Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Miklósvár-szék - Háromszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Miklósvárszék szabadalmai, viszonya Háromszékhez régen és most. Köpecz, e falu régi fekhelye. Köpecz Barcsay Ákos alatt és 1848-ban. Baj van Köpeczen. Miklósvár. A régi Castrum S-ti Nicolai. Tortogó vára. E falu katholizálása, régi harangja. Ürmös. Nagy-Ajta, templom-kastély. A Csereiek sirja. A Cserei család. Közép-Ajta. Kakucs fekhelye. Benkő József sirja. Közép-Ajta régi temploma. Tiporcz. Szentemásza. Száraz-Ajta. Zaláni üvegcsűr. Tatárvágás. Sokpatak. Várhegy. Régi maradványok, regék. Apácza. Szászok zsarolása, az apáczai iskola. Apáczai Cséri János emléke, kolostor, toronyerőd. Feketevár. Kakasborozda az apáczai erdőn. Bölön, néveredete. Kircz. Bölön templom-kastélya, ostromok. Farkas Sándor emléke. Várhegy. Miklósvár-szék című fejezet részletesen Felső-Fehérvármegye egy foltocskája Terra Siculorum
112_apaczai_toronyerod.jpg
Az apáczai toronyerőd nyugatoldali látképe
Herecz vára 21.49 km-re. Herecz vára Sokadjara - Nem is tudom , hogy mar hanyadszor is jartam itt fenn a romoknal. Oltszem I - Szép erdei séta után felértünk a hegytetőre. A szerecsen óriások kincse - Miután beléptünk a várba, a koordinátákat is figyelve, megkerestük a fát, amit a doboz lát (eseslevi fotója alapján), és utána gyorsan meglett a doboz is.
Duglászfenyők Csíkszereda 39.28 km-re. A fenyőkhöz szokott csíkiak érdeklődés nélkül mennek el melletük.
Petőfi körtefája Székelykeresztúr 50.69 km-re. A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa. Az öreg tanú - Negyvennyolc július 30. Petőfi Sándor - A kertben eltöltött idő alatt volt időnk kitalálni, hogy vajon hol lehet a rejtek, és végül meg is lett, csak meg kellett várjuk, hogy a szerelmes pár eltávozzon onnan. Öreg tanú - Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk.
Fenyős kőfejtő Alsórákos 11.85 km-re. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m. Megnőtt a fenyő - Alsórákos harmadik lelőhelyén jártunk, mikor már azt hittük ennyi gyönyörű meglepetés egy napra talán sok is. Szép tó - Állítólag felhős időben látszik a tó smaragdzöld színe. Smaragd - Mi a vulkántól ereszkedtünk le, így fentről már megpillantottuk a smaragdzöld tavat.
Csíkszentgyörgyi panoráma 43.03 km-re. Innen tovább a tetőre kikapaszkodva szép kilátás nyílik a völgyre, takaros kis kápolna is van alattunk. Csíkszentgyörgyi panoráma - Csíkbánkfalváról indulva, a Szentegyházas-pataka völgye mentén haladva, jó mínőségű, kaviccsal borított úton közelítettem meg a tetőt, kocsival.
A hősök régi temetője Csíkszereda 38.86 km-re. A majdnem 1 hektáros terület a város tulajdona, dróthálós kerítés övezi, mostani bejáratát csőkapu. Csihanyos - Javaslat, h nyáron ezt a rejtekhelyet ne rövidnadrágba és szandálba keresd, vagy egy darabig nem lesz szükséged reuma elleni kezelésre. Ládaellenőrzés - Ma megnéztem a Hősök régi temetőjében elrejtett geodobozt. Sírkövek - Az összes középső kerítés elemet végigtapogattam.
47.09 km-re. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
Bolnok 49.25 km-re. Bolnok Bolnok - A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
Cecele 32.85 km-re. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára.
