Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

A Csonkavár - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Székelyudvarhely A Csonkavár 1301-ben. János Zsigmond Székely Támadtja. E vár rövid története, mostan is álló maradványainak ismertetése, alaprajza. Budvár Terra Siculorum
014_csonkavar.jpg
Az udvarhelyi Csonkavár délnyugatról felvett látképe
Székelytámadt vár Székelyudvarhely 0,04 km-re. Az egykori udvarházból, a domokosrendi kolostorból, illetve a négysaroktornyos erődítményből mára csak a Csonkavár maradt meg. Harangkiállitás. Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat. Harangkiállítás és Mini Erdély Park. Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók.
Vass kalapos ház Székelyudvarhely 0,14 km-re. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Üldözöttek áldozatok emlékműve Székelyudvarhely 0,19 km-re. Az emlékmű egyszerű, de elgondolkodtató, széttört rácsdarabokon a nyitott bilincs és lánc található. Zárva. Egyáltalán nem látom értelmét, hogy a kerítés zárva van.
Ferences templom és kolostor Székelyudvarhely 0,22 km-re. A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található.
Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 0,23 km-re. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
A tudás kútja Székelyudvarhely 0,24 km-re. A tudás kútja Székelyudvarhely
Református templom Székelyudvarhely 0,25 km-re. Épült 1781-ben.
Vasszékely 0,27 km-re. Itt áll a Vasszékely. Munkálatok. A vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát. Megtalaltam. Üdvözletem.
Bocskai István emlékmű Székelyudvarhely 0,29 km-re. Bocskai István emlékmű Székelyudvarhely
Márton Áron tér Székelyudvarhely 0,32 km-re. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. Kissé rég volt. Ez a doboz elég hamar a kezem ügyébe került, csak jött egy nénike, s így meg kellett várni míg odébb áll. Lépcsők. Szép rendezett a tér.
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 0,38 km-re. Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely
Szekelyudvarhelyi Varosi Park 0,39 km-re. Színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is. Színek és számok. A helyszínre érve eltartott míg rájöttem, hogy mit jelentenek a színek. Kissé rég volt. Egy jó kicsit megfogott, végig a rejtek közelségében kerestük, de sehogy sem esett le.
Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 0,4 km-re. Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely
Itt es jobb mint Csíkban sírkő Székelyudvarhely 0,4 km-re. Állítólag élt tehát valaki, a 19-dik században, aki úgy gondolta, hogy Udvarhelyen még a föld alatt, a sírban is jobb, mint Csíkban élni. Ma már lehet, hogy Csíkban. Pár napja történt Székelyudvarhelyen, és a legendás sírkő közelében. Sírkő. Na, ez a hely pont a vásár kellős közepén van.
Sütő András szobra Székelyudvarhely 0,43 km-re. Sütő András szobra Székelyudvarhely
Napozó nő Székelyudvarhely 0,45 km-re. Napozó nő Székelyudvarhely
Elek apó kútja Székelyudvarhely 0,54 km-re. A kúton lévő dombormű a néhai kolozsvári szobrász Gergely István munkája, a sziklatömböt Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrász faragta meg. Elek apó gyíkja. Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe. Szikla. Ezt a dobozt nappal keresni nem leányálom.
Mezítlábas park Székelyudvarhely 0,58 km-re. Sétálj mezítláb! Mezítláb lépett le a doboz. A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Gyerekek. Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén.
Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 0,7 km-re. Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely Kacsák a vízen. Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Gerendák közt. Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
Fekete-tó fürdő Székelyudvarhely 0,9 km-re. Ez volt a város első olyan helye, ahol sportolni lehetett. A pontos hely. Sajnos a Fekete-tó helyét, a telek új tulajdonosa feltöltötte.
Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 0,96 km-re. Csillagászat iránt érdeklődő civilek kezdeményezésére, helyi vállalkozások és a város közreműködésével épült 1989 és 1991 között.
Haberstumpf-villa 1,01 km-re. Haberstumpf-villa Marad a remény. Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt. Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
Budvár-sósfürdő Székelyudvarhely 1,39 km-re. Egykori helye megközelíthető a Budvár, majd Fürdő utcákon keresztül, át a Székhídján. Csűr a medence helyén. Úgy emlékszem az új tulajdonos csűrt épített a régi medence betonkeretére.
Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 1,47 km-re. Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely
Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 1,66 km-re. A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában. Beleesett. A geodoboz sajnos megtalálta az utat a nagyobb üreg fele. Az élő és a már nem élő tölgyfa. Ennél a rejtekhelynél Kannásné fája csak segédpontként volt feltüntetve.
Rákóczi utca feletti fenyves Székelyudvarhely 1,82 km-re. Az erdőcsík a Jézus Szíve-kápolna szomszédságánál kezdődik, keresztezi az Éltetőkút utcát, és a Rákóczi és Kuvar utcák kereszteződésénél levő körforgalomnál ér véget.
Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 1,93 km-re. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek.
Udvarhely körüli túraösvény 1,93 km-re. A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát.
