Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Templomrom - Borosbenedek - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Templomrom - Borosbenedek

Templomrom - Borosbenedek | Hol van ez a hely?

Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől.

1238-ban Nagykecskés a neve, majd az 1200 körül élt Csanád Belenikről nevezték Benedeknek. 1274-ben Belenyigh, 1299-ben Benenyigh, 1334-ben Benedict, 1401-ben Benenik, 1587-ben Benedikj, 1648-ben Benedeki formában fordul elő. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Albert a pápai tizedjegyzék szerint 7 liliomos dénárt fizet és 4 közönséges dénárt, 1334-ben Domokos plébános 10 dénárt.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Romok Borosbenedek 1. Borosbenedek 2. Információs tábla Sírkő 1 Torony 1 Torony 2 Torony 3 Torony 4 Sírkövek Torony 5. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Templomrom Borosbenedek fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Borosbenedek és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Templomrom! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Templomrom Borosbenedek közelében?
Sziklakapu Havasgáldi-szoros. A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni. Eltűnt ez a doboz is, de rejtettem újat - A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett. (látnivaló és geodoboz)
Sziklakürtő Havasgáldi-szoros. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett. Kürtő van, X is, dobozt nem találtam - A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat. (különleges hely geodobozzal)
Szfinx Havasgáldi-szoros. Nehéz volt, pedig könnyen is mehetett volna - A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak. (turisztikai látnivaló geodobozzal) Gombostű-szikla Havasgáldi-szoros. 12.5 km-re. A gombostűt rejtő nagy szénaboglya - A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak. (érdekes hely geoládával) Remetei-sziklaszoros Torockói-hegység. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa. Kapu - Sokan élvezték a szoros hűvösségét.
Ompoly-kövek. Remeteiszoros falu. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu. Mócházak - A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától.
Nagyenyedi vár. 14.4 km-re. Most látom - Most látom, sokan megtalálták már, beírás viszont nem volt, gondolom ki lett cserélve a noteszke. Diákemlékmű Nagyenyed. Az 1704 március 16-án a Rákóczi-féle szabadságharc idején elesett 30 kollégiumi diák emlékére 1896-ban állított emlékmű a nagyenyedi városi parkban található, magas lombos fák árnyékában. A nagyenyedi két fűzfa - Ez a doboz sem a méretéről híres.
Mammut-csúcs. Falfestmény Gyulafehérvár. Falfestmény - Gyulafehérvár.
Katolikus Székesegyház Gyulafehérvár. Márton Áron sírja - Meggyőződésünk, hogy a rejteket megtaláltuk, legalábbis nekünk egyértelműnek tűnt. Egykori ferences kolostor Gyulafehérvár. Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
Kisompoly-szoros. Magyarigeni-tengerszem. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Új rejtés új helyen - A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még.
Kőközi-szoros. Az Enyed-patak jó 250 méter magasságú sziklafalak között tör át.
Szentmihálykő vára Tótfalud. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
Református templom Magyarlapád. 19.2 km-re. Magyarlapád Nagyenyedtol 10 km-re fekszik, élő népzenei életéről híres.

Történelmi-kulturális értékek - Fehér megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Borosbenedek térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Templomrom gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  Sikerült eljutni Borosbenedek környékére? Tetszett a Templomrom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Turisztikai látnivalók a közelben

  Ticuiata-szikla
  Ticuiata-szikla
  A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt.
  Mariuta-szikla
  Mariuta-szikla
  A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék.

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.