Karakó-völgyhíd Lóvész 58.34 km-re. A szép, romantikus táj mellett látnivalói olyan remek műtárgyak, mint a Karakó, a Ladók, az Utusaly és a Bánya völgyhidak, illetve a lóvészi alagút. Rejtekhely találkozó második napján - A VI-ik rejtekhely találkozó második napjának első állomása volt ez a völgyhíd. EKE tabor - A csikszépvízi EKE Táborban szervezett kirándulás pikantériája volt ez a dobozkeresés. Gigantikus méretek - Előbb távolról csodáltuk meg, majd alulról, oldalról, aztán a tetején sétálgattunk a kellemes napsütésben.
Siker Madéfalva 46.37 km-re. Siker Madéfalva
Székely Nagygyűlés Agyagfalva 38.25 km-re. A népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett. Hazafelé - Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. Udvarhelyi túra - Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek - Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett.
Szászmagyarós 16.18 km-re. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg. A lapátkezű, a lánya és a medve - Ha valakinek lánya van, még nem garancia a sikerre. Lapatkez - Valoban en is kisse nehezen tudtam kikaparni a helyebol na dobozkat, akar csak az elobbi megtalalo. Nussbach, vagyis Mogyorós patak - Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát.
Katolikus templom Kézdimartonos 54.88 km-re. A falu alsó végén a Kápolnaszernek nevezett helyen a XVII-dik században kolostor állt, melynek nyoma nem maradt. A templomnál - Érdekes kis dobozkeresés volt mert mindkét kapu zárva volt igy a kapu alatt kotorászva kiszedtük a kis dobozt. A segítség fentről jött - A feliratot megtaláltuk és rájöttünk hogy valamiképp be kellene jutni az udvarra de a kapuk zárva voltak. Kaptam ide egy csendes tarsat - Miutan jol beettunk a tokanybol a Nagy portan, elcsaltam Katat egy kis terepmunkara.
SZNM 1 Bereck Gábor Áron szobra 55.94 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 1-es stáció - Bereck - Gábor Áron szobra Berecki mágnes - Megtaláltuk. Igen, már én is ott tartottam - Helyesebben, már mi is ott tartottunk, hogy feladjuk. Vashíd - Megvan ez is.
30.75 km-re. Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk. Maszkalas - Gyonyoru kornyek, eredetileg a Vargyas szorosba keszultunk, de mielott odaertunk volna rengeteg erdekes hellyel, meg latnivaloval talalkoztunk. Kiruly II - A Hargita-liget meglátogatása után, átkeltünk a patakon, és felkaptattunk a tetőre. Szikla - Ennek is megvan a skalpja.
Zambler János szobor Csernáton 35.63 km-re. Zambler János szobor - Csernáton Fej - Könnyen megtalálható a rejtek, mivel közvetlenül az út mellett van, egy tömbház előtti parkocskában.
Kőbánya Hídlás Észak-Hargita 55.22 km-re. Kőbánya - Hídlás - Észak-Hargita Óriás kőtömbök - Ha már itt voltunk, nagyon szerettem volna becserkészni az Asztalkőt is, de nem sikerült.
Nárciszrét Oroszhegy 48.49 km-re. A helybeliek kankósdinak vagy kápolnavirágnak nevezik a nárciszt.
Hatolykai temető 43.84 km-re. Legalábbis a felirat szerint. Teréz mama - Meglett a centenárius sírkő. Tenyleg a bal kezenel? - Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok - Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett.
50.9 km-re. Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója. Most nincs nárcisz - Megtaláltuk az elásott dobozt. Nárciszmezők - A nárciszokat nem itt, hanem az út másik oldalán, a szénégetőkön túl kell keresni. Odú - Nárciszillattal telve megkerestük ezt a rejteket is.
Szent István király templom Székelyszentkirály 41.29 km-re. 1905-ben Udvarhelyszentkirályról Székelyszentkirályra változtatták a nevét.
Római katolikus kápolna Csíkszentmárton 37.02 km-re. Meséje arról szól, hogy a helyén már 1658 előtt létezett egy fából épült kápolna.
Sós kút Homoródszentpéter 21.1 km-re. A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés).
