Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Szépviz és környéke - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Vacsárcsi mellett a Sándorok kastélyromja, a hol a csíki krónika másoltatott. Szentmihály, régi temploma, a Siculicidium emlékkeresztje. Ajnád és kápolnája. Lövész. Czibrefalva fekhelye, tatárdulások. A Csiga patak gyógyforrásai. Szarvasgomba. Baláskó vára, emlékhalom. Szentmiklós, az eltünt hun irat. Hős Judith, a székely amazonok. Borsova. Szépviz. Örmények. Pogányhavas. Szentlászló kápolnája, hitregéje. Széphavas, a széphavasi kápolna. Csángó testvéreink bucsujáratai. Egy eső utáni naplemenet Csíkban. Szépviz és környéke című fejezet részletesen Gyimesi szoros Terra Siculorum
Pósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája Csíkszentgyörgy 21.59 km-re. Kiterjedését tekintve Hargita megye második legnagyobb községe (Kászonaltíz után). A második eltűnt geodoboz a Pósa hegyen - Ez már a második rejtekhely, illetve a második eltűnt geodoboz. 0004 - Rengeteg székely kapu van a faluban,s ami örvendetes,hogy sok az új közöttük,csak tobább él a székely kapu állításának hagyománya. EKE-tábor 2015 - Az EKE táborból ezen a napon egy szép kirándulást tettünk a Nagyboldogasszony kápolnájától a Nyerges tetőig.
Csinódi bükkfák 28.89 km-re. Csinódi bükkfák Rejtekhely, rejtek, és az első pont - E játszótéren használatos fogalmazás szerint a rejtekhely a látnivaló, a felkeresendő (rejtett) hely. Nem találtuk meg - Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Egyedül jöttem, egyedül mentem - Régóta tervezem, de nem sikerült még Csinódba eljutni.
43.86 km-re. Fontos turisztikai célpont, túraútvonalak csomópontja, a közelben sípályák is vannak. Bucsin-tető - Délelőtt a Rabsonné vára közvetlen közelében levő, legendás Pakulárkő kilátópontjánál rejtettem geoládát, majd Gyergyószentmiklós felé kerültem hazafelé. Bucsin - Csak egy zacskot talaltam. De megvan a láda - A Mezőhavas túra után kőnnyen megtaláltam ezt a ládát.
Utusaly-völgyhíd Görbepataka 12.4 km-re. A Görbepataki utasok számára a kilencvenes évek közepén létesítették az utusalyi megállót, az utusalyi völgyhíd mellett.
Mária-forrás Homoródfürdő 28.54 km-re. Fürdővízként szív- és érrendszeri megbetegedésekben.
Márton Áron múzeum Csíkszentdomokos 12.66 km-re. Ebben a régi iskolában tanult Márton Áron is, gyerekként.
Szikla a Siklódi-kő lábánál 56.99 km-re. Jellegzetes tornácos házait megcsodálva, a Murva utcából indultunk a Siklódi-kőre.
Református templom Kisbacon 41.34 km-re. Más egyház és templom a reformátuson kivül Kisbaconban nem volt. Kisbaconi torony - Szép karcsú torony, gondozott templom. Templom - Épp az utolsó pillanatban sikerült bemennünk a templomba.
Kirulyfürdői pionírtábor 25.1 km-re. A tábor területén található egy borvízforrás is. Mindig előre - Nem találtam meg ezt a könnyűnek tűnő rejtést, pedig kitartóan tébláboltam amíg mindenki megtöltötte a palackjait, és utána lázas kapirgálásba kezdtem. Hátra arc! - Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
Lobogó-borvíz Kirulyfürdő 24.64 km-re. Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Kiruly III - A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Kiszáradva - Hát ez egyáltalán nem lobog. Csak ki kell várni! - Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír.
36.05 km-re. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. III. - És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. Székelyvár - Egy medvementes kirándulás alkalmával kerestem és találtam meg a dobozt. Tusnádfürdő túra 3 - Túránk harmadik állomása.
