Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Óvár - Mátramindszent - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Óvár - Mátramindszent turisztikai látnivalói

Mátramindszent közelében, a Mátra északi lábánál, az Iványi-patak jobb partja felett állt egy természetes hegykúpon...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Óvár - Mátramindszent képtárból:

Vár állott
Vár állott

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Óvár Mátramindszent fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Mátramindszent és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Óvár!

A legközelebbi település Mátramindszent, 2,13 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Óvár Mátramindszent közelében?
.
- Mindenszentek-római katolikus templom - Mátramindszent 2 km-re. Mátramindszent érdekessége a tiszta levegőn túl, hogy Dobó István, az egri vár kapitánya is birtokos volt itt.
- Tájház - Szuha 3 km-re. 1924-ben épült kontyolt tetőszerkezetű, három helyiségből álló tornácos palóc épület, amely a tradícionális, egyutcás palóc falu örökségét mutatja be.
- Leány-kő Nemti 4,5 km-re. A Kőleány a Leány-kő nevű hegy látványos kőgombája, Nemti községtől kelet-északkeletre található, a Medves-vidék déli részén.
- Sárkány-szikla Nemti 5,1 km-re. A Kossuth út 72 szám alatt található, régi magtár épülete mögött lehet parkolni, innen 200 m légvonalban, északkelet felé.
- Szent Imre-szobor és harangláb Mátraalmás 5,8 km-re. A harangláb Szent Imre-szobrát 2015-ben Koltai László fafaragó készítette.
- Asztag-kő Gyöngyössolymos 13,1 km-re. Kialakulását tekintve egy gejzírkúpnak a maradványa, ami vulkáni tevékenységre utal.
- Rákóczi-forrás Mátrafüred 14,8 km-re. A Kékes oldalában összegyűlt vizet felszínrehozó, betonba és kőbe foglalt forrás körül pihenőhelyet, esőházat és tűzrakóhelyet alakítottak ki.
- Bába-kő Gyöngyössolymos 17,9 km-re. A Bába-kő gejzirit sziklacsoport, utóvulkáni működések hatására jött létre - a gejzírkúp Gyöngyössolymos tájképi, geológiai, és szakrális szempontból is különleges látnivalója.
- Via ferrata pályák Demjén 32,5 km-re. Ebben a kőbányában hasítással történt a kőfejtés, így a vasalt útrendszert a kőfejtő 33 m magas, függőleges vagy áthajló, de sima falfelületein lehetett kiépíteni.
- Bélkő-hegy kilátó Bélapátfalva 32,5 km-re. A tanösvény állomásai a Ciszterci apátság, a Bükkerdő, a János-hegy, a Vasbánya-oldal, a Pala-bánya, a Szász-bérc, végül a Bél-kő csúcsa.
- Angyalszárny-szikla Bélapátfalva 34 km-re. Az Angyalszárny-szikla a Bükk-hegységben, annak leglátványosabb részén, a Bükk-fennsíkon helyezkedik el, a Gyetra-völgy felett.
- Sasbérci kilátó Buják 35,2 km-re. A kilátó a 20-dik század elején épült, Pappenheim Szigfrid gróf építette felesége kérésére.
- Tárkány via ferrata Felsőtárkány 35,6 km-re. Kezdőknek is alkalmas, könnyebb (B-D), kiválóan kiépített vasalt útvonal, egy 23 m hosszú függőhíddal.
- Petőfi-kilátó Bánkút 40,6 km-re. A Petőfi-kilátó, másik nevén Bálvány-kilátó, a Bükk legmagasabb kilátópontja, 957 m tengerszint feletti magasságban található, Bánkúttól nyugatra.
- Jókai-emlékoszlop Örvény-kő 46,4 km-re. A tetején áll a mészkőből készült Jókai-emlékoszlop, rajta a következő szöveg: Jókai Mór, a nagy magyar író emlékére állították e táblát a diósgyőri turisták 1959-ben.
- Rákóczi emlékfa Romhány 53,1 km-re. Balogh András leírása alapján 1932-ben a fa törzsének kerülete 2,56 m, 1940-ben 2,6 m, 1960-ban pedig 2,7 métert mértek.
