Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kászonszék - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Kászonszék alakulása, a harczokban hős népe, szabadalmai. Nagy-Kászon, régi temploma, kápolnája, Szetye vára. Jakabfalvi fürdő, gyógyforrásai, vidéke. Mocsvár pataka. Hegyes, Nemere. Kistölgyesi szoros. Uz völgye. Tábla pusztája. A Bükkös alatti várhely, regék. Kőkert. Büdösszék. A kistölgyesi szoros általános jellege. Kászonszék című fejezet részletesen Fel-Csík Terra Siculorum
084_kaszonjakabfalvi_furdo.jpg
A kászonjakabfalvi fürdő látképe
15.16 km-re. Egy néhány méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrőn át felszívódva vérkeringést serkentő hatású gázkeverék áramlik ki. A vihar elott - Jol esett a tura vegere egy kis maszkalas. Mára az első - A leírásokból úgy gondoltam hámot és kötelet is kell vinnünk :). Ünnepeltünk - Családi ünnepnek kerestünk helyszínt.
Alsórákosi temető 57.06 km-re. A falu különleges temetkezési szokásairól árulkodnak a temetőben található faragott lábfák, a halottak lábához elhelyezett, úgynevezett gombosfák. Ismét helyén van Breki - ígéretemhez híven ujra felkerestem a rejtekhelyet, és jóvátettem bűnömet, így most már Breki jobban áll/ül/fekszik mint valaha. Béka - Szerencsére a térkép meg a képek alapján nem volt nehéz rátalálni a zöld béka buvóhelyére. Gombosfák - Nagy örömmel fotóztam a lábtól állított gombosfákat, hisz kiegészítették a már meglévő kopjafa- fotó gyűjteményem.
Kígyófej-szikla Rejtek-patak 53.12 km-re. Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni. Palás patakmeder - Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége.
Csomortán 15.52 km-re. Közigazgatásilag 2004 óta Kézdialmáshoz tartozik. Fogalomzavar - Nem ertek valamit. Román helységnevek - Csomortán románul Lutoasa.
Szászmagyarós 55.33 km-re. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg. A lapátkezű, a lánya és a medve - Ha valakinek lánya van, még nem garancia a sikerre. Lapatkez - Valoban en is kisse nehezen tudtam kikaparni a helyebol na dobozkat, akar csak az elobbi megtalalo. Nussbach, vagyis Mogyorós patak - Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát.
Bolond-borvíz Olasztelek 42.23 km-re. Nevét időszakos feltöréseiről kapta, úgymond bolondosan tört elő és tűnt el újra.
36.33 km-re. Egy kerékpártúra alkalmával, véletlenül bukkantam rá.
Feketevár Apáca 51.66 km-re. A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal. A fal duvad - Megvan a doboz. Ez is szinten a farsang alatt volt - Miutan jol kifenykepeztuk magunkat a szines-cafrangos farsangi menetnel, meg azert a vizi vagy fekete varat is meglatogattam. Nemsokára nem is lesz - Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg.
Rompáca borvíz Csíkajnád 36.34 km-re. A helyiek szerint a rompácai borvíznek gyógyhatása van, sokan ma is használják.
Székely Selters borvízforrások Szeltersz 45.6 km-re. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Mégis - Lehet, hogy mégis keresned kellett volna, annak ellenére, hogy emberek voltak ott. Reklám helye - Hát pont azért voltam felháborodva, mert a táblától 5-6 méterre sütötték a húst. Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.
Velnica kőbánya vízesései 37.07 km-re. Velnica kőbánya vízesései Vízesés rengeteg - A játékvezető egy igazi vízesés rengetegbe kalauzolt el bennünket.
Református templom Feldoboly 46.72 km-re. Református templom Feldoboly
Ördög-hágó Balánbánya 53.22 km-re. Ördög-hágó Balánbánya Ördögi meredek - Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt.