Barátok feredeje Csíksomlyó 10.3 km-re. A varázslatos Kis-Somlyón, a Kálvária keresztsorán, és a Mária-kegytemplomon kívül most már a Barátok feredeje is beletartozik a híres búcsújáró hely összképébe. Megerősítve - Megerősitem a doboz tenyleg nincs ott. Annyira ne erősködj - Bár a galamb még ott van, a galambdúcból tényleg elrepült a geodoboz. Népi feredő - Forgalmas hely, mármint a borvíz miatt.
Egy ismeretlen német katona sírja Bilibókszer 21.37 km-re. Egy ismeretlen német katona sírja Bilibókszer
Ó-sáros fürdő Borszék 59.24 km-re. Ezzel történelmi fejezetet élt meg a település, saját fürdőjének használatba adó ünnepét. Feredő - Volt szerencsém megfürödni a medencékben.
Hágóbérce tanösvény Pottyand 17.52 km-re. A nehézségi szint nehéz, az útjelző oszlopok színe zöld.
Imets Fülöp Jákó-iskola és emléktábla Tusnád 30.23 km-re. Imets Fülöp Jákó-iskola és emléktábla Tusnád
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 43.07 km-re. Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely
57.51 km-re. Géra-csorgó Szováta Sós víz - A henger a helyén van, a mágnes működik. Magyar Husvet Szovatan I - Mig sokan otthon toltottek a husvetot v. Sósvíz - Azért most láttam először, hogy a vízhordást időponthoz kötik, na meg a mennyiséget is.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 58.98 km-re. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Papláz Lövéte 30.03 km-re. Papláz Lövéte Emlékhely és elrettentő-tábla - Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Májális III - Kirándulásunk harmadik állomása. Mező közepe - Nem volt könnyű megtalálni a dobozt.
Ördögútja Oroszhegyi Mogyorós 37.5 km-re. Ennek nyugati szakaszát 600 m hosszúságban azonosították.
Katolikus templom Csíkszentmihály 2.01 km-re. De ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák, a templomot lőréses és bástyás várfal veszi körül. Fehér Madonna - Ez az egyik legszebb templom a környéken, legalábbis az én véleményem szerint. Megtalált rejtekhelyek - Ez a rejtekhely nem jelenik meg a megtalált rejtekhelyek között, és a göröcsfalvi rejtekhely sem. Ott van a hozzászólásoknál - Gondolom, hogy nem le, hanem fel szeretnél tölteni képeket a szóban forgó rejtekhelyekhez.
Jócsorgó-kővályú 32.95 km-re. Jócsorgó-kővályú
Borsáros-láp Csíkszentkirály 17.76 km-re. Borsáros-láp Csíkszentkirály Rejtés után keresés - Láttuk, hogy van egy új rejtés, nem akartuk kihagyni. Szem elé került - Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. Lakat alatt - Sajnos ez a rejtekhely már nem látogatható, mivel a bekerített természetvédelmi területet lakattal lezárták.
Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely 57.95 km-re. Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét.
Forrás Piricske felé Hargita-hegység 15.69 km-re. A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Nem rejt már - Szép helyen van a forrás, de sajnos fakitermelés folyik a környéken. A geodoboz a helyén van - BabBerci, ez a rejtés kifogott rajtad. Finom víz - Nagyon finom vize van ennek a forrásnak.
Haberstumpf-villa 41.81 km-re. Haberstumpf-villa Kosz a visszajelzest - Nemsokara javitom, kivulrol fogom leszigetelni valahogy. Marad a remény - Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
4.5 km-re. A fürdő épületét 1971-ben újjáépítették, faragott oszlopos előteret képeztek ki.
Vallató-fürdő és mofetta 40.13 km-re. Az út a magasfeszültségű villanyvezeték mentén ereszkedik le a Zsombor-patakhoz. Moffeta - A mai nap utolsó doboza is megvan. Pont és vessző - Kérlek, a pont és vessző után mindig hagyj egy szünetet. Pontos rejtés - Nem volt nehéz megtalálni, az 50 m az tényleg 5 0m nagyon pontos, kicsit feltűnő is volt.
