Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

A két Oláhfalu - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Oláhfalu, fekvése, tanácsa, kiváltságai, néveredete, lakói, adomák, életmód, ipar, kereskedés, fürészek. A Halaság és Vargyas dugái. Malom-vám. Oláhfalu régi telep. Eredete a hagyomány szerint. Földvári fejedelem halastava a Hüvölgyben. Népnevelés, szokások, népviselet. A két Oláhfalu című fejezet részletesen A Hargita Terra Siculorum
018_olahfalvi_nepviselet.jpg
Oláhfalvi népviselet
Tartód vára 23.36 km-re. Tartód vára Regenyes hely - Suru erdo rejtekeben, a hegy tetejen, epsegben megmaradt es feltart fal szakaszokat lehet latni az egykori var maradvanyaibol. Csak a rejtekhelyet - Először ott keresgéltünk, ahová a koordináták mutattak. Ez már a negyedik eltűnt geodoboz itt - Az eredeti rejtés óta háromszor rejtettem újra a Tartód vára eltűnt geodobozát, ez azt jelenti, hogy 2008 óta 4 geodobozt rejtettem itt.
Fedett falépcső Segesvár 57.9 km-re. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút - Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
Siker Madéfalva 21.45 km-re. Siker Madéfalva
Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy 58.79 km-re. Bronz Vilma Sepsiszentgyörgy Bronzba ontott no - Vetro Artur alkotasa.
Székelykapu Torja 58.07 km-re. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
Ferences templom és kolostor Székelyudvarhely 18.11 km-re. Épült 1713 - 1779-ben.
Som-kút 18.51 km-re. Som-kút Az első megtaláló - Vendelné kútjától jöttem, egy hátizsák gombával, amit még sajnos fel kellett cipeljek a Büdösfürdőre, de már előre ízlelgettem a Szemeskő fele való leereszkedés élvezetét. Eltűnt geodoboz - A Csíkszentimrei Büdösfürdő mesebeli tisztása volt az úticél, de útközben kis kitérőt tettünk, és megálltunk a Som-kútnál. Rossz helyen kerestem a dobozt - Sajnos, rég töltöttem le a rejtekhely koordinátáit de csak most jutottam ide.
Tatárdomb Gyergyószárhegy 45.25 km-re. Az előtérben áll az emlékoszlop, a rajta levő márványtábla szövege a hely történelmi emlékét idézi: Lyukas kő - A dobozt nem sikerült megtalálnom. Majdnem eláztunk - Egy kedves barátommal indultunk kirándulni.
Barokk kapu Zoltán Étfalvazoltán 54.29 km-re. Először 1760-ban, majd 1899-ben egyesültek, kettős falut hozva létre. Barokk - Kár, hogy az épületből nem maradt fenn semmi, de ez a kapu is nagyon szép. Kapu - Még régebbi bicikli túráimról ismerem ezt a helyet. Hiányzó láda - Többször voltam Étfalván, de valahogy nem figyeltem erre a kapura.
Katolikus templom Kézdiszentlélek 59.25 km-re. Katolikus templom - Kézdiszentlélek Zárva - Ejsze a doboz a kapun belül van, s nem lehet bármikor hozzáférni. Végre nyitva találtam a bejáratot - Több alkalommal is jártam a helyszínen. Templom - Megtaláltam a dobozt.
Szent Anna feredő Csíkszenttamás 29.37 km-re. A fürdő és környezete a helyi Szent Anna kultusz nyomán a Szent Anna Feredő nevet kapta. Lába kelt doboz? - Én nem másztam fel a szerkezetre rejtéskor. Ez bizony több, mint valószínű, hogy elveszett - 99%-os vagyok benne, hogy megtaláltam a geodoboz helyét. Felháborító a fürdő állapota - Na ez a hely, amit úgy hívnak, hogy a nemtörödés magas foka.
Református templom Kőrispatak 42.42 km-re. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Orsova-kő Erdőlibánfalva 58.53 km-re. Orsova-kő - Erdőlibánfalva
Református templom Székelybere 54.39 km-re. Református templom Székelybere
Mezítlábas ösvény Szováta 42.75 km-re. Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait.
Gyógyvízforrások Bálványosfürdő 43.33 km-re. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet. Vegso erokifejtes ugy mar szurkuletben - Utolso erommel, meg a vilagossag mellett erre is elindultam. Másodjára - A mai nap ez az utolsó megtalálásunk. Bálványos IV - A következő állomásunk a Gyógyvízforrások volt, ahol sajnos nem jártunk sikerrel.