Katolikus templom Szentkatolna 26.47 km-re. Az épülő templom jótevőjének, Demény Antal pesti egyetemi tanárnak nevét emléktábla örökíti meg. A temetőben - Ez is útba esett. Átpenészesedett geodoboz-tartalom az urna-kővázában - Bár az én szemeim is az urnát keresték, feltettem magamban a kérdést, hogy én hova rejtenék, és akkor egyből kiszúrtam az urna-kővázát. A régi urnavázát nem találtuk - Szép templom és óriási temető.
Felső Vészfarki-forrás Homoródfürdő 51.09 km-re. Egy a házak közötti köves utca és a Fürdő (Homoródi)-patak közötti kaszálón.
Vadász-patak 54.75 km-re. A vasút sajnos már rég nincs, csak a hídfő maradványai, kár volt felszedni. Lefele a Baszkan - Meg nem tudtuk, hogy mi is var meg rank. Kommandó- Vadász patak - A Lakócáról leérve megkerestük ezt a geodobozt is. Ki gondolná? - Biciklizünk a megye legmagasabb településének környékével ismerkedve, s ha nem tudnánk, hogy keresnünk kell a rejteket, talán tovább hajtanánk.
A Fekete-ügy völgyében Felsőlemhény felett 17.8 km-re. A hely a Fekete-ügy és a Papolna-patak összefolyásától kissé feljebb, a Bécsi-bércre vezető erdei út kozelében található. Felfele a sozok utjan - Akkor jartam itt meg mikor kerestuk a sozok osvenyet, ami atvezet Moldovaba, Szalancfurdore.
Moly-tó Szentegyháza 48.89 km-re. Két állandó jellegű, nem időszakos tó. A Moly-tó halacskája - Szentegyháza két tavát több mint 2 km választja el egymástól.
Pokolláz 53.87 km-re. A környéken a zsombékos rétet Pokolláznak nevezik. Lovacskák - A villanypásztoron belül ott volt egy ménes, és míg mi kivettük a geodobozt, addig ők ott ugráltak a fánál, elég furcsa helyzet volt. Villanypásztor - Úgy történt, hogy amikor átugrottam az árkon egy cseppet megfejeltem a villanypásztort. Nárciszillat - A nárciszmező most is gyönyörű és illatos, különösen este és hajnalban.
Balási kúria Kászonimpér 2.32 km-re. Az emeleten könyvtár és fegyvertár volt, a levéltár a világháború pusztításának esett áldozatul. Kijavitva - "Kászonimpér a legrégebbi település a medencében, először az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik.
Barabás Miklós szobra Kézdimárkosfalva 31.89 km-re. Édesapja Barabás János, édesanyja Gaál Therézia - a nagyenyedi kollégiumban tanult és már fiatalon kezdett arcképfestéssel foglalkozni. Benne van a játékban - én voltam a tanú a rejtésnél. Doboz a földön - Meglett a doboz, de a földön volt. Csernatontol Katolnaig - Hat ez a rejtekdoboz egy nagyon kitett, helyen talalhato.
Római katolikus templom Csíkzsögöd 27.66 km-re. Szép kis temploma XV-dik századi, a gótikus kor alkotása, szentélye gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária-szobra őrizte meg. A kaput zárva talátuk - A zsögödi régi temető fele tartva megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Zsögödi túra 3 - Másodszor jártunk a zsögödi templomnál. Szépen rendberakott templom - Kár, hogy nem sikerült bejutnom, pedig azért is választottam a vasárnapot, mert gondoltam, hogy a mise miatt nyitva vannak a templomok.
Erzsébet királyné emlékoszlopa Bereck 24.79 km-re. A helyet Körültájnak hívják. Sziszi - Ismerjuk mar regtol e szereny es csendes emlekmuvet, a Moldovaba vezeto forgalmas ut mellett. Böske - Gyönyörű volt a lemenő nap. Királynő - A kanyarodó autók gumicsikorgását hallgatva, a szerelővas segítségével távolítottuk el a dobozt takaró fadarabot.
