Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kirándulás a Gyilkos tavához - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Békény völgye. Vároldala. Hiripné vára, regék, most látható romok. Both András és Ambrus Ferencz emléke. A békényloki kolostor. Piriske. Tatárhágó. Tatárkút. Ujut pataka. Kilátás a Vereskő fejéről. A Likas krátere. Likas patak vidéke. Gyilkos tó alakulása. Gyilkos havas. Nagy Czohárd, óriási pisztrángok. Kirándulás a Gyilkos tavához című fejezet részletesen Gyergyószentmiklóstól Ditróig Terra Siculorum
098_gyilkos_tava.jpg
A Gyilkos-tó a Nagy-Cohárddal hátterében
0.56 km-re. Kőerkély Gyilkos-tó. Kőerkély - Gyilkos-tó
0.64 km-re. Wild Ferenc-emlékút via ferráta. Az új via ferráta a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta, az egykori hegyimentőről, szakíróról, a gyergyószentmiklósi hegyimentő egyesület egyik alapítójáról.
0.78 km-re. Panoráma kabin Gyilkos-kő. Panoráma kabin - Gyilkos-kő Menedék - Hát, ide tényleg rengeteg munka kellett, hogy ezt felépítsék. Szájbarágós segítség - Fel nem tudom fogni, hogy miért okozott ez nehézséget neked.
0.83 km-re. Kis-Cohárd. Kis-Cohárd Csoportmunkaval - Megtalaltuk egy faraszto, de izgalmas tura utan. Jó kis mászás után - Csapatmunkával megtaláltuk a dobozt. Nagy kedvvel - A to mellett levo lada megtalalasa utan nagy kedvvel indultunk neki a meredek kaptatoknak.
0.95 km-re. Gyilkos-tó. Varázsát a fenyőcsonkokkal teletűzdelt vizfelület adja és a hátánál levő Kis-Cohárd sziklafalai. A Gyilkos-tó zöld jegén - Korcsolyával siklani. Ne siessetek annyira az örök korcsolyamezőkre - Nem tudom, hogy a Gyilkos-tó környékén mennyire volt hideg a napokban, és jelenleg a jégréteg mennyire vastag. Rönkök a tóban - Amint látom, régen volt az utolsó bejelentő.
1.06 km-re. Gyilkos-kő kilátó. Gyilkos-kő kilátó Szikla tetjén - Az idáig felvezető út tele van virággal.
1.25 km-re. Tündérkert Békás-szoros. A Békás-patak vizének földrajzi bal oldalán található, a Csíki-Bükk nyugati sziklafalaival szemben.
1.36 km-re. Gyilkos-kő Békás-szoros. A Gyilkos-kő nyugati sziklaperemén két fontosabb kilátópont is van, az egyik az 1378 m magasságban található nyugati kilátópont, illetve az északnyugati, ahol az egyik panorámakabin is található. Öreg doboz - Ennyire doboznak még nem örvendtünk.
Gyilkos Fekete-fehér 1.67 km-re. Villámsújtotta, szénné égett, fekete fatörzsek között, mindenütt hófehér kövek. Különös hangulat - A Gyilkos-kő dobozától sétáltunk át ide.
2.5 km-re. Panoráma kabin Mária-kő Békás-szoros. Ezek Romániában egyediek, de külföldön is kevés helyen látni ilyen, a sziklafalak élére elhelyezett építményt. Kíváncsiság - Miután az interneten láttam egy pár képet, videót, már nagyon kíváncsi voltam erre a panoráma kabinra. Oltári látvány - Szép volt a kilátás, kár, hogy a kabin zárva van. Kabin - A nyugati kilátótól csak pár perc gyenge emelkedőn közelíthető meg a kabin.
2.51 km-re. Déli fal Mária-kő Békás-szoros. Remek kilátás nyílik innen a Kis-Szurdok-kőre, a Kis-Békás-szorosra, valamint a Háromkutat övező hegyekre. Rejtők napja a Mária-kő tetején - Miután lejárt a túra, és véget ért május elseje, jutott eszembe, hogy milyen nap is volt. Új helyzetkép a déli kilátón - A Mária-kő nyugati sziklafalán levő panorámás kabint indultunk megnézni, de menet közben ellenőriztem a déli kilátópont rejtését is. Panoráma - A panoráma kabintól csak egy rövid kis séta a déli kilátó.
2.51 km-re. Nyugati fal Mária-kő Békás-szoros. Remek rálátás nyílik innen elsősorban az Oltár-kőre, de a Kupás-kő és a Bardócz-kő közé beékelődött Lapos-patak szorosára is. Körbe a Mária-kőn - A Cifra-nyeregből jöttünk fel a nyugati fal tetejére. A Cifra nyeregből jöttünk fel - A sok nősziromtól kéklik a hely.
