Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Csíkszereda - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Csík-Szereda fekvése, szabadalmai, fejlődése, czímere, vására, multja. Mikó várának, Mikó uj várának és Szereda várának története. Mikó Ferencz emléke. A katholikus papok házasságáról. Pap halála nevü hely Szereda felett. A csík-szeredai gyógyforrások. Csík elnevezésének eredete. Csík éghajlata, termékenysége, népének foglalkozása, jelleme, nevelésügy. A farsang Csíkban. Hajnalozók. Csíkszereda című fejezet részletesen Csíkszereda távolibb környéke Terra Siculorum
076_csikszeredai_var.jpg
A csíkszeredai vár keleti látképe
Sütő András szobra Székelyudvarhely 40.19 km-re. Sütő András szobra Székelyudvarhely
Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely 47.65 km-re. Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely
Sepsibesenyő régi temploma 54.35 km-re. Sepsibesenyő régi temploma Pro natura - Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. A templomkertben - Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt. Éppen hogy elértem - Nehezen lett meg a doboz.
Véreskép Csíkszentlélek 2.99 km-re. Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű. A Vereskepnel - A doboz a helyen. Emlékmű - Elso nekifogasra bepanikoltam. Jelentem a geoboz a helyén - Beirtuk a nevunket a kis noteszba.
Bükkfej 38.51 km-re. Bükkfej Barótról indultam - Kiváncsi voltam, hogy a hóban hogy fogom megtalálni, de szerencsére a pontos GPS koordinátáknak köszönhetően nem volt nehéz. Kemény tél - Örülök, hogy a kemény télben is vállalkoztál, ez még előttem van, szeretnék egyszer igazán nagy télben is felmenni. Segitseggel - Hat ugy valamikor egy jo par evvel ezelott talaltam meg ezt a ladat.
Hét jegenyefa Csíkszentdomokos 24.31 km-re. A település ütőere a Balánbányára vezető Fő utca, ennek mentén található a közintézmények többsége.
Mezítlábas park Székelyudvarhely 40.36 km-re. Sétálj mezítláb! Mezítláb lépett le a doboz - A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Gyerekek - Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén.
Bunker maradvány 1 Bellő-tető 29.98 km-re. Bunker maradvány 1 - Bellő-tető
Vinkli-puszta Hagymás-hegység 52.48 km-re. Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult. Kincs, ami nincs - A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott.
Pisztrángos Szentegyháza 19.56 km-re. Megközelíthető Szentegyházafaluból, a Sportolók utcájából indulva, kelet felé tartva.
Szem-gyógyforrás Marosfő 31.01 km-re. Földrajzi bal partján található egy értékes forrás, melyet tábla is jelöl. Ősszel nincs szem előtt a forrás - Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor.
Millenniumi fenyves Sepsiszentgyörgy 55.06 km-re. Sepsiszentgyörgyön az állomástól északra, a csíki vasútvonal Kézdivásárhely felé elágazó szögében létesítették a millenniumi fenyvest. Sinek es a fenyves - Mar 2022 oktober 11-en megtalaltam a dobozt (lasd a rejtek bejegyzeseben) majd 2023 januar 25-en ujra. Hány honvédemlék van? - A második osztrák katonai felmérésen a Honvéd Denkmal megnevezés szerepel, egy kis emlékmű grafika mellett. Emlekmuvek - Sepsiszentgyorgy emlekmuvei.
Református templom Kálnok 48.26 km-re. A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása. A kis testver - Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Haranglábba rejtve - Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Harangláb - Megtaláltam a dobozt is.
Tartód vára 41.42 km-re. Tartód vára Regenyes hely - Suru erdo rejtekeben, a hegy tetejen, epsegben megmaradt es feltart fal szakaszokat lehet latni az egykori var maradvanyaibol. Csak a rejtekhelyet - Először ott keresgéltünk, ahová a koordináták mutattak. Ez már a negyedik eltűnt geodoboz itt - Az eredeti rejtés óta háromszor rejtettem újra a Tartód vára eltűnt geodobozát, ez azt jelenti, hogy 2008 óta 4 geodobozt rejtettem itt.
Damokos Ákos villa Előpatak 57.62 km-re. Utoljára még vendéglőként üzemelt, de ma már elhagyottan áll.