- Sziklakápolna Miskolctapolca 60,1 km-re. A Jézus szíve-sziklakápolna Miskolctapolcán, a Brassó utcában található.
- Nógrád vára Nógrád 68,5 km-re. Nógrád vára Magyarország egyik legrégebbi kővára, romja a Lókos és Feketevíz patakok mellett található, egy vulkáni eredetű domb tetején.
- Kós Károly-kilátó Zebegény 80,3 km-re. A Kós Károly-kilátó 2015-ben épült, Csóka Árpád tervei alapján, a Zebegény feletti hegyoldalban.
- Arborétum Tiszaigar 80,3 km-re. A sétakertnek induló tiszaigari arborétumot Széky Péter földbirtokos alapította 1867-ben, jelenleg mintegy 380 féle különleges fának és cserjének ad otthont.
- Mátyás király fája Tiszaigar 80,8 km-re. 2005-ben a Corvinus Egyetem tanárai a fa korát 400 évesre becsülték, a magassága körülbelül 20 m, jelenlegi kerülete 6 m.
- Szent Móric-kápolna Abádszalók 81,5 km-re. A kápolnát 1892 szeptember 22-én szentelték fel a Nap védőszentje, Szent Móric tiszteletére.
- Rám-hegy Visegrádi-hegység 83,7 km-re. Neve a német nyelvterületen gyakori Ramsberg, azaz Medvehagyma-hegy részfordítása lehet.
- Guckler Károly-kilátó Budapest 85,6 km-re. A szabályos nyolcszög alaprajzú kilátó egy második világháborús légvédelmi ütegállás újrahasznosításával készült.
- Gellért-hegyi vízesés Budapest 87,1 km-re. Felette áll Szent Gellért, a kereszténységet hirdető püspök szobra, akit a pogány magyarok hordóba zárva taszítottak le a szikláról, legalábbis a legenda szerint.
- Tóth Árpád sétány Budapest 87,1 km-re. Korábbi nevei: 1879-től Bástya-sétány, 1930-ban Horthy Miklós-sétány, 1931-től Gróf Bethlen István-sétánynak.
- Fekete-kő Pilisszentlélek 87,3 km-re. A Pilis egyik legszebb bükkösén keresztül lehet megközelíteni a sziklaormot, lábunk alatt pedig a Pilisszentléleki-medence terül el.
- Kilátókő-szobor Gellért-hegyi víztározó Budapest 87,5 km-re. A Kilátókő-szobor a gellérthegyi Gruber József-víztározó tetején, a Hegyalja út feletti parkban található.
- Feneketlen-tó Budapest 88,2 km-re. 1,1 hektár területű, 500 m kerületű, 4-5 m mély, szabálytalan papucs formájú, mesterséges állóvíz.
- Sas-szikla Pilisvörösvár 89,6 km-re. A Sas-szikla egy kiterjesztett szárnyú sasra hasonlító sziklaalakzat, mely Piliscsaba és Pilisvörösvár között található.
- Kaán Károly-kilátó Hárshegy Budapest 89,7 km-re. A kilátó többemeletes, a legfelső szintjéről körpanoráma nyílik, ahonnan belátható a Budai-hegység és Budapest legnagyobb része.
- Tündér-szikla Jánoshegy Budapest 89,9 km-re. A Tündér-szikla a Budai-hegységben található, a 383 m magas Tündér-hegy gerincéből emelkedik ki, nevét a tündéri panorámáról kapta.
- Tiszavirág-híd Szolnok 91,3 km-re. A 2011 januárjában átadott hidat Szolnok jelképének szánták, formája a tiszavirágot idézi.
- Teleki-Tisza-kastély Nagykovácsi 91,4 km-re. 1880-as években első állandó lakója, Tisza Lajos közmunka- ésközlekedésügyi miniszter, az 1879-es árvíz után Szeged újjáépítési biztosa építtette át Benedicty József tervei alapján.
- Hármas-szikla Esztergom 91,5 km-re. A Hármas-szikla, egy érdekes és látványos sziklaképződmény, Esztergomtól keletre, a Sípoló- és a Nagy Széman-hegy közötti völgyben található.
