Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Isztinakő - Bélbor - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Isztinakő - Bélbor turisztikai látnivalói

Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között. Az 1452 m tengerszint feletti magasságon található csúcstól délnyugatra egy éles fogakkal az ég felé meredező sziklát találunk, amit (újabban) Kodrán (Codrean)-sziklájának neveztek el...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Az épület bal szárnya
Az épület bal szárnya
Katolikus templom
Katolikus templom
Kereszt
Kereszt
Vendelné kútja Vendelné kútja
Vendelné kútja
Csíkszentléleki templom
Csíkszentléleki templom
Tájékoztató
Tájékoztató
A kanyon 4
A kanyon 4
Krassófő vára Krassó völgye
Krassó völgye
A völgy felett
A völgy felett
Vízesés
Vízesés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Isztinakő Bélbor fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Bélbor és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Isztinakő!

A legközelebbi település Rakottyás, 3,31 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Isztinakő Bélbor közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Dobrán-forrás Bélbor 5,1 km-re. A Dobrán-patak mocsaras forráslápja növénytani természetvédelmi terület. A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén.
6,4 km-re. A 15-16 hektáros tőzegláp területén olyan jégkori reliktum fajok maradtak fenn, mint például a törpe nyír (Betula nana). Az Oroszok-patakának Kis-Besztercébe történő beömlésénél, a Kis-Beszterce jobboldali partját elfoglaló mocsaras terület Bélbor legösszefüggőbb tőzeglápja.
8,1 km-re. A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
9,5 km-re. A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre. A dobozban található egy túrázáshoz nem föltétlenül szükséges eszköz, amolyan -lehet, hogy majd kellhet- dolog, de nagyon érdekes játékszer, főleg a fütyülő része. Hmm, mivel nekem már van fütyülőm, inkább meghagyom a hölgyeknek. Ez a "játékszer" valóban csak játékszer.
9,9 km-re. 2012 október 27-én üzemelték be a korabeli képeslap nyomán újraépült borszéki Ó-sáros fürdőt. Volt szerencsém megfürödni a medencékben. Ezzel történelmi fejezetet élt meg a település, saját fürdőjének használatba adó ünnepét.
10 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta, ez a legdélibb elterjedése. Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is. Védett növény, veszélyeztetett faj.
10,3 km-re. Szerintem ez a legfinomabb forrásvíz a környéken, pedig azért van belőlük elég. Sokat kellett keresni es logni a korlaton. Szerintem is ez a legfinomabb forras, mutatos a csipkezett famunka is. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
10,6 km-re. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében. Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak.
10,7 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni. Előbb lementünk a bánya aljába, kár volt mert szemetes. Ez most melyik bánya a három közül? Ez a rejtés a Tündérkerttől délre található. Ezt a követ házépítésekhez és országutak építéséhez is felhasználták.
11 km-re. A barlangüregekhez egy nagyon keskeny szurdokon keresztül juthatunk el, melyeket fenyők és érdekes formájú sziklák vesznek körül. Bár mi fordított irányba jártuk be a körutat, könnyen megkerült a doboz, mert minden turista a Medvebarlangban volt. Hat ha mar nyaknyujtogatasrol volt a szo, az en voltam. Ha jól értesültem, innen a geoláda elveszett, nemhiába nem találtam meg. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény.
11,2 km-re. Lebontották a régi épületet, a földből kiáramló gázak fölé korszerű épület került, melyben akár 10 személy is elfér. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található, 2010-ben került felújításra.
11,3 km-re. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik. Ez aztán a pech. Pedig igyekeztem azonnal, még május elsején, szombaton este elkészíteni az új rejtések weboldalát. A beton völgy felőli része enyhén nedves volt, de semmi kóstolási lehetőség nem volt. Ezt a forrást csak 1932-ben fedezték fel, nevét Pierre Curie francia fizikusról kapta, aki 1898-ban fedezte fel a rádiumot.