Csókás-feredő Csernáton 41.91 km-re. Megközelítése földúton, Ika váraljától, elhagyva a Malomgát fürdőt. Egy feltamadt furdo - Tobbszor is kerestem mar ezt a furdot, es nem is lattam semmit belole. Baráti séta 2. - Ide már feljöttünk a terepjáróval. Családi kiruccanás - Mivel még nem jartunk arra fele, a mai szép napot annak környéknek szenteltük.
Bazalt mikro-kanyon Olthévíz 57.2 km-re. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Szoros - Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon.
Református templom Zalán 44.95 km-re. A templomot 15-dik században gótikus stílusban átépítették, majd az 1802-es földrengést követően 1821 és 1825 között újjáépítették és bővítették. Szilvások - Na, ebbe már nem sikerült bejutnom. Rejtekhelyek - Megtudja-e valaki mondani, miért nem jön elé az összes rejtekhely. Én vagyok a megmondó ember - Kedves Levi, ez a kérdés nem tartozik a zaláni református templom weboldalához.
Kerekeger feredő 5.31 km-re. Találkozik itt a Víz, a Fény, a Levegő és a Csend, hogy az embernek pihenését, gyógyulását szolgálja. Hogy őszinte legyek, én is legalább negyedórán át keresgéltem - Rendületlenül, minden elképzelhető helyre felmászva, bebújva, lehasalva, bekukkantva. Egerlap Csobotfalva - Megtalaltuk, megpihentunk a padon de a feredest inkabb kihagytuk. Sokadjara - Nem is tudom, hogy mar hanyadjara jarok is itt.
Medvevár sziklavilág Fenyőkút 46.83 km-re. Mivel a Kormos-kőről itt ereszkedtem be, érdemesnek tartottam ezeket a sziklákat is dokumentálni, a környék sziklavilágát pedig egy körút formájában bejárni. Szerencse - Szóval az élethez is és a medvéhez is szerencse kell.
Templom-téri park Gyergyóremete 54.57 km-re. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m. Tömeges kincskeresés - Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt - Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is.
Kossuth Lajos mellszobra Kézdivásárhely 47.4 km-re. Vetró András műve, 2003 július 22-én avatták fel.
Jávárdi-tető Jávárdipataka 32 km-re. Útban a csúcs felé látványos sziklaalakzatokat tudunk megfigyelni. Új geodoboz új rejtekben - A pünkösdi geocitrom előtt szervezett Jávárdi-körtúra alkalmából érkeztünk a helyszínre.
Katolikus templom Kőhalom 58.07 km-re. A városi tanács nem engedélyezi, a terv csak 1761-ben valósul meg.
Kékvize forrása Szentegyházasfalu 18.91 km-re. Miután nem jutottam semmilyen eredményre, elkezdtem érdeklődni a helybeli idősebb embereknél, és a hallottakat összevetve a leírásokkal, újabb keresgélések után a következőkre jutottam. Mindkét feliratos kő a Kékvize forrásánál van - Mivel már több alkalommal jártam, jártunk a Kékvize forrásánál, ezúttal egy új megközelítést választottam. Májális V - Kellett egy kis idő, amíg a bekerített telkek között meg tudtuk közelíteni a forrást. Hidegviz - Ez a doboz is kipipálva.
Akó-kapu Csíkszentgyörgy 11.01 km-re. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk! Az Akó-kapu a helyén van - Forgalmas helyeken nincs igazán biztonságban egy geodoboz, ritka a hosszú életű rejtés. Miért - M Miért tűnnek el a dobozok? - Egy része (valószínűleg) tudatlanságból, egy másik része (talán) rosszindulatból.
Fehér kút 57.09 km-re. Fehér kút
Vass kalapos ház Székelyudvarhely 39.9 km-re. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Fenyőerdő Benedekmező 58.66 km-re. Fenyőerdő - Benedekmező
Madéfalvi Hargita 15.53 km-re. Madéfalvi Hargita csúcsa és a Csompoly A Hargita csúcsain - Kihasználva a szép időt, na meg azt, hogy a HRTT45 résztvevői elhajtották a medvéket a környékről aznap, mi szépen begyűjtöttük a geoládát. Itt még nem voltam - Csiki létemre a Madéfalvi Hargita és a Csompoly (milyen szép név is ez) kimaradt. Az Asztag-kőtől a Madéfalvi Hargitáig - Miután kigyönyörködtem magam az Asztag-kőnél, és egy jót csemegéztem a kőtojás melletti szamócákból.
