Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Várhegy - Vármező

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Várhegy - Vármező felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Várhegy - Vármező képtárból:

Várhegy
Várhegy
NagyÁg
NagyÁg
Vulkánikus kőtömb a várban
Vulkánikus kőtömb a várban
Hóvirág a gerincen
Hóvirág a gerincen

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Várhegy Vármező fotóalbumba!

Fedezzétek fel Vármező és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Várhegy!

Várhegy - Vármező.. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Vármező, 1,41 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Köszvényes-Remete környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
A református templomkert tujabokrai Backamadaras 32,8 km-re.
SzejkefürdőSzejkefürdő 42,5 km-re.
Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő. A ládát 2006 június elsején találtuk meg Misivel és Bálinttal, akkor még a domb aljában. Én a ládát inkább valahol fennt a domboldalon rejtettem volna el. Megtaláltuk a ládát, a barátaimmal.
Orbán Balázs mellszobra SzékelylengyelfalvaOrbán Balázs mellszobra Székelylengyelfalva 41,6 km-re.
A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
Katolikus templom GyergyótekerőpatakKatolikus templom Gyergyótekerőpatak 43,2 km-re.
A Gyergyói-medence keleti peremén elterülő Tekerőpatak körtefája Bálint István házának kertjében él már több mint 50 éve. Ha beszélni tudna, elmesélhetné, hogy Tekerőpatak határához tartozott a marosfői Tinka-telep, a Vaslábon átfolyó Heveder-patak mellett tekerőpataki kirajzással jött létre az azonos nevű település. Kora délután, lehet, hogy nem a legideálisabb időpont dobozt keresni, de nekem most ez jutott.
Síratófal BözödújfaluSíratófal Bözödújfalu 29 km-re.
Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 44,6 km-re.
Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Fejér Dávid mellszobra Gyergyószentmiklós 43,8 km-re.
Mezőmajos 38,6 km-re.
1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
Mosógép DédabisztraMosógép Dédabisztra 33,2 km-re.
A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Bár nagyon siettem aznap délelőtt, nem tudtam megállni, hogy ne álljak meg, és ne keressem meg ezt a majdnem drive-in rejtekhelyet. Használják, mert amikor ott jártam, csergék voltak a korlátokra kiteregetve. Útban az Istenszéke felé megálltunk megnézni az félautomata mosógépet.
Római őrtorony HomoródfürdőRómai őrtorony Homoródfürdő 48,7 km-re.
Érdekes hely, nagyon hasonlít a környéken fellelhető maradványokra, mint amilyen a lövétei Várhegyen, vagy a bágyi várnál látható. Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-). Azzal a különbséggel, hogy ennek területe jóval kisebb, és szabályos négyszög alakú, ami természetes, ha egy őrtorony helyéről van szó.
Mezei Imre makettjei GyergyóditróMezei Imre makettjei Gyergyóditró 39,3 km-re.
A gyergyóditrói Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
Síugrósánc GyergyótekerőpatakSíugrósánc Gyergyótekerőpatak 44,6 km-re.
A gyergyótekerőpataki síugrósánc a falutól keletre, a Kútfő nevű helyen található. Vasárnapi sétánkat ide terveztem, nem hagyhattam, hogy valaki megelőzzön a megtalálásban. Egykor nemzetközi versenyeket szerveztek itt, ma az enyészet lett úr rajta, a létesítményt felvette a gaz.
Fenyőkúti tőzeglápFenyőkúti tőzegláp 25,3 km-re.
A Fenyőkúti tőzeglápot én a szencsedi nárciszmezőkről, kerékpárúton közelítettem meg, Fenyőkúton át. Nagyon szep latvany az oszi napsutesben, a jellegzetes fenyofakkal es az aljnovenyzettel, nem fekszik nagy teruleten, es szepen ki vannak epitve az osvenyeknek egy resze, deszkaval lepadolva, akar lakkcipoben is vegig lehet setalni. Ügyes kis tanösvény. A munkám során megint Szovátára kerültem, gondoltam, hogy ha időben végzek elmehetnék Fenyőkútra megkeresni ezt a dobozt. Könnyebben megközelíthető Fenyőkút Korondról.
Bodon-hegy MarosvásárhelyBodon-hegy Marosvásárhely 40,3 km-re.