2.51 km-re. Lapos-patak vízesései Békás-szoros. A Lapos-patak a Kupás-kő és a Bardócz-kő között folyik lefelé, végül az Oltár-kő alatt látványos zuhatagokat alkotva ömlik be a Békás-patakba. Záróakkord-rejtés a vízeséseknél - A mini Rejtekhely-találkozó záróakkordjaként, a Lapos-patak vízeséseit mutattam meg a túratársaimnak. Vízesés sorozat - Eléggé eltelt az idő a Mária-kőnél, de nem baj.
2.9 km-re. Mária-kő északkeleti lelátó Békás-szoros. A Gyilkos-tóhoz látogató turisták egyik attrakciós pontja. Pánik - Nem szándékoztam segíteni, nyugodtan vártam, de semmi. Kilátás - A panoráma kabintól átsétáltunk erre a kilátóra, megcsodáltuk itt is a kilátást. Szoros vége - Erre már kellett egy kicsit emelkedni, de nem veszélyes.
3.05 km-re. Felső függőhíd Kis-Békás. A hídról lehetőségünk van szemből, és ugyanakkor fentről, csodálni a Fehér-patak kétlépcsős vízesését, kőüstjét. Télen lezárt útvonal - Amikor a legutóbb a Mária-kő kilátópontjainál jártam, még nem volt átadva az új függőhíd, így elmaradt annak bejárása. Na, ez meredek volt - A tervemben úgy volt, hogy a hídtól visszatérek, de hamar lemondtam róla.
3.05 km-re. Kerek-kő. A Kerek-kő bércének párkányán hallgatni lehet a csendet. Geomarcipán, avagy meglepetés a csúcson - Meghívást kaptam egy Háromkúton és környékén, túrázással és rejtéssel eltöltendő hétvégére.
3.07 km-re. Magyarok hídja Békás-szoros. Magyarok hídja Békás-szoros
3.08 km-re. Kis-Békás-vízesés. Annak ajánlom ezt a helyet aki szeret erős sodrású hegyi patakokban felfele mászni, vízben, zubogókon és kanyonokban. Akár életveszélyes is lehet a hely - Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a Békás-szorosba, de bőven volt még annyi időm, hogy megjárjam a Kis-Békás-vízesésig, és vissza. Kezdem sejteni, hogy hol lehet a geodoboz - Elfelejtettem megírni, hogy a vízesés alatt állva megpróbáltam lemérni a koordinátákat. Érdemes volt másodszor is visszatérni - Az egyik barátom túrázni, kirándulni akart ezen a hétvégén, ezért megkért, hogy egy látványos helyet mutassak neki a közelben.
3.11 km-re. Kis-Békás kilátópont. A hidat a magyarok építették 1940-44 között, de a háború miatt nem sikerült befejezni. Befagyott patak - Mikulásra várva kisétáltunk a kilátóra.
Kupás-kő Békás-szoros 3.2 km-re. Kupás-kő - Békás-szoros
3.23 km-re. Bardócz-kő Békás-szoros. Megközelíthető a Bardócz-pataki út mentén, a Kupási tanyák felé haladva.
Bardócz párkányai Békás-szoros 3.3 km-re. Bardócz párkányai - Békás-szoros
3.46 km-re. Szurdok-kő Békás-szoros. Talán ez a Békás-szoros egyik legszebb része, hiszen innen látható az Oltár-kő, a Bardócz-hegy falai és a Mária-kőhöz tartozó Fekete-torony is. A negyedik találkozó alkalmával - A negyedik Rejtekhely vadászat Erdélyben találkozó alkalmával találtuk meg ezt a ládát is, szintén csapatmunkával. Nagyon tetszett a rejtek - A felelmetes sziklafalak gerincen megtalaltuk a kevesbe latogatott ladat. A nap harmadik ladaja volt ez - Egy csodalalatos, ugyanakkor felelmetes elmeny volt innen latni a Bekas-szorost.
Alsó-szoros Kis-Békás 4.04 km-re. Ezt a két szurdokocskát Alsó-szorosnak és Felső-szorosnak nevezik. Érdekes vízesés - Igaz, ezt a rejtekhelyet aranytartaléknak szántam, de most bejelentem. A nagy X - Őszies színekbe öltözve találtuk a vízesést. Meli és jkgabor - Ezt a geodobozt az egyik rejtekhely-találkozó alkalmával rejtettem el.
Lucs-kő 4.25 km-re. A Kislucskő, más néven Őrkő szomszédságában található. Háromkút felől a Lucs-kőhöz - A Súgó-szorossal szemközti felszíni kőfejtő felől próbálkoztunk először a megközelítéssel.
Kis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegység 4.3 km-re. Ez a gerinc utolsó kiemelkedő sziklája.
