Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Fiatalerdő - Nagyszeben - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Fiatalerdő - Nagyszeben turisztikai látnivalói

A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Fiatalerdő - Nagyszeben képtárból:

Az állatkert éjszaka
Az állatkert éjszaka
Máramarosi oszlop
Máramarosi oszlop
A tó körüli sétány
A tó körüli sétány

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fiatalerdő Nagyszeben fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Nagyszeben és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fiatalerdő!

A nagyszebeni Fiatalerdő területe 960 hektár, melyet a Trinkbach patak szel át, 3 mesterséges tavat alkotva. Itt található az ASTRA Néprajzi Múzeum komplexum (1963) több mint 300 házzal és egyéb épülettel és az első romániai állatkert (1929)... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nagyszeben, 4,22 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Fiatalerdő Nagyszeben közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Kicsi. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben.
A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált. Nyitva volt a kapu. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. Nagyszebeni vadászmúzeum. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Nem kell gps?. Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. Köszi. Vasárnap reggel megkerestem (persze hogy nem kellett GPS) ezt a dobozkát. Petőfi Sándor Szebenben. Nem tudtam róla, hogy Szebenben van egy Petőfi Sándor park. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt.
Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották, helyére épült a mostani evangélikus templom 1912-ben. Saint Johann. Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. Szeben 2. Bevallom nem nagyon szeretem az ilyen bújócskázós helyeket, de az esős időnek köszönhetően, nem jártak sokan az udvaron. Az alkalmas pillanatra várva. Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll.
A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak. Megtalaltam. Megvan a dobozka. Nincs már geodoboz!. Sajnos a Fazekasok-tornya melleti várfalból is eltünt a geodoboz. Megvan. Nagyon jo rejtek.
A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült. A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották. Agyafurt rejtek. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. Vörös szőnyeg. Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban, mert a vörös szőnyeg volt kiterítve a bejárat elé. Probálkoztam. Elég nagy volt a forgalom arrafele, probáltam kieszelni, de mivel nem volt tul sok segitségem nem tudtam rájönni.
Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Második próbálkozásra - Katolikus Templom - Nagyszeben. Első alkalommal a legalkalmatlanabb pillanatban értem a helyszínre. Szamomra mai napig rejtely. Talan 3 szor vagy 4 szer is oda dugtam a kezem ahol a doboz volt, megis trekkingklub vette ki a helyerol. Új doboz. Mivel a templom alagsorába vezető bejáratot átalakították, és a geodoboz eltünt, új dobozt kellett helyezzek.
Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Megvan. Megtaláltuk. Meglett. Az oldalon elsők vagyunk. Nagyszeben - Evangélikus Székesegyház. Megtaláltam a filmdobozt, benne a listát. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum.
Jó a rejtés. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Hid. Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni. Jó hely. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba.
Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított.
Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában. Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki.
Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. Kazetták. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be.
A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Szent Mihály. Egyedi a templom építési stílusa. Ez is eltünt. Sajnos ez a geodoboz is eltünt. Megtaláltam. Megtaláltam a dobozt. Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Megtaláltam. Megtaláltam a dobozt.
Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Artmania előtt Falkenhayn. Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Új doboz. Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Új geoláda. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl.
Megvan. Megvan a dobozka. Új doboz. Lássuk elölről a dolgokat. Régi, vagy új?. A rejtekhely fotók alapján egy kicsit zavarban vagyok. Kereszténysziget jellegzetes szász falu, Nagyszebentől 9 km-re fekszik és egy 16-dik században épített, gótikus erődtemplommal büszkélkedik.
Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus. Resinár Szebentol 12 km-re fekszik.
A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű). Visszafelé több ösvényt is találtunk a településrész irányába, ezeken a gerincet követve lehet várhoz feljutni.

Természeti értékek - Szeben megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fiatalerdő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Nagyszeben térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nagyszebeni Fiatalerdő éjjel - Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Egy könnyű séta után a geodoboz hamar előkerült.
 • Múzeum - Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. Gyorsan körülnéztünk egy kicsit, de sajnos még a rejteket sem sikerült megtalálni.
 • Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
 • Jézer-tó és Rekettyés-tető - Egy kis vasárnapi 25 km-es séta. Megnéztük a Jézer, vagyis a Bánffy tengerszemet és felmentünk a Rekettyés-tetőre.

Sikerült eljutni Nagyszeben környékére? Tetszett a Fiatalerdő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.