Rákóczi utca feletti fenyves Székelyudvarhely 35.35 km-re. Az erdőcsík a Jézus Szíve-kápolna szomszédságánál kezdődik.
Szent Kinga-templom Szécseny 37.17 km-re. 2003 szeptember 6-án Árpád házi Szent Kinga tiszteletére szentelte fel Tamás József püspök. Zárt deszkatemplom, üres rejtek - Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. Újrarejtés a Rejtők napja alkalmából - Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön.
Katolikus templom Szentivánlaborfalva 33.27 km-re. Katolikus templom - Szentivánlaborfalva Keresztes hadjárat - It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
Tatros-forrás Bükkloka 55.25 km-re. Bükkloka Szépviz felől indulva a Gyimesi-hágó utáni első völgy jobbra. Égszakadás - Elindultunk forráskeresőbe. Másodszorra - Másodszori nekifutásra eljutottunk a forrásig. Amikor futnak a nők utánad, jobb ha megállsz - Ma volt a második alkalom az idén, amikor megpróbáltam eljutni (újra) a Tatros forrásaihoz.
Sugásfürdő 18.63 km-re. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely. Egy kis séta - Szép nap, kellemes séta majd mászás, megtaláltuk. Ujbol a sugasi erdoben - Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Nagy volt az aljnövényzet - Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt.
Kőfotel-vízesés Bánya-patak 28.28 km-re. Kőfotel-vízesés Bánya-patak Büdösfürdői vízeséske - A madártemető után ezt a vízesést kerestük meg. Bánya-patak II - A Mesebeli tisztástól elndultunk a Bánya-patakába. Tönkretett vízesés - A Bánya-patak mentén több helyen is erdőirtás volt.
Evangélikus templom Szászkézd 50.62 km-re. Erődtemploma 1496-ban épült, mellette áll az 1677-ben épült, a segesvári óratoronyra hasonlító díszes torony. Harangozó bácsi - A kérdésem, hogy a doboz benn a toronyban vagy a külső falban van? Mert a kinti rejtek az egész falu szeme előtt van, míg ha bent, akkor be lehet menni? Ezelőtt nem engedtek be a toronyba, mert életveszélyes volt. Szem előtt - A doboz az épületen kívül van a fal és a föld találkozásánál. A falu szeme most sem nézett oda - Felkészültem már itthon a keresésre.
Kincsás vára Bodok-hegység 25.24 km-re. Kincsás vára Bodok-hegység Bronzkori várra épült középkori vár - Késő bronzkori - kora vaskori várra építették a középkorban, valószínű, hogy menedékkének használták a tatár és török betörések idején. Hollók vára - A megadott koordináták közelében lévő nagy bükkfákat átkutattuk, de nem találtunk dobozt. Menedékkunyhó - Ezt a dobozt már évekkel ezelőtt is kerestem, de akkor sem találtam meg.
45.28 km-re. Airsoft pálya Csíkcsicsó
Alsóvenice 33.82 km-re. Alsóvenice
55.51 km-re. A tetőre kiérve, a földön heverő jelzőtáblák látványa fogad. Biztos vagy benne? - V Gyönyörű őszi táj fogadott - Helybéliként meglepődtem milyen szép rejtekhely is ez, aminek a közelében már többször is jártam, de nem tudtam a létezéséről. A rövidebb, kényelmesebb, és könnyebb út - Aznap az Ördög-tó volt a kirándulásunk célpontja.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 38.18 km-re. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
Ladók- vagy Cifra-völgyhíd 59.57 km-re. Ladók- vagy Cifra-völgyhíd Ladók-, vagy Cifra-völgyhíd - Jo moka volt :) A talalkozo alkalmaval egyikunk rejtette, a tobbiek pedig megkerestek. Szép híd lehetett újkorában - Még ki se hűlt a rejtés, s már meg is lett. Üres az első hely - Szerénységből meghagytam az üres első helyet.
Unitárius és református templom Fiatfalva 50.17 km-re. 1783-ban ezt írják róla a templomhasználat szabályzatában: oly régi, hogy arra senki sem emlékszik - oklevélben először 1631-ben említik, mint egyezkedés tárgyát a reformátusok és unitáriusok között.
