Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Bagolyvár - Helvécia - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Bagolyvár - Helvécia turisztikai látnivalói

A Bagolyvárat (Wéber-kastélyt) Helvécia település névadója, Wéber Ede svájci származású tanár építette 1905-ben, szőlőbirtokának központjaként, az építész Székely Ödön volt. Téglalap alaprajzú, az északi sarkán egy háromszintes torony áll, melyhez támfal csatlakozik, neogótikus nyíláskeretekkel, 14 fa- és betonhordós pincéje poroszsüveg boltozatos...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bagolyvár Helvécia fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Helvécia és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bagolyvár!

A legközelebbi település Helvécia, 2,55 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bagolyvár Helvécia közelében?
Bagolyvár Helvécia 0,02 km-re, Nagyboldogasszony-templom Helvécia 2,43 km-re, Helvéciai Kilátó 4,9 km-re, Zwack Pálinka Manufaktúra Kecskemét 6,93 km-re, Népi Iparművészeti Gyűjtemény Kecskemét 6,99 km-re, Kecskeméti Arborétum 7,16 km-re.
- Wéber Ede kilátótorony Helvécia 4,9 km-re. Egy csendes és nyugodt hely, egy jó állapotban levő kilátótoronnyal, eső elleni beállóval, több asztalból és padból álló piknikezőhellyel.
- Dinó park Orgovány 19 km-re. Az itt található élményjátékok az óriás csúszda, ugrálóvár, óriás sakk, célbalövős játékok, foci darts, vízi dodzsem, gokart pálya.
- Arborétum Tiszakürt 38,1 km-re. A tiszakürti arborétum Tiszakürtön, a Hősök teréről az új iskolánál északra tartva, a Tisza irányába haladva, a Bolza gróf út 5 szám alatt található.
- Pontonhíd Csongrád 43 km-re. A csongrádi úgynevezett fahíd Csongrád város északi részén található, a Gőzhajó utca végén - a Mámai-réti és nagyréti mezőgazdasági területeket köti össze a várossal.
- Bökényi duzzasztómű és hajózsilip Szentes 45,5 km-re. A tűsgátas rendszerű duzzasztó az első vasbeton szerkezetű vízépítési műtárgy az országban, terveit Zielinszky Szilárd műegyetemi tanár készítette.
- Tiszavirág-híd Szolnok 55,8 km-re. A 2011 januárjában átadott hidat Szolnok jelképének szánták, formája a tiszavirágot idézi.
- Erzsébet Nagy Szálloda Paks 62,5 km-re. 1844-ben épült a reformkor építkezési hullámában klasszicista stílusban, és Paks emblematikus történelmi épülete lett.
- Pincefalu Nemesnádudvar 71,8 km-re. Nemesnádudvar (Nadwar) lakói sváb származásúak, a település pincesorain szorosan egymás mellett elhelyezkedő fehér kis présházak magukon viselik a sváb építészeti kultúra jegyeit.
- Szélmalom Kiskundorozsma 72,8 km-re. 1905-ben 23 szélmalom állt Kiskundorozsmán, az elsőt 1801-ben építették egy dombra - a ma is látható malom többször elpusztult, de ismételten újraépítették.
- Szerelmesek kapuja Kőfal Hódmezővásárhely 73 km-re. Árvízvédelmi célból Hódmezővásárhely északi és keleti határán egy 17,5 km hosszú földtöltést építettek, és 1879-1881 között a déli részen a 3 km hosszú, téglából emelt, úgynevezett Kőfalat.
- Károlyi-Berchtold-kastély Árpádhalom 76 km-re. A klasszicizáló, eklektikus stílusú Károlyi-Berchtold-kastélyt 1897-98-ban építtette gróf Berchtold Lipótné, Károlyi Alajos lánya, Ferdinanda.
- Nagyszéksósi Bivalyrezervátum Mórahalom 76,1 km-re. A tavat a Bölömbika tanösvényen lehet körbejárni, a kilátókból a bivalyokat megfigyelni.
- Kasztói Őstölgyes Bogyiszló 76,8 km-re. Az Őstölgyes hatalmas, néha 5 m törzskerületű, több száz éves tölgyeivel 87 hektáron terül el, Bogyiszló és a Duna között.
- Geodéziai mérőtorony Ólom-hegy 77,5 km-re. Az Ólom-hegy csúcsán egy geodéziai mérőtorony áll, rajta a felirat: Állami Földmérés 1979.
