Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Szászmagyarós - Barcaság - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Veresmart Veresmarttól félórányira van a Magyaros pataka Oltba szakadásánál Magyaros (Nussbach), mely Lajos király 1377-ki okmányában, Villa nucum, Zsigmond király 1427-ki okmányában, melyet itt helyben június 3-án ad ki, Monyoros néven jön elő. Apáca Terra Siculorum
Szászmagyarós 0,4 km-re. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg. Lapatkez. Valoban en is kisse nehezen tudtam kikaparni a helyebol na dobozkat, akar csak az elobbi megtalalo. Nussbach, vagyis Mogyorós patak. Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát.
Borvíz fürdő Bölön 3,33 km-re. Borvíz fürdő Bölön
Boloni halastavak 3,46 km-re. Boloni halastavak
Büdös-feredő Bölön 4,21 km-re. Büdös-feredő Bölön
Unitárius vártemplom Bölön 4,6 km-re. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.
Református templom Bölön 5,4 km-re. 1334-ben Belen néven jelentkezik az oklevelekben, 1512-ben Nagybelen formában. Na, ebbe sikerült bejutnom. Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem.
Apáca temploma 5,99 km-re. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben. Szimpatikus templom. Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt.
Feketevár Apáca 6,61 km-re. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal. Ez is szinten a farsang alatt volt. Miutan jol kifenykepeztuk magunkat a szines-cafrangos farsangi menetnel, meg azert a vizi vagy fekete varat is meglatogattam. Nemsokára nem is lesz. Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg.
Evangélikus erődtemplom Szászveresmart 6,99 km-re. Középkori temploma helyett a XV-dik században terjedelmes templomot építenek, amely majdnem teljesen kitölti a várkastély belterületét. Leomlott. ''Csuszatornyom omladékán rettetenetes dühös lettem'' A doboz sincs már meg, legalábbis a legvalószinűbb helyen lyuk tátong csak. Torony nélkül. Sok évvel ezelőtt megcsodálhattuk szerencsére az erődtemplom tornyát, sajnos ma már nyoma sincs.
Unitárius templom Nagyajta 7,49 km-re. A XV-dik században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították. Geotrekking majális alkalmával. A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára. Nem pusztultak el a freskók. Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán.
Várhegy Bölön 8,25 km-re. Várhegy Bölön Sugásfürdőről a bölöni Várhegyhez. Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg.
Höltövény vára Krizba 8,66 km-re. Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek. Krizba vára. Karácsony után egy kis sétára indultunk. Az erdei út már nehezen járható. Gépkocsival indultunk Krizba várába, Kutus telepen keresztül.
Földvár 10,06 km-re. A templomot anémet lovagrend építtette, 1211–1222 között, a várral egyidőben. Barcaság. A vár nem látogatható. Nyílt kapuk napja. Népünnepély volt Földváron, a Nyílt kapuk napja programban sikerült mind a templomba, mind az újjáépített várba bejutni.
Diákemlékmű Barcaföldvár 10,24 km-re. A település délnyugati végén található, kocsival is megközelíthető. Erről is jó tudni. Meglett a dobozka. Diákok. A dobozt nem találtam meg.
Benkő-kert Baróti-hegység 10,6 km-re. Benkő-kert Felfedezni. Kivancsi voltam, hogy milyen is a Benko kert.
Sündisznó-szikla Ürmös 10,99 km-re. A látványos sziklaalakzat néhány lépésre van a települést átszelő műúttól, a helybeli cigányok házai mögött. Cigánytelep van a tövében. Megtaláltam, kár, hogy cigánytelep van a tövében. Tenyleg sundiszno. Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben.
Görgő-tető Baróti-hegység 11,48 km-re. A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek. A Gorgo tetoi fenyvesben. Ez is az utamba esett a Benko kert fele. Virág jelölte. Nagyon pontos a leírás, ezért könnyen meg is találtam, a rejtek előtt bánsági sáfrány ékeskedett, a sípálya tetejéről csodálatos látványt nyújtott az őszi erdő.
Unitárius templom Ürmös 11,53 km-re. Ha középkori templomról nincs is adat, bizonyos, hogy voltak katolikus hívek, akik a reformáció után unitáriusok lettek s az 1630-as események után is megmaradtak unitáriusoknak. Készülődés. Nehezen de meglett. Amit nem szeretek. Heureka, vegre megvan, marmint nyitva talaltam a templomot, ugy jo otszori probalkozas utan.
Benkő-borvízforrás Árkos 11,71 km-re. Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján.
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 11,77 km-re. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Borvíz Útja Előpatak 11,94 km-re. Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban. Borvízért mentem. S közben még egyet sétáltam. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő. Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő, és a tavaly májusban újrarejtett geodoboz is várja megtalálóit, a híd alatti új rejtekben.
Sziklakapu Ürmösi határ-patak 11,97 km-re. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
Damokos Ákos villa Előpatak 12,05 km-re. Utoljára még vendéglőként üzemelt, de ma már elhagyottan áll.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 12,19 km-re. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Datki-szoros 12,19 km-re. Datki-szoros
Sugásfürdő 12,55 km-re. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely. Ujbol a sugasi erdoben. Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Nagy volt az aljnövényzet. Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt.
Vadasi várhegy 12,81 km-re. A varhegy maga 832 m.
Kék-kő Ürmösi Töpe-patak 13 km-re. Kék-kő Ürmösi Töpe-patak
Fehér kút 13,02 km-re. Fehér kút
Damokos-kúria Árapatak 13,19 km-re. Damokos-kúria Árapatak
Református templom Árapatak 13,24 km-re. Többségében romák lakják.
