Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Csíkrákosi Pogányvár - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Csíkrákosi Pogányvár

Csíkrákosi Pogányvár | Hol van ez a hely?

A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek.

Az erődítmény négyszögű kiépítésével alkalmazkodott a három oldalról is meredek domb formájához. A vár belterületén feltárási munkálatok nyomai látszanak, a középkori leletek azt igazolják, hogy a középkori várat a 14-15. századig lakták.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Falmaradvány A bástya helye Kilátás Letérő a Pogányvár felé Az egykori kapu helye Gödör a Pogányvárban Rákosi-Hargita csúcsa Részlet a várfalból 1,5 m magas várfal Falmaradványok A Pogányvár északi fala. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csíkrákosi Pogányvár fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csíkrákosi Pogányvár! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csíkrákosi Pogányvár közelében?
Dagadókúp Csicsói Hargita. Ez tulajdonképpen egy mini dagadókúp, mint amilyen a Madéfalvi-Hargita csúcsától délre található, szintén piramis formájú Csompoly is.
Sziklabástyák Csicsói-Hargita. (turisztikai látnivaló geodobozzal) Sziklakilátó a Borvíz-patak felett Piricske. Piricske északi végében, gombaszedés közben, egy sziklakilátóra bukkantunk. (látnivaló és geodoboz)
Kőgombák Csicsói-Hargita. Jól belátható innen a Vargyas-patak forrásvidéke, és a Hargita kráterperemét nyugatról lezáró Hegyes-kő - Mihályhavas gerince. Kogombak - A Hargita csodalatos helyei! Ezt sem szabad kihagyni. (itt geodobozt is lehet keresni)
Szeder-útkereszteződés Piricske. Irányjelző táblák mellett egy fabódét is találunk itt. (itt geodobozt is lehet keresni)
Bánya pataka Csíkmadaras. 6.3 km-re. Mihály-havas Madarasi Hargita. A Madarasi Hargita üdülőtelep központjából indulva, a Súgó–pálya felső részén, elérjük az erdőt. Napfeny es hullamok - Ivo felol jottem, megneztem magamnak a Kecskevesz via ferratta -t, (leven, hogy hetvegere fenykepezogep nelkul maradtam), de volt nalam buvarszemuveg, ugy, hogy aranylag hamar raakadtam a dobozra :-)Szep a kilatas, megeri felkeresni.
Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán. 6.9 km-re. A Szentegyházasfaluból a Madarasi Hargitára vezető út mellett, a mini vízierőműtől északra körülbelül 600 méterre, a Transzhargita út melletti sziklabástyájától körülbelül 300 méterre délnyugatra, a Vargyas-patak egyik baloldali mellékága hatalmas erővel zúdul alá a hegyoldalon.
Nyerges via ferrata vasalt mászóút Madarasi Hargita. Székelyföld első via ferratája (vasalt sziklamászó ösvénye) legkönnyebben a Madarasi Hargita turisztikai településről közelíthető meg. A mászást halasztottuk - A mászáshoz még nőnünk kell, de annál jobban örvendtünk a megtalált kincsnek.
Lobogó medence és Szemvíz-forrás Hargitafürdő. Speciális - Speciális hely mellett, spéci doboz a POI helyett. Csíkrákos Bogát-hegyi kápolna. Csíkrákos határában, az Olt fölé magasodó 787 m magas kiszögellés a Hargitához tartozik. Esti séta 3 - Nem volt túl sok időnk nézelődni, mert mások is érkeztek utánunk.
Mofetta Hargitafürdő. Mofetta - Hargitafürdő.
Bagoly-kő Hargitafürdő. Megközelítés a Kalibáskő vendéglő elől induló kék hámszög jelzésű túraösvényen, a hosszú gyaloglást kedvelőknek, ami körülbelül 8 km hosszú. Ott van az igazi geodoboz is - A Bagoly-kőnél elrejtett geodoboz nem pezsgőtablettás doboz.
Vallató Hargitafürdő. ..vagy amíg bírja... utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja  a szemét is  a közelben. Kissé megviselt doboz - Elég forgalmas helyen van, és mivel olyan is megtalálja, aki nem azt keresi, kissé megviselt állapotban volt a doboz.
Piricske-forrás Csipike-sípálya. A Csipike sípályán lesétálva balra az erdőben rátaláltunk egy forrásra ami elég óvatosan csordogált. Eső után - Szinte elhajtott az eső, de szerencsére nem volt tartós.

Csíkrákosi Pogányvár románul - in limba romana: Cetatea Racu


Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Csíkrákosi Pogányvár gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Új geodoboz a régi rejtekben - Szilveszter utáni, első túracélpontként, egy könnyen és rövid idő alatt elérhető helyszínt akartunk...
 • Tavasz a Pogányvárban - Jó hir, hogy a turistaösvény ki van jelölve...
 • Ez még a csicsói várromon is túltesz - Régóta vonz ez a hely, különösen a neve tetszett mindig is...
 • Latvanyos varrom - Keves efajta varromnal maradtak meg ennyire epen a falak...
 • Győzelem - Megtaláltam a második geodobozt is...
 • Húsvét szombatján kirándultunk a várhoz - Sajnos nem készültünk és e miatt nem is kerestünk dobozt amit nagyon sajnálunk...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csíkrákosi Pogányvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Asztag-kő
Asztag-kő
A Hargita-hegység egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az Asztag-kő.
Rákosi Hargita
Rákosi Hargita
A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.