Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Fatemplom - Drág

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Ismét romlásnak indul, 1845-ben újítják. Egyedül a Sipos Dávid-féle szószéket mentik meg és helyezik el a bánffyhunyadi református templomban. Középkori katolikus lakói a reformáció során reformátusok lesznek, a templommal együtt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Fatemplom - Drág felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Erste Homoroder Kunst- Mühle Homoród malom villanytelep
Erste Homoroder Kunst- Mühle
Kis Lála-tó Kis-Lála-tó Radnai-havasok
Kis Lála-tó
Dinnyéskő Perkő Dinnyéskő Kézdiszentlélek
Dinnyéskő
A templom
A templom

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fatemplom Drág fotóalbumba!

1332-ben plébániatemploma van, 1574-ben szász lakói vannak, a XVII-dik században a tatár-török betörések a templomot lerombolják, Drág híveit pusztítják. 1744-ben Wesselényi Ferenc újjáépítteti a templomot. Fedezzétek fel Drág és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fatemplom!

A legközelebbi település Drág, 0,57 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút TekeGőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 84,8 km-re.
Mindig van egy vonat az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán.
Kőcsorgó KoppándKőcsorgó Koppánd 54,9 km-re.
A Kőcsorgó pataka, amelynek vizét a rómaiak vízvezetékkel terelték el, ma piciny szurdokon áthaladva egyesül a Rákos-patakkal. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
Simon Elek majd Gallus Viktor háza Kolozsvár 33,1 km-re.
Simon Elek majd Gallus Viktor háza - Deák Ferenc utca 27.
Református templom Mezőkeszü 52,5 km-re.
Ticuiata-szikla Csáklya-szorosTicuiata-szikla Csáklya-szoros 88,1 km-re.
A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Csáklya falu közelében, a La Pietri nevű helyen több lelőhely található, például a Ticuiata, a Ierboasa, a Sasa, és a Mariuta. Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is.
Szakadék kőbabákkal BilakSzakadék kőbabákkal Bilak 81,5 km-re.
A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán.
Szeptember végén KoltóSzeptember végén Koltó 61,1 km-re.
Ott ül Petőfi és múzsája a Teleki kastély parkjában, két hatalmas mocsári ciprus társaságában. A covid járványra való tekintettel, nem tudtunk bemenni a kastély udvarára. Pár lépésre Petőfi somfájának magjából sarjadt somnövendék.
Kisfülpös 95,9 km-re.
1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
Árokalja váraÁrokalja vára 74,5 km-re.
Árokalja falutól délkeleti irányban, a Szeretfalva felé vezető út nyugati oldala fölött húzódó hegysor egyik észak-déli irányú nyúlványán áll a vár. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község.
Farcu-bánya kristálybarlangja BiharrósaFarcu-bánya kristálybarlangja Biharrósa 77,4 km-re.
A legújabb technológiával berendezett és kivilágított Farcu kristálybarlang legszebb része a kristálygaléria. Egy kisebb csapattal tettünk látogatást a barlangba. A Rosia patak szurdokvölgyében több kisebb, érdekes barlang található.
Bélavár Panoráma 60,1 km-re. Katolikus székesegyház Szatmárnémeti 92,8 km-re. Bánffy-kastély Bonchida 34,6 km-re.
Kerek tisztás Hója-erdő 30,8 km-re.
A Hója egyben hegygerinc és erdő is, Kolozsvártól, illetve a Törökvágásnak nevezett, természetes módon képződött hágótól nyugatra található. Kiterjedése körülbelül 295 hektár, legmagasabb pontja 506 m-en található.
Égett-kő 69,1 km-re.
Batiza 90,8 km-re.
Batiza fatemploma 1699-ben épült. Érdekessége a jellegzetes máramarosi motivumokkal diszitett kapu, a bejárati ajtó belso oldalán levo halálábrázolás és a templom belso freskói.
Farkasvár Magyarbikal 29,7 km-re.
Piaci nagytemplom TordaPiaci nagytemplom Torda 59,2 km-re.
A tordai katolikus templom az ótordai plébánia területén épült, a főtér északi részén, eredeti stílusa alapján építési korát a XV-dik századra teszik. Ennek kőbe vésett tanúi is vannak: egy külső támpilléren 1458-as, egy másikon 1478-as, egy harmadikon 1504-es dátum. Miután egy részeg alak továbbállott, meglett a dobozka. Többször is átutaztam már a városon, kocsival áthajtva a főutcán, és a sok felújított épületet látva mindig az volt az érzésem, hogy Torda egy szép, rendezett, gondozott város. A tordai sóbánya után kerestük fel a templomot, sajnos zárva találtuk, csak az előcsarnokba lehetett bemenni, azonban innen is szép látvány volt, de a felidézett történelmi hangulat hamar elillant amint elindultam a dobozt keresni.
Római katolikus templom Érábrány 82,9 km-re.
Írásos dokumentum először 1234-ben említi, mint a pályi kolostorhoz tartozó egyházat. A XIII-dik században épült román stílusban, a templom a volt premontrei kolostor keretén belül működött, ma református templom.
Hattyúk tava FaragóHattyúk tava Faragó 91,9 km-re.