Panoráma a Kövesdombra - Bodon-hegy - Marosvásárhely. Gondolom, hogy a rejtő már gyerekkora óta ismeri ezt a helyet. Bizony sokszor látott engem(-minket, mert sosem voltam egyedül) szánkózni ez a domboldal és az egész környék. Bár ez a rejtekhely már a tegnapi napra be volt tervezve, a sötétedés miatt a mai napra maradt.
Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 42,8 km-re. Római őrtorony Tompa-tető 4,8 km-re.
Barlangi forrás Gyergyóditró 43,8 km-re.
A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
Kendő régi sírkövei 13,6 km-re.
Vízimalom KorondVízimalom Korond 25,3 km-re.
Volt köztük lisztelő, fűrész-, festék- és mázőrlő malom. Kétszer is nekifogtunk a keresésének. A szencsedi nárciszmező felé benéztünk a lányommal a vízimalomba. A malmot körbejártuk, nézelődtünk, érdekes. Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött.
Rigó-tó SzovátaRigó-tó Szováta 8,5 km-re.
A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni. Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium Marosvásárhely 38,2 km-re.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete. Épült 1910-1914.
Kőgomba Bakta-patakKőgomba Bakta-patak 23,9 km-re.
Olyan csoda van itt az erdőben, hogy azt látni kell - kevesen ismerik, s ha én nem leszek, ki mutatja meg? Az alfalviakból is csak páran látták. Pedig annyiég van a szekérúttól, hogy ha jól fenéken billentenének valakit, pont a tövére esne. Mivel esős idő volt, ezt a rejteket választottuk.
Református templom MarosvécsReformátus templom Marosvécs 29 km-re.
Helyette 1727-ben Kemény Simonné építteti a dombon álló templomot a falu felett, a vár alatt. A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze.
Status quo ante zsidó temetőStatus quo ante zsidó temető 37,8 km-re.
A marosvásárhelyi Status Quo Ante zsidó temetőbe a Nyár utcából nyíló kapun (10-es szám) kell bemenni. Körbesétáltuk a temetőt, ettünk néhány diót, megtaláltuk a dobozt. Érdekes, ahogy egymás felett sorakoznak itt a temetők. Szép ez a temető. Az innen induló lépcső elvezet a temető bejáratához.
Terebics-tetőTerebics-tető 32,2 km-re.
A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető. Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. A közelben tanyázik a jeddi juhász. Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak.
Likas-kő VármezőLikas-kő Vármező 3,3 km-re.
A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található. Biciklivel mentem végig a Meleg-Sugó völgyében. Nem a Likas-kő volt aznapi turánk célpontja, de mivel utba esett ugy döntöttünk megkeresük.
Zetelaki gát Zeteváralja 36,4 km-re. Naná, hogy megkezdődött a szezon :-). Megkezdődött a szezon. Szerelmes pár Marosvásárhely 38,3 km-re.
Református templom AgyagfalvaReformátus templom Agyagfalva 48,7 km-re.
1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik. 1579-ből ismeretesek az egyházközség jegyzőkönyvi feljegyzései és határozatai, amelyeket 1628-ban Galgótzi István esperességében megerősítenek.
Áprily Lajos kútja ParajdÁprily Lajos kútja Parajd 15,4 km-re.
A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni. A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Vármezőről indultam kerékpárral. A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza.
Római katolikus templom MarosszentgyörgyRómai katolikus templom Marosszentgyörgy 34,3 km-re.
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék.
Református templom Székelybere 18,1 km-re.
Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Református templom Kecset 33,8 km-re.
Orbán Balázs írja: A két csermely közötti dombot régi templom koronázta. Az 1660-1690 közötti években készült leltár említi a templomot.
Református templom KóródszentmártonReformátus templom Kóródszentmárton 44,2 km-re.
Temploma legalább egy századdal előbb már állott, a XV-dik századi és későbbi változtatásokkal ma is megvan. A fotók alapján beazonosítottuk a rejteket, de a ferde fát már kivágták. Együtt találtuk meg, miközben Balázsfalvára utaztunk, elhozni egy könyvörökséget (két tonna könyvet). 1324-ben jelentkező neve Szent Márton tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik.
Római őrtorony Alsóköhér 6,2 km-re.
Levendulás Csekefalva 40,1 km-re.
A helyszín közelében parkoló a csekefalvi futballpálya mellett van. A csekefalvi levendulaültetvény 2023-ban június 24 és július 16 között látogatható, nyílt napok keretén belül, hétköznapokon 15-20 óra között, hétvégeken 10-20 óra között.
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 45,5 km-re.
Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
Szászrégeni MocsárerdőSzászrégeni Mocsárerdő 18,3 km-re.
A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Éjjel, a hangulatos holdfényben sétálva kerestük meg a dobozt. Kalandos kis ejszakai tura volt. Itt mar szerencsevel jartunk nem ugy mind a Gorgeny varanal.
Református templom BözödReformátus templom Bözöd 30,8 km-re.
Először 1636-ban említik, de szentélyének formája és a gótikus szamárhátíves ülőfülke a templom korábbi eredetéről vall. Bár erre én is csak akkor jöttem rá, amikor a faluban elhaladtam a másik templom mellett, melyre rá volt írva az Egy az Isten felirat. A szentély sokszögzáródású, de ablakait átalakították, a diadalívet lebontották.
Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi várHunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár 38,2 km-re.
Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült.
Dedrádszéplak 35,1 km-re.
A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.
Makariás-ház Marosvásárhely 38,2 km-re.
Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
Szentgyörgyi István szobra Marosvásárhely 38,8 km-re. Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak.
Román katona szobra MarosvásárhelyRomán katona szobra Marosvásárhely 38,9 km-re.
Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll. A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel.
Párkány-forrás MarosvásárhelyPárkány-forrás Marosvásárhely 37,4 km-re.
A kettős sikerélmény egyik része az, hogy annak ellenére, hogy itt nőttem fel a városban, itt élek, és szeretem a természeti különlegességeket, nem tudtam a forrás létezéséről. Én is csak innen értesültem a forrás létezéséről. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. A marosvásárhelyi Párkány-forrás a MOGYE-kantintól a Constantin Romanu-Vivu utcára lejtő domboldalban épített lépcsők mellett található.
Katolikus templom KilyénfalvaKatolikus templom Kilyénfalva 41,4 km-re.
Kilyénfalva 1732-től lesz önálló plébánia, Tekerőpataktól elszakadva. Mai temploma 1761-re készül el, mindvégig tiszta katolikus falu.
Római őrtorony Libánfalva 10,3 km-re.
Lavenderland Nagykend 40 km-re.
A nagykendi levendulagazdaságot 2015-ben alapították, 1,2 hektáron fekszik, ebből 50 árat levendula borít. Itt szervezik meg minden évben a Lavenderland Feszt levendulás-kulturális fesztivált, gyerekfoglalkozásokkal, koncertekkel, kézműves vásárral.
Egykori tanítóképző Marosvásárhely 39,2 km-re.
Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
Kitekintő a Görgényi-havasokra ZeteváraljaKitekintő a Görgényi-havasokra Zeteváralja 38,7 km-re.
A Dél-Görgény a Bucsin-tető és Libán-hágó között húzódik, főbb csúcsai a Somlyó, a Hegyeshegy és a Csomafalvi Délhegy. A Zete-tanösvény egyetlen pontja, ahonnan tiszta időben jól látszanak a Görgényi-havasok.
Rez-nyaka Gyergyóditró 45,2 km-re.
Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
Római katonai tábor Marosvécs 29,1 km-re.
Szentmihály 13,5 km-re.
1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
GegesGeges 23,4 km-re.
Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre. Területe már ősidők óta lakott. A geodobozt megtaláltam könnyen. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Ez az 1848-as emlékmű a falun kívül található.
Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely 38,5 km-re.
Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
Széles-tető 22,6 km-re.
Széles-, vagyis Szelesel-tető.
Evangélikus templom Fületelke 44 km-re.
Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút TekeGőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 48,8 km-re.
Mindig van egy vonat az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán.
Régi gőzmozdony 40,3 km-re. De a dobozt sajna nem találtuk, bármennyire is kerestük. A mozdonyt megkaptuk, de nem lattuk a ladat.
A legrégebbi székelykapu MikházaA legrégebbi székelykapu Mikháza 12,6 km-re.
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt. A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került.
Bálintitt-kastélypark NagyernyeBálintitt-kastélypark Nagyernye 30,7 km-re.
A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók. Ma újra erre jártam. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély.
Régi városi stadion MarosvásárhelyRégi városi stadion Marosvásárhely 39,4 km-re.
A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Cseles rejtek.
Bucsin-tetőBucsin-tető 20,3 km-re.
Fontos turisztikai célpont, túraútvonalak csomópontja, a közelben sípályák is vannak. Útban a Súgó barlang fele megálltunk egy kis pihenőre, sajnos szitált az eső. A XVI-dik EKE vándortábor egyik túrája alatt (2007 08 03) pont ûtba esett. Az EKE-túrán. A tengerszint feletti 1287 méteres magasságban található Bucsin-tető (Bucsin-hágó, Bucsin-pihenő) a Gyergyói-medence nyugati határában, a Parajd és Gyergyóalfalu közötti műút legmagasabb pontján található.