Garados-kőbánya Csíkszentdomokos 23.82 km-re. A Kis-Garadoson található kőbányában szép, fehér színű kristályos mészkövet, mozaik-alapanyagot termelnek. Gyonyoru a kilatas fentrol - Keszitettem egy panoramat. Teljesen véletlenül - Erdélyi kirándulásunk alkalmával, teljesen véletlenül bukkantunk rá a geoládára. A láda nincs meg - A ládát nem találtuk a helyén, de érdemes volt felsétálni a hegyre, mert gyönyörű volt a kilátás.
Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 37.66 km-re. Az emlékoszlop felirata Gyergyó lakosságának a kuruc mozgalomban való részvételéről szól.
Veresvirág sípálya és kilátó Gyergyócsomafalva 39.41 km-re. A falu közelében körülbelül 200 olyan hétvégi ház van, amely a csendes természetjáróknak igazi pihentető lehetőséget nyújt. Rejtekhelyek értékelése - Ha úgy gondolod, értékelheted az általad megtalált rejtekhelyeket. Ez a rejtés elég nehéz volt - Bevallom harmadszorra sikerűlt megtalálni. Bokamagassag - Nekem ezekkel a faszerkezetekkel valami bajom van.
Lobogó-borvíz Kirulyfürdő 18.22 km-re. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Kiruly III - A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Kiszáradva - Hát ez egyáltalán nem lobog. Csak ki kell várni! - Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír.
Ejtőkő 27.39 km-re. Közeledvea szurdok bejáratához, attól lennebb a jobb oldalon meredek sziklaoldal emelkedik a magasba, ez a 820 m magas Ejtőkő. Meg egy erdekes doboz - Kihasznalva az 5-ik HEKE napokat a Vargyas volgyeben vegre megkereshettem ezt a dobozt is. A szoros bejarata elott - Reggel a friss levegotol hamar felebredtem, ugy hogy hatra hagytam a tarsasagot, nyeregbe szalltam es irany az Ejtoko. Kőszikla - Miután kiverekedtem magam a csobánkutyákkal, nekiindultam a hegynek.
Alsóbogáti-forrás Csíkrákos 11.11 km-re. A fürdő épületét 1971-ben újjáépítették, faragott oszlopos előteret képeztek ki.
Sepsiszentgyörgyi Panoráma 56.8 km-re. Sepsiszentgyörgyi Panoráma A víztározónál - Egy kis keresgélés után ez a dobozka is meglett. A dolog kétesélyes - Először az alsó víztározónál kerestük, csak később jöttünk rá, hogy a fentinél is megnézhetnénk. Romhalmaz - Keményen folyt holmi vezetékek lerakása, noha a felső víztározó már romhalmaz.
Sötét-patak völgye 32.17 km-re. Ki tud többet róla? Megértettem - Köszönöm az információt. Setétpatak völgye sötétedéskor - A Kormos-patak völgyében kirándultam, geodobozt kerestem és rejtettem. A cel a kincses barlang megkeresese volt - Ezt a barlangot mar evek ota keresem, de nem talalom.
Szentkatolnai emlékpark és temető 51.74 km-re. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Kőkereszt - Miután megtaláltam a fából kinőtt keresztet, már nem volt nehéz betájolni a rejteket. Kacsintgatós üzemmódban, háttal a kőkeresztnek - A geodoboz tényleg a temetőben van elrejtve, és nem az emlékparkban. A dobozt sajnos nem találtuk meg - A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg.
Dánfalvi Naskalat Naskalat-hegycsoport 29.37 km-re. Útközben még csodálatos a kilátás a Jávárdi-patak völgyére, a csúcsról viszont már nincs kilátás.
Köpeci szil 39.25 km-re. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. Nem megmondtam! - N Másodikra - Második próbálkozásra meglett. Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.
Szarvas-forrás 43.5 km-re. Szarvas-forrás Elsőnek írhattam be a nevem - Gyakori jelenség ennél a forrásnál a sorban állás.
