Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Porumbák-márványbánya

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Porumbák-márványbánya felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Az Ecken család sírköve Marosbogát református temető
Az Ecken család sírköve
Na, hol van? Sólyomkő vára Sepsibükszád
Na, hol van?
Fáradt kereszt Petele fatemplom
Fáradt kereszt
Kopasz-Detunáta Detunáta
Kopasz-Detunáta

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Porumbák-márványbánya fotóalbumba!

Porumbák-márványbánya.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Porumbák-márványbánya!

A legközelebbi település Felsőporumbák, 10,08 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
László István síremléke VámosudvarhelyLászló István síremléke Vámosudvarhely 87,7 km-re.
Világháborús emlék, valójában László István síremléke, aki ezen a helyen halt hősi halált. Székelycsóka felől érkeztem a helyszínre, az erdőjáró kocsimmal. A dobozt rejtő fának nyomát sem találtam, köszönöm a fatolvajoknak. Vészesen közeledett a sötétedés időpontja, így sokat nem töltöttem az időt a székelycsókai református templomnál. A falubeliek hagyománya szerint abban az időben amikor az országhatár itt húzódott, a hősünk átjárt a szomszéd faluba a kedveséhez, amely falu a határ túloldalán volt.
Kőkapuk éle-tisztás Keresztény-havas 80,9 km-re.
Református templom Koronka 99,5 km-re.
Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül. 1769-ben lebontották és helyébe újat építettek, a régi templomból megmaradt két harang.
Kis-Úcsa-nyereg Fogarasi-havasok 16,5 km-re.
Lutheránus templom CikmántorLutheránus templom Cikmántor 82,2 km-re.
Első okleveles megjelenésekor már szász település, s így bizonyos, hogy abban az időben temploma is van. A régi templomot 1851-ben lebontják, helyén 1865-ben épül a mai templom klasszicista stílusban.
Vártemplom PrázsmárVártemplom Prázsmár 98,2 km-re.
A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található. Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan.
DánosDános 67,5 km-re.
Megvan a --- alatti doboz. Ahol a leírás mondja, még GPS sem kell a megtalálásához. 1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek.
Vladuska-nyereg Királykő hegységVladuska-nyereg Királykő hegység 56,8 km-re.
A hatar expedicionk kereteben eppen ezt a szakaszat jartuk be 2014-ben. A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele.
Polgármesteri hivatal SegesvárPolgármesteri hivatal Segesvár 69,2 km-re.
A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
Feketevár ApácaFeketevár Apáca 87,1 km-re.
A Feketevár név talán egy, a kezdetben fagerendákból épült palánkvárra utal. Megvan a doboz. Szép időt kaptunk el. Ott voltam a rejtesnel. Az apácai Feketevárat székely határőrök létesítették a 14-dik században.
Fagyott-tó Páreng-hegység 81,8 km-re.
A Fagyott-tó a Kürzsa-csúcstól északkeletre található. Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
Hagymás vára OklándHagymás vára Oklánd 94,9 km-re.
Hagymás vára valószínűleg egy római őrtorony vagy egy földvár lehetett, mely az itt átvonuló római út, a limes egyik láncszemét képezhette. A hagyomány szerint a hagymás helynév onnan ered, hogy rablók támadtak itt meg egy lányt, akinek a tarisznyájában csak hagymát találtak.
Macska-szoros Királykő hegységMacska-szoros Királykő hegység 58,9 km-re.
Bár most száraz volt a patak völgye. A nagy melegben élvezet volt mászni a szorosban. Az emlekkereszttol balra kanyarodva behatoltunk a Macska-szoros sziklavilagaba. A Zernyesti-szorosban, a Zernyest felőli bejárattól számított 2 km után elérünk ahhoz a helyhez, ahol a Zernyesti-patak a balról érkező Vladuska-patak vizét fogadja.
Boloni halastavak 87,5 km-re.
Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 95,4 km-re.
Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton. Épült a 19-dik század végén, jelenleg lakóház.
Serbota-nyereg Fogarasi-havasok 5,3 km-re.
Református templom BonyhaReformátus templom Bonyha 83,1 km-re.
Tornya újabb, XVIII-dik századi. Megtaláltuk a geodobozt, a helyén volt, elsőnek jegyeztünk be megtalálóként. A Bethlen várkastély geodoboza után eljöttünk szétnézni a református templomnál is. A ma is álló bonyhai református templom építését a Bethlen és Apafi családok őseinek tulajdonítják a tatárjárás utáni évtizedekből.
HermányHermány 24,8 km-re.
Megvan a doboz. 1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben.
Panoráma MaroskeresztúrPanoráma Maroskeresztúr 96,9 km-re.
Magáról a templomról több adat nem ismeretes, a reformáció utáni háborús időkben korán elpusztult. Pusztult vele a nép is, amit 1760-ban feljegyzett neve is jelez: Puszta-Keresztúr. A temetőn keresztül közelítettem meg a rejteket.
Vaskereszt a Costilán 79,8 km-re.
Annak ajánlom ezt a helyet aki nem fél attól, hogy letérjen a turista ösvényről és hatalmas falak tövében, iszonyatosan szép kilátás mellet, egy csendes helyen szeretné élvezni a Bucegi szépségét, nem a Babele és a Sfinx turista forgatagában.