Kossuth-szikla Hargitafürdő 14.28 km-re. Arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Hargitafürdőn járunk, a terület Csíkcsicsóhoz tartozik, és érdemes megemlíteni Csík nyugati határvonulatát. A szikla még áll, az erdő már sajnos nem - A Kosuth szikla most is csodálatos, csak sajnos az erdő körülötte leégett a múlt nyáron. Megtaláltam, vagyis megtaláltattam - Nos, a dicsőség nem engem illet, hanem a tulajdon jóapámat. Csak séta - Ezúttal csak sétálni indultunk a sípályák környékén.
Rákosi Hargita 14.41 km-re. Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető. Jogos kritika - Kiegészítettem a letölthető gpx állományt a geodoboz megtalálását segítő tippel. A medvék nyomában - A Madarasi Hargitáról sétáltunk át. Galusa tető - A rákosi Pogányvártól jöttünk tovább a kék keresztet követve, és a mackó csapásokat keresztezve.
Katolikus templom Székelypálfalva 47.29 km-re. A két Kükülló között, az út mentén, a Firtos-hegy lábánál, egy sor település található. Rejtés - Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. Befalazva - Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8.
Rabsonné útja Illyésmező 52.12 km-re. A Csere-tető tisztás nyugati szélén halad el.
Nagyrét-lapály 42.27 km-re. Nagyrét-lapály
Hegyi menedékhely Naskalat-hegycsoport 17.92 km-re. Jelenleg a menedékhely közelében néhány esztena található, ami nem mondható túl szerencsés helyzetnek.
Székely Nagygyűlés Agyagfalva 52.75 km-re. A népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett. Hazafelé - Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. Udvarhelyi túra - Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek - Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett.
Fekete nyárfa csonkja Csíktaploca 10.13 km-re. Pontosabban, csak a maradványait láthatjuk már, mert nemrég majdnem a tövéből levágták.
Római katolikus templom Csíkzsögöd 14.01 km-re. Szép kis temploma XV-dik századi, a gótikus kor alkotása, szentélye gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária-szobra őrizte meg. A kaput zárva talátuk - A zsögödi régi temető fele tartva megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Zsögödi túra 3 - Másodszor jártunk a zsögödi templomnál. Szépen rendberakott templom - Kár, hogy nem sikerült bejutnom, pedig azért is választottam a vasárnapot, mert gondoltam, hogy a mise miatt nyitva vannak a templomok.
Cecele 39.64 km-re. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára.
3.21 km-re. Kőmosó-tó Csíkrákos Rákosi tó - Ez a rejtekhely volt abban a pillanatban a lakhelyemhez legközelebb levő, nem saját, általam még meg nem keresett. Hej halászok - Körbejártuk, nézelődtünk, kavicsbánya, vadkacsa, halász volt a környéken. Az esti séta második állomása - Elég szép a látvány, nem zavart meg senki a keresésben, de sajnos mégsem találtuk meg a dobozt.
Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirály 18.4 km-re. A Bakalja Folk Csűr Csíkszentkirálytól két km-re nyugat felé található, a Szentimrei Büdösfürdő irányába indulva.
Keresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő 25.16 km-re. Keresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő Romos épületek a diáktáborban - Tarkovszkij szerintem szívesen forgatna filmet itt, ha élne. Fejvesztett János - Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam.
Csülemér előcsúcs Tar-kő-hegység 31.35 km-re. Csülemér előcsúcs - Tar-kő-hegység
Gyilkos Fekete-fehér 34.51 km-re. Villámsújtotta, szénné égett, fekete fatörzsek között, mindenütt hófehér kövek. Különös hangulat - A Gyilkos-kő dobozától sétáltunk át ide.
Két ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút teteje 23.36 km-re. A Rákóczi-vártól a gerincen felfelé körülbelül 2,8 km, a harmadik határkőtől körülbelül 800 méterre, 1944 augusztus-szeptember.
Kopjafás temető Erdőfüle 38.37 km-re. Kopjafás temető Erdőfüle Kopjafák - Megtaláltam a dobozt. Kihívás - Mint fa szakosak, nagyon vártuk a kopjafákat (nem a saját fejünkhöz:) ). Hej, égig-nyúló giz-gazok - Cuppogó sárban, ködben fedeztük fel ezt a temetőt, ami tényleg különleges, mert a legtöbb sírt még nem öntötték betonba.