- Sóhajok hídja Szeged 78,2 km-re. A szegedi Sóhajok hídja, melyet velencei mintára építettek, a Széchenyi téren található, a Városháza és a Bérpalota között átjáróként használatos.
- Boszorkánysziget Szeged 79,9 km-re. A jól kitaposott ösvényekkel rendelkező, népszerű zöldövezetet délről a kereskedelmi és téli kikötő határolja, északról a már nem létező vasúti híd.
- Feneketlen-tó Budapest 81,6 km-re. 1,1 hektár területű, 500 m kerületű, 4-5 m mély, szabálytalan papucs formájú, mesterséges állóvíz.
- Gellért-hegyi vízesés Budapest 82,7 km-re. Felette áll Szent Gellért, a kereszténységet hirdető püspök szobra, akit a pogány magyarok hordóba zárva taszítottak le a szikláról, legalábbis a legenda szerint.
- Kilátókő-szobor Gellért-hegyi víztározó Budapest 82,9 km-re. A Kilátókő-szobor a gellérthegyi Gruber József-víztározó tetején, a Hegyalja út feletti parkban található.
- Tóth Árpád sétány Budapest 84,3 km-re. A Tóth Árpád-sétány a Budai Várnegyed délnyugati oldalán, a várfal mellett húzódik, a Bástya-sétány részét képezi.
- Kilátópont Huszonnégyökrös-hegy 86,1 km-re. A Budakeszi-árok által nyugatról övezett hegy több pontjáról is jó kilátás nyílik Budaörs, illetve Budapest felé.
- Geist Gáspár-kastély Orosháza 87,9 km-re. Tornyos, földszintes, elővárosi eklektikát mutató épület, kazettás famennyezetű nagyteremmel, a főpárkány alatt vadásztémájú sgraffito díszítéssel.
- Tündér-szikla Jánoshegy Budapest 88,2 km-re. A Tündér-szikla a Budai-hegységben található, a 383 m magas Tündér-hegy gerincéből emelkedik ki, nevét a tündéri panorámáról kapta.
- Kaptárkövek Biatorbágy 88,6 km-re. A biatorbágyi Kő-hegy déli oldalának peremén kelet-nyugat irányú mészkővonulat húzódik, a legmagasabb pontja a 301 m magas Kőorr.
- Öreg téglahíd Földeák 89,5 km-re. Földeák öreg téglahídja a település északi szélén, a falu horgásztava mellett, a Bacsó Béla utca végén található, és a Száraz-ér fölött ível át.
- Meleg-hegyi Likas-kő Nadap 89,9 km-re. Az érdekes sziklacsoport, ingókő anyaga kvarcit, a Meleg-hegy gerincét követő kvarctelérből készítette a természet.
- Kaán Károly-kilátó Hárshegy Budapest 90,4 km-re. A Kaán Károly-kilátó Budapest területén, a Budai-hegységben, a Nagy-Hárs-hegy 454 m magas csúcsán található.
- Batthyány-Geist-kastély Kondoros 90,5 km-re. A Batthyány László által 1844-ben rendelt, Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján 1850 körül épült kétszintes Batthyány-Geist-kastély a Kondorostól délre levő Geisztcsákón található.
- Kálvária-kilátó Szekszárd 90,6 km-re. A szekszárdi Szőlő- vagy Kálvária-kilátó a város címerének jelképeiből, szőlő- és kalászmotívumokból létrehozott kompozíció.
- Guckler Károly-kilátó Budapest 90,7 km-re. A 2015-16-ban épült, Guckler Károly-kilátó a Budai-hegységben található, a 495 m magas Hármashatár-hegy csúcsán.
- Kocka-kő Pákozdi ingókövek 92,1 km-re. A Velencei-hegység Magyarország legöregebb tájegysége, gránit alapkőzetű, mely itt elszórtan, sziklacsoportokat alkot.
- Erzsébet-ligeti Lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd 92,9 km-re. Az Erzsébet-ligeti lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd szélén, a Hantoskerti holtág félszigetén található.
- Szent Gaál-kastély Zomba 93,3 km-re. A Szent Gaál-kastély, eredeti nevén Zomba-Szentgál-Dőry-Pejacsevich-Komlósi kúria, Szekszárd és Zomba település között, Szentgálszőlőhegyen található.
- Fekete nyár Gemenc 94,4 km-re. A 38 m magas fekete nyár (Móricz-Duna, Gemenci-erdő, Bács-Kiskun vármegye) Magyarország legnagyobb törzskörméretű fája, kerülete 12 m.