Felső-mező Hagymás-hegység 39.19 km-re. Megközelíthető Háromkút felől, a Melegvíz-forrás közeléből indulva, a Mély-völgyön keresztül, a Csúsztatón. Felhők között - A borús idő miatt választásunk ma a Hagymás-hegységre esett.
Szőcs Mátyás-ház Kézdivásárhely 47.98 km-re. A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található.
Abásfalva 31.39 km-re. Homoródkeményfalva és Abásfalva, két, a múltból itt felejtett kis falu. Őszi séta I - Gyönyörűszép őszi idő volt.
Állattemető Székelyudvarhely 37.93 km-re. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található. Újkeletű hely - Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.
Csukás-tó Tusnádfürdő 24.43 km-re. A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből, 1882-1893 között, mesterségesen alakították ki, körülötte kis szabadidő-központ alakult ki. Tusnádfürdő 7. - Nagyon tetszett ez a rejtés, igazán ötletes. Sötétben is pontosan - Azt hiszem, utolsónak hagytuk el a fürdő épületét. Zöld tó - A járvány miatt több mint egy évig szünetelt a wellness központ.
Bálint Gábor szobra Szentkatolna 51.67 km-re. Bálint Gábor szobra - Szentkatolna Kiváló nyelvész szobra - Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
Tamási Áron sírja Farkaslaka 45.01 km-re. A szomszédos Szentlélektől több mint száz éve vált el, jelenleg nyolc falu községközpontja. Ábel a ravatalozóban :) - Igaz, hogy nem az első alkalommal kerestük, de most biztosra mentünk. Ravatalozó - A rejteket megtaláltam, a geodobozt viszont nem. Geodobozt nem találtuk - A sírnál szokás szerint sok turista.
Várhegy Ozsdola 56.58 km-re.  A ket vizfolyas kozott emelkedik a 974 m magas Varberc. Nagy es regi - Lehet, hogy a maci elvitte szedreszes kozben. Szederindák között - A hatalmas fatörzset megtaláltuk, körbetanulmányoztuk. Tisztogattunk - Valóban alaposan belepték az indák a rejteket.
Városháza Kézdivásárhely 47.51 km-re. A mai kétemeletes polgármesteri hivatal épületét 1907-ben építették, szecessziós stílusban, takarékpénztárnak.
Vasszékely 39.83 km-re. Szinte minden település állítottemlékművet az első és második világháború hősi halottainaktiszteletére. Kánikulában - Ebben a kánikulában meglatogattuk a varost. Munkálatok - A Vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát. Megtalaltam - Üdvözletem.
Négy ház 57.4 km-re. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele. Akác - Először is nem üregben, hanem kéreg alatt. Verőfényben - Az augusztusi hőségben jól esett a fák árnyékában keresgélni. Fészekalja - Keresés közben majdnem belenyúltunk a frissen kikelt pihe-puha madárfiókák fészkébe.
Király kútja Virágos Vész 17.64 km-re. Gróf Teleki József 1799-dik évi útleírásában ezt írja: - egy más oldalon vagyon egy más forrás, amelyet királly kutjának neveznek.
Alszegi borvízkút Tusnád 18.93 km-re. Alszegi borvízkút Tusnád
Szökő vízesés 18.48 km-re. Szökő vízesés Kaláka - 50 diákkal kirándultunk ma a Hargitán. Vízesés - Rengeteg sziklarepedés van korulbelul 6 méternyi távolságban, de aztán összejött a doboz elékeritése. Vörös-áfonya - Október derekán jártunk itt újra.
Úzmezei víztároló 44.69 km-re. Úzmezei víztároló Megáll a szusz - Itt is elsők voltunk. A gát - A rejtekhelyről gyönyörű kilátás nyílik a gátra, és a tó felső részére.
Katolikus templom Petőfalva 55.79 km-re. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt. Javítás alatt - A rejteket megtaláltam.
Bors-kúria Csíkszentkirály 7.14 km-re. A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu. Kicsi a bors, de... - Kicsi a bors, de hol a csudában van a doboz? Kérdeztük, s megkerestük. A Rejtekhely hivatalos itala - Megérkezett az első Igazi Csíki Sör szállítmány a Bors-kúriára? Úgy néz ki a Bors család időben felkészült a télre :-). Csíki Sör - Ejj, nem voltunk otthon, pedig jó lett volna kérni belőle.
Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 40.75 km-re. Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely
Sarlós Boldogasszony-kápolna Kotormány 10.31 km-re. 1640-ben épült templomának csak a tornya látszik ki a fák közül. Eldugott falu - Megtaláltuk. Kiáradás - Újabb lelkes csapatnak sikerült megismertetni a rejtekhely vadászat örömeit. Kellemes kis falu - A geodoboz könnyen megtalálható.
Kőbánya Homoródalmás 29.11 km-re. Kőbánya - Homoródalmás Elhagyott kőbánya - Homoródremetén és Gyepesben rejtettem egy-egy dobozt, és mivel utolsó ittjártam óta ujabb rejtekhelyek nyíltak, és dobozok bujtak el, Szentmártonból erre vettem az irányt, hogy utánanézzek a dolgoknak. Kövek - A kőbánya megvan, viszont a dobozt gps nélkül nem könnyű megtalálni.
Áprily Lajos kútja Parajd 53.68 km-re. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. Eltűnt a régi, marad az új - A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Karácsonyi séta - Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.
Oltárkő Szentegyházasfalu 19.16 km-re. Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé.
Nagy-aratás Máréfalva 32.21 km-re. Most már sejtjük, honnan jönnek a teherautók, és minek lett ott aszfalt. Nárciszmezők - Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. Virágtenger - Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és miután megszedtük a markunkat nárcisszal megkerestük ezt a geodobozt is. A rejtek már üres volt - Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.
Református erődtemplom Gidófalva 51.36 km-re. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll. Madárfészek - A madárfészek megkerült, de a dobozt nem sikerült megtalálnom, pedig jól átfésültem a falat körülötte. Regi dolog - Sajnos nagyon sok ismeros, barat, vagy annak szeretettje nyugszik itt. Alig - A templomot sajnos nem találtuk nyitva, pedig belülről is szívesen megnéztük volna, de még a templomkertbe sem lehetett bejutni.
Rókaváros Szentkeresztbánya 23.94 km-re. Margit-tárna, Gizella-tárna?
Református templom Patakfalva 38.21 km-re. A falutól délre fekvő Papdomb tetején, a temető szélén állott.
Pokolvölgy 2 Futásfalva 34.54 km-re. Pokolvölgy 2 - Futásfalva Miután majdnem elfelejtettem ezt is megkeresni - Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
Kőlik Ozsdola 59.36 km-re. 1884-ben pedig Albert E Bielz által készített barlangleltárban is szerepel az ozsdolai barlang.
Hideg-kút Gyergyószárhegy 49.72 km-re. Kirándulásra, piknikezésre kialakított hely, több mint 60 személy részére, fedett asztalokkal és padokkal. A pihenő - Munka után sürgős volt megtalálnom a güdüci dobozokat, nehogy valaki lekörözzön :) Leányunknak első sátrazási helye volt ez, féléves korában. Sokadalom - Nagyon sokan voltak a forrás környékén.
Pokolláz 27.75 km-re. A környéken a zsombékos rétet Pokolláznak nevezik. Lovacskák - A villanypásztoron belül ott volt egy ménes, és míg mi kivettük a geodobozt, addig ők ott ugráltak a fánál, elég furcsa helyzet volt. Villanypásztor - Úgy történt, hogy amikor átugrottam az árkon egy cseppet megfejeltem a villanypásztort. Nárciszillat - A nárciszmező most is gyönyörű és illatos, különösen este és hajnalban.
Ilósza-patak völgye 17.28 km-re. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede - hozzá indultunk látogatóba. Zöld kupak a híd sarkánál - A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.
Csiszér-ház Csíkszereda 0.92 km-re. Csiszér-ház Csíkszereda
Szeszgyár Csíkszentsimon 12.42 km-re. Ezek az épületmaradványok okoztak már emberhalált is. Lerobbant hely - Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. Biciklivel a rejtekig - Miután megkerestem Csíkszentkirály új rejtését az Úrkápolnánál, este fél 9-kor úgy döntöttem, hogy itt az alkalom megkeresni a Szeszgyár geodobozát is. Igazi Csíki Sör? - "A Ciuc, a Bucegi, és az Igazi Csíki Sör képviselői elmennek együtt sörözni.