15.41 km-re. 17 kádas meleg fürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították. Legyen egy ilyen rejtés is - Én már többször is ellenőriztem a rejtést, és a geodoboz mindig a helyén volt. Végre megvan - Sokadjára keresem. Ládaellenőrzés - Ma este kibicikliztem Zsögödfürdőre, a borvízforráshoz.
Unitárius templom Homoródkarácsonyfalva 42.87 km-re. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta felirattal. Most megvan - A templomudvarra nem tudtunk bemenni. Sisi - Megtaláltam a dobozt, viszont nem tudtam bejegyezni, mert televolt vizzel. Szerencsések vagyunk - Tényleg szerencsénk volt.
Vasfuvó domb Csíkszereda 11.39 km-re. Itt valamikor egy vashámor létezett, de nincsenek részletes adatok róla.
Vártető II kilátó 35.95 km-re. Vártető II kilátó Ezt is látni kell - Kellemes tavaszi napsütésben, a páratlan kilátásban gyönyörködve. Sziklák tetején - Kellemes napsütésben megtalált doboz. Tusnádfürdő túra 2 - Ez volt a második állomásunk.
Köpeci szil 49.67 km-re. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. Nem megmondtam! - N Másodikra - Második próbálkozásra meglett. Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.
57.02 km-re. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. Őrzött rejtek - Alsórákosi kincskeresésünk második állomása volt. Látványban elmarad a tó mellett - Előbb a tónál jártunk, onnan jöttünk az oszlopokhoz. A gyík a helyén - Könnyű volt megtalálni a dobozt, hisz ott volt a gyík.
Miklós borvíz 39.65 km-re. Miklós borvíz
Árvátfalva 43.89 km-re. Árvátfalva
Nepomuki Szent János szobra Gyergyószentmiklós 32.04 km-re. Nepomuki Szent János szobra Gyergyószentmiklós
Kőgombák Csicsói-Hargita 15.82 km-re. Jól belátható innen a Vargyas-patak forrásvidéke, és a Hargita kráterperemét nyugatról lezáró Hegyes-kő - Mihályhavas gerince. Kékre ettük a szánkat - Mi itt találtuk a legtöbb áfonyát. Lemezes rétegződés - Lemezes rétegződést figyeltem meg a kőgomba szikláiban. Kogombak - A Hargita csodalatos helyei.
Sószékfürdő 30.63 km-re. A hagyomány szerint az első telepes Lestyán János volt, akinek beltelkét adósság miatt elárverezték, viszont Kendereskertje megmaradt. Nagy hó - Egy órai keresés után sem találtuk meg. Megtörténhet - A geodobozok sem halhatatlanok. Enyészet - Kerestük szorgalmasan, igaz, koordináták nélkül.
Csíki panoráma Csíkszereda 11.23 km-re. Körbesétálva a templomot, feltárulkozik innen a Csíki-medence teljes körpanorámája. Meg vagyok hatódva - Gondolom a három pont azt jelenti, hogy Dicsőség a rejtőnek :-). Gloria in excelsis homo ludens - Na és ki tette oda fel a dobozt? Ki hozta létre a rejtést? A rejtő. Csiba - Megtaláltuk.
Szökő vízesés 15.51 km-re. Szökő vízesés Kaláka - 50 diákkal kirándultunk ma a Hargitán. Vízesés - Rengeteg sziklarepedés van korulbelul 6 méternyi távolságban, de aztán összejött a doboz elékeritése. Vörös-áfonya - Október derekán jártunk itt újra.
37.9 km-re. Ezek Romániában egyediek, de külföldön is kevés helyen látni ilyen, a sziklafalak élére elhelyezett építményt. Kíváncsiság - Miután az interneten láttam egy pár képet, videót, már nagyon kíváncsi voltam erre a panoráma kabinra. Oltári látvány - Szép volt a kilátás, kár, hogy a kabin zárva van. Kabin - A nyugati kilátótól csak pár perc gyenge emelkedőn közelíthető meg a kabin.