- Sötétvölgyi-kilátó Kakasd 95,1 km-re. A Sötétvölgyi-kilátó, másnéven Várhegyi-kilátótorony Szekszárdtól nyugatra, a Kakasd melletti 205 m magas Vár-hegy oldalában áll - a népszerű túracélpontot 2003-ban építették.
- Téry Ödön szobor Óbéb 96 km-re. Jeles turistaelődünk tevékenysége nagyrészt a Tátra hegységre terjedt ki, melynek kiváló ismerője volt.
- Teleki-Tisza-kastély Nagykovácsi 97 km-re. 1880-as években első állandó lakója, Tisza Lajos közmunka- ésközlekedésügyi miniszter, az 1879-es árvíz után Szeged újjáépítési biztosa építtette át Benedicty József tervei alapján.
- Lombkorona-sétány Makó 97,7 km-re. A Lombkorona-sétány Makón, a Maros jobb oldalán található, 191 m hosszú és 10 m magassságban helyezkedik el, a pedig torony 18 m magas.
- Szent Móric-kápolna Abádszalók 98,4 km-re. A kápolnát 1892 szeptember 22-én szentelték fel a Nap védőszentje, Szent Móric tiszteletére.
- Alcsúti arborétum Alcsútdoboz 99,9 km-re. Az Alcsúti Arborétum 40 hektáron elterülő természetvédelmi terület, Magyarország legrégibb és legeredetibb angolpark jellegű kertje.
- Sas-szikla Pilisvörösvár 103,2 km-re. A Sas-szikla egy kiterjesztett szárnyú sasra hasonlító sziklaalakzat, mely Piliscsaba és Pilisvörösvár között található.
- Ördögoltár-szikla Piliscsaba 103,3 km-re. Az Ördögoltár-szikla, más néven Csabai-torony, egy különleges sziklaalakzat, mely a Budai-hegységben, Piliscsaba déli szélén található.
- Gomba-szikla Piliscsaba 103,7 km-re. A kőgomba különböző oldalairól nézve egyebet mutat, így például az egyik oldalról ET (a földönkivüli) fejéhez hasonlít.
- Beliczey-kastély Csabaszabadi 105,8 km-re. A Beliczey-kastély magántulajdonban van, jelenleg nem látogatható, a kerítés mellől az épület sem látszik.
- Fehér sziklák Öreg-Kőszikla-tető Óbarok 106,7 km-re. Az Óbarok községtől északra elhelyezkedő Öreg-Kőszikla-tető 225 méteren levő csúcspontjától körülbelül 100 méterre nyugatra található egy kisebb, piszkosfehér színű, lépcsős-teraszos alakú sziklatömb.
- Eszterpusztai templomrom Cikó 107,9 km-re. Az Eszterpusztai templomrom Cikó község külterületén, Cikótól délre, Ófalutól keletre, az egykori Ösztör (Eszter) nevű település helyén áll.
- Lóingató-hegy Nagyegyháza 108 km-re. Délnyugati peremén egy látványos, északnyugat-délkelet irányú mészkővonulat szegélyezi.
- Szent Gellért püspök szobra Nagycsanád 109 km-re. Szent Gellért püspök egészalakos szobra Nagycsanádon, a római katolikus templom előtt áll, a 6-os főút mellett - Huber József szobrász alkotása, 1815-ben állították fel.
- Indiai platánfa Mezőhegyes 109,6 km-re. A fedett lovarda mellett található platánfát, egy másik társával együtt, 1819-ben ültették.
- Bába-kő Gyöngyössolymos 109,6 km-re. A kő bába (babba) neve az ősi istenhit szentháromságából az Istenanyát jelenti, a kőkorszaki Istenanya kultuszához kötődik.
- Parkerdő és Lombkorona-sétány Karcag 109,9 km-re. Felújítás után kialakították az új, 900 m hosszú futópályát, valamint a város környezetének élővilágát bemutató tanösvényt.
- Hangistálló Nagyegyháza 110,5 km-re. Folyamatosan szerveznek itt koncerteket, képzőművészeti alkotótáborokat, falunapokat, kézműves vásárokat.
- Vodica-Máriakert kegyhely Hercegszántó 111,4 km-re. A Máriakertet 1838-ban szentelték fel és nyilvánították zarándokhellyé, Vodica vizéhez több csodás gyógyulás kötődik, a kápolna 1877-79 között épült.
- Rám-hegy Visegrádi-hegység 111,4 km-re. Neve a német nyelvterületen gyakori Ramsberg, azaz Medvehagyma-hegy részfordítása lehet.