Biális-kúria Csíkszentmihály 12.63 km-re. Az épület szerepel a Hargita megyei történelmi műemlékek jegyzékében, HR-II-m-B-12877.
Szent Antal-kápolna Csíksomlyó 2.29 km-re. Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt barokk kápolna. Hóban - A Hármashalom-oltár utáni sikeres doboz találat után nagy lelkesedéssel kutattuk a hó boritotta erdőben a rejtekhelyet, de sajnos nem talaltuk meg. Kiürítve és vagdalva - Lefele már könnyebb volt ballagni mint a hágón felfele, igaz a közmondás, hogy hazafelé a lovak is jobban húznak. Kápolna - Jó kis emelkedő után felértünk a Szent-Antal kápolnához.
Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva 51.94 km-re. Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva
Nyugati fal Mária-kő Békás-szoros 49.54 km-re. Remek rálátás nyílik innen elsősorban az Oltár-kőre, de a Kupás-kő és a Bardócz-kő közé beékelődött Lapos-patak szorosára is. Körbe a Mária-kőn - A Cifra-nyeregből jöttünk fel a nyugati fal tetejére. A Cifra nyeregből jöttünk fel - A sok nősziromtól kéklik a hely.
Dózsa György szobra Dálnok 50.94 km-re. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére. Pünkösdi emlékeim - Különös hangulatát tapasztaltam meg Dálnoknak a pünküsdi búcsúra zarándokolva. Szép nagy szobor - Igazán impozáns szobor, és a környéknek valóban különös hangulata van. Annyira rejtés, hogy már nem is rejtés - Kövek alatt, hát abból itt aztán van jó sok :) Ennek ellenére, nem kellett sokat keresgélni, hiszen ez a rejtés, ott "hányódik" mindenki szeme előtt :) Még jó, hogy az illetékesek nem gyűjtenek gyakran szemetet a környéken, mert kárba veszne.
Lok forrása Vaslábi-hegycsoport 36.23 km-re. A völgyben az út a meredek aljáig kocsival is járható.
Csíki Székely Krónika Vacsárcsi 11.65 km-re. Ezek egyike a helyi hagyományban csíkszentmihályi Sándor-családnak tulajdonított udvarház, melynek maradványai a falunak a Csíkszentmihály felé eső részén levő dombon láthatók.
Kincsás vára Bodok-hegység 42.51 km-re. Kincsás vára Bodok-hegység Bronzkori várra épült középkori vár - Késő bronzkori - kora vaskori várra építették a középkorban, valószínű, hogy menedékkének használták a tatár és török betörések idején. Hollók vára - A megadott koordináták közelében lévő nagy bükkfákat átkutattuk, de nem találtunk dobozt. Menedékkunyhó - Ezt a dobozt már évekkel ezelőtt is kerestem, de akkor sem találtam meg.
Fekete nyárfa csonkja Csíktaploca 1.59 km-re. Pontosabban, csak a maradványait láthatjuk már, mert nemrég majdnem a tövéből levágták.
Református templom Kisbacon 30.15 km-re. Más egyház és templom a reformátuson kivül Kisbaconban nem volt. Kisbaconi torony - Szép karcsú torony, gondozott templom. Templom - Épp az utolsó pillanatban sikerült bemennünk a templomba.
Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 25.85 km-re. Nagy-Fenyéd - Fejedelemvésze-patak - Kétszállás-patak - Lázi út - Rákos-Homoród.
Siculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva 8.96 km-re. A tanösvénynek 14 stációja van, ezek Madéfalva azon részein találhatók, amelyhez a madéfalvi veszedelem valamilyen eseménye társítható. Tanulsagos tanosveny - Erdemes vegigjarni, de azert nagyon jol jonne egy-egy nyil, ami mutatna minden stacional, hogy merre kell tovabb indulni. Elmaradt - Már régebben megtaláltuk, talán tavaly augusztusban, családilag, csak elmaradt a bejelentése. Esti séta 4 - Utunk negyedik állomása.
Csukás-tisztás Csíkszentkirály 7.18 km-re. Fedett asztalokkal és padokkal, mindegyik mellett grillező, katonás sorrendben.
Unitárius templom Homoródújfalu 38.71 km-re. Hargita megye legdélebben fekvő települése. Akáctövis - Megvan a doboz. Egy szép áprilisi, téli napon - Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki.
