Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Cypress arborétum - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Cypress arborétum

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Zathureczky-temető - Barót
Sírhely
Ojtoz vára
Romok 3
Muhos pataki népi fürdő
Muhos felé
Sziklabástyák - Csicsói-Hargita
Sziklafolyosó
Zúgó-vízesés - Jávárdipataka
A víz mögött
Kolibica völgyzáró gát - Kelemen-havasok
A túlfolyó
Pásztor-kő - Hagymás-hegység
Itt keresd a ládát
Zászpás
A csúcs
Gavrii hegyese - Havasnagyfalu
Kilátás 7
Katolikus templom - Nyikómalomfalva
Templom

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Cypress arborétum fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Cypress arborétum.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Cypress arborétum!

A legközelebbi település Zádorlak, 3,55 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Cypress arborétum közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,5 km-re. Arad város ivóvíz ellátásának megoldására 1896-ban épült ez a víztorony, az annak idején Tűzoltók-terének nevezett helyen. 25 méter magas és erőd kinézete van, 1927-ben renoválták utoljára.
5,6 km-re. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a Vesztőhelyen emelt márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt  egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására. A meghirdetett pályázatra 14 terv érkezett, melyek közül Huszár Adolf nyerte el a bírálóbizottság első díját.
6 km-re. Az aradiak, eredeti fogadalmuknak megfelelően, ma is megismétlik az Úrnapi körmenetet, minden év Úr napját követő vasárnapján. Az aradi Szentháromság szobrot a XVIII-dik századi pestisjárványok emlékére emelt eredeti fogadalmi szobor helyett állították 1901-ben.
6,4 km-re. Most a Traian nevét viseli. Arad déli részén, a Maroson átvezető hídnak az évek során több neve is volt, többek között : József főherceg híd-, Gróf Károlyi Gyula híd-, és Erzsébet híd-nak is nevezték.
6,6 km-re. Az aradi Evangélikus Luteránus templomot 1905 és 1906 között építették neogótikus stílusban Szántay Lajos tervei alapján. A templomot még Vörös templomnak is nevezik, mivel a külső borítását csiszolt vöröstéglából keszítették.
7 km-re. Arad városának a történelem folyamán több vára is volt,sőt, maga a középkori városmag is máshol helyezkedett el, mint manapság. Korunkra legjobban az újkori erőd maradt fenn, melynek meglátogatásakor fejet hajthatunk az 1848-49-es szabadságharc után itt kivégzett tábornokaink előtt is.
8 km-re. Arad-Temesvári Vasút vidéki Vasút pályaudvarából kiindulva Új-Aradot, Német-Ságot, Vingát, Orczifalvát, Merczifalvát és Szentandrást érintve Temesvárra vezet, ahol az államvasút pályaudvarába érkezik. A vonal hossza 55 km.
13,8 km-re. A Borzák-malom, ma ipartörténeti múzeum és közösségi tér, a Nagyiratos községhez tartozó Nagyvarjas faluban található, a 59-60 szám alatt. Az egykori parasztmalmot 1940-ben építették és 1949-ig működött, majd a román állam elvette tulajdonosaitól, a kollektivizálás után raktárként használták.
16,4 km-re. Aradról a Perjámos felé vezető 682-es megyei úton Munár falu határáig, ahol jobbra tér egy keskeny aszfaltcsík, a letérőtől számítva 4 kilométer a kolostorig. Aradtól 35 kilométerre, a folyó bal partján, mélyen a Maros Ártéri Természetvédelmi Terület szívében helyezkedik el.
17,2 km-re. Vinga, az arad-temesvári vasútvonal mentén fekvő nagyközség, első ismert birtokosa a Csák-nembeli Miklós, 1214-ben komáromi, 1222-24-ben csanádi, 1228-29-ben bihari főispán volt. Az 1717 évi kamarai jegyzékben Vinka alakban fordul elő, de csak 9 házzal.
24,2 km-re. A Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik. Csörsz árka néven egy körülbelül 1260 km hosszú ókori védőműrendszer maradványait ismerik Magyarországon, mely mintegy körbekeríti az Alföldet.
25,5 km-re. A Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokból nyugatra messze kinyúló Lippai-hegycsoport (Erdőhát) vidékén,alacsony dombvidéken terül el Máslak (Maşloc) község. A községtől délkeletre, körülbelül 1 km-re találjuk Máslak várának maradványait.
26,1 km-re. Románia nyugati tengereként, tengerpartjaként is emlegetett gyoroki tó 22 km távolságra található Aradtól. Gyorok falutól nyugatra található, egykori homokbánya területén alakították ki, idegenforgalmi célokból.
26,2 km-re. A temeskenézi mocsarak természetvédelmi terület, madárparadicsom - Temeskenéz és Baracháza között terül el.
26,2 km-re. A Vidéki Levendula levenduláskertbe Angustiafolia Sevastopolis fajtájú levendulát ültettek. Nem kérnek belépési díjat, a látogatás feltétele egy csokor virág vagy egy üveg illóolaj megvásárlása.
27,1 km-re. A tavat Temeshidegkúti halásztónak hívják, románul Iazul Zabrani, de a vízfelület Ópálos település területén található.
27,9 km-re. A Feneketlen-tó Mezőhegyes és Battonya között, a 48-as erdő szélén található, a talajvízzel feltelt krátere az 1961 december 29-én bekövetkezett gázkitörés eredménye. Nevével ellentétben a tó csak 10 m mély, kis alapterületű, átmérője 50 m, az ország negyedik legnagyobb, ilyen módon keletkezett krátertava.
28,2 km-re. Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye.
28,4 km-re. Minis, a picturesque village, in West Romania near Arad. Walking down the main street, when the evening sun covers the yellow houses with gold varnish, when the last birds sing their song and dogs bark friendly from behind the closed gates, when a late cowherd passes through the streets with his herd. A földön hever, kevés földdel betakarva.
29,3 km-re. A fekete nyár a Maros folyó és a vasútvonal között található, Ópálostól délkeletre.
29,7 km-re. A rom magánterületen van a temető közelében. Kovászi talán legértékesebb látnivalója a középkori templom romja, a viszonylag jó állapotban megmaradt templomtoronnyal.
29,7 km-re. Charlottenburg, 1910 és 1918 között Saroltavár (románul Charlotenburg, korábban Charlottenburg, más néven Sarlota vagy Barita, németül Charlottenburg) Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik. Az egyetlen szabályos kör alaprajzú település a Bánátban.
30 km-re. A valószínűleg 13-14-dik századi földvár 2,25 km-re nyugat-délnyugatra található a temeskenézi ortodox templomtól. Illetve 600 m távolságra északnyugatra a patak földrajzi jobb partjától.
30,9 km-re. A falu központjától délkeleti irányban, légvonalban 3 kilométerre emelkedik a Tornya nevű, 464 m magas hegy, melynek csúcsán középkori vár maradványai találhatók. Az Alföld keleti peremén, a Solymosi hegység nyugati lábánál fekszik Kovászi község.
32 km-re. Az 1810 körül klasszicista stílusban épült, műemlék Vásárhely-Bréda-kastély Lőkösháza mellett, a Bréda-majorban található - bár jelenleg magántulajdonban van, a hét minden napján látogatható.
32,4 km-re. A Solymosi-hegység dél-nyugati részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva község. A határában az Árpád-korban jelentős erődítmény állt.