Vöröstorony Bojca 19,8 km-re. A hely átalakult. Megkerestem a Vöröstorony mellett levö temetöben a radupuscarciuc által (aug.
Panoráma Szarvas-völgy Bucsecs-hegység 76 km-re. Gyönyörű kilátás fogadott.
Gótikus erődtemplom AlmakerékGótikus erődtemplom Almakerék 54,4 km-re.
A templomot a falu birtokosai, az Apafiak építették Szűz Mária tiszteletére a 13-dik században. Először Henrik nevű plébánosa kapcsán említik 1289-ben, majd 1317-1320 között a pápai tizedjegyzék részére készült számadásban is szerepel. Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt.
Zathureczky-temető BarótZathureczky-temető Barót 99 km-re.
Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban. Ide temetkeztek (feltételezhetőleg a 18-dik századtól) a helység nem római katolikus vallású lakói, mivel az akkori vallási viszonyok nem engedték más vallásúak temetését a katolikus temetőben, sőt a falu belterületén sem. kustalyetik, kérlek írd meg az emailcímedet. Figyelem. Egyszer Homorodalmas fele mentemben megalltam, hogy megnezzem ezt az regi temetot is.
Paltin-nyereg Fogarasi-havasok 7,9 km-re.
Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 9,4 km-re.
Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.
Steiner-ház Segesvár 69,2 km-re.
Faragott állatfej SepsiszentkirályFaragott állatfej Sepsiszentkirály 99,2 km-re.
Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
SzászdályaSzászdálya 64,9 km-re.
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
Szászszőlős temploma 82 km-re.
Szászszőlős közepén egy egyszerű csarnoktemplom áll, félköríves záródású szentéllyel és négyszögletes ablakokkal. A csarnokot egyszerű fatető fedi.
Unitárius templom Újszékely 78,9 km-re.
A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek. A falut unitáriusok lakják.
Rudolfshütte Páreng-hegységRudolfshütte Páreng-hegység 83,2 km-re.
A 2185 m magasan található Kecske-nyeregből egy meredek, csúszós, köves ösvény kapaszkodik ki a 2405 m-en található Carja-csúcsra. Rudolfshütte, vagy Carja-menedékhely, egy kőből összetákolt menedékkunyhó.
Magyarsáros 71,5 km-re.
Magyarsáros látnivalója a kizárólag faelemekből összeállított harangláb.
Joseph Haltrich-líceum SegesvárJoseph Haltrich-líceum Segesvár 68,9 km-re.
1901-ben újjáépítik, ekkor kapja a mai romantikus, historizáló sílusú formáját. Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni.
Podragu tavak Fogarasi-havasokPodragu tavak Fogarasi-havasok 13,9 km-re.
A Podragu menedekhaz (2136 m) fontos kiindulasi pont mindazok szamara, akik a Fogaras gerincen szeretnenek turazni. De ugyanakkor kierve a Podragu nyeregbe (2307 m), es innen kovetve a fogerincen halado piros savot, a 2527 m-es Nagy-Vista csucsot erintve, majd innen D-i iranyba, egy eles gerincen ugy körülbelül 450 m utan feljuthatunk az orszag tetejere, a 2544 m-es Moldoveanu piramisara.
Református templom Árapatak 90,7 km-re.
Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu. Többségében romák lakják.
Köpeci szilKöpeci szil 94,2 km-re.
Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre. A fát (mi mást ;-)), de a doboz sajnos nem lett meg. Meg nem volt andungom, hogy most feltegyem azokat amiket az utobbi idoben megtalaltam. A koordinátákat kijavítottam.
Almakerék várhely 53,4 km-re.
Rusu szerint eredete a XIII-XIV-dik századra teheto, felszínén régészeti kutatásra eddig még nem került sor. Almakerék falu délkeleti szélén, közvetlenül az utolsó házak fölé emelkedo kis dombteton állhatott Almakerék vára.
Zerge-tó Fogarasi-havasokZerge-tó Fogarasi-havasok 9,4 km-re.
Legnagyobb mélysége 11 m, felülete 46500 m2. A 2034 m tengerszint feletti magasságban található tengerszem a Fogarasok legnagyobb terjedelmű tava.
NagydisznódNagydisznód 29,8 km-re.
Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.
Kisdisznód Evangélikus templomKisdisznód Evangélikus templom 32,6 km-re.
1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik.
Mezítlábas park SzékelyudvarhelyMezítlábas park Székelyudvarhely 96 km-re.
Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán? Sétálj mezítláb! Cipő nélkül? Igen, mert érdekes és egészséges. Gyere és dolgoztasd meg a talpizmaidat, lépegess az óriás köveken, sétálj kukoricacsuszán, egyensúlyozz a cölöpökön, érezd milyen, mikor fenyőtobozra lépsz, és hagyd, hogy homok kerüljün a lábujjaid közé = az úgyis kijön, az egészség pedig megmarad. A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna.
Vanturis-vízesés Bucsecs-hegység 82,1 km-re. Egy jólsikerűlt kirándulás első napján (bár nem ment simán minden) vitt el Péter erre a csodálatos, de nem könnyen megközelíthető, és megtalálható helyre.
Mária Levendula Dicsőszentmárton 83,9 km-re.
Ingyen fotók és ingyenes belépés. 2023-ban, a dicsőszentmártoni Lavanda di Maria levendulás június 23 és július 9 között fogadja a látogatókat, hétfő-kedd 16-20, szombat-vasárnap 9-21.