Lobogó-forrás Homoródfürdő 51.49 km-re. Köszönhetően a vendéglőhöz és a parkolóhoz való közelségének, jóízű vizének.
Kislépcső-vízesés Kománfalva 32.89 km-re. Itt található a Tatros egyik oldalágának, a Szupán-pataknak a völgye. A nehezebb megközelítés - Az erdő mélyében levő vízesést több módon is meg lehet közelíteni.
A színpad Perkő 16.61 km-re. A színpad - Perkő Gyermekek kisereteben - Megtalaltuk, a lany tenyleg mutatta az iranyt, viszont undorito a tragar szoveg, ami kretaval oda volt irva. Senki nem hinné - Senki nem hinné, ha egy dombot rajzolnék egy lapra, és annak a tetejébe egy hófehéren ragyogó kis templomot szép piros tetővel. Tornyocskák - Mint a mesében, 4 kis tornyocska és egy nagyobbacska, mind-mind piros tetővel.
Ravaszlik Egres-patak völgye 36.73 km-re. Ravaszlik Egres-patak völgye
Réka vára Rika-erdei erődítményrendszer 47.95 km-re. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető. Emlékezünk, építkezünk! - Minden a legnagyobb rendben. Réka királynő - Nem volt könnyű, orr után tájékozódni, de elékerült. A vár hídja leszakadt - A doboz rendben van, habár kissé átnedvesedett.
Régi sörgyár Csíkszereda 29.43 km-re. Ezt később Gál Ferencz veszi át és újítja fel, majd a brassói Czell cég birtokába kerül.
Székelykapu Torja 20.05 km-re. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
Unitárius vártemplom Bölön 50.82 km-re. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele - Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.
Sepsibesenyői tó 36.91 km-re. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Tenyleg nagy doboz - Szep oszi seta alkalmaval meglett sikeresen. Rendben - A nagy doboz a nagy üregben terpeszkedik. Véletlenül parkoltunk a doboz mellé - Ebédkészítés közben kerestük meg a ládát.
Cseppköves bunker Kászon-völgye 5 km-re. Cseppköves bunker Kászon-völgye Vizes túra III - Egyre jobban esett az eső, de nem akartuk kihagyni a rejtekhelyet, és különben is már elég vizesek voltunk. Bunker 1 - Bár ott volt az ösvény mellett, ezt találtuk meg utoljára s teljesen véletlenül. Csak a geodoboz volt otthon - Bár a cseppköves bunkert én találtam meg, és dokumentáltam elsőnek ezen a játszótéren, a geodoboznál a harmadik helyre érkeztem.
Óriáspincetető Eresztevény 38.81 km-re. Óriáspincetető Eresztevény Kémeink jelentették - Kémeink jelentették hogy a doboz eltűnt a vágta porában. Emlékmű - Megtaláltam. Sanderoval a tetőn - Egy igazi élmény ezen a tetőn állni.
Minimum Party Kászonaltíz 8.61 km-re. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk. A művészi alkotókészség természetbe kihelyezett nyomai - Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Kászon 2 - Második állomásunk a táborhely volt.
Nyír kútja pihenő Csíkszentimre 23.77 km-re. Egy kőkert jellegű, szikladarabokkal megszórt mező, ahol egy forrást és itatóvályút találunk.
Sási borvíz Kisbacon 32.93 km-re. Sási borvíz Kisbacon
Hegyi menedékhely Vargyas-szoros 43.55 km-re. Hegyi menedékhely - Vargyas-szoros
Erzsébet-borvízforrás Hosszúaszó 22.18 km-re. Bírja a szállítást, még dugaszolatlan palackokban sem veszti el a szénsavtartalmát.
Katolikus templom Imecsfalva 29.37 km-re. Alapítása Imecs Antal nevéhez fűződik, 1730-ban Imets Tamás új szentélyt építtet a régi helyébe. A földön - A dobozra a kereszttől pár méterre, a földön talált rá a lányunk. Érdekes parkolóhely a templom előtt - Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. A fedett kereszt eltűnt - A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs.
