Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Erődtemplom - Dolmány - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Erődtemplom - Dolmány

Erődtemplom - Dolmány | Hol van ez a hely?

Dománynak 1332-ben plébániatemploma van, János papját oklevélben említik. 1332-ben ugyanez a János a pápai tizedjegyzék szerint 4 évre 22 régi banálist fizet. A fenti oklevélnél régebbi korra utal az a tény, hogy az első Szeben vidéki települések közé tartozik, s így legkésőbb a XIII.

1327-ben Talheim néven jelentkezik az okiratokban. 1372-ben Dalhem, 1501-ben Dalmon, 1550-ben Dllija a neve. 1327-ben Péter a plébános.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Vajon kik az engedélyezett személyek? A dolmányi templom Erődítmény Felirat A templom tornya. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erődtemplom Dolmány fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Dolmány és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erődtemplom! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erődtemplom Dolmány közelében?
Hazugok Hídja. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Hid - Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni.
Albert Huet-tér. Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Odú - Na végre egy megtalált doboz.
Brukenthal-palota. Épült 1778-1788-ban.
Régi Olt-fahíd. 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig.
Teréziánum. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom - A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. Oltszakadát. századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik. Meg van - A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). (itt geodobozt is lehet keresni)
Evangélikus erődtemplom. Ide nem sikerült bejutnunk - Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. (turisztikai hely geoládával) Szent János-templom Nagyszeben. 10.1 km-re. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották. Saint Johann - Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. (itt geodobozt is lehet keresni)
August von Spiess vadászmúzeum. 10.2 km-re. GC4MTKG - Nagyszebeni vadászmúzeum - A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli. Petőfi Sándor-park. Petőfi - Ugy gondoltam nagyon könnyen fog ez menni, de végül nem ugy lett. (turisztikai hely geoládával) Erlenpark. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
Brukenthal Palota. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Erdély kormányzója - Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
Vurpód. Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Nincs már dobozka - Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással.
Holcmány. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik. Sajnos - Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
Kistorony evangélikus templom. Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. A hely már rég kérte a dobozt - Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz.
Fiatalerdő. A park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.

Erődtemplom Dolmány románul - in limba romana: Daia


Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Dolmány térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Erődtemplom gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Csak kintről nézelődtünk - Vurpód és Veresmart felől visszaúton próbálkoztunk a templomlátogatással...
 • Megvan a dobozka elrejtve a fában - Kár hogy nem sikerült bejutni a falon belülre...

Sikerült eljutni Dolmány környékére? Tetszett az Erődtemplom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Szászújfalu
Szászújfalu
Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg.
Hermány
Hermány
1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.