Természeti értékek - Szeben megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Porumbák-márványbánya adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel - Miután megkerestem a Kuvaszó-vízesés rejtését, ez volt a soron következő, megtalálandó geodoboz. A gps által megjelölt helyre érkezve viszont zárt kapuk fogadtak, és csak a kerítés mögül nézhettem a rejteket.
 • Fent vagyunk a szikla tetején - Mindenkinek nagyon köszönöm ezt a kellemes kirándulást. Jó időt fogtunk ki, jó volt a társaság, jól éreztem magam.
 • Teréz mama - Meglett a centenárius sírkő.
 • Három új rejtés - Ha most egy kis segítséggel megtaláltam volna a geodobozt, akkor egy okkal kevesebb lenne számomra, újra Nagyszebenbe menni. Így legalább legközelebb mindkét templomot belülről is meg tudom majd tekinteni.
 • Váradi séta - Gyengén pöfékelt a kémény, viszont a környéken valami egyéb ipari létesítmény förtelmes bűzt terjesztett.
 • Vágják az öreg fákat - Ma a hosszú keresőút után, elmentünk még a családdal gombászni a Somos-tetőre. Nem pazarolhattuk el a jó napsütést.
 • A játékvezetőre várva - Túl korán érkeztem a Lázár várkastélyhoz a megbeszélt találkozóra. Miután az ott levő dobozt megkerestem, megpróbáltam a fal mellett feljutni a kápolnához, de kerítésbe ütköztem.
 • Bardócz1 GeoKret - Elhelyeztem itt a Bardócz1 utazó vakondot, és az Eskimo's Friend The Birdie TB-t.
 • Jó ötlet volt - Az északi láda leszedését követően találtuk meg a déli ládát. Jó ötlet volt ide hagyományos ládát telepíteni.
 • A bányánál - A bánya kissé elhagyatottnak tűnik de attól sok ember megfordul ott. A doboz a helyén, megtalálva.
 • Majomember - Megtaláltam.Sajnos fotóim nincsenek, mert gombászni voltam.
 • Sikerült rábukkanni - A harmadik négytörzsű fa után sikerült rábukkanni. A doboz még mindig törött, szép lassan már a zacskó sem fog védeni a behatások ellen.
 • Egyértelmű hol van - Csak meg kellett várnunk míg a következő csoport bemegy a barlangba. :) Ma nagy volt a forgalom a barlangnál, nem is csoda remek kis hely.
 • Autó nélkül egész évben - Szóval azt szeretnétek, hogy egész évben autó nélkül legyetek :-). Ez szerintem könnyen megoldható, el kell dobni a kocsikulcsot jó messzire, peldaul a Marosba :-).
 • Miért - Miért tűnnek néha el a dobozok?
 • Jaj, egy kutya - Jaj, egy kutya. Az asszony üvölt, a ferfi nevet.
 • Kicsúszva a rejtekből és elázva - Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam. Néhány méter ide vagy oda és szintben már a szikla alja vagy teteje.
 • Megtaláltuk - Gyönyörű a hely.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Porumbák-márványbánya? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.