A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Az a másik fa az aszfaltos fa.
Stanu Carnului kilátópont 76,8 km-re. Kopott-csapás 69,1 km-re.
Református templom Mezőpanit 97,8 km-re.
Középkori templomának szentélye, keleti része ma is a régi. 1800-ban nyugati részén meghosszabbítják és kőtornyot építenek hozzá.
Református templom Marosludas 81,3 km-re.
Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgyeKeskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 78,6 km-re.
A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
Marossárpataki tavakMarossárpataki tavak 99,9 km-re.
Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából. Ilyen a Faragó - Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.
Református templom Magyarszovát 52,9 km-re.
Szfinx Havasgáldi-szorosSzfinx Havasgáldi-szoros 87,1 km-re.
A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak.
Kis Lukács-kő Tárnica-tóKis Lukács-kő Tárnica-tó 35,8 km-re.
A Meleg-Szamoson levő Tárnica-tó népszerű kirándulóhely volt Kolozs megyében. Lehet, hogy még mindig az, de ma már nehezebb elérni a tavat a sok bekerített magánterület miatt.
Keleti kilátó Hója-erdőKeleti kilátó Hója-erdő 31,2 km-re.
Kolozsvártól északnyugatra, a Törökvágástól nyugatra található egy hegy, és annak gerincét, északi lejtőjét borító erdő, a Hója. Mivel honaponta legalabb egyszer-ketszer megjarom Kolozsvart, ezert az ottani rejtekek sincsenek biztonsagban. A gps nem sokat segített a lombok között. Most, 2013 december 28-án, március végi melegben és napsütésben sétáltam egyet a Hójában. A délre néző oldalon századokig szőlőt termesztettek.
Haller-Bethlen-kúria Szentmáté 66,6 km-re.
Síremlék a Bethlen-kastély közelében ÁrokaljaSíremlék a Bethlen-kastély közelében Árokalja 72,9 km-re.
Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére. Árokaljára érkezve, egyszer az északkeleti kapun próbálkoztam, de az zárva volt. Ez aztán az ambíciós keresés. A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye.
Pozsár-kő 52,8 km-re.
Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély RadnótKornis-Rákóczi-Bethlen kastély Radnót 91,9 km-re.
A Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély Radnóton épült épült 1545-ben Bogáti Gáspár által, ma az egyike Erdély jelenlegi reneszánsz stílusú kastélyainak. Kicsit lehangoló látvány, látni ahogy egyre rosszabb állapotba kerül a kastély. Meg ör van is. Hogy most kezdték őriztetni, amikor már nincs mit elvinni belőle.
Székelykő DélSzékelykő Dél 67,9 km-re.
A kék kereszt turistajelzések a kövekre vannak festve, hiszen itt minden kopár, egy-két igénytelenebb cserje tengeti életét. Ide sem ártana egy újabb külső nylon zacskó, nekem mindig a helyszínen jut eszembe. De oda-vissza vágigjártuk a gerincet. Boér Imre vagyok Kolozsvárról. Ha fent vagyunk a csúcson, induljunk el a gerincen dél felé - jobbra tőlünk, a völgyben a Torockót Torockószentgyörggyel összekötő út kísér.
Bozsor tava Mezőzáhi tórendszerBozsor tava Mezőzáhi tórendszer 72,1 km-re.
A Mezőségi-patak mentén egy hosszú tórendszer alakult ki. A magas vízszint miatt, a visszavágott fáknak csak az újonnan hajtott ágait értük el. A déli órákban érkeztem a Mezőzáh községközponttól északkeletre hosszan elnyúló tórendszerhez. Később mesterséges gátakat készítettek, hogy az eliszaposodás következtében alacsony vízszintet megemelhessék.
Gavrii hegyese HavasnagyfaluGavrii hegyese Havasnagyfalu 46,2 km-re.
Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
Református templom Cegőtelke 71,2 km-re.
Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban. 1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles.
Református templom Tövis 94,5 km-re.
Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére. A tövisi református teplomba nem jutottam be. A középkori plébániatemplomot a román korban építették, legkésőbb a XIII-dik században, a fenti adat szerint 1293 előtt, amikor már oklevélben szerepel.
Hildegarda római katolikus templom Szatmárnémeti 93,5 km-re.
Hildegarda római katolikus templom - Wolfenbüttel utca 40 szám, Szatmárnémeti.
Varsolc tava 40,4 km-re.
Remeteiszoros faluRemeteiszoros falu 81,7 km-re.
Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni. A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu.
Református templom Szucság 28,4 km-re. Római katolikus templom Szilágysomlyó 50 km-re.
Óratorony Szent Mihály templom KolozsvárÓratorony Szent Mihály templom Kolozsvár 33 km-re.
Az Óratoronyról annyit, hogy elég sok lépcsőt kell megmászni, de sokszorosan kifizetődő vállalkozás. Kellemes Kolozsvári Magyar Napokat. Mit jelent a bejegyzésed címe? A toronyba, de a torony tövében sem, a GPS egyáltalán nem működött. Ugyanis innen nyílik az egyik legszebb kilátás a városra, mintegy 360 fokban.