Bod Peter mellszobra Csernaton 56.56 km-re. Bod Peter mellszobra Csernaton 2001
Akó-kapu Csíkszentgyörgy 21.18 km-re. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk! Az Akó-kapu a helyén van - Forgalmas helyeken nincs igazán biztonságban egy geodoboz, ritka a hosszú életű rejtés. Miért - M Miért tűnnek el a dobozok? - Egy része (valószínűleg) tudatlanságból, egy másik része (talán) rosszindulatból.
Fehér ház Gyergyószárhegy 39.48 km-re. Fehér ház Gyergyószárhegy Hófehér napsütés - Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Csíkrákosi Pogányvár 11.43 km-re. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. Ez még a csicsói várromon is túltesz - Régóta vonz ez a hely, különösen a neve tetszett mindig is. Tavasz a Pogányvárban - Jó hir, hogy a turistaösvény ki van jelölve. Új geodoboz a régi rejtekben - Szilveszter utáni, első túracélpontként, egy könnyen és rövid idő alatt elérhető helyszínt akartunk.
Kisfenyős-kő Parajd 48.8 km-re. A szikla tetején több gombaszerű alakzat emelkedik az ég felé. Járgány nélkül könnyebb - Ma Szovátán adódott munka, így a munka végeztével megkerestem ezt a rejtekhelyet is. Sziklamászó kocsi és gólyabot - Számítottam rá, hogy István fogja megtalálni elsőnek ezt a rejtést. Mindkettő - Diplomatikus leszek, mindkettő.
Katolikus templom Zetelaka 34.5 km-re. Ezek szerint Szent László király uralkodása (1077-1095) idején Zetelaka már egyházközség volt. Köszönöm a helyezést - Aznap kimondottan olyan napom volt. Álca alatt - Hatalmas nagy ez a templom, érdemes lenne be is menni, de sajnos most ez nem jött össze. Sikerült bemenni a templomba, de a rejteket elnéztem - A Madarasi Hargitáról tartottam hazafelé, megálltam megnézni a templomot, megkeresni az itt elrejtett geodobozt.
Székely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz 3.96 km-re. Kiállítás formájában a székely hadszervezetek és a Keleti-Kárpátok határőrizetének történetét mutatja be, az Árpád-kortól a második világháború végéig.
Kárpátok őre Csíkcsomortán 9.11 km-re. Horváth-Béres János fafaragó készítette, ez is egy másolat, másik három Magyarországon van.
Szent László köve Pogányhavas 7.44 km-re. A nagy magyar királyok közül Szent László kapcsolódik leginkább vidékünk történetéhez, ezért érdemes megemlékezni róla.
22.7 km-re. A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Csodás - Szenzációs hely, ritkán látni ilyen szépet, bár a barlangba való bejutás nem olyan egyszerű. Színek közt - A leírás elolvasása után kíváncsian vártuk, hogy mi is felfedezhessük a kincset. Rókalyuk - A geodobozt nem sikerült megtalálnom.
Kuvaszó-patak vízesése 32.36 km-re. Kuvaszó-patak vízesése Ujra a vízesésnél - Alsórákosra indultam, és szerét ejtettem, hogy utba ejtsem a vízesést, mivel első alkalommal nem találtam meg a dobozt, most viszont miután figyelmesen megnéztem a rejtekhelyről készült képet, egyenesen rámentem. Esőre áll - Megtaláltuk a vízesést, s amíg az égi zuhany is beindult volna, mi is hazafele indultunk. Nincs víz - A patakmeder majdnem száraz, és már késő is volt.
Duglászfenyők Csíkszereda 12.18 km-re. A fenyőkhöz szokott csíkiak érdeklődés nélkül mennek el melletük.
Óriások asztala Bánya-patak 22.05 km-re. A hely közvetlenül az út mellett található, a Bánya-tető alatt. Születésnap - Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. A nyugdíjba vonulás természetes folyamat - A Rejtekhely webfelülete 2005 november 16-án este került használható állapotba, egy hónapi munka után. Éhesen az asztalnál - Ma arrajártunk, ellenőrizendő a Kőfotel-vízesés rejtését, amit sajnos tönkretettek a favágók.
Mofetta Borszék 57.92 km-re. Lebontották a régi épületet, a földből kiáramló gázak fölé korszerű épület került, melyben akár 10 személy is elfér. Rejtekfotó - Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac.
