Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Szászújfalu - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Szászújfalu

Szászújfalu | Hol van ez a hely?

Szászújfalu templomának tornya a nagydisznódihoz hasonló, alatta a félköríves kapu befalazva maradt meg. A torony nyugati falán levő késő román kori féldombormű egy püspököt ábrázol, a másikon oroszlán, amint emberforma alakot nyel le; a gonosz lelket szemlélteti. A szentély külső falán, a gyámköveken kőből faragott állati és emberi alakok láthatók.

1322-ben említik először oklevélben Uyfalu néven, 1332-ben Nova villa, 1372-ben villa Wyvalw, 1468-ban Newndorf, 1501-ben Nayendorf a neve. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, János a pápai tizedjegyzék szerint 4 évre 44 régi banálist fizet. A templom stílusa alapján egy századdal előbbre, a XIII.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Településjelző tábla Bejárat Püspököt ábrázoló féldombormű Oroszlánt ábrázoló féldombormű Erődítmény 3943 A templom épülete Feltört ajtó Szószék Oltár A hiányzó orgona. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szászújfalu fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szászújfalu! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szászújfalu közelében?
Hazugok Hídja. Hid - Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni. Katolikus Templom. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Főtér - A templom most is lenyűgöző, főleg a belső díszítése. (különleges hely geodobozzal)
Albert Huet-tér. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum. Odú - Na végre egy megtalált doboz.
Fazekasok tornya. A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. Nem korondiak - A tornyok, mármint kettő, teljesen fel van újítva.
Brukenthal-palota. Épült 1778-1788-ban.
Szent János-templom Nagyszeben. Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották. Saint Johann - Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. (itt geodobozt is lehet keresni)
Oltszakadát. századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik. Meg van - A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). (itt geodobozt is lehet keresni)
Holcmány. Holcmány Nagyszebentől 25 km-re fekszik. Sajnos - Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel.
Petőfi Sándor-park. Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Petőfi - Ugy gondoltam nagyon könnyen fog ez menni, de végül nem ugy lett. (itt geodobozt is lehet keresni)
Erlenpark. Régi Olt-fahíd. 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig.
Evangélikus erődtemplom. 1311-ben Feneufalua néven említik a források. Ide nem sikerült bejutnunk - Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve.
Burgberg. Brukenthal Palota. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől. Erdély kormányzója - Épp egy bicikli verseny közepébe csapodtunk be.
Kistorony evangélikus templom. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált. A hely már rég kérte a dobozt - Csodálkoztam is rajta, hogy nincs még itt geodoboz.
Szelindek vára. Belépődíjat kell fizetni - Miután a támfal építésen sikeresen túljutottunk fejenként 3 lejért bejutottunk a várba. Fiatalerdő. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található. Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
Állatkert. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Nincs már geodoboz - Sajnos nincs már meg az állatkert és az Astra Néprajzi Múzeum közötti kapunál levö geodoboz.
Nagydisznód. Nagydisznód központjában található a 13.

Szászújfalu románul - in limba romana: Nou Neudorf


Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Szászújfalu gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • A dobozt nem találtuk - A dobozt nem találtuk meg...
 • Talán sikerül - Talán sikerül így is egy picit felhívni a templomra a figyelmet...
 • Megtaláltam fent a dobozkát - Kár a templomért, be van törve a kapu, döl össze sok minden...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szászújfalu? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Erődtemplom
Erődtemplom
Dománynak 1332-ben plébániatemploma van, János papját oklevélben említik.
Rothberg
Rothberg
Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk a várat.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.