Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kőhalom (Reps) - Udvarhelyszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Ptolemeus Romadivuma. Kozd. Köhalom, temploma, harangja, fürdője, botanicus kert. A vár műrégészeti ismertetése. A veres királybiró története. A várhegy csúcsa egy szekrényben. Kilátás. Bezirker. Stein a forradalom alatt. Lázius Argidiuma. Kőhalom (Reps) című fejezet részletesen Héviz és környéke Terra Siculorum
055_kohalom.jpg
Kőhalom piaca és vára
Evangélikus templom Kőhalom. Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik.
Katolikus templom Kőhalom. A városi tanács nem engedélyezi, a terv csak 1761-ben valósul meg.
Büdöskútfő-fürdő Kőhalom. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
Kőhalom vára. Neve is a szász telepítés előtti eredetre mutat: Kőhalom. Nagy forgalom. Felújítás után rá sem ismertem a régi képekre. Hazafele. Erős szél fújt a várban. Reps. Miután már lassan ötven éve, legalább évente egyszer elmegyek a vár mellett, ideje volt, hogy fel is menjek.
Sziklafal Kőhalom mellett. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el. Dombhát. Mindig azt hittem, hogy ez lösszfal.
Lutheránus erődtemplom Homoród. A többtornyú, impozáns erőd értékei a virágmintás, több szinten futó karzata, illetve a régi szentélyben látható 13-14-dik századi freskók. Szerencsés voltam. Mert a templomot nyitva találtam, sőt a toronyba is fel tudtam menni. Kívül. Sajnálom, hogy nem találtad meg. Kívül-belül. Persze, hogy megkerültem kívülről is teljes hosszában, de ahova a gps mutatott csak sima fal volt.
Iskola és községháza Homoród. Iskola és községháza - Homoród
Homoród-folyó forrása. Innen dél felé folyik, majd 6 km után, Szászugránál, az Oltba ömlik.
Egykori malom és villanytelep Homoród. Egykori malom és villanytelep Homoród
Régi Móric-fahíd Homoród. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
Egykori fürdő és iszapforrások Homoród. A falutól délkeletre, a Kis-Homoród és Kósd-patak (Kozd, Koos, Kosdbach) összefolyásától alig több mint 1 km-re keletre.
Templomerőd Garat. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet.
Evangélikus erődtemplom Sövénység. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.
Régi Olt-fahíd Hévíz. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
Haller-udvarház Olthévíz. A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig. Iskola. Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély.
Guthman-Valenta kastély Olthévíz. A feltételezések szerint az egyszintes épületet 1553-ban építették, majd a 18-dik században átalakították. Romos. Ez az épület még megmenthető.
Erődtemplom Mirkvásár. Ekkor erősítik a templomot a négyszög bástyáira támaszkodó falakkal.
Bazalt mikro-kanyon Olthévíz. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Szoros. Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon.
Sósvizes kút Mirkvásár. Sósvizes kút Mirkvásár
Erődtemplom Szászfehéregyháza. Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak. Már nagyon rég készültünk ide. Egy kicsit kellett várni míg kinyitott, de megérte, és addig is nyugodtan lehetett keresni a ládát. Évek óta készülünk ide. S hála a rejtekhelynek el is jutottunk. Kék hangulat. Különös hangulatú falucska, kövezett úttal, kék házakkal, fekete bivalyokkal.
A Kárpátok öregje Mirkvásár. A Kárpátok öregje Mirkvásár
Mirkvásári öreg tölgyfás legelő. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is. Tiszta és kellemes legelő. Mirkvásár északkeleti szélén, a híd mellett egy nagy kőre festve megtaláltuk a jelzést a tölgyfás legelő felé. Románia legjei. A Románia legszebb fái adatbázisában található fák között, a mirkházi Kárpátok örege a kerület alapján a 7.
Ortodox templom Oltbogát. Az ortodox templom, mely a falu felett és attól nyugatra található, 1982-ben volt felszentelve, és Szent Piroska nevét viseli.
Lutheránus templom Zsiberk. A völgyben cisztercita kolostor is állott, melyet 1336-ban leromboltak.
Evangélikus erődtemplom Homoródbene. Késő gótikus stílusú.
