Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

A Szentföld - Marosszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Buzaháza, Deményháza, Mikháza, római út, római castrum stativum, római fürdő, a pogány és keresztyén Róma. Mikháza néveredete, a mikházi kolostor, alapitása, fejlődése, történelme, e kolostorhoz csatolt gymnasium, a kolostor temploma, siremlékei, sirboltja, a füleki nevet viselt harang, Domokos Kázmér püspöki jelvényei, a kolostor könyvtára, a kolostor jövedelme. Köszvényes, tatár-halmok, csaták a tatárokkal. Régi kehely. A Szentföld című fejezet részletesen Köszvényes-Remete környéke Terra Siculorum
163_mikhazi_kolostor.jpg
A mikházi kolostor és egyház látképe
Falu harangja Mikháza. Falu harangja Mikháza Gyors találat. A doboz a földön volt.
A legrégebbi székelykapu Mikháza. A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került.
Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza. Az elsősorban a Nyárádmente északkeleti végében meghúzódó katolikus közösséget kiszolgáló kolostor a XVII-XVIII századok folyamán, de a későbbiekben is a székelység művelődési életének egyik legfontosabb gócpontjaként irányító, oktató, papi utánpótlásképző szerepkört látott el, termékeny szellemi és művészettörténeti központként működött. El volt veszve Mikháza?. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. Templomtorony és gólyafészek. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Csendes hely. A dobozt a bodobácsok őrzik.
Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait. Geodoboz a kripta bejáratánál. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre. Nem zár jól a doboz. A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve.
Római katonai tábor Mikháza. A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította.
Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza. Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
Idődoboz pavilonok Mikháza. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel.
Tájoló kilátó Mikháza. Célja az erőd területének megmutatása a tájban.
Drakula kripta-ház Deményháza. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
Katolikus templom Deményháza. 1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik.
Kockás liliom Búzaháza. A vasúti sínen való átkelés után már láthatjuk a nedves rétet és a virágokat. Még nincs kinyílva. Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.
Kendő régi sírkövei. Kendő régi sírkövei
Református templom Kendő. Temploma nem volt, csak harangláb. Harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk.
Tulipán és levendula Márkod. Tizenötezer tő és tízféle tulipán van itt, május első részében tartják a szüretet.
Kockásliliom Búzaháza. Ottjártunkkor sok virág volt kinyílva, de még sok virág csak bimbós volt. Elég nehezen találtuk meg. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.
Katolikus templom Székelyhodos. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta. Festett órás templomtorony. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Csendes falu. Tetszett a falu.
Suvadás Nyárádselye. Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom. A geodobozhoz nem lehet hozzáférni. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna. A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás. A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
Református templom Nyárádselye. Református templom - Nyárádselye
Katolikus templom Jobbágytelke. Marosvásárhelytől 24 km-re északkeletre, Székelyhodostól 3 km-re a Tar-bükk alatt fekszik, a Hodos-patak völgyében. Hatalmas tuják takarásában. A hatalmas tuják takarásában feltűnésmentesen meg lehet keresni a geodobozt. Szemmagasságban. Nem emlékeztem a segítő információra.
Katolikus temető Nyárádremete. Egyik fő látnivalója a templomban, a főoltár felett található reneszánsz feszület. Kísértetek. A kísérteteknek is van harisnyájuk? Ők csak lelkek. Lepedőt akartam mondani. Harisnya? Khmm, lepedőt akartam mondani. Őszapók. Nem találtam meg a temető bejáratát, igaz, nem is kerestem.
Ehedi temető. Sőt még később, 1791-ben sem, ugyanis ekkor önállósításukat kérik, de azt a választ kapják, hogy előbb gondoskodjanak templomról. Ki az a György Tibi bácsi?. Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez. Szép őszi idő. A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség.
Óriások árka Nyárádselye. Valószínűleg a Mikháza és Szováta közötti, egykori római út maradványa.
Református templom Berekeresztúr. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven, amelyet Benkő feltételesen Berekeresztúrral azonosít, ami minden bizonnyal igaz lehet, mert más hasonló helységnév nincs a kerületben. Tető alatt. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tető. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Keskeny kezűek elönyben. Miután a Király új dobozt helyezett el, ez egyből elő is került. Szabályok. Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz.
Bökecs leve Bekecs-tető. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Elszánt kincskeresés. Először is szétnéztem, hol van a gömbölyű hátú kő. Gesztenye. Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Működik. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.
Vész-kő Bekecs-tető. Nem az Írott-kő, más nevén Mosdó-kő, de hasonlít hozzá. Tőzike mező. Lesétáltunk a Vész-kőtől egy, az elesett német katonáknak emelt emlékműig. Acskó és Minion. A doboz a helyén, a Király tanácsát követve be is acskóztam, miután egy Minion is bekúszott a ládába. Rendben. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót.
Unitárius templom Iszló. A település földrajzilag az Iszló-patak völgyében, Marosvásárhelytől csupán 19 km-re található.
1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető. 1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető Dugó dugta. A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni. Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve. Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
Református templom Nyárádmagyaros. 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
Kisvasút állomás Vármező. Kisvasút állomás Vármező Husveti dobozok. Leanylocsolas helyett geoladakat keresgeltunk Varmezo kornyeken. Bozót. A fotó segítségével kerestünk, de végül is a GPS vezetett nyomra. A vonat füstje elvitte. Illetve az újjáépítés szele.
Ropó-domb Székelybere. A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
Mini Nyárád Látogatóközpont Vármező. Fő látnivalója egy 10 m2-es terepasztal, mely a Felső-Nyárádmente ismertebb látnivalóit mutatja be miniatűr méretben.
Mosdókő Bekecs-tető. Mosdókő Bekecs-tető Új geodoboz, védettebb rejtekben. A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Első találatom . Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A táblát is. Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
Unitárius templom Nyárádszentmárton. Beke ugyanezt az adatot Mező-szentmártonnal azonosítja. Mégis ott van. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött. Felnéztem és megláttam a dobozt.
Református templom Székelybere. Református templom Székelybere
Keménykőalji-forrás Vármező. Főleg a helybeliek ismerik, de a környékről is sokan hordják a vizét.
Hollós-tó Bekecs. Ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.
Árpád fejedelem szobra Székelybere. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
Vityál vára. A 12-13-dik századi várról, mely a korai kelet-erdélyi határvárak tagjának tekinthető, írásos adat nem maradt fenn. Sok megtaláló, kevés bejelentés. Az Alsó-Halas pataki homokbányától, jöttem ide, miután rejtettem a Tündérek forrásánál. Likas-kő, vulkáni bomba, bejelentések. A Likas-kőnél jártam már, lásd a képeimet, viszont a vulkáni bomba-sziklát nem tudtam beazonosítani. Vár az esőben. A Pálos-kolostor után a várat vettük célba.
Római őrtorony Szakadát. Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. Megközelítés. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre. Csak az őrtorony helye. Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található.
[ Fel ↑ ]
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Iszulyka völgye - Bekecs-tető 6,42 km-re
Vityál vára romjai - Görgényi-havasok
Vityál vára romjai - Görgényi-havasok 8,52 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.