Ismeretlen német katonák sírja Bilibók tető 41.37 km-re. A Bilibók-tetőt magyar csapatok védték, de a román átállás után a Moldvából visszavonuló csapatoktól elszakadt német katonák kisebb egységei is részt vettek a harcokban.
27.74 km-re. A tavat 2007 nyarán lecsapolták, jelenleg csak a Suta II-t használják a halászok. Szaraz tonak nedves partjan - Eleg elhagyott, es elhanyagolt hely, kar erte, de remeljuk feljon meg a napja. A tónál - Egy vasárnap délutáni kiruccanás alkalmával. Elhanyagolt hely - Megtalaltuk.
Népi fürdő Csíkverebes 16.43 km-re. Népi fürdő Csíkverebes
Sziklavilág Szent Anna-tó 19.19 km-re. Sziklavilág Szent Anna-tó V. - A Szent Anna-tó környékén ez volt az ötödik és egyben utolsó láda, amit megtaláltunk. Szép kőfolyam - A Szent Anna kápolna után indultunk ezt a ládát megkeresni. A letöltött rejtekfotó segített - Az itt elrejtett geodoboz már több alkalommal eltűnt, és több újrarejtés is volt már.
Elek apó feredője 27.21 km-re. Itt valamikor egy langyos ásványvizes medence volt, amelyben a hagyomány szerint a híres mesemondó megfürdött takarás közben.
Katolikus templom Csíkszenttamás 46.96 km-re. Az új templomba átmentik a fejedelmien szép Madonnát is, ami a XV-dik század derekán készült.
29.32 km-re. Strand - Csíkcsomortán
Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 31.01 km-re. Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 1796
Kőhíd teteje Hargita-hegység 25.84 km-re. Kőhíd teteje Hargita-hegység
Fa harangláb Hidegség 47.06 km-re. A mutatós fa harangláb becsületesen ki van kötve a négy sarkánál, sodronykötéllel. Temető - Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt.
Veres János borvíz 32.22 km-re. Veres János borvíz
Katolikus templom Bereck 22.97 km-re. Ekkor szászok is települnek ide, ami bizonyossá teszi, hogy temploma is van, mert a szászok mind katolikusok voltak. Bereck főtere - Kedves kis város, szép és érdekes a környék.
Haáz-esztena Virágosvész Mária út 45.14 km-re. 2022 májusában épült újra Elekes András földjén, és arra hívatott, hogy menedéket, pihenőt nyújtson minden arra járó zarándoknak, kirándulónak.
Római katolikus templom Csíkszentdomokos 48.78 km-re. A templomot övező kőfal teljes épségében megmaradt, a három ráépített kapubástyával.
Nyeregbe Nyerges-tető 10.63 km-re. Az erdő szélén Enduro pályán lehet szédülni, iratkozz fel. Éjszakai rallizás - Az aznapi kincskereső kirándulás utolsó állomása volt a Nyerges-tető alatti enduro-pálya. Lámpa fénynél - A Nyergesről hazafele beugrottunk, ha sötétben is, hogy megkeressük ezt a rejteket. Licsplocs - Kisütött a nap, elolvadt a hó és minden csupa víz volt, egy kicsit be is ázott a cipőm.
Ignácz Rózsa mellszobra Kovászna 39.77 km-re. Ignácz Rózsa mellszobra Kovászna
Református templom Zágon 47.75 km-re. Református templom - Zágon
Első világháborús emlékmű Újtusnád 16.79 km-re. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
Katolikus templom Csíkszentmihály 37.19 km-re. De ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák, a templomot lőréses és bástyás várfal veszi körül. Fehér Madonna - Ez az egyik legszebb templom a környéken, legalábbis az én véleményem szerint. Megtalált rejtekhelyek - Ez a rejtekhely nem jelenik meg a megtalált rejtekhelyek között, és a göröcsfalvi rejtekhely sem. Ott van a hozzászólásoknál - Gondolom, hogy nem le, hanem fel szeretnél tölteni képeket a szóban forgó rejtekhelyekhez.