Lucs-kő 48.19 km-re. A Kislucskő, más néven Őrkő szomszédságában található. Háromkút felől a Lucs-kőhöz - A Súgó-szorossal szemközti felszíni kőfejtő felől próbálkoztunk először a megközelítéssel.
Katolikus templom Polyán 42.46 km-re. Katolikus templom - Polyán Villám - Egyik legkönnyebben megtalálható doboz, mivel nagyon pontos a leírás a rejtekről. Villám - A helyén van, és pont nem járt arra senki. Villámgyors megtalálás - Hát, ezt én sem gondoltam volna, hogy ennyire gyors és könnyű lesz.
Sólyomkő vára Sepsibükszád 27.95 km-re. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. Ez az egyetlen doboz van csak ott - A sepsibükszádi Sólyomkő váránál, vagy másik nevén Alsó-Sólyomkő tetején jelenleg egyetlen geodoboz van. Nincs doboz - Egy pár napja voltam fenn a bunkernél és a dobozt nem találtam a fa üregében. Bunker - Egy igazi kánikula időben jól esett az erdei séta, s utána egy gübbenés az Olton túli feredőben.
Bodor György mellszobra Gelence 57 km-re. Bodor György mellszobra Gelence
Kőbánya Csíkdelne 6.87 km-re. A Csíkpálfalva községhez tartozó Delnétől észak-keletre, egy kődaráló-állomással felszerelt kőbánya található. Szerencsere nem veszett el - Amikor odaertem latom, hogy a ko el van mozditva, es nincs benne a doboz. A bánya - Jól eset ez a kis séta, és nagyon szép volt a kilátás a dombtetőről. Egy felcsiki korut - Ha mar kobanya legyen meg ez is.
Páduai Szent Antal római katolikus templom Csíkcsicsó 6.09 km-re. Végleges formáját 1839-ben kapta.
Öcsém-tető 34.64 km-re. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk. Lájkolás, Kodak-pillanat, citromos kávé - Hogy van ezzel a stoppolással? Ha a gépkocsivezető lájkol téged, mert te lájkolod az ő kocsiját, akkor megosztja veled az utazást, és továbbít az úticélod felé? Na, de hol vannak a fotók? Nem a hiper-szuper Hagymás-panorámák, hanem az ágas-bogas fenyőfa ágai között készült Kodak-pillanat. Kilátó-túra - Az Egyeskő megmászása után nem hagyhattuk ki ezt a csúcsot sem. A tetőn - Napló nincs, de napsütés és tavaszi virágok annál inkább.
Orbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 40.77 km-re. Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el. Rejtek-illemhely - Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Új helyre került a doboz - Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt.
Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 40.71 km-re. Információkat nyujt a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII-dik században sok helyi ember megélhetését biztosította.
Sószékfürdő 20.08 km-re. A hagyomány szerint az első telepes Lestyán János volt, akinek beltelkét adósság miatt elárverezték, viszont Kendereskertje megmaradt. Nagy hó - Egy órai keresés után sem találtuk meg. Megtörténhet - A geodobozok sem halhatatlanok. Enyészet - Kerestük szorgalmasan, igaz, koordináták nélkül.
Sólyom-kő Tusnádfürdő 23.99 km-re. Innen látható teljes hosszában az Olt szurdoka, velünk szemben pedig a Csomád meredek, sötétzöld oldala. A mai nap fénypontja volt - Télen még nem voltam ott, de mindig szép. Magaslat - Éppen delet ütött az óra, amikor felértem a kereszthez. A láda könnyen meglett - Sokkal könnyebb ide feljutni mint a Toronykövekhez, itt is szenzációs a kilátás, érdemes korán reggel menni így ellehet kerülni a tömeget, na meg a kilátás is jobb fentről.
[ Fel ↑ ]
Harom vára romjai - Csíkzsögöd
Harom vára romjai - Csíkzsögöd 5,4 km-re
Harom vára a 12-dik század eleje körül épült, és az Erdélyt keletről védelmező várrendszerhez tartozott. Csíkszeredától délre, Zsögödfürdő dél-nyugati határában, a Harom-tető 1079 m csúcsától keletre található.
Szépvízi víztároló - Szénás út
Szépvízi víztároló - Szénás út 11,23 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.