Orbán Balázs sírja és emlékműve SzejkefürdőOrbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 42,5 km-re.
Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el. Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt. Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van.
Tizenkettes-forrás BucsinTizenkettes-forrás Bucsin 18 km-re.
A Parajd és Gyergyóalfalu közötti, Bucsin-tetőn áthaladó, Kis-Küküllő völgyében vezető, DN13B-as jelzésű műúton több forrást is találunk az út mellett. A Parajd községhez tartozó Bucsin település és a Bogdán-sípálya között félúton található csorgó vize friss, hűsítő.
Homokkő képződmény BátosHomokkő képződmény Bátos 38,1 km-re.
Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak. Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce.
Kemény-kastély MarosvécsKemény-kastély Marosvécs 28,9 km-re.
Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély. Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt.
Gyöngyös-patak vízesései Kelemen-havasok 48,8 km-re. Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú kúszófenyők között a nyeregbe.
Református templom Székelyvaja 38,9 km-re.
A Maros megyei település Marosvásárhely közelében fekszik. Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része.
Alsó-Halas pataki homokbányaAlsó-Halas pataki homokbánya 2,4 km-re.
Valoban egy termeszetes, semmi mesterseges adalekot nem tartalmazo kalandpark, ha az erdon keresztul bringaval messz. Bárcsak ismerném ezeket a szép nevű helyeket amiket felsoroltál. Most láttunk először homokot függőlegesen állni. Az Alsó-Halas pataki homokbánya a Vármezőről induló, kék kereszttel jelzett túraútvonal végén található.
Rabsonné útja DeszkásvárRabsonné útja Deszkásvár 14,4 km-re.
A különböző leírásokban, két különböző helyen található töltésvonulatot is ugyanazon a név alatt, Rabsonné útjának hívnak. Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja.
Firtos váraFirtos vára 26,4 km-re.
Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Megtaláltam. A Firtos felhőbe burkolózott, de megérte. Feke, Orsi, Attila, Sunci, Nori, Nandorka. A várat övező bükkfák régi történetekről mesélhetnének.
Unitárius templom NyárádszentlászlóUnitárius templom Nyárádszentlászló 29,6 km-re.
Keletre néző szentélye törpe dongaboltozattal, köríves diadalívvel s egyetlen déli fekvésű keskeny ablakával román kori. A helyszínre érkezve már az alsó kapun beléptem a templomkertbe. Belépni csak alázatosan lehet, mert alacsony a kapu. A templom mai napig megőrzött stílusjegyei is erre a korra utalnak, román és gótikus vegyesen.
Várféle őrtorony NagygalambfalvaVárféle őrtorony Nagygalambfalva 46,3 km-re.
A Bánatos királylány kútja mellett, közösségi összefogással megépítették az eredetileg a Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását. Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral.
Sziklaablak Kormos-kő FenyőkútSziklaablak Kormos-kő Fenyőkút 25,5 km-re.
Amikor én a sziklakilátónál és a sziklabástyánál rejtettem a geodobozaimat, láttam távolról ezt a sziklaablakot is. A Kormos-kő sziklabástyája és sziklakilátója között, a sziklakilátó közelében-végében, van egy érdekes sziklaablak.
Székelykapu ErdőcsinádSzékelykapu Erdőcsinád 23,8 km-re.
Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket, 2013 április 26-án avatták fel. Hat méter magas és csinádi hagyományos népművészeti motívumokkal van díszitve, önkéntes munkával készült, az önkormányzat költségére.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 36,6 km-re.
A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
Toldalagi-kastély KoronkaToldalagi-kastély Koronka 36,2 km-re.
A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt. Az épület több mint 180 éve figyeli az ottani világot, tűrve tehetetlenül a történelem viszontagságait.
Vass kalapos ház SzékelyudvarhelyVass kalapos ház Székelyudvarhely 45,8 km-re.
A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Isteni irgalmasság kápolna SzékelyvéckeIsteni irgalmasság kápolna Székelyvécke 40 km-re.
A székelyvéckei Székely Kálvária Erdőszentgyörgytől 15 km-re, festői környezetben, Székelyvécke határában található. Jézus szenvedéseit örökíti meg 14 megállón keresztül, székelykapukkal és domborművekkel. Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell.
