Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Szebenkákova

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A barokk stílusú Szent Miklós ortodox templom 1771–74-ben épült. Belső festése a resinári Stan Zugravul munkája. 1794-ben a templomnak tornyot emeltek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Szebenkákova felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Szebenkákova képtárból:

A bejárati kapu
A bejárati kapu
A kapu belülről
A kapu belülről
Sétány
Sétány
Szent Miklós templom 1
Szent Miklós templom 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szebenkákova fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szebenkákova!

Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szebenkákova, 0,51 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Református templom SzékelycsókaReformátus templom Székelycsóka 91 km-re.
Marosvásárhelytől 16 km távolságra van, ebből 14 km aszfalt és 2 km köves út. A gerinczről jövet valahogy csak be-bógeneztünk Csókába. Tettem egy új dobozt a székelycsókai templomhoz, a réginek hűlt helyét látva. Cserefalva felől, Kisgörgény falun keresztül érkeztem Székelycsókára. Székelycsóka a Nyárád és a Kis-Küküllő közti dombvidék alsó részén fekszik, a Töm patak völgyének széles részén.
Loris-ház SegesvárLoris-ház Segesvár 84,8 km-re.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
A hölgy nyeregszorosa Fogarasi-havasok 53,4 km-re.
A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
Oszlea-csúcs Vulkán-hegység 99 km-re. Angyal-tó Verespatak 85,7 km-re.
Sztanulec-menedékhely Nagy-Lepusnyik Retyezát-hegység 98,9 km-re.
Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
Sárkánylik menedékhely Fogarasi-havasokSárkánylik menedékhely Fogarasi-havasok 59,3 km-re.
A Fogarasi havasok gerincen talalhato 2175 m magassagban, minden gerincvandor erinti csak lehet, hogy nem tudja. A Sarkanykapu ahogyan a turistairodalom elnevezte, nem mas mint az Arpas-nyeregben talalhat Arpas-kapu.
Református templom AlvincReformátus templom Alvinc 43,7 km-re.
Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző.
Ósebeshely váraÓsebeshely vára 51,7 km-re.
Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni. Ez a földút egy kisebbnyílt terepre, legelőre visz.
Krivádia-szoros 64,3 km-re. A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni.
Szelídgesztenyés Csere-erdő MarosvásárhelySzelídgesztenyés Csere-erdő Marosvásárhely 99 km-re.
A helyszínen csak egy kis, parkolásra alkalmas helyet találtam, ahonnan bokrok takarták a kilátást a városra. A gerincz út még mindig szét van túrva és jó sáros. Elég feltűnő ez a rejtekfa, könnyű megtalálni. Egy, a Csere-erdő alatti és a marosvásárhelyi Belvedere-lakónegyed feletti kilátópontot indultam megkeresni, térképen bejelölt pont alapján.
Hosszú-tó Páreng-hegység 53,8 km-re.
A Hosszú-tó a Rosiile-tó mellett, attól nyugatra található. A tó mellett vezet el az a túraösvény, mely a Mundra-tó mellett elhaladva, a Grujú-nyeregnél ér ki a főgerincre.
Evangélikus erődtemplom SzentágotaEvangélikus erődtemplom Szentágota 59,5 km-re.
Szentágota Medgyestől 37 km-re délkeletre, Segesvártól 41 km-re délnyugatra, Nagyszebentől 60 km-re északkeletre, a Királyföldön, a Hortobágy két partján fekszik. Románia földrajzi középpontjához legközelebb fekvő város. Végre új aszfalton lehet végigmenni a városon. A napokban az elmaradt, moderálásra váró bejegyzésekkel foglalkoztam.
Óhunyadvár Vajdahunyad 80,3 km-re.
Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
Római lépcsők Ruda 91,4 km-re.
Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
Templomerőd GaratTemplomerőd Garat 99,4 km-re.
Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet, apszisa félkörívvel zárult.
Molyhos tölgyerdő Miriszló 70,4 km-re.
Parasztvár SzászkézdParasztvár Szászkézd 93,5 km-re.
A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival. A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára.
Szuru-menedékhely Fogarasi-havasok 42,2 km-re.
Szuru-menedékhely, románul Refugiul Suru.
Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység 92,2 km-re.
Észak-Lolája-csúcs.
Bethlen várkastély KeresdBethlen várkastély Keresd 73,6 km-re.
Erdélyi reneszánsz, oszlopos tornácos, sajnos ma már romlásnak indult, egykor gyönyörű kastély. Szép impozáns épület. A keresdi Bethlen kastély geodobozát áthelyeztem, újra kereshető. Segesvártól nem messze, Keresd falu közepén, egy domb tetején található az egykor gyönyörű, ma már romlásnak indult erdélyi reneszánsz várkastély. Keresd falu közepén, egy dombon áll a Bethlen család 16-17-dik században épült kastélya.
Malomfalvi várdomb 90,3 km-re.
A Mezőség déli szélén, az itt délnyugatra kanyargó Maros jobb partján, az északról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva. Nyugati szélén, a Maros északi partja mentén haladó út fölött egy észak-dél irányú dombnyúlványon található a malomfalvi őskori vár középkorban is használt központi dombja. Jó horgászhelyek vannak itt.
Zajkány 97,1 km-re.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Florica-tó Retyezát-hegység 93,6 km-re.
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Szászavinc Az elsüllyedt falu 84,4 km-re.
Attila Berg Segesvár 82,9 km-re.
Az Attila Berg helynév a régi osztrák térképről. Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
Erődített evangélikus templom Nádpatak 75,9 km-re.
1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt. A tatárjárás lerombolta - ma csak a főhajó pillérsora és a torony falazata eredeti, a tornyot viszont a tatárjárás után, a XIII-dik század második felében építették.
Kisiparosok műhelyei Marosvásárhely 99,7 km-re.
Dózsa György utca 15 szám, Marosvásárhely. Kisiparosok műhelyei, ma üzlethelyiségek.
Dara-csúcs Fogarasi-havasok 72,8 km-re.
Lavenderland Nagykend 93,5 km-re.
A nagykendi levendulagazdaságot 2015-ben alapították, 1,2 hektáron fekszik, ebből 50 árat levendula borít. Itt szervezik meg minden évben a Lavenderland Feszt levendulás-kulturális fesztivált, gyerekfoglalkozásokkal, koncertekkel, kézműves vásárral.
MeseMese 89,9 km-re.
Ez a templom is teljes felújítás alatt van. Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt.
Bukura-nyereg Retyezát-hegység 92,3 km-re.
Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
Rothberg Várhegy VeresmartRothberg Várhegy Veresmart 32,9 km-re.
Az Oltmelléki hegysor területén fekvő Veresmart falutól keleti irányba emelkedő 561 m magas Várhegyen találjuk avárat. A községből földút vezet a Várhegy irányába, áthalad a Veresmart-patakon, majd keleti irányba fordulva a Várhegy alá kanyarodik. Miután elhagytam a falut kimentem a kocsival a domb alá.
SzebenkákovaSzebenkákova 0 m-re.
Szebenkákova (1964-ig Cacova Sibiului majd Fantanele, németül Krebsbach) Nagyszebentől 20km-re nyugatra található. Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre.
Szuru feje-csúcs Fogarasi-havasok 44,6 km-re.
Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
Remetei-sziklaszoros Torockói-hegységRemetei-sziklaszoros Torockói-hegység 69,3 km-re.
A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter. S mire a csapat megérkezett addig mi már rég a kapuban voltunk. A torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval bejartuk a szorost, es annak peremen jottunk vissza. A Zergeosveny felé, a szurdok felett mentünk vissza. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa.
Zlata-csúcs Retyezát-hegység 100 km-re.
Örmény katolikus templom ErzsébetvárosÖrmény katolikus templom Erzsébetváros 72,7 km-re.
Benne copf stílusú talapzaton áll Péter és Pál apostolok szobra 1780-ból, Simon Hoffmayer alkotásai, egyik toronysisakját 1927-ben vihar sodorta le. Két nap keresés után, tizenannyi rejtekhely után, végre egy kis sikerélmény. Jártam még itt, láttam már a templomot, ezért míg Péter kívülről a templomot fényképezte, én hamar szétnéztem az ajtó mögött, pontosabban tapogattam és meglett az eredménye. "Dugó, fadugó bing-beng bent van a lukban. A főtéren álló, impozáns méreteivel magasan a város fölé emelkedő örmény katolikus nagytemplom 1766 és 1783 között épült barokk stílusban.