Természeti értékek - Arad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Cypress arborétum adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nagyon alaposan átvizsgáltunk minden mozgatható követ a boltív alatt, de sajnos a dobozt nem találtuk meg. A bánya nagyon szép, érdemes meglátogatni.
 • Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Nem engedhetem meg magamnak, hogy más (fakir) találja meg az új geodobozt elsőnek :-) Így is történt, nem telt el egy fél óra a megjelenés óta, és én már meg is találtam.
 • Elindultunk geodoboz-vadászatra, a fiammal, ez volt az első megtalált doboz. Izgalommal nyitottuk ki a palackot, és beírtuk a nevünket a kis jegyzetfüzetbe.
 • Délelőtt arra jártam, a fa egyből megvolt, és a dobozt is láttam, de sokan voltak a környéken. Így később visszamentem.
 • Megtaláltam, illetve csak szemeztem vele, mert egy unott bácsi egyujjnyi kávé mellett mélázott a padon, és nem akartam a szeme láttára levenni a dobozt. Pedig nagyon rágott a kíváncsiság, hogy mi lehet az a meglepetés.
 • A buszok egymásnak adták a helyet. Láttuk, hogy az egyikből nagy pohár sörökkel szállnak le az emberek.
 • Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve. Ferencz Gabor hegymaszonak allit emleket ez a tabla, meg a 70-es evekbol.
 • De majd legközelebb. Kicsit gondba voltunk, hogy hogy lehet átjutni az állomásra, de aztán egyszerűen felmentünk a vasúti hídra és átsétáltunk rajta.
 • Az EKE sorozat 14 geoládájából csak 11-et sikerült megtalálni. De ennyi információból, összegyűjtött kódból is sikerült összeállítani a geolakat nyitókódját.
 • Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). Érdemes megkeresni.
 • Most már látogatható a templom, fel lehet menni a padlásra is. Szép a kilátás , föleg a várra.
 • A sorozas Imecsnek is érvényes volt kb 3o egynehany éve.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Cypress arborétum? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Arad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.