Lapos-patak vízesései Békás-szoros 55.11 km-re. A Lapos-patak a Kupás-kő és a Bardócz-kő között folyik lefelé, végül az Oltár-kő alatt látványos zuhatagokat alkotva ömlik be a Békás-patakba. Záróakkord-rejtés a vízeséseknél - A mini Rejtekhely-találkozó záróakkordjaként, a Lapos-patak vízeséseit mutattam meg a túratársaimnak. Vízesés sorozat - Eléggé eltelt az idő a Mária-kőnél, de nem baj.
21.87 km-re. A tetőre kiérve, a földön heverő jelzőtáblák látványa fogad. Biztos vagy benne? - V Gyönyörű őszi táj fogadott - Helybéliként meglepődtem milyen szép rejtekhely is ez, aminek a közelében már többször is jártam, de nem tudtam a létezéséről. A rövidebb, kényelmesebb, és könnyebb út - Aznap az Ördög-tó volt a kirándulásunk célpontja.
Kormos-szoros 16.88 km-re. A Gyertyános-tető és a Kormos teteje között, a völgy egy nem túl hosszú és nem túl szűk szoros jellegét veszi fel.
Református templom Étfalva Étfalvazoltán 55.23 km-re. Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. Esőben - Elég nedves idő volt, szemerkélt az eső. Még minden rendben - Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Zoltán és Étfalva temploma - Aznap csak a táblagépemet vittem magammal.
Bökecs leve Bekecs-tető 50.57 km-re. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Elszánt kincskeresés - Először is szétnéztem, hol van a gömbölyű hátú kő. Gesztenye - Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Működik - Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.
42.83 km-re. A tó fölött kilátó épült. Dinó a dobozban - Nagyon jó rejtés, nekem legalább is nagyon tetszett. Úszás utáni séta - Szép helyen van a rejtés, jó rálátással a tóra. Magyar Husvet Szovatan IV - Itt is minden rendben volt.
Mogyorósi-tó Szováta 42.84 km-re. Mogyorósi-tó - Szováta Nem kell hosszában és hosszasan keresni - Bár a Rigó-tó és a Mogyorósi-tó viszonylag közel vannak egymáshoz, 150-200 m távolságra, a két tó között nem a nyílegyenes, az árkon-bokron a járható út.
Rókaváros Szentkeresztbánya 5.98 km-re. Margit-tárna, Gizella-tárna?
Sóhegy Szováta 42.9 km-re. Sóhegy - Szováta
Ismeretlen német katonák sírja Bilibók tető 51.44 km-re. A Bilibók-tetőt magyar csapatok védték, de a román átállás után a Moldvából visszavonuló csapatoktól elszakadt német katonák kisebb egységei is részt vettek a harcokban.
Iskolamúzeum Lövétebánya 5.89 km-re. A kiállított tárgyak az 1990-es évek előtti időből származnak, óvodai és iskolai kellékek.
Hirtelen-puszta Dél-Hargita 17 km-re. Itt halad át a Tolvajos-tető felől érkező kék sáv turistajelzés a Csíkszentimrei Büdösfürdő felé.
Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 16.55 km-re. Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével.
Borospataka Gyimesközéplok 41.45 km-re. Borospataka - Gyimesközéplok Előadás előtt, a kerítés után - A pünkösdi geotúra-geocitrom után a nap utolsó programpontja számomra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása volt, melyet a borospataki skanzen színpadán tartottak. Mintha mézeskalácsból lennének - Sok kicsi mesebeli házikó, meg ne kóstold, nem mézeskalácsból van, és a boszorkány sem leselkedik.
Csíkszépvízi víztároló 30.49 km-re. 1981 és 1986 között, egy agyagmagot tartalmazó földgát emelésével hozták létre, a Szépvíz-patak völgyének felső szakaszán. Szép a kilátás a tóra - Meglett a csutak dobozostól. Őszi gombakínálat - Szép kilátással, gazdag és változatos gombakínálattal honorálta a rejtekhely a kitartást, lévén hogy a Tolvajosról majdnem visszafordultam, annyira borus, ködös és hideg volt. Kora esti séta - Nagyon szép volt a tó a lemenő nap fényében, jól esett a tavasz első virágai között járni.