- Ördögoltár-szikla Piliscsaba 92,3 km-re. A legrövidebb megközelítési lehetőség a Kálvária utca délkeleti végéből, a Haláltábor forgatási helyszínének közeléből.
- Gomba-szikla Piliscsaba 92,4 km-re. A Gomba-szikla Piliscsaba déli szélén található, több hasonló sziklaképződmény társaságában.
- Strázsa-hegyi kilátó Esztergom 94,1 km-re. A Strázsa-hegy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, Esztergom-Kertváros közelében, a Pilis-hegységben található.
- Kilátópont Huszonnégyökrös-hegy 97,1 km-re. A Huszonnégyökrös-hegy a Budai-hegységben lévő Csíki-hegyek délnyugati nyúlványa, 288 m magas, Budaörshöz tartozik.
- Kilenclyukú híd Hortobágy 99 km-re. A hortobágyi kilenclyukú híd a történelmi Magyarország legnagyobb kőhídja, a hídfők között 93 m hosszú, a 33-as főút halad át rajta.
- Kaptárkövek Biatorbágy 100,6 km-re. Itt tíz sziklafülkét találunk, a Kőorr első sziklájában kettő, a Szélkapu-völgy végén levő két sziklában további nyolc fülke van.
- Parkerdő és Lombkorona-sétány Karcag 101,8 km-re. A karcagi Parkerdő a város környéki tölgyerdőben került kialakításra, a feltárást követően egy 850 m hosszú kocogó pálya, és egy 6 állomásos tornyapálya is megvalósult.
- Szent Ágota-híd Püspökladány 103,7 km-re. A Hortobágy-Berettyó csatornát átívelő, műemlék Szent Ágota-híd 1894-ben épült az Ágota-pusztán, 1996-ban újították fel.
- Gereblye-kő Arka 106,7 km-re. Zemplén nyugati részén, turistaösvény-mentes helyen, szép természetes kilátóhely.
- Várhegy Bodrogkisfalud 106,9 km-re. Kúp alakú hegy Bodrogkisfaludtól 2 kilométerre északra a Zempléni-hegység délkeleti részén, tetejének ovális platóján Szegi vára állt régen.
- Kisboldogasszony-római katolikus templom Tolcsva 115,7 km-re. Tolcsva plébániatemploma a XIV-dik században épült, eredetileg gótikus stílusban.
- Lóingató-hegy Nagyegyháza 116,1 km-re. Délnyugati peremén egy látványos, északnyugat-délkelet irányú mészkővonulat szegélyezi.
- Fehér sziklák Öreg-Kőszikla-tető Óbarok 116,7 km-re. Az Óbarok községtől északra elhelyezkedő Öreg-Kőszikla-tető 225 méteren levő csúcspontjától körülbelül 100 méterre nyugatra található egy kisebb, piszkosfehér színű, lépcsős-teraszos alakú sziklatömb.
- Református templom Abaújvár 117,7 km-re. Erődfala 1793-ban, neogótikus tornya pedig 1866-ban épült.
- Hangistálló Nagyegyháza 118,4 km-re. A Hangistálló koncertterem és rendezvényközpont egy nyugat-európai mintára átalakított mezőgazdasági épület, több mint százéves istálló Nagyegyházán, a Bányász úton.
- Alcsúti arborétum Alcsútdoboz 119,2 km-re. A Csaplári-erdőben helyezkedik el, Székesfehérvár és Tata között, Budapesttől alig 40 km-re.
- Arborétum Tiszakürt 121,6 km-re. A kertet a Bolza család létesítette, a 19-dik század végén, Tige Mária grófnő kezdeményezésére, egy 17 hektáros erdős-mocsaras területen.
- Kőember-szikla Bózsva 123,8 km-re. Megközelíthető Bózsva Csehország nevű részéből, a Dózsa György úton a Béla-sziklától indulva.
- Bagolyvár Helvécia 127,1 km-re. Téglalap alaprajzú, az északi sarkán egy háromszintes torony áll, melyhez támfal csatlakozik, neogótikus nyíláskeretekkel, 14 fa- és betonhordós pincéje poroszsüveg boltozatos.
