Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

A túri hasadék, vagy túri kő - Orbán Balázs: Torda város és környéke

Koppánd Túr községen alól, az addig szép gyepszőnyegen hömpölygő Rákos pataka sziklavállúzatba mélyed, s egy kissé alább a túri kő felső torkolatjának kapujához ér. A Társoly-malmon alól a patak azonnal oly szűk hegyszorulatba ér, hogy partjain a legcsekélyebb ösvény elhelyezésére sem lehete tért találni. Azért a sziklaszorosnak ezen legfelső része járhatlannak tartatik, s a kő ösvénye nem magában a szorosban, hanem fenn a jobboldali sziklák tetején halad, s csak 500 lépéssel alább száll le egy sziklavállúzaton a szoros fenekére. A Rákos patak felső völgye Terra Siculorum
66_turi_hasadek.jpg
Túri kő északi torkolatja
Túri-hasadék vasalt ösvény Tordatúr 0 km-re. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.
Túri-hasadék nyugati oldal Tordatúr 0,35 km-re. Túri-hasadék nyugati oldal - Tordatúr Fentről szebb. Tordatúrról indultam, és mivel a doboz a nyugati oldalon van, ezért az én választásom is erre az oldalra esett.
Római katolikus templom Tordatúr 0,88 km-re. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz.
Régészeti lelőhely Koppánd 2,01 km-re. Régészeti lelőhely - Koppánd Én nem találtam meg, de ott van. Kerestem, de nem találtam meg. Rókalik. Láttunk egy szép rókát, de sajnos olyan gyors volt, nem sikerült utolérjük :) A rejtek és a doboz is egy kis mászás után meglett.
Szent László kútja Magyarpeterd 2,18 km-re. Vizének gyógyító erőt tulajdonítottak. Forrás. Mivel a kiépített forrást könnyű megtalálni, jó lenne ha aszerint tájolná be valaki a Szent László forrást. Te vagy az egyetlen kincskereső, aki gps nélkül keres. Legalábbis nem tudok másról.
Kőcsorgó Koppánd 2,5 km-re. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
Kiépített forrás Magyarpeterd 2,78 km-re. Kiépített forrás Magyarpeterd Tévedés. A panzióban, ahol a szállásom volt ezt a forrást mondták, mint a Szent László forrás. Nem hinném, hogy tévedtem. Nem tudom, hogy a tévedés címszóval a panzióra, vagy rám utalsz.
Unitárius templom Szind 3,86 km-re. Hajóját újjáépítették, de a régiből átmentették félköríves kapuzatát.
Szindi tó 4,76 km-re. Szindi tó
Magyarpeterd 5,66 km-re. Már 1570-től erős unitárius egyházközség, természetesen a középkori templom birtokában. Laura panzió. Mivel itt volt foglalva a szállás, normális, hogy megtaláltam a falut.
Vaskereszt Szind-tető Tordai-hasadék 5,92 km-re. Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet. Kereszt. Miután végigsétáltam a szorosban, felkapaszkodtam az oldalban, a tetőre. Címkézett fotó. A Kis Balika barlangnál nem volt lehetőségem keresni a dobozt, de nem gondoltam, hogy itt sem lesz.
Kis-Balika-barlang Tordai-hasadék 5,97 km-re. Kis-Balika-barlang Tordai-hasadék Két eső között. Különös izgalommal ismerkedtünk a hellyel és a legendával, mivel kincskereső csapatunk egyik tagját hasonlóan becézzük. Tömeg. A rejtekhelyet megtaláltam, de nem volt lehetőségem keresni a rejteket és a dobozt, mert a barlang bejárata mellett nagy tömeg volt.
Hili-odú Via ferrata Tordai-hasadék 5,99 km-re. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
Református templom Újtorda 6,07 km-re. Eszerint 1204-ben épült Szent László tiszteletére. Egy gyanús parklakóval a sarkamban. Aznap délben a Túri hasadéknál, valamint a magyarpeterdi Szent László kútja mellett rejtettem. Torda és környéke 3. Szerencsére nem volt sok járókelő, rendesen bekönyököltünk az odúba, de sajnos műanyag poharakon kívül semmit nem találtunk benne.
Tordai sóbánya 6,1 km-re. Tordai sóbánya Kint. Nem kell bemenni a dobozhoz, mert kint van, ha szemben állunk a bejárattal, baloldalt van egy régi fal, abban van a boltív, és abban a doboz. Hiába. Nagyon alaposan átvizsgáltunk minden mozgatható követ a boltív alatt, de sajnos a dobozt nem találtuk meg.