Millenniumi fenyves Sepsiszentgyörgy 59.36 km-re. Sepsiszentgyörgyön az állomástól északra, a csíki vasútvonal Kézdivásárhely felé elágazó szögében létesítették a millenniumi fenyvest. Sinek es a fenyves - Mar 2022 oktober 11-en megtalaltam a dobozt (lasd a rejtek bejegyzeseben) majd 2023 januar 25-en ujra. Hány honvédemlék van? - A második osztrák katonai felmérésen a Honvéd Denkmal megnevezés szerepel, egy kis emlékmű grafika mellett. Emlekmuvek - Sepsiszentgyorgy emlekmuvei.
Miklóstelke 46.35 km-re. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. Megtaláltam - A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van. Felújítási munkálatok - A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is.
Markus-ház Segesvár 57.69 km-re. Markus-ház - Segesvár
Xántusz-kápolna Hosszúaszó 28.51 km-re. A tatárjárás emlékét idéző kápolnát 1990 májusában építették újra. Xantusz völgyi séta - Nagyon szép az egész völgy. Bicozás - Tiszta esős nap, de ez nem akadály semmire. Meseszép hely - Kápolna az Óperencián innen és az Üveghegyen is túl.
Rákosi Hargita 11.94 km-re. Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető. Jogos kritika - Kiegészítettem a letölthető gpx állományt a geodoboz megtalálását segítő tippel. A medvék nyomában - A Madarasi Hargitáról sétáltunk át. Galusa tető - A rákosi Pogányvártól jöttünk tovább a kék keresztet követve, és a mackó csapásokat keresztezve.
Katolikus templom Csíkszentgyörgy 34.74 km-re. A keresztbordák négyzetekbe és három trianguláris zárókőbe futnak, a zárókövek lapjába sugárkörök vannak bevésve, a pajzsokba pedig évszámok festve.
Kilátópont Kakukk-hegy 24.63 km-re. Bár maga a csúcs fenyőkkel borított, pár méterre egy szikla tetejéről jó kilátás nyílik a Dél-Hargita Kakukk-hegytől északra és keletre eső részére. Kakukk-hegyi barangolások II - Egy régi vulkán maradványa, sűrű fenyvesek veszik körül, kellemes túrázásra lehet számítani, de a mackókat kerülni ajánlatos.
Református templom Bibarcfalva 31.47 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Balázs. Borvízes falu - Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják.
Angyaljárás Szentegyházán 3.54 km-re. Áldott karácsonyt! Nem sikerült a meglepetés - Az ünnepi geodoboz rejtése óta eltelt 11 nap, lejárt már karácsony is. Megkésett angyaljárás - Ma délután a szentegyházi tavakat kerestem fel. Ami kötelez - Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot.
Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán 8.11 km-re. Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán
Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 3.05 km-re. Rákos-Homoród - Nagykert kaszáló - Szén-Homoród - Borzlik-oldala - Bükkmocsár-árok - Cserés-kert.
Mosdókő Bekecs-tető 49.41 km-re. Mosdókő Bekecs-tető Új geodoboz, védettebb rejtekben - A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Első találatom - Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A táblát is - Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
Anna-villa Tusnádfürdő 35.7 km-re. 100 bentlakó gyerek, 20 napközis, aki ebédre és vacsorára bejár, az ebédet mindennap 150 személyre főzik. Csodaság - A geodoboz által bemutatott látnivaló, az Anna-villa, pár méterre van a rejtektől. EKE-tábor 2015 - A fél tetőcserepet lebontottam de sajnos a dobozka csak nem került elő. Villa - Azért jó látni, hogy régi szép épületet rendben tartanak.
Árnyék oldala Csíkmindszent 29.4 km-re. A Csíkmindszent felőli oldalában, viszonylag rendezetten, egykor néhány fenyőt ültettek. Szép hely - Kellemes hangulatú völgy.
Rejtek-csúcs 43.76 km-re. Régóta tervezzük ide a rejtést, a hely pontos azonosítása is időt vett igénybe. Történelmi pillanat - Régi álmom teljesült.
Hét jegenyefa Csíkszentdomokos 32.67 km-re. A település ütőere a Balánbányára vezető Fő utca, ennek mentén található a közintézmények többsége.
Minimum Party Kászonaltíz 49.92 km-re. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk. A művészi alkotókészség természetbe kihelyezett nyomai - Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Kászon 2 - Második állomásunk a táborhely volt.