Fatemplom PeteleFatemplom Petele 25 km-re.
A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el. Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében.
Ferences templom és kolostor SzékelyudvarhelyFerences templom és kolostor Székelyudvarhely 45,8 km-re.
Épült 1713 - 1779-ben. A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található.
Firtos kútja 26,5 km-re.
Vármege szörnye MáréfalvaVármege szörnye Máréfalva 46,9 km-re.
A Patakvölgyéből, a Fenyéd vizével párhuzamos, keskeny aszfaltúttól kapaszkodtam ki a meredek domboldalon, a Máré vára felé, amikor egy szép legelőre bukkantam az egyik teraszon.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Várhegy adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Vármező térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Gyönyörű időben - Gyönyörű időben jártunk itt.
 • Az Égerfás-tó és a Várhegy - Egy könnyű, de csodálatosan szép túráról ejtenék néhány szót. Egészen pontosan egy pár, e túra alkalmával elérhető, Vármező körüli látványosságról.
 • Várhegy - Az újrarejtés után elsőnek találtam meg a Várhegy tetején elrejtett geodobozt. A nap folyamán többször is esett az eső.
 • Könnyű volt azonosítani - A kemény kaptató után nem kellett sokat keresni, mert a közölt képek alapján könnyű volt azonosítani a rejteket. Zozóval és Málnával.
 • Nem kaptuk meg - Ma este kerestünk, de nem kaptunk meg, kar.
 • Nem találtuk meg - Alapos keresés után sem találtuk meg a geodobozt.
 • Köszönöm, hogy felkerested a helyet - Remélem elnyerte tetszésedet, még ha sikertelen volt a keresés is. Ha legközelebb Erdélyben járok, pótolom a ládát.
 • Mogyoróbokrok között a Várhegyen - Jártam már a Várhegyen, pár évvel ezelőtt a régi rejtést is megtaláltam. Ezért nem követtem különösképpen a jelzett útvonalat, a jelenleg nagyon szemetes állapotban levő Tündérek forrása után kimásztam az erdőben, a meredek oldalon.
 • Husveti lazitas - Kellemes kis "udules" utan az Egerfas to partjan felsetaltunk a varhegyre. Megcsodaltuk a csupasz szurke csucsjelzo cinkezett lemez tablat amelyrol a festek az utolso cseppig lehamlott, majd leereszkedtunk a meredek osvenyen es hazafele indultunk.
 • Kapaszkodó - A vármezői látogatásunkból nem maradhatott ki az Égerfás-tó megtekintése.
 • Loresek - Csikszentkiralyrol Bankfalva fele forditottam a kerekpar szarvat, es rogton az Alpesekbe kepzeltem magam. Tabla figyelmeztetett, hogy Drum inchis circulatiei publice intre 31 oct - 30 apr.
 • Ami sok, az sok - Na most mar, ha a Budos hegysegben barangoltunk felkerestuk a legendas Balvanyos varat is. Miutan megjartuk a Cecelet, ott egy dobozt is ott elhullatva, vegigmenve egy jol jarhato gerincen, ujra a varban voltunk.
 • Marosvásárhely Óratorony - Ez még számomra is újdonság volt felmenni és körülnézni az óratoronyból, és tényleg nagyon jó a rálátás a városra.
 • Ott voltam a rejtésnél - Azazhogy pontosítok, én a panorámafotózásnál voltam ott. Mialatt az Elkövető rejtett a szikla tövében.
 • Január első megtalálása - Legutóbb egészen más okból jártam Benedek Elek szülőfalujában. Az év első sétáját a Setétpatak jegén kezdtük.
 • Meglátogattuk a szászok örökségét - Gyönyörű hely, és szépen rendbehozták a vártemplomot. A gondnoknő mesélte, hogy a hét más-másnapján ugyanitt tartják az evangélikus, református és katolikus szertartást is.
 • Cukorkás doboz - Először jártam a Csukás hegységben, és szemem - szám tátva maradt a látványtól, amit nyujtott a hegy ebben az évszakban, meg is feledkeztem mindenről, úgy kellett figyelmeztessn Péter, hogy azert vannak rejtekhelyek is.Gyorsan elő a tablettet, de ahogy mondani szokták- elküldött szivarért.
 • Honismereti tura - Honismereti túrán találtam meg, teljesen új ruhájában, a Rika várát.

Sikerült eljutni Vármező környékére? Tetszett a Várhegy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.