Történelmi-kulturális értékek - Szilágy megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fatemplom adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Drág térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kürtő van, X is, dobozt nem találtam - A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat. A túratársam még nem járt a sziklakapunál, ide szerettem volna elhozni.
 • Szemelőtt van, vagy mégse - Néhányan már megtaláltátok, és mégis megmenekült a bámészkodóktól, MÉG. Ilyenkor, nyáron még a hangyakatonaság is őrködik :-).
 • Erről is jó tudni - Meglett a dobozka.
 • Nagyon tetszett a rejtek - A felelmetes sziklafalak gerincen megtalaltuk a kevesbe latogatott ladat.
 • Kaptam egy kis segítséget - Vagyis inkább az történt, hogy a bácsi mondta, hogy megtalálta és kérdeztem, hogy hol erre azt mondta inkább megmutatja, így került a kezem közé. Sajnos a csapat indult tovább, de fő, hogy ez is megvan.
 • Hidacska :D - Történelem versenyre készülve ellátogattunk a csernátoni múzeumba. Hazafele jövet megkértem, hogy megállhatnánk-e a rejtek közelségében, és szerencsére igent kaptam válaszul.
 • Senki nem hinné - Senki nem hinné, ha egy dombot rajzolnék egy lapra, és annak a tetejébe egy hófehéren ragyogó kis templomot szép piros tetővel. Pedig ez ilyen.
 • Csinos láda, csinos lányok nélkül? - Ezt nem hiszem el. Egy csinos ládát megtalálni csak úgy, gps nélkül, csinos lányok nélkül, egyedül?
 • Bor helyett víz - Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel.
 • Az időjárás nagyon kedvezett - Megtaláltuk. Még havasak az északi oldalak, de a verőfényen már fel is száradt.
 • Sziklák - A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt. Sikerült megtalálni koordináták nélkül is.
 • Egy dombocskán - Egy fenyőcske és egy kő(vecske) között.
 • Sokaposzta - Egyik kedvenc helyem a kornyeken, mindig orommel jovok ide. Most csipivel kerestuk es talaltuk meg a ladat.
 • Igazán egy szép hely - Nagyon tetszett ez a hely. Két órát töltöttük itt a fák között barangolva.
 • ojtoz - Könnyen megtaláltuk a dobozt. Kár, hogy szemetes a forrás környéke.
 • Kecskevész vagy Nyerges? - Nem igazán értem, miért hívják azt a sziklát, ahol a via ferrata van, Kecskevésznek? Hiszen a Kecskevész egy patak, amely távol van ettől a helytől.
 • Innen indult a SZNM - Kihasznalva a nagy kavalkadot az indulasnal megkerestem a SZNM 1-et. Igaz addig kerestem a hid alatt amig mar a szomszedok is valami teroristanak neztek, aki a hidat akarna a levegobe ropiteni, oriztek is jo kemenyen.
 • Lakat alatt - Sajnos ez a rejtekhely már nem látogatható, mivel a bekerített természetvédelmi területet lakattal lezárták. Egy helybéli szerint a kulcs a polgármesteri hivatalnál található, és csak szervezett csoportoknak nyissák meg, állandó nyitásrend nincs.

Sikerült eljutni Drág környékére? Tetszett a Fatemplom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szilágy megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.