11,3 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Én a másik dobozt kerestem, ami akárhol lehet a barlang felett, tudom mert felkerültem feléje, de ott aztán feladtam, sok repedést átkutattam, de eredménytelenül. Meglepett, hogy milyen sokan voltak a Jeges-barlangnál, meg kellett várjuk, hogy elmenjenek, és csak azután közelítettük meg. A Jég-barlang elnevezés helytelen, ugyanis ez a barlang nem jégben alakult ki, hanem csak jeget tartalmaz.
A Jeges-barlang felett Borszék 11,3 km-re. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk. Igazan izgalmas volt e jegesbarlang. Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
11,5 km-re. Ez a hely a második világháborúban géppuska-fészek, erődítmény volt. Csodálatos panoráma tárul elénk a Kis-Bor-patak völgyére, alattunk a Piatra Neamt felé vezető DN 15-ös úttal. A munka vitt engem Borszékre, de nem hagyhattam ki egy kis szórakozást. Na ez volt mar az elegtetel. Tetszik ez a hely, csak sajnos ilyenkor nyár végén nagyra nő a bozót a környéken, de mi erre is felkészültünk: biciklis rövidnadrággal, és szandállal.
11,7 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. A ház láthatóan egy tákolmány, mégis megragadó, egy kis fantáziával kastélynak képzelhetjük.
Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 12,7 km-re. A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban. Körülbelül 1 km-re innen délnyugatra található az 1825 m magas Kis-Borka köve.
16,3 km-re. Mellette található a Borkút (Borcut) vadászház. A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.
19 km-re. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt. A ládát, dobozkát, sikerűlt TÚL JÓL elrejteni. Gratulálok a geodoboz megtalálásához. Érdekes vöröses-barnás színével hívja fel magára a figyelmet.
Örmény kripta Gyergyótölgyes 19,9 km-re. A gyergyótölgyesi örmény kripta egy hatszög formájú történelmi épület, melynek három szintje van: alagsor, földszint, és egy kis (harang)tornyocska. A kriptát keresztény örmény mesterek építették a huszadik század elején. - Óratornyos ház Gyergyótölgyes 20,2 km-re.
20,4 km-re. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc. Ettől északnyugatra, 300 m-re, a Veres-kő-bütü csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek.
20,5 km-re. A Kelemen-havasokban turaztunk az EKE tagjaival. Ez a híd és ez a rejtés már sokkal jobban tetszett mint a strandnál levő.
20,7 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc. Ettől délre, 200 m-re, a Kerek-domb csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek.
20,8 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben. - Urmánczy-kastély Maroshévíz 21,1 km-re.
21,2 km-re. A gyergyótölgyesi tölgyerdő egy érdekes természeti ritkaság, mely a Veres-kőtől délkeletre és a falutól északkeletre, másfél km távolságra helyezkedik el, a meredek oldalban. Bár természeti érték, nem szerepel az országos tájvédelmi területek listájában, az önkormányzatok próbálkozásai ellenére.
21,5 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén. A menedékhely még jó állapotban van, és remélem, még hosszú ideig így is marad.
21,6 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt. A rejtekhelyet megtaláltam, sőt a dobozkát is láttam, viszont nem értem el, és ráadasul még egy kupac kukac is volt előtte, amit valószínű, hogy a horgászok hagytak ott. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.
21,6 km-re. Az Orbán Balázs által Puturoásza-tó néven említett tó környékét védett területté nyilvánították. Ez egy nagyfulu nyestkutya. Na elhataroztuk neheny marosvasarhelyi haverral es haverinaval, hogy atkelunk a hegyen. A Kis-Lomáska vízeséstől folytattuk útunkat a Jézer-tó fele. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény.
21,8 km-re. Az egyik alakzat oldalában egy emberfejhez hasonlítható szikla nyúlik ki. A Kis-Lomás-vízesés felé menet megálltam megkeresni ezt a dobozt. Remélem te is tartod magad majd az egyezségünkhöz, és te is rejtesz ott egy geodobozt. Mikor olvastam, hogy a Kis Lomás vízeséshez készülsz, biztos voltam benne, hogy itt is rejteni fogsz. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek.