Sziklavilág Lóduj-nyereg 4.33 km-re. A Lóduj-nyeregben már megcsodálhatjuk a panorámát. Vipera és pincécske - Útban a Békás-szoros felé, megálltunk a Pongrác-tetőnél, és kitértünk hóvirágot nézni. Csak második, de jó ez így - Itt is megelőzött a játékvezető, de jó ez így, mert így ő előbb találkozott a viperákkal. Házhoz szállítás - Látva, hogy a rejtéseimet nemigen keresik, végső elkeseredésemben házhoz szállítottuk a kincskeresőket :) Ügyesek voltak, nagyon hamar megtalálták a dobozt a "sok" vipera ellenére is.
4.37 km-re. Kis-havas a Likas mellékcsúcsa. Innen déli irányba egy jól kitaposott ösvényen, félkilométeres meredek kaptatóval feljutunk a Kis-havas 1625 m magas, erdős csúcsára.
Felső-szoros 4.46 km-re. A Gyilkos-havas két kisebb mészkő küszöbével szűkül össze a Kis-Békás-patak völgye. Az üreg vonzása - Egy kellemes, hangulatos, közös túra napot zártunk a szorosban. Jégpadok - Gyönyörű a rétegesen felfagyott Kisbékás medre, a helyenként feltörő, örvénylő víz.
5.16 km-re. Likas-zsomboly. A feneketlen mélységűnek hitt, vulkáni kürtőnek képzelt aknabarlang mészkőben képződött. Ködpaplan felett - Számtalanszor voltam itt, családunk minden férfi tagja szeret leereszkedni a zsombolyba, főleg kijönni onnan :) Meglepődtünk, mikor megpillantottuk alattunk a véget nem érő, puha, fehér paplant, melyből csak a merész csúcsok emelkedtek ki. Elmulasztottam feltölteni a képeket - Ezt a geodobozt nem igazán lehet megtalálni gps nélkül. Jégdrapériák - Köszönjük a fotókat, a jégdrapériák nagyszerűek.
Mosógép Békásszoros 5.42 km-re. A közeli kerítéseken, korlátokon szőnyegek száradnak.
Fekete Bitka Hagymás-hegység 5.45 km-re. Innen Lucs-kő irányába haladunk, de nem térünk majd le balra a kőhöz, hanem egyenesen folytatjuk utunk a gerincen, majd jobbra térve kimászunk a Fekete Bitkára.
Bunker a Fekete-Bitka oldalában Hagymás-hegység 5.51 km-re. Megnéztük közelről, és csodálkozva láttuk, hogy betonfal van beomolva alatta, a meredek oldalon.
5.53 km-re. Sugó-kő kilátópont. Az Ecolog menedékháztól indulva, a piros háromszög jelzés mentén, egy rövid körtúrát járhatunk be, látványos útvonalon.
5.67 km-re. Astragalus vasalt mászóút Munticsel-hegy. A weben található egyik leírás szerint ez a kreatívitás növénye.
5.75 km-re. Sugó-szoros. Békásszoros falu felső felében, a Sutu-szer nevű falurészben található. Későn jelzett a gps - Későn jelzett a GPS készülékem, így egy völgyel feljebbről indultam el. A negyedik találkozó alkalmával - A negyedik Rejtekhely vadászat Erdélyben találkozó alkalmával találtuk meg ezt a ládát is. Csoportmunkaval talaltuk meg - Ezt is a negyedik rejtekhely-vadaszat talalkozo alkalmaval.
6.11 km-re. Fekete-Hagymás-csúcs. Ha Juh-patak felől érkezünk, a Patkókő alatt elhaladva, kék pont vezet a Berszán-pusztán keresztül.
Gyümölcsénes-tető 6.2 km-re. A Gyümölcsénes-tetőre visz ki, majd Gyergyódomuk felé ereszkedik le. A hadvezér - A gerinc hangulata sajátos, a végig tekergőző lövészárkoknak és bunkereknek köszönhetően. Véráldozat - Ezt is megértem.
6.35 km-re. Czofronka. Czofronka Czofronka novemberben - Bár elsőnek értem fel a csúcsra, nem én voltam az aki meglátta a geodobozt. Gyönyörű kilátás - Nem hiszem el, hogy gyönyörű kilátás volt :-) De, győzzél meg. Évnyitó mászás - Czofronkára esett választásom, mivel innen körbe-kereken láthatom kedvenc hegyeimet.
Vinkli-puszta Hagymás-hegység 6.47 km-re. Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult. Kincs, ami nincs - A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott.
[ Fel ↑ ]
Kis-Cohárd
Kis-Cohárd 0,77 km-re
A Tündérkert nyáron - Békás-szoros
A Tündérkert nyáron - Békás-szoros 1,05 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.