Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Várszikla - Bisztrapataka - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Várszikla - Bisztrapataka turisztikai látnivalói

Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg, a csúcsosabb sziklát a helyiek Cukluj-nak hívják. Fonetikusan írtam át a román elnevezést - a közelében levő, nagyobb szikla a Várszikla, helyi nevén Csetátye.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Várszikla - Bisztrapataka képtárból:

Várszikla
Várszikla
Cukluj-szikla
Cukluj-szikla
Bisztrapataka
Bisztrapataka
4184
4184
Sziklaablak
Sziklaablak
Az ablak
Az ablak
Sziklafal
Sziklafal
A kút
A kút
Kilátás
Kilátás
A szikla alatti tisztások
A szikla alatti tisztások

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Várszikla Bisztrapataka fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Bisztrapataka és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Várszikla!

A Várszikla tetején egy bozóttal sűrűn benőtt, 4-5 m átmérőjű, kör alakú, feltöltödött kút található. Pompás kilátásban gyönyörködhetünk itt, a Bisztra-patak völgyére, Bisztrapataka házaira. Rejtéskor a szikla alatti tisztásokon juhok legeltek, érdemes odafigyelni a pásztorkutyákra... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Galonya, 2,73 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Várszikla Bisztrapataka közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Megtalálható volt itt, magán a mosógépen és a vízvezető csatornán kívül a szárító is, és egy pad a várakozásra. Az energiatakarekossag netovabbja. Az a termeszet es ember altal szult haztartasi "gep", ami itt talalhato. Mosógép az út alatt. Bár a mosógép közvetlenül az út mellett van, pontosabban az út mellett és alatt, kocsiból nem egyből észrevehető. Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek.
A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Majdnem drive-in mosógép. Bár nagyon siettem aznap délelőtt, nem tudtam megállni, hogy ne álljak meg, és ne keressem meg ezt a majdnem drive-in rejtekhelyet. Használják. Használják, mert amikor ott jártam, csergék voltak a korlátokra kiteregetve. Teljes kapacitással működik. Útban az Istenszéke felé megálltunk megnézni az félautomata mosógépet.
Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót. Havazas. Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Csodálatos őszi színek. Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó.
Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Ez a szikla a Víg Albert köve nevetviseli. Horgászok. Ma én voltam a víg Albert, mert ezt is megtaláltam. Lehetséges. Mivelhogy nem voltam ott abban az időben, könnyen lehet, hogy igazad van. A Maros medréből kiálló sziklaszirtek. Az Erdély hegyei sorozatban megjelent Kelemen Havasok leírása szerint a Galonya melletti sziklazátony nem Víg Albert, hanem Vígh András nevét viseli, aki 1836-ban csapódott a sziklához.
A Panda-kő Galonya és Ratosnya között, a Maros bal oldalán található, a Görgényi-havasokban. A vasút fölé tornyosuló sziklára lépcső vezet fel. Ez itt a reklám helye. Tessenek megkeresni a frissen rejtett ünőkői geoládá(ma)t. Lesben álló pandamaci. Miután a Maros hídja melletti tisztáson hagytam a kocsimat, és természetesen megkerestem a Víg Albert köve geodobozt, elindultam a Panda-kő felé. Visszhang. Nem hagyhattam ki az ajándék learatását.
Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta. Május 1. Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. Nem találtam megfelelő rejteket egy új geodoboznak. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. Amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi.
Az Istenszéke terjedelmes csúcsplatója, pontosabban az északra nyúló gerinc, Szászrégen felől nézve egy hatalmas széknek látszik - innen a helynév. A tetőn már nem érzékelhető a szék forma, viszont a kilátópontokról látványos kilátásban van részünk, inkább nyugati és délnyugati irányba. Nagyon-nagyon régen terveztük már a hely felkeresését. Wass Albert regényeit olvasva az ember azonnali indulási vágyat érez. Hajnalban. Megtaláltam. Harom szekely es ket szombathelyi. Hetvegen mentunk Marosbisztrara (marcius 28), majd a falut elhagyva a kekkor jelzes kezdetenel tabort vertunk.
Az Isten széke a Kelemen-havasok leglátogatottabb kilátópontja, különösen a Maros megyeiek kedvenc túracélpontja. Terjedelmes platóval rendelkező csúcs, melynek a nyugati kilátóponttól északra nyúló gerince Szászrégen felől egy hatalmas széknek néz ki.
Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le, nem nehéz viszont kitalálni a helybeliek által használt megnevezést. Születésnapra. Hogy hol a ló? Hát, ismered a viccet: "Születésnapodra egy lovat kapsz tőlem ajándékba. Alkatrész?. El nem tudtam képzelni mi az a lóalkatrész? Aztán a dobozban lévő név már egyértelművé tette a dolgot. A Tiha vízesés felé. 1995-ben jártam utoljára a Ratosnya völgyében. A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett.
A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban. A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től.
A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, a Görgényi oldalon, a 90-es években még Lapos-kőnek neveztük. Habár a környező fák eléggé megnőttek, a kilátás még mindig jó Ratosnyára, és a Maros völgyére nyugatfelé.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
De mégis, a Kelemen-havasokban, a fatörzs-barlangok mellett, van egy másik érdekes lik is, az andronyászai Nagy-barlang. Vulkanikus hegységben barlang? Na ne.
A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el.
A vízesés tetején. Amint felértünk a vízesés tetejére egyből kiszúrtuk a rejteket és így könnyen meglett a dobozka. Decemberben is szép. Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés. A geodobozból ömlik a víz. A Kofa-vízesés felé Dédabisztrán, a Bisztra-patak torkolatánál, az Istenszéke nevű utcán tértem le a főútról. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe.
Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasúti megállójánál kell leszállni. A vonat ajtajából nem kis szintkülönbségről kell leugrani a talaj szintjére.
1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve. Csodakapu. Megtaláltuk a természet titokzatos munkájának diadalívét, melynek homlokzatát babérként borítják a páfrányok. Rohanás egy geodobozért. Mivel a Ládás Háza barlang környékét már alaposan bejártam, ezt a sziklakaput is én ismertettem először a Rejtekhely-en érdekes pontként, ez alkalommal csak a geodobozt megtalálni álltam meg itt röviden.
A Ládás Háza-barlang, illetve a felette levő sziklatető kilátójához vezető, piros ponttal jelzett turautvonalat követve, az ösvény mellett érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Tévedések sorozata. A vendéglő parkolójában hagytuk az autót és innen indultunk a sárga kör jelzésen a Ládás Háza-barlang felé. Rozsdaszőnyeg. A frissen lehullt, napsütésben csillogó rozsdaszőnyeg mindent megtett, hogy ne a cél felé, hanem a völgybe szállítson vissza. Egy túra megkoronázása. Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt. Közvetlenül az ösvény mellett egy elfordított U betűhöz hasonló, méretes sziklakapu vonja magára a figyelmet.
A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk. A régi doboz helyett új rejtés. A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. Funtineli völgy és környéke. A családdal indultunk a Funtineli forrás megkeresésére. Őszi csend. Szent Mihály nap utáni csend és nyugalom uralkodik a hatalmas legelőkön. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba.
A Maros-szorosban, Göde és Ratosnya között, különleges természeti képződményeket találunk, mállás- és rönklenyomat-barlangokat. Érdekes barlang. A Sziklaablaktól jöttünk át ide. Volt fatörzsek. Érdekesek ezek a hatalmas "volt fatörzsek" és ágaik. Barlang, első barlang. Délben jött ránk, hogy túrázzunk, és elfutottunk Ratosnyára. A rönklenyomat-barlangok nem valódi barlangok, csak pszeudokarszt jelenségek. Naplemente. A kilátón üldögélve élveztük a lemenő nap utolsó sugarait és énekelgettük: Maros vize folyik csendesen. Medve. A Ládás Háza-barlangtól visszatértünk az elágazáshoz.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Várszikla adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Bisztrapataka térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kellemes séta - Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása. A gyerekekkel indultunk vadászni, illetve rejteni.
 • Ez meg a Cserna volgye volt - Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. Maga a var az tetszett, de a kornyeke kevesbe, hiszen szemetes.
 • A régi doboz helyett új rejtés - A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. Ez alkalommal Déliáékkal együtt.
 • Nagy volt a forgalom - Epp akkor érkezett egy autóbusz, csodálkozhattak a leszállók, vajon mi okból bámuljuk annyira a keresztet. Köszönjük a rejtést.

Sikerült eljutni Bisztrapataka környékére? Tetszett a Várszikla? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.