Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Kálváriadomb - Billéd - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Történelmi-kulturális érték(általános kép - történelmi-kulturális értékek)

Kálváriadomb - Billéd | Hol van ez a hely?

A Temesvár felől Nagyszentmiklós felé utazva, Billédtől körülbelül 2 kilométerre, a jobb oldalon emelkedik a Kálváriadomb. Közvetlen közelében parkolóhely található, személygépkocsik számára. A Temesközben közel 200 népvándorlás korabeli halmot azonosítottak a régészek, Billéd közvetlen közelében hatot – ezek közül a Kálváriadomb a legnagyobb.

Magassága 8 m, átmérője 50 m. Lonovics József csanádi püspök 1837-es évi jelentése az első írásos emlék, mely keresztállítást említ a halom tetején. A ma is látható stációkat, illetve a központi keresztet 1869 – 1872 között építették égetett téglából.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kálváriadomb Billéd fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Billéd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kálváriadomb! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kálváriadomb Billéd közelében?
Csatád. 13.2 km-re. Sváb néprajzi központ, bár svábok már csak kevesen vannak itt.
Útépítők emlékműve. Az Útépítők emlékműve az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a 6-os kilométerkőnél található.
Lipthay-kastély. A Lipthay-kastély Temesvár felől Nagyszentmiklós felé utazva, a Lórántfalván található, nem messze az 1785-ben épült római katolikus templomtól.
Falfestmény. Románia legnagyobb falfestménye Temesváron található, a Nicolae Titulescu úton, egy régi siló épületének oldalán.
Maderspach Ferenc sírhelye. Zsombolya központjából, a Szent Flórián szobortól indulva, a Polgármesteri Hivatal és a Stefan Jäger Múzeum előtt elhaladva jutunk el a városi temetőhöz, melynek körülbelül mértani középpontjában helyezkedik el a derékbatört oszlop alakú síremlék.
Petőfi Sándor-emlékmű. Újszentes területén (Vadászerdő-nek nevezték akkoriban), 1849 május 26-án Bem József honvéd altábornagy és hadtestparancsnok, gróf Vécsey Károly parancsnok tábornok, Pereczy József honvéd alezredes, szabadfalui térparancsnok, Petőfi Sándor honvédőrnagy segédtiszt és több huszártiszt kíséretében, a Mészöly Farkas huszár alezredes parancsnoksága alatt állott 14.
Petőfi Sándor emlékmű. évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen.
Prochaska család síremléke. Prochaska család síremléke - Temesvár.
Római katolikus templom. Vinga, az arad-temesvári vasútvonal mentén fekvő nagyközség.
Sailer Antal-szoborcsoport. 23.4 km-re. Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.
Mária-emlékmű. Mária-emlékmű a Józsefváros és az Erzsébetváros határán, a Mária-téren - Temesvár.
Gerhardinum katolikus líceum. A piarista kegyes tanítórend a magyarlakta vidékeken a 18.
Római-katolikus székesegyház. A csanádi püspökség székesegyházának alapkőletétele 1736 augusztus 6-án történt. (itt geodobozt is lehet keresni)
Bolyai János emléktábla. Bolyai János emléktábla - Jecza Péter, 1993.

Történelmi-kulturális értékek - Temes megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Billéd térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Kálváriadomb gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni Billéd környékére? Tetszett a Kálváriadomb? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Falfestmény
  Falfestmény
  Románia legnagyobb falfestménye Temesváron található, a Nicolae Titulescu úton, egy régi siló épületének oldalán.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.