Jézus-kápolna Székelyudvarhely 2,02 km-re. Ez Székelyudvarhely legrégibb, épségben megmaradt műemlék épülete. Ritka körtemplom. Erdély egyetlen körtemplomaiból Náznánfalván is van egy, ma jártam ott. Kerek templomok és körkápolnák. Épp én is írni akartam a náznánfalvi római katolikus kápolnáról, de BabBerci megelőzött.
Kopjafás építmények Székelyudvarhely 2,09 km-re. A városnévtáblán kivül két kopjafás építmény is található itt.
Budvár Székelyudvarhely 2,16 km-re. Szemben vele a magasabb Csicser.
Állattemető Székelyudvarhely 2,54 km-re. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található. Újkeletű hely. Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.
Székely Kálvária 2,64 km-re. A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban. Történelem óra. "A székely történelembe belemélyedve végigjártuk a Székely Kálvária útját. Mindig jön egy új tavasz . Mindenkinek figyelmébe ajánlom, aki még nem járta végig.
Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 2,68 km-re. Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével.
Orbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 3,21 km-re. Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el. Rejtek-illemhely. Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Új helyre került a doboz. Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt.
Szejkefürdő 3,28 km-re. Szejkefürdő Székely kapuk. Egyenként, egyedi és eredeti darabok. Más geojátszótér rejtése. Van tudomásunk róla, hogy geodoboz van itt, ezen a helyen.
Kőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 3,48 km-re. A húsvéti határkerülők egyik hagyományos stációja.
Vörös oldal Székelylengyelfalva 3,55 km-re. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
Szejkefürdői Borvízmúzeum és Mofetta 3,57 km-re. A megyei út egyik felén a Borvízmúzeum kiállítása látogatható május 1 és szeptember 30 között. Eddig nem jó helyen kerestem. Csak egy gyors megállás volt és már meg is volt a doboz. Szejke a borvizek Homoródja . Későn érkeztünk és megkóstoltuk a "kőolajat".
Kannásné fájának maradványa Székelyudvarhely 3,6 km-re. Egy nagy terebélyes koronájú fa volt, melynek nagy koronája az útra is kihajlott. Restaurálták Kannásné fáját. Mivel a Kannásné fájának a maradványa egy magánház udvarán volt, oda nem rejtettünk.
Bikafalva 3,75 km-re. 1477-ben Bykafalvaként jelentkezik, míg az 1567-dik évi regestrum Bijkafalva néven 16 kapuval jegyzi.
Síugrósánc Székelylengyelfalva 3,94 km-re. Síugrósánc Székelylengyelfalva
Árvátfalva 4,16 km-re. Árvátfalva
Szarkakő Székelyudvarhely 4,48 km-re. A tetőre érve viszont egy fából épített pihenő fogad, mellette a csúcsjelző oszlop és a feliratos EKE-kő. Nagyon szép séta volt. A Bethlen negyedből indultunk, az úton gyalog. A varos folott . Mindenkinek ajanlani tudom a Szarkako Cekend teto feloli megkozeliteset, kedvezo latasviszonyok mellett nagyon szep panoramakilatasban lehet reszunk az egesz medencerol.
Orbán Balázs mellszobra Székelylengyelfalva 4,51 km-re. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
Katolikus templom Székelylengyelfalva 4,55 km-re. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen. Időjárás előrejelzés. Minden lengyelfalvi ember tudja.
Református templom Farcád 4,68 km-re. 1566-ban Farczádnak írják.
Orbán család temetkezési helye Székelylengyelfalva 4,78 km-re. Sütő András állítja (1980), hogy A székelyföldi magyarság joggal büszkélkedik Orbán Balázzsal is. A természet ajándéka. Bár eredetileg úgy terveztem, hogy a környék rejtekhelyeit egy külön kirándulás alkalmával keresem fel, Székelylengyelfalva főúthoz való közelsége miatt mégsem hagytam ki ezt a rejtést.
Tibód tölgyfája 4,82 km-re. Lakói katolikusok, templomuk nincs, Székelyszenttamásra járnak templomba.
A Fehéres-patak vízesései 4,83 km-re. Ennek a kis pataknak a felső szakaszán több meglepetés is várja a kíváncsi túrázót. Nem láttam csodát ez alkalommal sem. A tavaly ősszel, rejtéskor, nem volt szerencsém túl sok vízhez a Fehéres-patak mély medrében. Viz nelkul. Ismet egy szaraz, forro nyar, vajon mit tartogat az osz? A patakmeder teljesen kiszaradt, nemhogy vizeses, de meg viz sincs.
[ Fel ↑ ]
Budvár üregei - Székelyudvarhely
Budvár üregei - Székelyudvarhely 2,08 km-re
Kadicsfalvi Rez üregei
Kadicsfalvi Rez üregei 4,45 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Székelyudvarhely 0,11 km-re, Látnivalók Felsőboldogfalva 3,66 km-re, Árvátfalva 4,08 km-re, Látnivalók Hodgya 4,11 km-re, Farcád 4,42 km-re, Látnivalók Székelylengyelfalva 4,72 km-re, Bikafalva 4,77 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.