Ferences templom és kolostor Torda 6,75 km-re. Az együttes lényegében két épületből, a templomból és a szentélyhez derékszögben csatlakozó kolostori lakóépületből áll.
Piaci nagytemplom Torda 7,2 km-re. Ennek kőbe vésett tanúi is vannak: egy külső támpilléren 1458-as, egy másikon 1478-as, egy harmadikon 1504-es dátum. Országgyűlések helyszíne. A tordai sóbánya után kerestük fel a templomot, sajnos zárva találtuk, csak az előcsarnokba lehetett bemenni, azonban innen is szép látvány volt, de a felidézett történelmi hangulat hamar elillant amint elindultam a dobozt keresni. Nagyon nehéz terep. Többször is átutaztam már a városon, kocsival áthajtva a főutcán, és a sok felújított épületet látva mindig az volt az érzésem, hogy Torda egy szép, rendezett, gondozott város.
Ótordai kastélytemplom Torda 7,45 km-re. A középkori első templom Szent Márton nevét viselte, s valószínűleg az ótordai templom örökölte ezt a címet, s elődje volt a város legrégibb parochiális temploma. Atutazoban, ladakeresoben. Otletes kis rejtek, hamar megkerult. Ahol az asszony az úr. Miután a nap első felében megmásztam a Tordai hasadék vasalt mászóútját, majd geodobozokat rejtettem a tordai sós tavaknál, eljött az ideje, hogy megkeressek néhány geodobozt is.
Régi Aranyos-fahíd Torda 7,78 km-re. Épült 1804-1815-ben, vámot szedtek rajta.
Unitárius templom Mészkő 8,14 km-re. Unitárius templom Mészkő
Magyarós-patak Torda 8,29 km-re. Magyarós-patak - Torda
Csíky-tó Torda 8,3 km-re. Csíky-tó
Tordai Sósfürdő 8,48 km-re. Tordai Sósfürdő, Római-tó
Fülemüle-tó Torda 8,49 km-re. Fülemüle-tó -  Torda Szabadstrand. A rejtek-fa körül néhány strandoló heverészett pokrócokon, és strand-ágyakon, egy hölgy húszlépésnyiről figyelt minket a napszemüvege mögül, miközben eljátszotta, hogy máshova néz.
Tócsa-tó Torda 8,71 km-re. Az alakja miatt a helybeliek Nyolcas-tónak is nevezik. Tócsajárás. Itt már több sikerrel jártunk mint a Fülemüle-tónál, a rejtek nem volt kirámolva, csak a csigák által megrágva. Torda és környéke 2. Tovább sétáltunk a tavak környékén.
Tordai állatkert 8,77 km-re. Tordai állatkert
Tarzán-tó Torda 8,8 km-re. Tarzán-tó - Torda Jane. Miután beazonosítottuk a fát, ami elég nehéz volt, mert kóválygott a gépész az erdőben, és több hasonló fa volt a közelben, - kerestünk egy jó nagy száraz ágat, és nekiálltunk lekaszabolni a két méter magas sűrű csihánbozótot. Torda és környéke 1. A viz hívogatott ugyan, de nem voltunk fürdéshez készülve.
Csukás vizesés Mészkő 8,94 km-re. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk. Egy nagyon forró napon. Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez.
Szent Emilia római katolikus templom Sinfalva 9,92 km-re. Szent Emilia római katolikus templom - Sinfalva
Református templom Aranyospolyán 10,91 km-re. Tornya alatti bejáratának kapuja gótikus kori alkotás, csúcsíves, hasonlóképpen a torony lóhereívvel záródó ablakai is.
Octavian Felecan kripta Magyarszilvás 11,25 km-re. 1936-ban temették ide Octavian Felecan doktort, azonban ki tudja miért, a kripta jelenleg üresen áll.
Veres kastély Magyarszilvás 11,48 km-re. XVIII-XIX századból származó épület.
Szilvás-patak völgye Magyarszilvás 11,76 km-re. Szilvás-patak völgye - Magyarszilvás
Berkesi-szoros Torockói-hegység 11,97 km-re. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba. Ládakeresés gps nélkül. A geoládák, rejtekhelyek megkereséséhez nem kötelező gps-el rendelkezni. Torockó fele. Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk ezt a szép kis szorost.
