Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Galadna

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Galadna felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Rakéta Medgyes Hermann Oberth
Rakéta
Sókarfiol
Sókarfiol
Kutya kőbabákkal Mundra csúcs Nagy Páring Páreng
Kutya kőbabákkal
9903 Vármező Égerfás tó Várhegy
9903

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Galadna fotóalbumba!

Galadna.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Galadna!

A legközelebbi település Galadna, 0,27 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kaprióra 26,1 km-re.
A Sinesie a Kápolnásra (Capalnas) vezető földúton körülbelül 300 méterre van, míg a Dutu a Pozsgára (Pojoga) vezető út közelében. Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang.
Malom Forrásfalva 13,5 km-re.
Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
Hinta Felsőgörbed 19,4 km-re. Őslénytani lelőhely Szabálcs 36,9 km-re.
Kilátópont Bosnyák-patak völgye Sistaróc 48,8 km-re.
A kilátópont 25 méterrel a Bosnyák-patak medre felett található, annak bal partjától 70 m-re nyugatra. A hely a sistaróci templomtól 2,5 km-re van, a DJ572 jelzésű, Sistaróc és Kövesd közötti megyei úttól 1,4 km-re.
Szervesd tava 39,2 km-re. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. Dákfej-szikla Bégalankás 8,8 km-re.
Zsuppányi halomsírok 18 km-re.
A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.
Szurdok-tó Ferde 5,4 km-re.
Kis-havas Szárkő 46,9 km-re.
A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg. A térképen egy eldőlt, egyenlő szárú háromszögre hasonlít, melyet nyugaton a Temes völgye választ el a Szemeniktől, északon a Bisztra a Ruszka-havastól, délen a Hideg patak a Godjántól és a Csernai-havasoktól, keleten a Sesz és a Nagy patakok a Retyezáttól.
Galadna 0 m-re.
Görögkeleti templom DemsusGörögkeleti templom Demsus 48,8 km-re.
A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu. A legrégibb görögkeleti templomnak tartják. Ez, tényleg egy építészeti kincs.
Kohó-kövek Kőfalu 16,5 km-re.
A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók. A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent.
Rablóvár Zsidóvár 15,8 km-re. Vashíd Lugos 25,9 km-re.
Őslénytani lelőhely Radmanóc 35,5 km-re.
Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.
Határvédő sáncok Zajkány 44,2 km-re.
A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között. Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
Ortodox templom Guraszáda 35,9 km-re.
Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
Bégaszuszányi halomsírok 19 km-re.
A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk. Tiku (Ticu) halma, egy Hallstatt-kori szentély, 540 méterre van a templomtól és 20 méterre délre a vasútvonaltól.
Szervesdi nárciszrét 40 km-re.
Jósika-kastély Branyicska 46,2 km-re.
Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
Zajkány 48,1 km-re.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Branyicska tava 46,8 km-re. Kék-barlang Kőfalu 17,1 km-re. Mocsonyi-Teleki-kastély Kápolnás 24,9 km-re.
SebestoronySebestorony 40,7 km-re.
A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község.
Ferenc József szobrának talapzata KaránsebesFerenc József szobrának talapzata Karánsebes 37,4 km-re.
Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton. 1943-ban eltávolították, azóta a talapzaton Dragalina tábornok szobra áll.
Királyi kastély Soborsin 29,5 km-re.
Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
Hunyadi-emlékmű Zajkány 47,9 km-re.
A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében. A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás 7,7 km-re.
A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Nagytopolyi gyűjtőtó 46,1 km-re. Szfinx Felsőgörbed 19,2 km-re. Minibusz-szálló Ruszka-havas 11,9 km-re. Levendulamezők Marzsina 13,9 km-re. Őslénytani lelőhely Marosmonyoró 43,3 km-re.
Buziásfürdő 48,9 km-re.
Buziásfürdő Temesvártól 33 km-re fekszik. A fürdőhely jellegzetessége a város központjában levő hatalmas parkban található fából faragott sétapavilonok.
BégamonostorBégamonostor 15,5 km-re.
A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik. 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták.
Vadászkastély Soborsin 28,9 km-re.
Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
Szerelem-alagút ObrézsaSzerelem-alagút Obrézsa 30,1 km-re.
A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében. Több helyen is meg lehet közelíteni, Obrézsa egyik mellékutcája is keresztezi a sínpárt. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár.
Őslénytani lelőhely Apádia 42,5 km-re.
Flórián-szikla Tamásd 7,5 km-re.
A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Laszói sánc 26,2 km-re. Sirály-tó Lugos 27,3 km-re.
Vörös Bástya MarosillyeVörös Bástya Marosillye 38,9 km-re.
A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
Római márványbánya Bukova 47,1 km-re.
Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal. A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé.
Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye 38,9 km-re.
Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn. Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani.
Tibiscum római municípiumTibiscum római municípium 31,6 km-re.
Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam. Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén.
Pozsgai erdő 28,5 km-re.
A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.