Terkő-nyereg Hagymás-hegység 41.93 km-re. Keleti irányba a Jávárdi-patakot követve, jelzetlen úton Hidegségbe, illetve Gyimesközéplokra érhetünk el. Nyeregben - Csodálatos társakkal, csodálatos időben, csodálatos tájakon, egy csodálatos napot töltöttem kedvenc hegységemben. Megtaláltuk az elveszett telet is - Úton az Öcsém fele, az Ördög-hágó irányából érkeztünk a hófödte Terkő-nyeregbe.
Fehéregyháza vára 53.44 km-re. A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 38.41 km-re. Berde Mózes Unitárius Gimnázium - Székelykeresztúr
Gyümölcsénes-tető 52.15 km-re. A Gyümölcsénes-tetőre visz ki, majd Gyergyódomuk felé ereszkedik le. A hadvezér - A gerinc hangulata sajátos, a végig tekergőző lövészárkoknak és bunkereknek köszönhetően. Véráldozat - Ezt is megértem.
Nagy-Küküllő híd Héjjasfalva 46.57 km-re. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
Fa harangláb Hidegség 44.21 km-re. A mutatós fa harangláb becsületesen ki van kötve a négy sarkánál, sodronykötéllel. Temető - Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt.
Szent Róza kápolna Gyergyótekerőpatak 36.8 km-re. Pontos neve Szent Sebestyén, Rókus és Szent Rozália-kápolna. Ködben - Ti aztán elszántak vagytok, hogy sem a ködtől, sem a kísértetektől nem féltek. Tekerőpataki kápolna - Borzontról hazafele tartva kerestük meg, annak ellenére, hogy rossz idő volt, nagyon hideg szél fújt. Dombtető - Miután vagy két helyről is probálkoztunk, kocsival feljutni a kápolnához, aztán a temető mellett mentünk fel.
Két ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút teteje 48.24 km-re. A Rákóczi-vártól a gerincen felfelé körülbelül 2,8 km, a harmadik határkőtől körülbelül 800 méterre, 1944 augusztus-szeptember.
Várnyaka Kápolnásmező 35.7 km-re. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
Örök nyugalom 40.68 km-re. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott. Csendes tanya - Megkerestük a gyerekekkel. és békés õz - Sajnos nem volt nalam leiras. Csendes, elhagyott hely - Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton.
Református templom Kálnok 52.6 km-re. A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása. A kis testver - Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Haranglábba rejtve - Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Harangláb - Megtaláltam a dobozt is.
Papláz Lövéte 8.6 km-re. Papláz Lövéte Emlékhely és elrettentő-tábla - Eredetileg én jelentettem be a Paplázon található emlékhelyet érdekes helyként. Májális III - Kirándulásunk harmadik állomása. Mező közepe - Nem volt könnyű megtalálni a dobozt.
Keresztelő Szent János templom Csíkdelne 23.43 km-re. A templomkerten belüli kőrisfák a környékről mesélhetnének. Megkeresztelkednék, ha még nem lennék - Az ember fia-lánya kedvet kap itt a keresztelkedéshez. Aranyos kislány - Egy aranyos 11 éves kislány vezetett körbe minket, kisebb történelem órát tartva, a templom és környékéről. Egymagában - Szimpatikus templom a dombon.
Nagy-ág melléke Vármező 51.83 km-re. Ha szereted a pisztrángot hazafele megkóstolhatod. Róka - A rókával kapcsolatosan, én úgy tudom, hogy ha keresi az ember kozelseget akkor veszett. Az eszét vesztett veszett róka veszte - Ha egy róka az ember közelségét keresi, akkor tényleg elment az esze, megveszett. Nyárádmenti legelő - A Nagy-ág le volt zárva sorompóval, ezért gyalog sétáltunk fel a tisztásig.
42.73 km-re. Egy néhány méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrőn át felszívódva vérkeringést serkentő hatású gázkeverék áramlik ki. A vihar elott - Jol esett a tura vegere egy kis maszkalas. Mára az első - A leírásokból úgy gondoltam hámot és kötelet is kell vinnünk :). Ünnepeltünk - Családi ünnepnek kerestünk helyszínt.
Római katolikus templom Csíkzsögöd 22.83 km-re. Szép kis temploma XV-dik századi, a gótikus kor alkotása, szentélye gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária-szobra őrizte meg. A kaput zárva talátuk - A zsögödi régi temető fele tartva megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Zsögödi túra 3 - Másodszor jártunk a zsögödi templomnál. Szépen rendberakott templom - Kár, hogy nem sikerült bejutnom, pedig azért is választottam a vasárnapot, mert gondoltam, hogy a mise miatt nyitva vannak a templomok.