- Fekete-kő Pilisszentlélek 112,1 km-re. A Pilis egyik legszebb bükkösén keresztül lehet megközelíteni a sziklaormot, lábunk alatt pedig a Pilisszentléleki-medence terül el.
- Rákóczi-forrás Mátrafüred 112,8 km-re. A Kékes oldalában összegyűlt vizet felszínrehozó, betonba és kőbe foglalt forrás körül pihenőhelyet, esőházat és tűzrakóhelyet alakítottak ki.
- Asztag-kő Gyöngyössolymos 113,9 km-re. Kialakulását tekintve egy gejzírkúpnak a maradványa, ami vulkáni tevékenységre utal.
- Rékavár Mecseknádasd 115 km-re. Sajnos, sem az építéséről, sem a vár pusztulásáról nem maradt fenn írásos emlék.
- Bartók Béla szülőháza Nagyszentmiklós 115,7 km-re. Nagyszentmiklós szülöttjének, a világhírű zeneszerző Bartók Béla szülőházának helyén álló épület falán egy kétnyelvű emléktábla hirdeti a helyszín fontosságát.
- Csókakő vára 115,9 km-re. A 479 m magas Csóka-hegy oldalában, egy sziklafennsíkon, a Vértes-hegység szélén épült, a Gaja-patak völgyében áthaladó utat ellenőrizte.
- Gabonamúzeum Békéscsaba 116,2 km-re. A Gabonamúzeum létesítményei a Gajdács vagy Csabai-tanya, a Csókási vagy Kiss-féle szélmalom, a Vésztő-Mágori szín, Mladonyiczky Béla A mag című szoborkompozíciója, Emil Vitroel a Bőség című szobra.
- Arborétum Tiszaigar 116,3 km-re. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, 2016-17-ben felújításon és a növényállomány fejlesztésén esett át.
- Mátyás király fája Tiszaigar 116,3 km-re. 2005-ben a Corvinus Egyetem tanárai a fa korát 400 évesre becsülték, a magassága körülbelül 20 m, jelenlegi kerülete 6 m.
- Nákó-kastély Nagyszentmiklós 116,6 km-re. A nagyszentmiklósi Nákó kastélyban, a Pro Bartók Társaság rendszeresen szervez koncerteket, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultása közreműködésével, évente 3-4 alkalommal.
- Kós Károly-kilátó Zebegény 117,5 km-re. A fából készült kilátó tetejéről szép kilátás nyílik Zebegényre, a Dunakanyarra, a Pilis és Burda vonulataira, a Börzsöny délnyugati tömbjére, valamint a Visegrádi-hegységre.
- Sasbérci kilátó Buják 117,8 km-re. A Buják település melletti, 466 m magas, festői panorámával kecsegtető Sasbérc a Cserhát legmagasabb pontja.
- Feneketlen-tó Battonya 118,2 km-re. Nevével ellentétben a tó csak 10 m mély, kis alapterületű, átmérője 50 m, az ország negyedik legnagyobb, ilyen módon keletkezett krátertava.
- Óbányai-völgy Kelet-Mecsek 118,4 km-re. Látnivalói, többek között, a Ferde-vízesés vagy Tündér-lépcső, és a Csepegő-szikla.
- Strázsa-hegyi kilátó Esztergom 119,3 km-re. A kilátó a 233 m magas Kis-Strázsa-hegy tetején áll, egykor világítótoronyként működött, fontos stratégiai pont volt.
- Szent Ágota-híd Püspökladány 121 km-re. A Hortobágy-Berettyó csatornát átívelő, műemlék Szent Ágota-híd 1894-ben épült az Ágota-pusztán, 1996-ban újították fel.
- Rákóczi emlékfa Romhány 121,1 km-re. A Rákóczi-törökmogyorófa a romhányi Rákóczi tanösvény harmadik állomásán áll, Romhány délnyugati szélén, a Bereczki Máté utca 11 szám közelében - megközelíthető a kék kereszt jelzésen.
- Püspökszentlászlói Arborétum Kelet-Mecsek 121,1 km-re. A kastélyt 2015-re felújították, ma találunk itt egy zarándokházat, egy turisztikai információs pontot, a kastély történetét feldolgozó kiállítást, valamint a Mindszenty-emlékkiállítást.
- Fehér fűz Kölked 121,4 km-re. A 25 m magas fehér fűz (Duna-Dráva Nemzeti Park, Kölked, Baranya vármegye) 11,2 m kerületű, 130 cm magasságban két törzsre oszlik.