Királyhalma. Királyhalma
Evangélikus erődtemplom Rádos. Belsejében a szentély megőrizte eredeti hálóboltozatát, míg a hajó a XIX-dik században fiókos dongaboltozatot kap - a torony alatt megmaradt szép gótikus kapuja is. Nagyon elhanyagolt állapotban van. De amint láttam, megkezdték a feljavítását.
Evangélikus templom Homoróddaróc. Evangélikus templom - Homoróddaróc Szomorú. Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Sükösd-Bethlen várkastély Alsórákos. 1377-ben Racus néven említik először. Kakas a vár tetején. Már voltam itt egy párszor, de csak most sikerült bejutnom a kastély területére. Majdnem. Megtaláltam a rejtekhelyet, a nyolcadik üreget is és nem sok hiányzott, hogy a dobozt is megtaláljam. Zárt kapu. A kapu zárva van, de körbejártuk a kastélyt és megpihentünk a padon a fák alatt.
Alsórákosi temető. A falu különleges temetkezési szokásairól árulkodnak a temetőben található faragott lábfák, a halottak lábához elhelyezett, úgynevezett gombosfák. Ismét helyén van Breki. ígéretemhez híven ujra felkerestem a rejtekhelyet, és jóvátettem bűnömet, így most már Breki jobban áll/ül/fekszik mint valaha. Béka. Szerencsére a térkép meg a képek alapján nem volt nehéz rátalálni a zöld béka buvóhelyére. Gombosfák. Nagy örömmel fotóztam a lábtól állított gombosfákat, hisz kiegészítették a már meglévő kopjafa- fotó gyűjteményem.
Parasztvár Székelyzsombor. A 16-17-dik századi várról okleveles nyom alig maradt. Ujra itt jártam. Es meg vittem magammal vagy 25 embert. Vár a tetőn. Egy jó kis emelkedő után értünk fel a várba. Nagyon érdekes és szép hely. Nagy szükség lenne rá, hogy konzerválják, ha lenne ki áldozzon rá, ellenkező esetben rohamos pusztúlásra van ítélve, és nagy kár lenne érte.
Temető Székelyzsombor. Találunk itt néhány százévesnél idősebb sírkövet, feliratuk szóhasználata érdekes, elgondolkoztató, néha megmosolyogtat.
Evangélikus templom Székelyzsombor. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII-XIV-dik századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is.
Vulkanikus kráter Alsórákos. Vulkanikus kráter Alsórákos Elkápráztatva. Annyira elkápráztatott a színek és formák kavalkádja, hogy nem kerestem meg a dobozt. Filmforgatás. Őszi képeket szerettem volna készíteni a vulkánnál. Felkapott hely lett ez az Alsórákos. Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart.
Templomerőd Szásztyukos. Első említése 1373-ból ismert, 1494-ban a község a Hét-széktől nyolc arany támogatást kapott templomépítésre.
Bazaltoszlopok Alsórákos. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. Őrzött rejtek. Alsórákosi kincskeresésünk második állomása volt. Látványban elmarad a tó mellett. Előbb a tónál jártunk, onnan jöttünk az oszlopokhoz. A gyík a helyén. Könnyű volt megtalálni a dobozt, hisz ott volt a gyík (: Az oszlopok mértani pontossága bámulatba ejtő.
Fenyős kőfejtő Alsórákos. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m. Megnőtt a fenyő. Alsórákos harmadik lelőhelyén jártunk, mikor már azt hittük ennyi gyönyörű meglepetés egy napra talán sok is. Szép tó. Állítólag felhős időben látszik a tó smaragdzöld színe. Smaragd. Mi a vulkántól ereszkedtünk le, így fentről már megpillantottuk a smaragdzöld tavat.
Unitárius templom Homoródjánosfalva. Unitárius templom - Homoródjánosfalva
Templomerőd Kóbor . Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor Villa Cowrnh néven említik.
Fehér kút. Fehér kút
[ Fel ↑ ]
Az alsórákosi kialudt vulkán krátere
Az alsórákosi kialudt vulkán krátere 15,1 km-re
Az Ürmösi Töpe üregei - Persány-hegység
Az Ürmösi Töpe üregei - Persány-hegység 19,28 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.