Temető Székelyzsombor 16.85 km-re. Találunk itt néhány százévesnél idősebb sírkövet, feliratuk szóhasználata érdekes, elgondolkoztató, néha megmosolyogtat.
Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 22.63 km-re. Szentkereszty-kastély Sepsiárkos Két kapu van, egy külső park, és egy belső kert - A kastély kertjébe nem lehet csak úgy besétálni. Akkor nem volt senki - Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Egy szep park - Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt.
57.34 km-re. Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai. Békaferedő - Többet vártunk a helytől, de reméljük ezt is felújítják a közeljövőben. A hely egy különleges ritkaság - Bár tudok róla több helyen is Erdélyben, a fedett fahidak különleges ritkaságnak számítanak. Csodák csodája - Úgy néz ki, hogy a hídat szépen felújították, újrafedték, de csodák csodájára a geodoboz nem tünt el, sőt még be se falazták.
Haller-udvarház Olthévíz 22.1 km-re. A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig. Iskola - Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély.
Vármege bükkfái Máréfalva 36.48 km-re. Vármege bükkfái Máréfalva
Haberstumpf-villa 36.8 km-re. Haberstumpf-villa Kosz a visszajelzest - Nemsokara javitom, kivulrol fogom leszigetelni valahogy. Marad a remény - Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
Kisgalambfalva 44.81 km-re. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Budvár Székelyudvarhely 36.62 km-re. Szemben vele a magasabb Csicser - legendás helyek ezek, de a legendákban sok történelmi igazság rejtőzik.
Bernád kútja Csobotfalva 43.5 km-re. Bernád kútja - Csobotfalva
Fekete Torony 44.45 km-re. Fekete Torony Brassó Csatlakozom az előttem szólóhoz - Valóban könnyű megtalálni, ha az ember visz magával egy profit. Sok beiras - Egy "Unnepi" setat tettem a tortenelmi brassoi tornyoknal. Megalazva es kifosztva - Ezt mar egy jopar eve megtalaltam, akkor meg a lada tele volt, es osztan a rejtek kitorlodott.
Márton Áron szobra Gelence 51.56 km-re. Márton Áron szobra Gelence
Madéfalvi Hargita 42.55 km-re. Madéfalvi Hargita csúcsa és a Csompoly A Hargita csúcsain - Kihasználva a szép időt, na meg azt, hogy a HRTT45 résztvevői elhajtották a medvéket a környékről aznap, mi szépen begyűjtöttük a geoládát. Itt még nem voltam - Csiki létemre a Madéfalvi Hargita és a Csompoly (milyen szép név is ez) kimaradt. Az Asztag-kőtől a Madéfalvi Hargitáig - Miután kigyönyörködtem magam az Asztag-kőnél, és egy jót csemegéztem a kőtojás melletti szamócákból.
Firtos vára 56.45 km-re. A várat övező bükkfák régi történetekről mesélhetnének. Mélyre besűlyedt geodoboz - Sikeresen megtaláltuk a dobozt, de nagyon mélyen volt a tuskóban. Legendák nyomán - Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam - Még a helyet sem sajnos.
Kőbánya Homoródalmás 25.13 km-re. Kőbánya - Homoródalmás Elhagyott kőbánya - Homoródremetén és Gyepesben rejtettem egy-egy dobozt, és mivel utolsó ittjártam óta ujabb rejtekhelyek nyíltak, és dobozok bujtak el, Szentmártonból erre vettem az irányt, hogy utánanézzek a dolgoknak. Kövek - A kőbánya megvan, viszont a dobozt gps nélkül nem könnyű megtalálni.
Római katolikus templom Lázárfalva 32.57 km-re. A faluhoz kapcsolódik a Szent Anna búcsú megszervezése minden évben, ugyanis a kápolna és a tó tulajdonosa Lázárfalva. A káplona árnyékában - Elhatároztuk, hogy végre megkeressük a Nyírfürdőt és egy kis lábáztatást iktatunk be. Csendes hely - Nagyon hangulatos, csendes falu. Lázárfalva - Sikerült bejutnom a templomba is.