Polgármesteri hivatal Segesvár 57.57 km-re. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
41.77 km-re. Nem volt vitás, hogy ez a kereszt a térképfelvétel idején még létezett, eltávolíthatták azóta, mégpedig nem jóindulatból. 2 doboz - Egy pet előformát kerestünk, de először egy nagyobbacska dobozt találtunk, egy másik játszótér dobozát. Hát az úgy volt, hogy... - Ezen a helyen először radupuscarciuc rejtett, a román nyelvű geotrekking felületen volt bejelentve a rejtés.
Reformatus templom Szárazajta 38.3 km-re. A templomnak ma is jó gondnokai vannak. Kedves kis falu - Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond.
Király kútja Virágos Vész 5.09 km-re. Gróf Teleki József 1799-dik évi útleírásában ezt írja: - egy más oldalon vagyon egy más forrás, amelyet királly kutjának neveznek.
Egykori gyógyfürdő Alsóvenice 57.17 km-re. A hely neve a régi osztrák térképeken, románul Fantana sarata vagy Saratura, németül Salzbrunnen.
Szurdok-kő Békás-szoros 55.8 km-re. Talán ez a Békás-szoros egyik legszebb része, hiszen innen látható az Oltár-kő, a Bardócz-hegy falai és a Mária-kőhöz tartozó Fekete-torony is. A negyedik találkozó alkalmával - A negyedik Rejtekhely vadászat Erdélyben találkozó alkalmával találtuk meg ezt a ládát is, szintén csapatmunkával. Nagyon tetszett a rejtek - A felelmetes sziklafalak gerincen megtalaltuk a kevesbe latogatott ladat. A nap harmadik ladaja volt ez - Egy csodalalatos, ugyanakkor felelmetes elmeny volt innen latni a Bekas-szorost.
Xántusz-kastély romjai Hosszúaszó 28.57 km-re. Egykori kastélyának romja a kápolnával átellenben, a Libidáré dombon található, Fitód és Hosszúaszó települések között félúton.
Vallató Hargitafürdő 9.9 km-re. Utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja a szemét is a közelben. Hargitafürdői vallató forrás - A Piricske forrástól elsétáltunk ide is. A geodoboz nem ott, hanem itt van - A mai napra nem terveztünk különösebb kirándulást, túrát. Kissé megviselt doboz - Elég forgalmas helyen van, és mivel olyan is megtalálja, aki nem azt keresi, kissé megviselt állapotban volt a doboz.
Szent Antal-kápolna Csíkmadaras 22.5 km-re. Szent Antal-kápolna Csíkmadaras Útban a töltöttkáposzta-fesztivál felé - A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap.
Áprily Lajos kútja Parajd 35.46 km-re. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. Eltűnt a régi, marad az új - A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Karácsonyi séta - Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.
Óriások dombja Atosfalva 46.99 km-re. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
Várféle őrtorony Nagygalambfalva 30.36 km-re. Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral.
Szent Péter és Pál katolikus templom Gyergyócsomafalva 35.51 km-re. Gyergyócsomafalva Gyergyóalfalu és Gyergyóujfalu között terül el ott, ahol a Nagy-Somlyó vize a Marosba ömlik. Rossz időben - Egy kávé mellett próbáltuk kivárni, hátha eláll az eső, de nem volt szerencsénk. Mindennap kerestem - Ezt a dobozt ötnapos ittlétem alatt mindennap kerestem. Új geodoboz új rejtekben - A trafoház mellett, a kerítésnél elrejtett geodobozt már régebb megtaláltam, de valamiért elmaradt a bejelentése.
Régi székelyház Felsőrákos 31.41 km-re. Régi székelyház Felsőrákos Megsétáltam magam Felsőrákoson - Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek.
25.67 km-re. Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai. Békaferedő - Többet vártunk a helytől, de reméljük ezt is felújítják a közeljövőben. A hely egy különleges ritkaság - Bár tudok róla több helyen is Erdélyben, a fedett fahidak különleges ritkaságnak számítanak. Csodák csodája - Úgy néz ki, hogy a hídat szépen felújították, újrafedték, de csodák csodájára a geodoboz nem tünt el, sőt még be se falazták.
Hosszúvontató-itató Csíkszépvíz 31.37 km-re. Mellette fából ácsolt, asztalból és padokból álló, fedetlen pihenőhely. Sajnos - Ez volt a második állomásunk a Szent László Emlékhely fele.