Kecske-kő Görgényi-havasok 54.12 km-re. Kecske-kő Görgényi-havasok Árkon-bokron-sziklán - A Bakta-nyereg felől érkeztünk, a piros háromszög jelzés mentén. Tél vót, hó vót - Laposnya, Bakta-nyereg, Eszenyő-mező úton köszelítettük meg, fent már 10-20 cm hó volt. Első túra az új évben - Gyönyörű havas táj fogadott.
Diák Bara János-ház Csíkszenttamás 9.93 km-re. Jelenleg a ház alsó szintjén, a főútra néző oldalon, kereskedelmi egység működik.
Kilátótorony Bene-hegy Oklánd 43.82 km-re. A község területére remek kilátást nyújtó faépítményt az oklándi Kishomoród Közbirtokosság állította, az Oklánd és Karácsonyfalva határán levő csúcsra.
A Jeges-barlang felett Borszék 57.8 km-re. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk. Hűsítő - Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. Huvosre teve - Igazan izgalmas volt e jegesbarlang.
Hét német katona sírja Tarhavas-patak hídja 23.87 km-re. Hét német katona sírja Tarhavas-patak hídja
Sóskútfürdő 34.82 km-re. A kászoni medence szélén, Kászonújfalu és a Nyerges–tető között található. Lakodalom - Többször eljártunk a fürdő mellette, többször meg is álltunk, de most egészen más volt a cél. Sóshódfürdő - Későre jöttem rá, hogy nincs (doboz) mit keresni. Hódvolt, hódnemvolt - Nem láttunk hódokra utaló nyomokat a patakon, de az is lehet, hogy csak nem volt szemünk hozzá.
Czofronka 30.34 km-re. Czofronka Czofronka novemberben - Bár elsőnek értem fel a csúcsra, nem én voltam az aki meglátta a geodobozt. Gyönyörű kilátás - Nem hiszem el, hogy gyönyörű kilátás volt :-). Évnyitó mászás - Czofronkára esett választásom, mivel innen körbe-kereken láthatom kedvenc hegyeimet.
Katolikus templom Csíktaploca 9.95 km-re. Temploma azonban nem volt, a taplocaiak Csíksomlyó templomához tartoztak.
Fekete Bitka Hagymás-hegység 36.6 km-re. Innen Lucs-kő irányába haladunk, de nem térünk majd le balra a kőhöz, hanem egyenesen folytatjuk utunk a gerincen, majd jobbra térve kimászunk a Fekete Bitkára.
Ördögútja Kőris-tető Zetelaka 30.16 km-re. Darkókertje-sarka - Kőris-domb - Hosszúaszó-árok első feje a fenyédi határban - Hosszúaszó-árok második feje a küküllőkeményfalvi határban - Barabás kaszálói - Kis-Fenyéd.
47.81 km-re. A betonköpűbe ömlő forrás fölé egy pitvaros faépületet építettek. Találó elnevezés - A Sóskút-forrás cseles zárja után itt nagyon könnyű volt megtalálni a dobozt. Leapadt - Meglett a doboz a bokor alatt. Első ládám - Végig fel tudtam menni kocsival.
Gréces-tető Marosfő 17.27 km-re. Ha felkapaszkodunk erre a hegyre, remek kilátás tárul elénk mind a Gyergyói-, mind a Csíki-medencére és az őket övező hegyekre. Marosfői sípálya - Megnéztük egyúttal a sípályát is. Tavasz a Grécesen - Megvan az odú, a doboz, a boróka, a hóvirág, a tavasz. Ázott doboz - A dobozt teljesen beázva találtuk meg.
14.91 km-re. A tetőre kiérve, a földön heverő jelzőtáblák látványa fogad. Biztos vagy benne? - V Gyönyörű őszi táj fogadott - Helybéliként meglepődtem milyen szép rejtekhely is ez, aminek a közelében már többször is jártam, de nem tudtam a létezéséről. A rövidebb, kényelmesebb, és könnyebb út - Aznap az Ördög-tó volt a kirándulásunk célpontja.