Unitárius templom Recsenyéd 55.67 km-re. Lakói azonban tiszta katolikusok voltak, akik a reformáció idején unitáriusok lettek.
Református templom Nagybacon 34.15 km-re. A nagybaconi református templomot is érdemes közelebbről megnézni. Kopjafák - Templomát és csodás kopjafáit megcsodáltuk mi is.
Viadukt Keresztvár 59.46 km-re. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Egy hid mint a meseben - Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul. Vártuk a vonatot - Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.
41.55 km-re. 2018-ban a bánya csődeljárás alá került, fokozatosan bezárták.
Mini alagút a vasút alatt Tusnádfürdő 20.88 km-re. Mini alagút, áteresz a vasút alatt - Tusnádfürdő Tusnádfürdő 4. - Ez nagyon kalandosra sikerült, ugyanis nem volt nálunk lámpa, így szó szerint a sötétben tapogatóztunk. 1896 - Még a tavaly, mikor a függőhídat bejelentettem, már akkor is kerestem az átereszt. Még egy alagút - A függőhídtól délre is, korulbelul 200 méterre, van egy ugyanolyan áteresz a vasút alatt, csak más a számozása.
SZNM 2 Lemhény Falukapu 20.65 km-re. SZNM 2 Lemhény Falukapu Hazafele - A nap is mar lemenoben. Székelykapu - Megtaláltam a dobozt. Szentföldi kincskeresés - Mi is ezzel a rejtekhellyel zártuk "szentföldi" kincskeresésünket.
Cece vára 6.89 km-re. Cece vára Időutazás volt - Valóban, csak nem előre, hanem vissza. Időutazás - Most veszem én is észre, hogy jövő szerdán találtátok meg a jkgabor-féle geoládát. Datum - A helyes datum november 4.
Hegyi menedékhely Naskalat-hegycsoport 47.8 km-re. Jelenleg a menedékhely közelében néhány esztena található, ami nem mondható túl szerencsés helyzetnek.
Hideg-kút Borospataka 35.82 km-re. A Boros-patak völgyében terül el Borospataka, mely Gyimesközéplokhoz tartozó település. Ez tényleg hideg - Elsőnek találtuk meg a dobozt, ezen a lélegzetelállító, mesebeli fennsíkon.
Kőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szoros 43.92 km-re. A beömlési pontja keresztezi azt az ösvényt, amelyen a turisták bejárják a szurdokvölgyet.
Kincsás vára Bodok-hegység 28.91 km-re. Kincsás vára Bodok-hegység Bronzkori várra épült középkori vár - Késő bronzkori - kora vaskori várra építették a középkorban, valószínű, hogy menedékkének használták a tatár és török betörések idején. Hollók vára - A megadott koordináták közelében lévő nagy bükkfákat átkutattuk, de nem találtunk dobozt. Menedékkunyhó - Ezt a dobozt már évekkel ezelőtt is kerestem, de akkor sem találtam meg.
Asztag-kő Madéfalva 41.95 km-re. Szép kilátás nyílik innen Csíkszeredára, illetve a középcsíki és felcsíki falvakra. Erdei múzeum az Asztag-kő mellett - A Csompoly tetején elrejtett geodobozt indultam megkeresni, útközben megálltam az Asztag-kőnél. Kőgomba - Könnyű rejtekhely, nem nehéz a megközelítése, jó út, még télen is. Csak a kő maradt - Piricskéről jöttünk.
Esztelnek és Csomortán közötti kereszt 14.81 km-re. Esztelnek és Csomortán közötti kereszt Kalap alatt - Na, egy kalap alatt ezt is elintéztük, s helyretettük a kalap alá mármint a dobozt. Kereszt - Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt.