Kormos-kő sziklakilátó Fenyőkút 26.55 km-re. Nem sokan ismerik, pedig Korond környékének legszebb, legimpozánsabb kilátópontja. Remek kilátás Korond felé - A sziklabástyától jöttünk át a kilátóra.
Csudálókő Vargyas-szoros 15.92 km-re. A Csudálókő, illetve a Széchenyi-szirt kilátópontjáról páratlanul szép kilátás nyílik a Vargyas-patak szurdokvölgyére. Farkas-ösvény - A Farkas-ösvény kevésbé látogatott része a Vargyas-szorosnak, pedig egy kellemes sétára, rendkívűli kilátópontokkal nyújt lehetőséget, mindenképpen érdemes bejárni. Odú - Ennél a rejteknél is megjártam magamot. Ellenőrzés - A hétvégén voltam a szorosban és megjártam magam a Farkas ösvényen.
Régi zsidó temető Gyimesközéplok 45.17 km-re. Régi zsidó temető - Gyimesközéplok Gondozatlan temető a hegygerincen - Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam. Apró temető - A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is.
Vajas-forrás Homoródfürdő 3.38 km-re. Vajas-forrás Homoródfürdő
Fehér kút 47.68 km-re. Fehér kút
Apáca temploma 45.36 km-re. Itt született Apáczai Csere János 1625-ben. Szimpatikus templom - Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt.
Vasútállomás Gyergyószentmiklós 40.16 km-re. Vasútállomás Gyergyószentmiklós EKE01 - A gergyószentmiklósi vasútállomás mellett elrejtett geodoboz. Megnéztük - Megnéztük, most nem mint utasok.
Szejkefürdői Borvízmúzeum és Mofetta 18.92 km-re. A megyei út egyik felén a Borvízmúzeum kiállítása látogatható május 1 és szeptember 30 között. Udvarhely határában - Érdekes rejtés, ahogy leparkoltam a bringát és kezdtem nézelődni, hogy merre keressem a dobozt, kiderült, hogy éppen az orom előtt van, csaknem rajta állok. Eddig nem jó helyen kerestem - Csak egy gyors megállás volt és már meg is volt a doboz. Szejke a borvizek Homoródja - Későn érkeztünk és megkóstoltuk a "kőolajat".
Vendelné kútja 19.26 km-re. Megközelíthető a Csíkszentkirályról Büdösfürdő felé vezető útról, abból a pontból, ahol a kék sáv jelzés keresztezi a kocsiutat. Friss víz - Dolgunk akadt a környéken. Vendelné gombái - A valamikori Fenyőke menedékháztól induló kék sáv jelzésű turista ösvényen jöttem a Lucs tőzegláp mellett, remek nyárvégi biciklis kirándulás sikeredett sok sok gombával és látnivalóval.
Erked 38.69 km-re. Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is.
Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 56.75 km-re. Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
Vándorsólyom via ferrata Beszállási pont Vargyas-szoros 15.58 km-re. Jó helyen, szép környezetben, nem olyan veszélyes, és nem is túl nehéz. Második alkalommal ezen a vasalt mászóúton - Mászkálni hívtak a hétvégére, a Vargyas-szorosba. Vandálok - Szombaton arra gondoltam, ha már arrajárok, megnézem ezt a ládát is.
58.1 km-re. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
A sárkány gerince meddőhányó Hargitafürdő 9.54 km-re. A felgyűlt salak itt egy szakadékot és egy gerincformát alakított ki.
Evangélikus templom Homoróddaróc 28.68 km-re. Evangélikus templom - Homoróddaróc Szomorú - Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Zambler János szobor Csernáton 59.16 km-re. Zambler János szobor - Csernáton Fej - Könnyen megtalálható a rejtek, mivel közvetlenül az út mellett van, egy tömbház előtti parkocskában.
Református templom Nagygalambfalva 30.89 km-re. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 59.25 km-re. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár. Autokra nezve - Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele.
Református templom Kendő 54.92 km-re. Temploma nem volt, csak harangláb. Harangláb - A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk.
Bardócz-kő Békás-szoros 55.84 km-re. Megközelíthető a Bardócz-pataki út mentén, a Kupási tanyák felé haladva.
[ Fel ↑ ]
Málnavész sziklái
Málnavész sziklái 6,38 km-re
Hargita 50 teljesítménytúra
Hargita 50 teljesítménytúra 7,48 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.