Harangláb Pottyand 16.2 km-re. Ma már csak nagy vész idején szól, vagy ha Pottyandnak halottja van. Mindkét geodoboz a helyén - A Fenyővize-patak völgyében jártam, a Kolos-tető alatti Farkasvész sarkának nevezett oldalon. Különleges ácsolási megoldások - Már messziről mutatós a kis harangláb, közelről meg csak ámultam- bámultam a különleges szerkezeti megoldásokon.
Székelykapu Torja 54.41 km-re. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
5.18 km-re. Airsoft pálya Csíkcsicsó
Rapsonné vára Szováta 48.6 km-re. Rapsonné vára Szováta Minden elázva - Elöször a Pakulárkő-höz vezető letérőt kerestük a családdal, de a lombok között használhatatlan volt a gps készülékünk. Sóvidéki túra - Egy nagyon szép hétvéget töltöttünk Rapsóné vára lábánál sátorral. Lett jelzés de a ládának annyi - Egy ideje van turistajelzés (kék kereszt), de nagyon ibogtalanúl festették, meredeken toronyiránt felfelé, jó csúszós terepen.
Oroszhegyi kilátó 39.62 km-re. Oroszhegyi kilátó Egy másik játszótér rejtését találtad meg - Úgy néz ki, hogy nem olvastad el figyelmesen a geodoboz megtalálását segítő információt, és nem nézted meg azt sem, hogy ki a geodoboz rejtője. Épül az új kilátó - Magtaláltam a rejtekhelyet és megtaláltam a kilátót lebontva, szépen egy rakásban. Új kilátó - Áll az új kilátó, fém és fa sikeres összehangolása.
Som-kút 20.43 km-re. Som-kút Az első megtaláló - Vendelné kútjától jöttem, egy hátizsák gombával, amit még sajnos fel kellett cipeljek a Büdösfürdőre, de már előre ízlelgettem a Szemeskő fele való leereszkedés élvezetét. Eltűnt geodoboz - A Csíkszentimrei Büdösfürdő mesebeli tisztása volt az úticél, de útközben kis kitérőt tettünk, és megálltunk a Som-kútnál. Rossz helyen kerestem a dobozt - Sajnos, rég töltöttem le a rejtekhely koordinátáit de csak most jutottam ide.
Szemmosó-kút Torja 49.19 km-re. Egyik érdekessége a Szemmosó-kút, a nagy víztartály előtt, az erdő szélén felfele induló ösvény mellett. Egy erdekes gyogyforras - Nahat, hogy meg ilyen forras is letezik Felso-Haromszeken, nem is gondoltam volna.
A temető kápolnája Atyha 51.77 km-re. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj. Sóvidéken - Nem vagyunk ugyan nagyon magasak, de a doboz sajnos nem volt a leírás szerinti helyen, a rozsdás szeg viszont igen. Kivül pléh, belül üres kápolna és rejtek - Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út. Új kápolna - A templomot újra födik.
Gyimesi határkövek 24.08 km-re. Gyimesi határkövek Gyimesi határkövek - Megtalaltuk a rejtekhely talalkozo bemelegito turaja alkalmaval. Nagy melegben indultunk neki az utnak - Elegge faraszto is volt, helyenkent jo "combos" emelkedokkel, de vegul sikeresen felertunk es megtalaltuk a dobozkat. Hatarturan - A 2013-as hatartura alkalmabol kerestem meg e rejtekhelyet.
Csergeványoló Csíkmadaras 5.77 km-re. Igaz, ma már többnyire csak szőnyegeket mosatnak itt.
Urusos-kút Oroszhegy 37.12 km-re. Urusos-kút Oroszhegy
Székely Lehel ajándéka Csíkszentkirály 18.84 km-re. Érdekes lenne ismerni a szekér történetét.
Református templom Felsősófalva 50.4 km-re. Amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják.
[ Fel ↑ ]
Gyimesi-hágó - Pogány-havas
Gyimesi-hágó - Pogány-havas 7,67 km-re
A Pogány-havas tetejére várat helyez a néphagyomány. Ennek ma nyomai sem fedezhetők fel.
Szépvízi víztároló - Szénás út
Szépvízi víztároló - Szénás út 7,95 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.