29.13 km-re. Itt források, mofetta, egy néhai borvízfürdő romjai utalnak a múltra. Egy csodálatos völgy - Évek óta visszajárok ide. Nem oda rejtettuk a dobozt - Nem ott volt a doboz, ahol a foto keszult. Tevedes - Lehet, hogy rosszul ertelmeztem a rejtek leirasat.
Református templom Bibarcfalva 8.4 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Balázs. Borvízes falu - Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 10.6 km-re. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Tömlőhozó-ösvény Csutakos 52.47 km-re. Tömlőhozó-ösvény Csutakos A Csíki-havasok gerincére a Tömlőhozó-ösvényen - Miután a Szent István-borvízforrásnál újrarejtettem a felújítás alkalmával eltűnt geodobozt.
Létrás-szakadékvölgy Királykő 59.35 km-re. Megkozelitese legkonnyebben a Diana menhely fele vezeto kek savon, majd az ebbol kiagazo piros kereszt jelzesen lehetseges.
Csodálatos bükkfa Tisztás dombja 44.16 km-re. Ennek az aljában folyik a Tisztás-patak, mely a Katrosába ömlik.
Harangláb Hatolyka 43.83 km-re. Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni. Élni-halni szójáték - A folyamatos jelen joggal használható, mert egyéb nem létezik. A bezárt harangláb, és környékének látnivalói - Hívogató a hatolykai harangláb zárt bejárata, valószínűleg mindenki ezt nézi meg először, de nincs mit tenni, egy keveset kerülni kell. A domb tetején - A sík mezőben egy kiemelkedő domb tetején áll a hangulatos templom, mely felújítás alatt van.
Boloni halastavak 12.64 km-re. Boloni halastavak
25.84 km-re. A faluban áll a Homoród mente legnagyobb kastély-kúria jellegű épülete, a műemlék Ugron kúria. Második próbálkozás - Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. Őszi séta II - Ez volt a következő állomásunk. Romok - Nem tudtunk közelebb menni, mert a kiskapu zárva, nagykapu is, meg a mellette levő terület bejárója is lakat alatt volt.
Tartogóvára Miklósvár 3.75 km-re. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Datum - Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Ékezet, dátum, és román ládaoldal - Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. Nincs gond - Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal.
Fellegvár Brassó 43.57 km-re. Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik. Szemetes hely - Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito.
Sólyomkő vára Sepsibükszád 22.27 km-re. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. Ez az egyetlen doboz van csak ott - A sepsibükszádi Sólyomkő váránál, vagy másik nevén Alsó-Sólyomkő tetején jelenleg egyetlen geodoboz van. Nincs doboz - Egy pár napja voltam fenn a bunkernél és a dobozt nem találtam a fa üregében. Bunker - Egy igazi kánikula időben jól esett az erdei séta, s utána egy gübbenés az Olton túli feredőben.
Mikes-Szentkereszty kúria Zágon 51.01 km-re. Mikes-Szentkereszty kúria - Zágon Kár, hogy zárva volt - Emblematikus, szép kúria.
Református templom Bögöz 36.09 km-re. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
Déli kilátópont Kirulyfürdő 28.65 km-re. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
Erzsébet-borvízforrás Hosszúaszó 42.02 km-re. Bírja a szállítást, még dugaszolatlan palackokban sem veszti el a szénsavtartalmát.
Prédikáló-kő Bodok-hegység 24.48 km-re. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy itt prédikáltak hajdan a táltosok, a pogány magyarok papjai. Év eleji túra a Kifestős-kőhöz - Málnás faluból, a Málnás-patak völgyéből indultunk, a piros pont jelzésen.
Tatár-kápolna Vargyas-szoros 20.51 km-re. Itt bújnak meg egy gyertyánfacsoport között a Tatár-kápolna romjai. Kápolna - Egy jó séta után értünk a kápolnához. A kápolna romjainál - Alig pár lépésre a kilátóhelytől, a természet visszahódította az egykori kápolnát. Kápolna - Nemrég, 20-án, voltam a kápolnánál, s ellenőriztem a dobozt, a régit.