- Via ferrata pályák Demjén 121,4 km-re. Ebben a kőbányában hasítással történt a kőfejtés, így a vasalt útrendszert a kőfejtő 33 m magas, függőleges vagy áthajló, de sima falfelületein lehetett kiépíteni.
- Máré-vár Magyaregregy 121,4 km-re. Az épület elődje a 13-dik században épült egy őrtorony helyén, majd átépítették reneszánsz palotává, míg 1543-ban a törökök lerombolják.
- Szent Imre-szobor és harangláb Mátraalmás 121,8 km-re. A harangláb Szent Imre-szobrát 2015-ben Koltai László fafaragó készítette.
- Hármas-szikla Esztergom 122,2 km-re. A Hármas-szikla, egy érdekes és látványos sziklaképződmény, Esztergomtól keletre, a Sípoló- és a Nagy Széman-hegy közötti völgyben található.
- Leány-kő Magyaregregy 122,8 km-re. A legenda szerint itt vált kővé egy pásztorlegény és leány, a szülők átka nyomán, miután szüleik tiltó szava ellenére egymásba szerettek.
- Nógrád vára Nógrád 124,5 km-re. Nógrád vára Magyarország egyik legrégebbi kővára, romja a Lókos és Feketevíz patakok mellett található, egy vulkáni eredetű domb tetején.
- Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs 126,2 km-re. A hatszögletű, 17,5 m magas építmény legfelső kilátószintjéről szép kilátás nyílik a Balaton keleti és északi partjára, illetve a Bakonyra.
- Tájház Szuha 126,8 km-re. 1924-ben épült kontyolt tetőszerkezetű, három helyiségből álló tornácos palóc épület, amely a tradícionális, egyutcás palóc falu örökségét mutatja be.
- Óvár Mátramindszent 127,1 km-re. Mátramindszent közelében, a Mátra északi lábánál, az Iványi-patak jobb partja felett állt egy természetes hegykúpon.
- Mindenszentek-római katolikus templom Mátramindszent 127,1 km-re. A Mátra északi lejtőjén fekvő zsákfalu római katolikus templomát 1750 körül építették, huszártornyát 1811-ben kapta.
- Sárkány-szikla Nemti 129,7 km-re. A Sárkányszikla Nemti község közvetlen közelében fekszik, egy sárkány hátára hasonlító, érdekes alakú homokkő kúpokból áll.
- Leány-kő Nemti 130,4 km-re. A Kőleány a Leány-kő nevű hegy látványos kőgombája, Nemti községtől kelet-északkeletre található, a Medves-vidék déli részén.
- Tamás-szikla Tata 131,2 km-re. A legenda szerint a sziklatömb a közeli domb tetejéről gurult le, és maga alá temetett egy lovast, aki azóta is alatta pihen.
- Kálvária-dombi vasalt utak Tata 131,4 km-re. Inkább gyerekeknek és kezdő felnőtteknek ajánlott, bár van rajta egy érdekesebb, 10 m hosszú butáni híd is.
- Vásárhelyi–Bréda-kastély Lőkösháza 131,9 km-re. Az 1810 körül klasszicista stílusban épült, műemlék Vásárhely-Bréda-kastély Lőkösháza mellett, a Bréda-majorban található - bár jelenleg magántulajdonban van, a hét minden napján látogatható.
- Lipthay-kastély Lórántfalva 132,5 km-re. A Lipthay-kastély Temesvár felől Nagyszentmiklós felé utazva, a Lórántfalván található, nem messze az 1785-ben épült római katolikus templomtól.
- Tethys-alagút Veszprém 133,1 km-re. A Tethys-alagút Veszprémben, a Szent István-völgyhíd közelében és attól délkeletre, a Harmat utca és a Séd-patak között helyezkedik el.
- Nagyporond megfigyelő 133,2 km-re.
- Ágnes-vízesés Nyugat-Mecsek 133,4 km-re. Az Ágnes-vízesés a Mecsek legnagyobb vízesése, igaz a patak vize csak másfél-kétméteres magasságból zuhan alá egy mésztufaküszöbön.
- Libus András madárles 133,7 km-re.
- Bezdini kolostor Maros Ártéri Természetvédelmi Terület 134,1 km-re. Aradtól 35 kilométerre, a folyó bal partján, mélyen a Maros Ártéri Természetvédelmi Terület szívében helyezkedik el.

Történelmi-kulturális értékek - Bács-Kiskun vármegye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bagolyvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Helvécia térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Helvécia környékére? Tetszett a Bagolyvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bács-Kiskun vármegyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.