Történelmi-kulturális értékek - Temes megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Galadna adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megtalálás - Köszi Csipi, megfontolom a javaslatod ;-) Domszi.
 • Megtaláltuk - Megtaláltuk.
 • De csak a dobozt - Sokáig mászkáltam a színpad alatt, míg utolsó elhatározásom során megtaláltam. A dobozt.
 • Dobozrablók - Szeretnék egyszer találkozni egy dobozrablóval, amikor megtalálja a dobozt, és nem teszi vissza. Na nem azért, hogy bántsam, hanem hogy lássam az arcát, és halljam a magyarázatát.
 • A hely varázsa - Nem feltétlenül keresem a kényelmetlenebb megközelítésű rejtekhelyeket, de ezen a helyen, itt akadtam biztonságos rejtekre. Néha szándékosan nem adok meg túl sok információt a rejtekhelyről.
 • Séta a Rakottyás tetőre - Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk. Most eljött az ideje, hogy meg is keressük.
 • Mini-mocsár - A hely egy kicsit vizenyős, de nagyon szép. A képekről hamar rájön az ember, hogy hol is a doboz.
 • Citrom Reloaded - Sziasztok, nekem sajnos nem fér bele időmbe a szervezés. Mivel részt veszek a városnapok szervezésében, de valószínű, hogy megjelennék.
 • Renner bőrgyár - Könyen megtaláltam. Nagyon jó rejtés, de lehangoló a kilátás.
 • Dömével és Barnával - Dömével és Barnával jártunk erre a Majnem-en tett csíkmadarasi látogatás után. Míg Döme a kütyüvel volt elfoglalva, Barnával rögtön kiszúrtuk a rejtést, majd türelmesen rávezettük Dömét is.
 • Már vártam - Hogy "egyesek" mikor fogják megkapni az üzenetet, és mennyire fog tetszeni a rejtett célzás. Egyébként nem én kezdtem, de úgy néz ki szó szót, poén poént követ.
 • Előtt, közben és után - Hmm, hogy mi volt előtte? A csíkszeredai hagyományos székely termékek havi vásárának megtekintése.
 • A Nagy-Murgó - Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. A szomszéd Kovászna megyében fekszik, elhelyezkedése alapján inkább a Baróti-hegységhez tartozik, de szerkezet és keletkezés szerint a Keleti-Kárpátok vulkanikus vonulatának déli hegycsúcsa.
 • Szemetes a környék - Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte. Rejteni készültem, de a fal közelében már elment a kedvem tőle.
 • Igazán csodálatos élménnyel lettünk gazdagabbak - A helyiek vendégszeretete minden reklámfogásnál többet ér. Csak köszönet érte.
 • Templom - Itt sem sikerült megtalálnom a dobozt, hogy aztán hazaérve lássam a képeken, hogy nem voltam eléggé kitartó, mert ha jobban emlékeztem volna, meg tudtam volna találni. A templom udvarára itt sem sikerült bejutnom, így csak messziről láttam, hogy a templom nyugati oldalán freskók vannak.
 • Bálványosvár - Hamar megtaláltuk. Bár először azt gondoltuk, hogy ez a hu-s láda.
 • Egy kellemes kis kiruccanás alkalmával - Gyönyörű szép napos téli napon, megtaláltam ezt a geodobozt is. A koordinátták egy picit nem egyeztek biztosan az elrejtéskor a fákon lévő levelek miatt a GPS kevésbé volt pontos.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Galadna? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.