgyörgy 10,9 km-re. Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Mókusok, fürjek, és kutyák - Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett.
- Máriaffi Lajos-kastély Marosszentgyörgy 10,9 km-re. A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet. Tiltott terület, csendőrségi laktanya közelében - Miután megtaláltam a dendrológiai park geodobozát, elsétáltam a Máriaffi-kastély kerítésének bejáratához.
- Több száz éves tölgyfák Marosszentgyörgy 10,9 km-re. A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk. Szabadság - N
- Kockás liliom Búzaháza 11 km-re. A vasúti sínen való átkelés után már láthatjuk a nedves rétet és a virágokat. Még nincs kinyílva - Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.
- Református templom Jedd 11,4 km-re. Ennek helyén volt a régi templom, valóságos kis gót épület, a nép elbeszélése szerint lapos és gömbölyű kövekből, amelyek felhasználtattak az új templom építésekor. Csak a doboz - A problema ott, a szomszedok.
- Katolikus templom Deményháza 11,6 km-re. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
- Jedd temetője 11,6 km-re. Hangulatos temető, habár a régi düledező faragott homokkő sírkövek közé sok beton és márvány költözött. Meg itt is jar a mugli - Babberci vitt fel kocsival.
- Drakula kripta-ház Deményháza 11,8 km-re. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
- Abafája 11,8 km-re. Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
- Pókakeresztúr 12 km-re. 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven.
- Bala-tó Póka 12,2 km-re.
- Póka 12,2 km-re. 1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.
- Németkalap 12,3 km-re. A Somostetőről, Marosszentgyörgyről, és Jeddről is jelzett turistautak vezetnek a vásárhelyiek kedvenc kirándulóhelyei felé: Németkalap, Terebics, Cinege-tető. Könnyebbítés - Gondolom, hogy többen próbálkozhattak a doboz megkeresésével, de nem számoltak be a kudarcról.
- Székelybósi panoráma 12,3 km-re. A hagyomány szerint a törökök által elpusztított Kisernye lakói telepedtek Bósba. Költözik a kilátás - Úgy látom, hogy a kivágott fák csutakjai nem hosszú életűek, ezért a beléjük rejtett dobozok élete is hamar véget ér.
- Toldalag 12,3 km-re. 1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
- Alsóbölkény 12,4 km-re. 1645-ben Magyarbölkény a neve.
- Tulipán és levendula Márkod 12,4 km-re. Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni.
- Huszár-kastély Abafája 12,4 km-re. A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt.
- Kápolna utcai forrás Marosvásárhely 12,5 km-re. Nincs szigoruan Marosvásárhely területén, mert a páratlan számu oldalon lévén, Marosszentgyörgyhöz tartozik. Husvet - Husveti unnepi hangulatban egy laza delutani tekerges alkalmaval kerestuk fel a ladat.
- Máriaffy-kápolna Marosszentgyörgy 12,5 km-re. Marosvásárhely marosszentgyörgyi határánál levő temető északi részén a Máriaffy család temetkező helye és kápolnája található. Cseles - Jo rejtes.
- Toldalag tava 12,6 km-re.
- Idődoboz pavilonok Mikháza 12,7 km-re. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
- Római katonai tábor Mikháza 12,8 km-re. A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította.
- Kilátàs a semmibe Somos-tető 12,9 km-re. Somos-tető, Marosvásárhely. Kárpotlás - Folytatva az utam a célom felé meg kellett kerüljem az állatkertet.
- Falu harangja Mikháza 13 km-re. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják. Gyors találat - A doboz a földön volt.
- Tájoló kilátó Mikháza 13 km-re. Célja az erőd területének megmutatása a tájban.
- Ali pasa halmai 13 km-re. Az évszámból ítélve Ali Csengizade temesvári török pasa lehetett. Kincses utca a kincses dombokhoz - Az elmúlt napok esőzései után, végre kisütött a nap.
- A legrégebbi székelykapu Mikháza 13,1 km-re. A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
- Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 13,1 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. Csendes hely - A dobozt a bodobácsok őrzik.
- Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza 13,2 km-re. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait. Nem zár jól a doboz - A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve.
- Hétfák Marosszentgyörgy 13,2 km-re. A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal. Csemeték - A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket.
- Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 13,3 km-re.
- Minotaurusz Marosvásárhelyi állatkert 13,3 km-re. Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez. Dobozrablók - Szeretnék egyszer találkozni egy dobozrablóval, amikor megtalálja a dobozt, és nem teszi vissza.
- Nyomáti sírkövek 13,4 km-re. A legszebb ilyen sírkövek, amelyeken két egymással szembe hajló kígyó domborműves faragása látható, a nyomáti temetőben vannak. Kígyók - Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak.
- Weekend Dragon Marosvásárhely 13,4 km-re. Már rég elúszott - Már vagy 4-5 éve elhajóztak a smekkerek vele, így se sárkány, se hajó, se kincs, se láda.
- Ortodox fatemplom Marosvásárhely 13,5 km-re. Az Ur Gondviselese rajta volt, de eltavozott - Anno a frissen megepitett templom frissen odatelepitett popajaval is valtottam par szot.
- Nyárádszeredai Padlásmúzeum 13,5 km-re. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
- Állatkert Somostető Marosvásárhely 13,5 km-re. Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk. Somos-tető - Séta közben sikerült megtalalni az egyik rejtekhelyet.
- Nyomáti templom 13,5 km-re. Az 1567. Második próbálkozásra - Még kerestem ezt a rejtekhelyet.
- Botanikus kert Marosvásárhely 13,6 km-re. A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található. Doboz a bokorban - Ellenőriztem ma ezt a rejteket.
- Kosárdombi forrás Marosvásárhely 13,7 km-re. A marosvásárhelyi Kosárdombi forrás a Bükkös utca 12B számú tömbházzal szemben található.
- Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 13,8 km-re. A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem. Sajnos ez mar nincs itt - Mas csoport doboza volt elrejtve a megjelolt helyen.
- Szerelmesek parkja Marosvásárhely 13,8 km-re. Másodikra - Egyszer már megprobáltam, másodikra sikerült.
- Pusztaalmás 13,9 km-re. A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett.
- MOGYE Könyvtár Marosvásárhely 13,9 km-re. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található. Nem találtuk mi sem - A fehér hatalmas kutya a helyén, és ugattott is eleinte.
- Unoka 13,9 km-re. Középkori templomáról nincs adat.
- Sándor János-forrás Marosvásárhely 13,9 km-re. A marosvásárhelyi Sándor János-forrás a Székely Vértanuk utca szerpentinjei alatt, a Székely Vértanuk emlékműve mellett található. Az első csorgó - Első nekifutásra meglett.
- Somostetői színpad Marosvásárhely 14 km-re. A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk. Időhúzás - Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés.
- Cementlapok Marosvásárhely 14 km-re. A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki. Régi szép idők - A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet.
- Postaréti forrás Marosvásárhely 14 km-re. A marosvásárhelyi Postaréti forrás a Constantin Romanu Vivu-utcai D11 számú tömbház mellett található.
- Felső gát Marosvásárhely 14,2 km-re. A gátat 1912–1916 között építették a Maroson. Szombat esti felderítés II. rész - Másodiknak kiszemelt rejtekhely a Felső gát volt.

Temető Erdőcsinád románul - in limba romana: Padureni


Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Temető adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Erdőcsinád térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Puszpángbokrok - Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak...
  • Kíváncsiskodó helybeliek - A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt...

Sikerült eljutni Erdőcsinád környékére? Tetszett a Temető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.