Bunker maradvány 1 Bellő-tető 5.06 km-re. Bunker maradvány 1 - Bellő-tető
Turdolya-szikla Alsórákos 54.14 km-re. Nem túl magas, de szép kilátás nyílik róla Alsórákosra, az Olt völgyére, és az Alsórákosi-szorosnál a jobb és balparton őrként álló piramis alakú két Töpére. A Turdolya-szikla körül - A sziklás alakzat csúcsa az N 46.
Csíkszentmihály hársfái 37.23 km-re. Kezdjük a mesét a település nevével, mely az egyházközség védőszentjéről, Szent Mihályról származik. Gyanús szemekkel - Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. Hát, szívesen - Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket - hát, szívesen. Izgalmas volt - Ha Csobotfalván azt írtam, hogy porosak voltak a dobogtató gerendái, akkor a szentmihályi lépcsőhöz képest ez nem kifejezés.
Boldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely 22.49 km-re. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
Sport- és szabadidőpark Csíkszereda 29.65 km-re. A létesítmény területén mászóköteles játszótéri elemek, labdajátékokra alkalmas pályák, gumiburkolatos futópálya, és egy krossz- és kerékpárpálya is van.
Honfoglalási emlékmű Csernáton 27.31 km-re. Honfoglalási emlékmű - Csernáton Magyarok nyílaitól - Ez is egy majdnem eltéveszthetetlen rejtekhely, mert csak a vak kereső nem találhatja meg.
Szent Anna-kápolna Csíkszenttamás 47.25 km-re. Ez a család Csíkszentdomokosról származott, és a kápolna kriptájába temetkezett. A segítő információ tág fogalom - Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Őszi munka dandárja - Meglett a dobozka, igaz kicsit kellett sunnyogni körülötte. Anikó - Hát azért vagy kétszer körbejártam a falat, amíg ráleltem a dobozra.
Geometrikus kompozició Kovászna 39.56 km-re. Geometrikus kompozició Kovászna
Katolikus temető Homoródalmás 49.56 km-re. Katolikus temető Homoródalmás A falu végén - A kőbányától jöttem le, és egy felvillanyozó látvány után, aznapi turám utolsó célpontjaként kerestem fel a régi sirköveket. Sírkövek - Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt.
Maguricea-domb Dormánfalva 34.7 km-re. Két csúcsos kiemelkedése van, az egyik 522 m, a másik 512 m magas.
Református templom Kézdimárkosfalva 31.97 km-re. A régi templom már nem létezik, helyébe 1875-ben új templomot építenek.
Kőfotel-vízesés Bánya-patak 26.98 km-re. Kőfotel-vízesés Bánya-patak Büdösfürdői vízeséske - A madártemető után ezt a vízesést kerestük meg. Bánya-patak II - A Mesebeli tisztástól elndultunk a Bánya-patakába. Tönkretett vízesés - A Bánya-patak mentén több helyen is erdőirtás volt.
Magyar Honvéd Rétyi Nyír 42.74 km-re. A szobrot 1942-ben állították az I világháboruban harcolt rétyi 24-es honvéd gyalogezred, a brassói 24-es Honvéd Bajtársi Szövetség tagjai. Összetört doboz - A Magyar Honvéd sértetlenül áll, ami nem mondható el a dobozról. Hamarosan felújítva - Tényleg rossz állapotban van. Törött, de megvan - A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt.
Tölgyes-vízesés 25.43 km-re. Tölgyes-vízesés
Bánya-pataki völgyhíd Görbepataka 38.74 km-re. Újjáépítéskor az új völgyhidat nem a régi helyén és formájában építették meg, hanem a régi hídszerkezet teljes felhasználása mellett, építettek egy új viaduktot. Virágos völgyben - Virágos völgyben haladtunk, míg nem elértük a régi illetve az új völgyhidat. Viadukt - Átmentem alatta, végig mentem rajta, körbe jártam, csihánnyal csípettem magamat, bokrok között szúrattam magamat, de a rejteket nem sikerült megtalálnom. A rejtekfotót megnézted? - Szerintem a rejtekfotón elég egyértelműen látszik a rejtek helye.
Csíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 29.41 km-re. A letapogatható bronzplakett andezitalapon áll, rajta Braille-írás is tájékoztatja a látássérülteket.
Székelykapu Imecsfalva 29.54 km-re. Székelykapu Imecsfalva A doboz valóban a régi helyen - A doboz valóban a régi helyen, a kapuláb alatt van, ahogy írja a leírás és ahogy Hangyalka is írta 6 évvel ezelőtt. Ajánlott koordinátaformátum - A fok-perc-másodperc formátumú koordináta a legrosszabb választás. A székelykapu odalett - Sokszor áthaladtam a kapu alatt az elmúlt évek során, de most már sajnos nincs meg a kapu, csak oszlop mered az ég felé.
9.67 km-re. 1849 július 31-én a csíkszentgyörgyi születésű Gál Sándor és Tuzson János őrnagy Csíkot védte az orosz túlerővel szemben. Első igazi megtaláló - Bár a ládaoldalon van még két bejegyzés, én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Szürkület - Már szürkület volt, amikor az emlékműhöz értünk és nekikezdtünk keresgélni a dobozt. Hős-erdő - Egész erdő van kopjafákból és keresztekből a hősök sírjánál.
Madonna és a Szörnyeteg Sólyomkő Gorzafalva 37.16 km-re. Madonna és a Szörnyeteg Sólyomkő Gorzafalva A békés szörnyeteg - A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez.
Ördögborozda Szentkeresztbánya 45.52 km-re. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
Keskenylevelű ezüstfa Csíkszereda 29.21 km-re. Ha beszélni tudna, felhívná magára a figyelmet.
Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 34.01 km-re. Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 2004
Bogát-hegyi kápolna Csíkrákos 39.47 km-re. A kápolna búcsúját május elején tartják. Kis kápolna - Erős szélfúvást fogtunk ki, de az számunkra nem akadály. Külső szószék - Felmásztunk, kotorásztunk, nyúlkáltunk. Esti séta - Nem volt túl sok időnk nézelődni, mert mások is érkeztek utánunk.
Gyimesközéplok 42.89 km-re. Három nagy település alkotja: a legfiatalabb Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk.
Véreskép Csíkszentlélek 26.34 km-re. Terméskőből emelt, mésszel vakolt, vaskerítéssel övezett emlékmű. A Vereskepnel - A doboz a helyen. Emlékmű - Elso nekifogasra bepanikoltam. Jelentem a geoboz a helyén - Beirtuk a nevunket a kis noteszba.
44.12 km-re. Csicsói Hargita-csúcs Hargitafürdő Nagy sietségben - Ezt is a Hargita 45 Teljesítménytúra alkalmával találtam meg ma délelőtt. Hargita-tető - Nagyon szép ott fenn, sok kis falu látható bármerre nézek. Afonyamezok - Rengeteg afonya (piros es fekete) gyonyoru kilatas, nagyon szep hely, megeri felkeresni.
Sziklakert a Béta oldalában 36.86 km-re. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
Katolikus templom Kézdimartonos 24.51 km-re. A falu alsó végén a Kápolnaszernek nevezett helyen a XVII-dik században kolostor állt, melynek nyoma nem maradt. A templomnál - Érdekes kis dobozkeresés volt mert mindkét kapu zárva volt igy a kapu alatt kotorászva kiszedtük a kis dobozt. A segítség fentről jött - A feliratot megtaláltuk és rájöttünk hogy valamiképp be kellene jutni az udvarra de a kapuk zárva voltak. Kaptam ide egy csendes tarsat - Miutan jol beettunk a tokanybol a Nagy portan, elcsaltam Katat egy kis terepmunkara.
[ Fel ↑ ]
Buffogó-láp - Bálványosfürdő
Buffogó-láp - Bálványosfürdő 14,51 km-re
Bálványosvár - Bálványosfürdő
Bálványosvár - Bálványosfürdő 14,59 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.