Horgásztavak Csürülye 12,22 km-re. Horgásztavak Csürülye Korhadt facsutak és az odvas fa. Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog. Találgatás. "Egy odvas fa és egy korhadt facsutak, két teljesen különböző dolog.
Járaszurdoki barlang 13,8 km-re. Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található.
Kisvasút alagút Borrév 14,06 km-re. Kisvasút alagút Borrév Takarítják az Aranyos völgyében a síneket. Először az alagút Borrév felőli végén kerestem, de itt nem volt leomlott sziklakupac. Újraindul, vagy nem. A https://www.
Feleki gömbkövek 14,34 km-re. A gömbkövek megtalálhatók a 827 m magas Kis Magurától a Pata és Ajton között emelkedő Nagy Csoltig (722 m), csaknem minden suvadáskaréjban, vizmosásban és patakmederben. Melléfogás. A Leányvár, és ebéd után kerestük meg ezt a helyet, ugyanúgy autóval megközelítve ameddig lehetett. Új doboz új helyen. Ma erre jártam és elrejtettem egy BabBerci féle dobozt a régi rejtek közelében.
Majláth-kút Bükk-erdő 14,68 km-re. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik. Lehet, hogy csak volt másik doboz a közelben. Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. Pedig megvan. Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is.
Levendulafarm és sósfürdő Kolozs 15,31 km-re. Minden évben levendulafesztivált szerveznek, ami egy háromnapos hétvégi időszakot jelent, 2023-ban július 8-9 között tartanak Levendula napokat.
EKE-forrás Kolozsvár 16,52 km-re.  Több irányból lehet megközelíteni. Faradtsag angros aron, pihenes viszonteladoktol. Nezegettem a kolozsvari ladakat. Olcsó fáradtság, friss lustaság, és tengerentúli vánszorgás. Mennyiért veszed a fáradtságot? Csak azért kérdem, mert nekem volna eladó.
Alverna ferences kegyhely Kolozsvár 17,2 km-re. Az Assisi Szent Ferenc szülőhelyén álló templom mintájára épült.
MIG 21 Aranyosgyéres 17,54 km-re. A betonállványra helyezett vadászgép alatt, márványtáblán olvashatók a nevek, az utolsó kettő a közelmúlt szomorú eseményét idézi. Még megvan a doboz, de be van ázva. A mult alkalommal nem találtam meg a dobozt mert nem volt. Repülő. Nem volt nehéz beazonosítani a rejteket, az eső miatt senki sem volt a környéken.
Levendula kert Harasztos 17,58 km-re. Levendula kert Harasztos
Csodaszarvas fa Kolozsvári Bükk 17,95 km-re. Az Erdélyi Gyopár folyóiratból származik minden információ a famatuzsálemről. Fazékrejtő játék. Csürülye, illetve Szelicse felől tartottam Kolozsvár irányába, így a Plecska-patak völgyéből közelítettem meg a helyet. Mégsem legenda. Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát.
Elveszett világ Botanikus kert Kolozsvár 18,63 km-re. Egy üde erdő hangulatát hozza, csirepelő madarakkal, csörgedező patakkal, és ugráló mókusokkal. Amit írtam csak az én véleményem. Lehet mások másképp látják a dolgokat. Domszi lakásán. Domszival megbeszéltünk egy találkozót a Botanikus kertben.
Agrobotanikus kert Kolozsvár 19,08 km-re. Közel 7 hektárnyi területen 1800 növényfajta található itt.
Szabók bástyája Kolozsvár 19,12 km-re. Az építmény első írásos említése Mátyás király idejéből, 1475-ből származik. Bástya. Látom, hogy Novák apó szobor talpazatáról lekerült, hogy a magyarok ölték meg.
Betula Pendula Kolozsvár 19,13 km-re. Betula Pendula Kolozsvár Utólag. Egy megtalálás még a rejtekhelyes születésem elötről. Van doboz?. Kerestük, de hiába.
Gilovics haz 19,17 km-re. Petőfi (Avram Iancu) utca 23.
[ Fel ↑ ]
Túri-hasadék vasalt ösvény
Túri-hasadék vasalt ösvény 0,58 km-re
Túri-hasadék - Torockói-hegység
Túri-hasadék - Torockói-hegység 0,58 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Tordatúr 1,04 km-re, Látnivalók Koppánd 2,93 km-re, Látnivalók Pusztacsán 3,16 km-re, Komjátszeg 3,62 km-re, Látnivalók Szind 3,82 km-re, Pusztaszentmárton 5,08 km-re, Indal 5,22 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.