Várvápai borvíz Tusnádfürdő 25.83 km-re. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. Borvízforrás - A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk. Tusnádfürdő túra 1 - Az első állomásunk ezen a kiránduláson.
Lobogó-forrás Homoródfürdő 35.32 km-re. Köszönhetően a vendéglőhöz és a parkolóhoz való közelségének, jóízű vizének.
Evangélikus erődtemplom Szászhermány 37.2 km-re. Több ízben feldúlták a törökök, Vitéz Mihály és az osztrákok, Basta csapatai. Köszönjük - Köszönjük az ellenőrzést, Hangyalka és Imecs. Egy barcasagi templomvar - A prazsmarival, bodfalusival mintegy ekkovei a templomerodoknek a Szaszfoldnek ezen videken. Kivágott fa? - Vasárnap délutáni csend, alig volt valaki a szaszhermanyi vár körül.
Komlósároki borvíz Tusnádfürdő 24.14 km-re. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. EKE-tábor 2015 - Barangolásaim során jutottam el erre a helyre. Új geodoboz a forrásnál - Miután már majdnem két éve hiányzik az itt elrejtett geodoboz, ideje volt egy kis karbantartásnak. Árokban - Megálltam a beton feliratnál és leereszkedtem a kerítések mentén, mivel tudtam egy forrást egy kicsivel lejjebb.
Gyepes 28.19 km-re. Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu. Alaposabban, lelkiismeretesebben - Homoródremetéről Gyepes felé tartva a hazaérkező marhacsorda tartóztatott fel, a falu utcáin a tehenek egészen a rejtekig elkísértek. Patakásztunk - Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk.
Iparosok kápolnája Csíkszépvíz 50 km-re. Eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy a Bíró család építtette, és az utolsó tatárbetörés idején, 1694-ben már állt.
Veszes-patak völgye 42.35 km-re. Völgye mély, sötét, terepjáróval sem járható.
Kirulyfürdői pionírtábor 28.82 km-re. A tábor területén található egy borvízforrás is. Mindig előre - Nem találtam meg ezt a könnyűnek tűnő rejtést, pedig kitartóan tébláboltam amíg mindenki megtöltötte a palackjait, és utána lázas kapirgálásba kezdtem. Hátra arc! - Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
Iszapvulkánok Fiatfalva 50.71 km-re. Ez utóbbi természeti értékünk, bár nem annyira látványos mint a Bodza környéki sárvulkánok, mindenképpen megérdemli, hogy meglátogassuk őket. Szárazság volt - A szárazság miatt csak a legfelső, D-K-i vulkán működött, enyhén szivárgott az iszap. Inkább érdekes, mint látványos - Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld 7 csodája között.
32.79 km-re. A Csomád vulkanikus hegycsoport közelségét mutatja, hogy a Tusnád-patak mentén 40 ásványvizforrás fakad. Kereszt(y)én doboz - Mivel játszótársak jelezték a doboz eltűnését, eljöttünk és újrarejtettük keresztény szellemben. Egy furdo ahova visszaterunk - Meg voltunk itt, akkor is nagyszeru volt, furdes, kengodor stb. Sajnos - Nagyon tetszett a hely, látszik, hogy jól karban tartják.
Oroszlános emlékmű Vargyas 9.59 km-re. Tervezője Tompa József, 1931-ben állították fel.
Haáz-esztena Virágosvész Mária út 33.03 km-re. 2022 májusában épült újra Elekes András földjén, és arra hívatott, hogy menedéket, pihenőt nyújtson minden arra járó zarándoknak, kirándulónak.
32.22 km-re. A magyar hadvezetés 1944-re egy összefüggő erődrendszert épített ki az ország keleti határán, Székelyföldön is, a fontosabb szorosok szűkületeibe, ezt nevezték Árpád-vonalnak.