Bukura-kapu Retyezát-hegység 93,6 km-re.
Sziklakürtő Havasgáldi-szorosSziklakürtő Havasgáldi-szoros 66,8 km-re.
A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett.
Református templom BalavásárReformátus templom Balavásár 93,5 km-re.
Helyette az 1970-es években a régitől nyugatra új templomot építenek. Temploma a két világháború között megcsúszott, megrepedezett, veszélyessége miatt nem lehetett használni.
Kisdisznódi vár KisdisznódKisdisznódi vár Kisdisznód 15,9 km-re.
Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban. Megtaláltam a dobozt. Egyedi a templom építési stílusa. Már 7 lej a belépődíj.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szebenkákova adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Több lehetséges rejtek közül az utolsóban - Az Artmania rockfesztivál első estéjének koncertjei után, éjfél körül érkeztem a helyszínre. Szebenkákova falunak egy hurok formájú, viszonylag szűk főutcája van.
 • Városséta - Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is.
 • Jövünk - Ha esik, ha fúj.
 • Esti séta 4 - Utunk negyedik állomása. A templom nagyon szép és rendezett a környéke.
 • Reménytelen második próbálkozás, és új rejtés - Nem sok reménnyel érkeztem a második próbálkozásra, hiszen már az első alkalommal is viszonylag alaposan átnéztem a csigalépcső környékét. Nem igazán hagy nyugodni a dolog, szerettem volna legalább az (üres) rejteket megtalálni.
 • Farkas-ösvény - A Farkas-ösvény kevésbé látogatott része a Vargyas-szorosnak, pedig egy kellemes sétára, rendkívűli kilátópontokkal nyújt lehetőséget, mindenképpen érdemes bejárni. Az odvas fa messziről integetett, nem volt kétséges hol kell keresni a dobozt.
 • Negyedszer - Negyedszer olvastam a nevem a naplocskaban, de azert jol esett ide ujra es ujra visszaterni. Vegig maszni a csillag alaku bunkerben, uldogelni a sziklaszalon, nezni az alant elrobogo vonatot, hallgatni az Olt zugasat, es gyonyorkodni a csodalatos naplementeben.
 • A bunker - Amúgy is érdekelnek a haborús bunkerek, ezért szívesen felkapaszkodtam a sziklára. A gyönyörű kilátás volt az ajándék ezért, no meg a dobozka.
 • Atmenoben - Utban Csik fele, epp kiszoktem, elszoktem az autobol(tol), es maris a Szegenyek feredejenel voltam. Kar, hogy ez igy nez ki, no meg a romos epuletek.
 • Kis kitérővel - Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. A templomudvarban nem volt senki, nyugodtan keresgélhettem.
 • Ez is marcius idusan tortent - A portyaba ezt a templomocskat is beiktattam. Szep kornyezet, rendezett templom, es mellette meg egy kocsma jo szekely emberekkel telerakva, ez tortent marcius 15-en.
 • Volt doboz, nincs doboz - Kétszer is kerestük a ládát, de sajnos eltünt. A tornyot viszont minden alkalommal megnézzük, mikor arra járunk.
 • Kereszt - Nem jöttem rá a képről, hogy mi lehet a kereszt, de a helyszínen már egyértelmű volt.
 • Szép híd lehetett újkorában - Még ki se hűlt a rejtés, s már meg is lett.
 • Nagyszebeni Fiatalerdő éjjel - Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Egy könnyű séta után a geodoboz hamar előkerült.
 • Érdekes hely - Szászkáról gyalogosan a Néra mentén vagy kocsival Potokon keresztül (aszfaltos úton) lehet a Bég és a Néra találkozásához jutni. A közelben vannak a meglehetösen alacsony alagutak.
 • Böske - Gyönyörű volt a lemenő nap.Azért az emlékhely több gondoskodást érdemelne.
 • Kutyák - A közelben tanyázik a jeddi juhász. Nem támadtak meg a kutyák?

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szebenkákova? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.