- Tamás-szikla Tata 127,7 km-re. A Tamás-szikla, más néven Halál-, Ördög-, vagy Lovas-szikla, a tatai Öreg-tó nyugati partján található.
- Várhegy Füzér 127,7 km-re. Az 552 m magas füzéri Várhegy egy vulkanikus képződmény, mely a Hegyköz alacsony medencedombságából magányosan kiemelkedik.
- Kálvária-dombi vasalt utak Tata 128,3 km-re. Inkább gyerekeknek és kezdő felnőtteknek ajánlott, bár van rajta egy érdekesebb, 10 m hosszú butáni híd is.
- Meleg-hegyi Likas-kő Nadap 129,9 km-re. Az érdekes sziklacsoport, ingókő anyaga kvarcit, a Meleg-hegy gerincét követő kvarctelérből készítette a természet.
- Wéber Ede kilátótorony Helvécia 131,4 km-re. A Wéber Ede nevét viselő, Köncsög tanyai kilátó egyéni kezdeményezéssel, pályázati úton megvalósult pihenőhely, Helvéciától nyugatra.
- Nemzeti összetartozás hídja Sátoraljaújhely 132,8 km-re. Egy kalandparki élményt nyújtó, kétirányú, gyalogos függőhíd, Sátoraljaújhelytől délnyugatra, a Vár-hegy és a Szár-hegy között, a Májuskút-patak felett 83 méterrel.
- Erzsébet-ligeti Lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd 132,8 km-re. Egy interaktív tanösvény, mely játékokkal, tanösvénytáblákkal és csónakozási lehetőségekkel mutatja be a fákat, a madárvilágot, és a holtágat.
- Nagyerdei Víztorony Debrecen 133,5 km-re. A Nagyerdő lombkoronaszintje felett rá lehet látni az erdőre, az Egyetemvárosra, és az egész Debrecenre.
- Vértessy-kúria Debrecen 133,6 km-re. A köznyelvben kastélynak nevezett, 2011-ben műemlékké nyilvánított, sokáig lepusztult állapotban levő Vértessy-kúria Debrecen délnyugati részében található, a Vértesi út mellett.
- Kocka-kő Pákozdi ingókövek 134,4 km-re. A Pákozdi Ingókövek természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozd községtől északra található.
- Bökényi duzzasztómű és hajózsilip Szentes 136,6 km-re. A bökényi duzzasztó és hajózsilip 1905-07-ben épült vízlépcső, a Hármas-Körös egy folyószakaszán biztosítja az öntözéshez szükséges vizet, és a hajózást teszi lehetővé a békésszentadrási vízlépcsőig.
- Pontonhíd Csongrád 140,4 km-re. A csongrádi úgynevezett fahíd Csongrád város északi részén található, a Gőzhajó utca végén - a Mámai-réti és nagyréti mezőgazdasági területeket köti össze a várossal.
- Mamutfenyő Csiffytanya Balkány 140,5 km-re. 1968-ban a koronáját kettéhasította a villám, azóta acélabroncsok tartják össze, 1989-ben védetté nyilvánítják, 2015-ben az Év fája lett.
- Ezeréves tölgy Mikepércs 140,7 km-re. A magányos tölgy a szakértők szerint csak 250-300 éves, de a túlzásokra hajlamos, egyszerű falusi ember ezerévesre kerekítette életkorát.
- Ördögárok Debrecen 140,8 km-re. A nép által a Tiszántúlon Ördög árkának nevezett hatalmas földsáncok maradványai többfelé is megtalálhatók az Alföld peremén.
- Ínségdomb Nagykálló 142,5 km-re. A néphagyomány szerint a kis dombot a kiskállói jobbágyok hordták össze, az 1780-as aszály éveiben, a Kállay Ferenc által kölcsönzött gabona fejében.
- Csókakő vára 143,3 km-re. A 479 m magas Csóka-hegy oldalában, egy sziklafennsíkon, a Vértes-hegység szélén épült, a Gaja-patak völgyében áthaladó utat ellenőrizte.
- Dinó park Orgovány 143,7 km-re. Az itt található élményjátékok az óriás csúszda, ugrálóvár, óriás sakk, célbalövős játékok, foci darts, vízi dodzsem, gokart pálya.