Zetevára Zetelaka 45.37 km-re. A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek. A vár kincse - Végigsétáltunk a tanösvényen. Március 8. előzetes - Kedves volt tanítványom mutatta be ezt a szép tanösvényt. Meses erdon keresztul - Nagyon szepen kijelolt, informaciokkal ellatott turaosveny, egyre tobb van beloluk, es ez nagyon jo, remelhetoleg termeszetbarat kirandulok keresik fel.
Sóskút-forrás Oltszem 21.86 km-re. Nem messze a falutól egy bikarbonátos-sós gyógyvíz található. Sóskút sötétben - Sötétben minden doboz fekete, még a fekete doboz sőt a fekete lyuk is. A szív dobog - A Leánykavárnál nem találtunk ládát, de reménykedve mentünk a sós forráshoz. Új doboz - Már másodszor jártunk ezen a helyen, és nem tudtuk megállni, hogy ne hagyjunk itt egy dobozt, ha már nem kereshettünk mi.
Sepsibesenyő régi temploma 32.55 km-re. Sepsibesenyő régi temploma Pro natura - Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. A templomkertben - Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt. Éppen hogy elértem - Nehezen lett meg a doboz.
Som-kút 30.17 km-re. Som-kút Az első megtaláló - Vendelné kútjától jöttem, egy hátizsák gombával, amit még sajnos fel kellett cipeljek a Büdösfürdőre, de már előre ízlelgettem a Szemeskő fele való leereszkedés élvezetét. Eltűnt geodoboz - A Csíkszentimrei Büdösfürdő mesebeli tisztása volt az úticél, de útközben kis kitérőt tettünk, és megálltunk a Som-kútnál. Rossz helyen kerestem a dobozt - Sajnos, rég töltöttem le a rejtekhely koordinátáit de csak most jutottam ide.
Vadasi hágó 14.16 km-re. A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Ha nem keresel s találsz? - Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Az unitarius talalkozon - Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Bükkfa - Megtaláltam a dobozt.
Szűz Mária katolikus kápolna Torja 36.54 km-re. Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
Mágneses-szikla Deság 43.21 km-re. Innen indulva eljuthatunk arra a helyre, ahol a világszerte is ritkaságszámba menő természeti értékünk, a Mágneses-szikla található.
Homoród-tető Kápolnásfalu 36.23 km-re. Homoród-tető Kápolnásfalu
Evangélikus templom Homoróddaróc 23.34 km-re. Evangélikus templom - Homoróddaróc Szomorú - Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Salamon sziklái Brassó 47.03 km-re. Salamon sziklái Brassó Kitűnő rejtekhely - Megtaláltam ezt a geodobozt. Februari seta - Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. X faktor? - Meglett a doboz ezen a szép őszi délutánon.
Öreg bükkfa Mohos 27.59 km-re. Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek.
Kövesponk Csomád 26.58 km-re. Kövesponk Csomád A lemenő nap fényében - A napnak talán a legszebb részében érkeztünk a Kövesponkhoz. Orbán Balázs szemével - A kilátás valóban páratlanul szép. Kövek - Nem volt egy egyszerű eset a doboz megtalálása.
Csíkajnádi Kálvária 53.73 km-re. Csíkajnádi Kálvária
Vigadó Művelődési Ház Kézdivásárhely 43.37 km-re. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti.
Kőd-vonulat Csíkajnád 55.33 km-re. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Gyógyvízforrások Bálványosfürdő 29.77 km-re. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet. Vegso erokifejtes ugy mar szurkuletben - Utolso erommel, meg a vilagossag mellett erre is elindultam. Másodjára - A mai nap ez az utolsó megtalálásunk. Bálványos IV - A következő állomásunk a Gyógyvízforrások volt, ahol sajnos nem jártunk sikerrel.
[ Fel ↑ ]
Kerék-domb alatti vízesés - Persány-hegység
Kerék-domb alatti vízesés - Persány-hegység 4,03 km-re
Az Ürmösi Töpe üregei - Persány-hegység
Az Ürmösi Töpe üregei - Persány-hegység 8,61 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.