Tigáj-vízesés Felsőkomána 13,81 km-re. A zuhatag a Szarvas-tetőtől délre található, a Tigáj-völgyében (régebbi térképeken Szarvas-völgy), közvetlenül az út mellett.
Tartogóvára Miklósvár 13,9 km-re. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Ékezet, dátum, és román ládaoldal. Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. Nincs gond. Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal.
Kerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva 14,24 km-re. Kerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva Hiba kijavítva. Rájöttem, hogy milyen nyomtatásra gondolsz. Koszi. Koszi.
Vadasi hágó 14,28 km-re. A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Az unitarius talalkozon. Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Bükkfa. Megtaláltam a dobozt.
Ürmösi Töpe 14,44 km-re. E hegyóriások oldalaiból szeszélyes alaku sziklaszálok, mint ódon várak festői omladványai, emelkednek. Megcsinaltuk. Mivel ram vart ez a feladat, ezt tejesitettem is.
Várhegy Sepsiárkos 14,6 km-re. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.
Ürmösi Töpe barlangjai 14,64 km-re. A völgy bal oldalán, az Oltra nézve helyezkednek el a Töpe-barlangok. Alsórákos látnivalói 2. Alsórákos felfedezésére kerékpárral indultam, Kirulyfürdő, Erdőfüle, Székelyszáldobos, Felsőrákos, Ágostonfalva utvonalon. Sokat bolyongtunk itt. Mar majdnem sotetben botorkaltunk lefele az Urmosi Toperol.
Mihályvára Mátéfalva 15,02 km-re. Mihályvára Mátéfalva Alsórákos látnivalói. Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Egy regi emlek. Hat igen most mar elindult.
Turdolya-szikla Alsórákos 15,57 km-re. Nem túl magas, de szép kilátás nyílik róla Alsórákosra, az Olt völgyére, és az Alsórákosi-szorosnál a jobb és balparton őrként álló piramis alakú két Töpére. A Turdolya-szikla körül. A sziklás alakzat csúcsa az N 46.
Fenyőerdő Benedekmező 15,67 km-re. Fenyőerdő - Benedekmező
Tetves-kút 15,7 km-re. Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. Könnyed séta. A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. Árapataki helynév. Pesty Frigyes helyneveit tanulmányozva, kiderül, hogy Árapatak község közelében, a Határon van egy kútforrás, a Tetves kút.
Honvéd-forrás Erős-oldal 15,74 km-re. A kiépített pihenőhelyen három forrás is található, a Honvéd-, a Csaba-forrás, valamint egy harmadik közvetlenül a patak mellett. Pihenő. Valamikor jó bővőn folyt a víz.
Világháborús bunker 15,95 km-re. Erről tanúskodik jónéhány betonbunker és védőárok is. Régi hely új fényben. A környék lakóinak (és nem csak) felkapott piknikező helye a társuló hangos zenével együtt, ezért az utóbbi időben nem sokat ücsörögtünk itt. A célnak biztos megfelelt. A célnak biztos megfelelt, jó rálátás kínálkozik az Előpataki-hágóra.
Csókás vára 16,32 km-re. Csókás vára Gyurgyalagok. Egy jó séta után értünk fel a fennsíkra, jó ideig nem is ott kerestük ahol kellett volna, de aztán elékerült. Az erősdi Csókás vár. Esős időben nem csoda, hogy egy kicsit sár is volt, meg csúszott is egy kicsit.
Tepő vára Alsórákos 16,72 km-re. A hágókról levezető utak a Barcaságon csomósodnak, hogy innen több átjárón át vezessenek tovább Erdély központi részei felé. A Rákosi és Ürmösi Töpe rejtekhelyei. A tartalmas leírásnak nem én vagyok a szerzője. Különböző helynevek. Tepő, Töpe, és Tepej csak változatai ugyanannak a helynévnek, valószínűleg csak a különböző kiejtés miatt.
Rákosi Tepő Alsórákos 16,75 km-re. Rákosi Tepő Alsórákos
Bazaltoszlopok Alsórákos 16,8 km-re. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. Látványban elmarad a tó mellett. Előbb a tónál jártunk, onnan jöttünk az oszlopokhoz. A gyík a helyén. Könnyű volt megtalálni a dobozt, hisz ott volt a gyík (: Az oszlopok mértani pontossága bámulatba ejtő.
Köpeci szil 16,97 km-re. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. Másodikra. Második próbálkozásra meglett. Ami kivül, az volt belül is. Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.
Bükkfej 17,04 km-re. Bükkfej Kemény tél. Örülök, hogy a kemény télben is vállalkoztál, ez még előttem van, szeretnék egyszer igazán nagy télben is felmenni. Segitseggel. Hat ugy valamikor egy jo par evvel ezelott talaltam meg ezt a ladat.
[ Fel ↑ ]
Tolvajos-barlang - Persány-hegység
Tolvajos-barlang - Persány-hegység 11,58 km-re
Kerék-domb alatti vízesés - Persány-hegység
Kerék-domb alatti vízesés - Persány-hegység 14,24 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Szászmagyarós 0 km-re, Látnivalók Lüget 2,28 km-re, Bölön 4,62 km-re, Nyáraspatak 5,42 km-re, Apáca 5,72 km-re, Látnivalók Bölönpatak 6,3 km-re, Látnivalók Szászveresmart 6,81 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.