21,8 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
21,8 km-re. Mikor elolvastam a segítő információt, gondoltam, hogy most nem alkalmas megkeresni ezt a dobozt. Érdekes kis vízesés.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 21,9 km-re. A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
22 km-re. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti. A román Cascada Lomasel megnevezésből kiindulva - mivel a földrajzi hely nevét nem áll módomban megváltoztatni - a ládát Kis-Lomás helyett rokonszenvesebb hangzása miatt Lomáskának neveztem el. Már egy ideje kívánkozok eljutni ide, rejteni szerettem volna. Van neked egy kis, saját, különbejáratú vízesésed a Kofa völgyében. Szegek, szegek, de mit kezdjek a ha jön a nagy meleg.
22,1 km-re. 1850-ig kizárólag csak a család és meghívottjaik látogatták e medencét, amely fából volt készítve, körülötte vetkező szobákkal. Fürdözés elött tanulmányoztuk a helyet. Szép kis strand a fenyők között. Teljesen biztos :) A dobozka jó állapotban, és a helyén van. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található, 1228-tól 1948-ig birtokolta a Bánffy család.
22,2 km-re. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.
Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 22,2 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
22,9 km-re. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m), a meteorológiai állomástól csak pár méter választja el. Az elénk táruló látvány csodálatos, kilátás nyílik minden irányban. Egy kis vasárnapi 25 km-es séta.
24,6 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
Demeter-ülepítőtó Kelemen-havasok 24,7 km-re. A Magyar-Negojtól északkeletre található patakvölgyben épült Demeter-ülepítőtó egy nagyobb és két kisebb ülepítőből áll, melyek a Román-Negoj kénbányájához tartoznak. A patak amelynek völgyében ezek az ülepítők találhatók Izvorul Fetii, (Nagy-Demeter) Dumitrelul Mare, Fekete-sár (Neagra Sarului) néven szerepel a különböző térképeken. - Hegyes-csúcs 24,8 km-re.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Isztinakő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Bélbor térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sajna most nem tudunk eljönni Szentgyörgyre :-( Jó hangulatú találkozót, szép estét, dübörgő sikerű koncertet kívánunk Nektek.
 • A szentgyörgynapi geocitromon tudomást szereztél hogy ott leszünk a geotáborban, jkgabor-ék is egyertelműen jelezték reszvételüket.Megegyeztük a talalkozó helyét is, ami az Isten hídja volt május 1 17 óra volt.
 • Szep kis barlang, erdekes cseppkovek. Szombatonkent koncert a barlangban, habar szerintem az 50 lejes beugro kicsit borsos.
 • Anno Csíkban születtem és mégis csak most mikor már csak látogatunk arrafele, akkor kerestük fel az arborétumot. Ejsze, az ember turistaként jobban körülnéz, vagy micsoda?
 • Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve. Ferencz Gabor hegymaszonak allit emleket ez a tabla, meg a 70-es evekbol.
 • Miutan kivigyazkodtuk magunkat a Vigyazo-kovon, folytattuk az utat az Ocsem tetore. Szikrazo napsutesben, idealis latasviszonyok mellett, gyonyorkodhettunk a panoramaban ami elenk tarult.
 • Persze, hogy novemberben, mikor 4 óra 30 perckor sötétedik, esik rendesen, ahogy illik ilyenkor, még egy ilyen lájtos rejtekhely is ördöngösnek tűnik. Amennyiben az erdő peremén közelíted meg a helyszínt, csak a legkitartóbb kutyákkal kell megküzdjél, és ha nem adod fel idejekorán, segítségedre segít egy görög mítoszokbéli feketeszakállas, amúgy rendkívül szívélyes juhász.
 • Ideje volt már, hogy új dobozt kapjon ez a rejtekhely is. Vigyázz: A szemközti kocsmából figyelnek.

Sikerült eljutni Bélbor környékére? Tetszett az Isztinakő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.