- Batthyány-Geist-kastély Kondoros 153 km-re. A Batthyány László által 1844-ben rendelt, Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján 1850 körül épült kétszintes Batthyány-Geist-kastély a Kondorostól délre levő Geisztcsákón található.
- Geist Gáspár-kastély Orosháza 153,8 km-re. Az ifjú Geist Gáspár terveztette, valószínűleg Ybl Miklós által tervezett vadászkastély Orosházától északkeletre, a hozzá tartozó Kiscsákón található.
- Károlyi-Berchtold-kastély Árpádhalom 157,7 km-re. A kastély, mely átvészelte a háborúkat, eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és mellékhelyiségekből állt - ma művelődési ház, iskola és könyvtár.
- Kisvárdai vár 159,5 km-re. Az Alföld egyik legmonumentálisabb vára, a Gyulaival együtt a legnagyobb téglából épült vára, a Váradi család birtokközpontja volt.
- Eszterházy-kastély romjai Réde 164,2 km-re. Az eredetileg fazsindelyes, impozáns épület átvészelte a második világháborút, de 1947-ben padlástűz miatt leégett, elbontható anyagát elhordták.
- Körösszegi vár lakótornyának romja 165 km-re. 1291-ben itt halt meg IV-dik Kun László magyar király, 1604-06-ban Bocskai hajdúi rombolták le.
- Kazinczy Ferenc mellszobra 168 km-re. Eredetileg egy gránitkőből készült emlékmű állt Kazinczy Ferenc szülőházával szemben, kerítéssel körülvéve, melyet 1859-ben állíttatott Krajnik Alajos.
- Érsemjén 168 km-re. Érsemjén a nevét legkorábbi birtokosai, a Balogh-Semjén család (Boloc-Semyan) név után kapta. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Levendula Farm Nagyvárad Kisszántó 168,1 km-re. 2023-ban, a kisszántói Levendula Farm Nagyvárad június 24-25 között szervezi meg a Levendulafesztivált.
- Gabonamúzeum Békéscsaba 168,8 km-re. A Gabonamúzeum létesítményei a Gajdács vagy Csabai-tanya, a Csókási vagy Kiss-féle szélmalom, a Vésztő-Mágori szín, Mladonyiczky Béla A mag című szoborkompozíciója, Emil Vitroel a Bőség című szobra.
- Dr Andrássy Ernő park Érmihályfalva 170 km-re. A Turul nemzetségbeli Turul ispán birtoka volt, mely 1270-ben már két faluból álló település volt. Esti parklátogatás - A park Érmihályfalva talán leginkább rendben tartott, gondozott része.
- Zichy-kastély Bihardiószeg 170,1 km-re. Zichy-kastély, épült 1701-ben - Bihardiószeg.
- I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 170,1 km-re. I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 1996.
- Bocskai István mellszobra Bihardiószeg 170,1 km-re. Bocskai István mellszobra, 2004 - Bihardiószeg.
- Kossuth Lajos mellszobra Bihardiószeg 170,2 km-re. Kossuth Lajos mellszobra, 2002 - Bihardiószeg.
- Arborétum és gyógynövénykert Pannonhalma 170,5 km-re. A pannohalmi arborétum története egészen az apátság alapításának idejére vezethető vissza, így a pannonhalmi arborétum és gyógynövénykert az első ismert, történelmi magyar kert.
- Boldog Mór-kilátó Pannonhalma 170,8 km-re. A Boldog Mórról, az egyik első magyar származású főpapról elnevezett, 18 m magas kilátótorony a Pannonhalmi hármas halom legdélibb magaslatán áll, a pannonhalmi főapátságtól dél-délkeletre, 257 m tengerszint feletti magasságban.
- Erzsébet Nagy Szálloda Paks 171 km-re. 1844-ben épült a reformkor építkezési hullámában klasszicista stílusban, és Paks emblematikus történelmi épülete lett.
- Bihar földvára 172,6 km-re. A hajdani Biharvár, Bihar vármegye névadó székhelye lett. (látnivaló és geodoboz)

Természeti értékek - Nógrád vármegye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Óvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Mátramindszent térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Mátramindszent környékére? Tetszett az Óvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Nógrád vármegyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.