Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Törpenyír - Borszék

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


1934 óta ismert a borszéki jelenléte. A Borszéken szervezett Nemzetközi Botanikai Kongresszus alkalmával találtak rá...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Törpenyír - Borszék felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Törpenyír - Borszék képtárból:

Bekerítve
Bekerítve

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Törpenyír Borszék fotóalbumba!

A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta, ez a legdélibb elterjedése. Védett növény, veszélyeztetett faj. Fedezzétek fel Borszék és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Törpenyír!

A legközelebbi település Borszék, 1,01 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Borszék környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Római katolikus templom CsíkszentkirályRómai katolikus templom Csíkszentkirály 77,2 km-re.
A jelenlegi római katolikus templom melletti hársfasort kivágták. Még a templomba is sikerült bejutnom. A kapu természetesen zárva volt, de épp jókor jöttem, mert a templom mellett gyerekek gyülekeztek, felkészítőre várva. Nagy havazás ellenére keresgélni indultunk barátommal, de sajnos a kapu zárva volt, így majd máskor visszatérünk. Ezért Csíkszentkirályról a település déli kijáratánál levő temető kápolna melletti öreg hársfák mesélnek.
Új római katolikus templom Parajd 57,2 km-re.
Egykori erődítmény Vártető NagygalambfalvaEgykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 83,5 km-re.
Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Kőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szorosKőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szoros 83,5 km-re.
A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak. A beömlési pontja keresztezi azt az ösvényt, amelyen a turisták bejárják a szurdokvölgyet.
Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 76,5 km-re.
A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 74 km-re. Száraz-patak Hagymás-hegység 33,2 km-re.
Petele 70,5 km-re.
Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt. Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették.
Két ismeretlen orosz katona sírja Lókút teteje 62,6 km-re.
A Gyimesi-szorost védő 32-dik határvadászok védvonala mögé ezen a hegygerincen is igyekeztek beszivárogni a támadó oroszok. Két ismeretlen orosz katona sírhelye - Lókút teteje, 1944 augusztus-szeptember.
Szent Joákim-kápolna Szent Anna-tóSzent Joákim-kápolna Szent Anna-tó 97,4 km-re.
2012 július 21-én, a Szent Anna búcsú alkalmával, a tó nyugati oldalán 1562-ben már állt Szent Joakim kápolna emlékére egy keresztet állítottak. Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert egy párocska éppen ott sütkérezett a kereszt mellett. Miután kisiránkoztam magam az előző bejegyzésemben, most rá kell jöjjek, hogy második megtalálóként első bejelentő vagyok. Meg sem probáltam keresni, a nagy hó miatt. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák.
Szentmihály 59,1 km-re.
1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
Nagyloki-borvíz Csíkkarcfalva 47,7 km-re.
Vizét ivókúrára és fürdőkúrára egyaránt használták. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra.
Rabsonné útja DeszkásvárRabsonné útja Deszkásvár 51,4 km-re.
Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja. A különböző leírásokban, két különböző helyen található töltésvonulatot is ugyanazon a név alatt, Rabsonné útjának hívnak.
Melegárok Szécseny 71,4 km-re.
A Melegárok Szécseny nyugati részében található, délnyugat - északkelet irányban szeli át a Csíkszeredához tartozó nyaralónegyedet. Tulajdonképpen a Meleg-patak, a ferencjózsefi térképen Kurta-patak, medrét és környékét hívják így.
Andezitszikla Bölényes Kelemen-havasok 49,9 km-re.
A Bölényes-tető, román térképeken Zimbrul, egy természetvédelmi terület a Borgótiha községhez tartozó Báránykő falutól kelet-északkeletre. A csúcstól nyugatra egy vulkanikus eredetű andezitszikla található.
Radnai-hágó Radnai-havasokRadnai-hágó Radnai-havasok 75,9 km-re.
A Radnai-hago 1271 meteres magassagban hatart kepez a Radnai-havasok es a Suhard hegyseg kozott. A fotó alapján találtunk rá a dobozra. Megtaláltam a bunkert. Valamikor a tortenelem folyaman mint fontos atjaro letezett, majd lassan-lassan elvesztette jelentoseget, peldaul a Tihuca-hago megnyitasa miatt is.
Evangélikus templom Fületelke 95,9 km-re.
Vendelné kútjaVendelné kútja 75,8 km-re.
Vendelné kútja a Lucs tőzegláptól nem túl messze, attól észak-keletre található, a Nagykő-bükk hegye és a Kárász feje domb között. Megközelíthető a Csíkszentkirályról Büdösfürdő felé vezető útról, abból a pontból, ahol a kék sáv jelzés keresztezi a kocsiutat. Dolgunk akadt a környéken.
Panaghia-szikla Csalhó-hegységPanaghia-szikla Csalhó-hegység 29,6 km-re.
A tetőből több mint 70 méterrel emelkedik ki. Az egyik barátunk kívánsága volt, hogy megmászhassa a Csalhó híres lépcsőit, melyről annyit lehet olvasni a médiában. A Panaghia-szikla a piros sávval jelzett túraösvényen található, mely a Dochia- és a Fantanele-menedékházak, illetve Durau üdülőhely között teremti meg a kapcsolatot.
Panoráma kabin Mária-kő Békás-szorosPanoráma kabin Mária-kő Békás-szoros 26,9 km-re.
A Gyilkostó Adventure Egyesület és a Hargita megyei hegyimentők két, új típusú menedékházat építettek a Békás-szorosban. Ezek Romániában egyediek, de külföldön is kevés helyen látni ilyen, a sziklafalak élére elhelyezett építményt. Miután az interneten láttam egy pár képet, videót, már nagyon kíváncsi voltam erre a panoráma kabinra. A nyugati kilátótól csak pár perc gyenge emelkedőn közelíthető meg a kabin.
A sárkány gerince meddőhányó HargitafürdőA sárkány gerince meddőhányó Hargitafürdő 67,1 km-re.
A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak jobb oldalán, van egy kis, félhektáros meddőhányó. A felgyűlt salak itt egy szakadékot és egy gerincformát alakított ki.
Felső függőhíd Kis-BékásFelső függőhíd Kis-Békás 27,7 km-re.
A hídról lehetőségünk van szemből, és ugyanakkor fentről, csodálni a Fehér-patak kétlépcsős vízesését, kőüstjét. A tervemben úgy volt, hogy a hídtól visszatérek, de hamar lemondtam róla. Amikor a legutóbb a Mária-kő kilátópontjainál jártam, még nem volt átadva az új függőhíd, így elmaradt annak bejárása. Az új függőhíd lehetővé teszi, hogy száraz lábbal mehessünk végig a Magyarok-hídja - Mária-kő turista útvonalon.
Mikó-kúria CsíkzsögödMikó-kúria Csíkzsögöd 72,8 km-re.
Mikó-kúria Csíkzsögöd, műemléképület a 19-dik századból.
Mofetta - BorszékMofetta - Borszék 1,4 km-re.
Lebontották a régi épületet, a földből kiáramló gázak fölé korszerű épület került, melyben akár 10 személy is elfér. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található, 2010-ben került felújításra.
Szakadát-mező Nyugati részSzakadát-mező Nyugati rész 44,3 km-re.
A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Egy igazi havasi mező, ahol érdemes kicsit megpihenni a lucfenyők árnyékában. A Szakadát-mező Neamt megyéhez tartozó nyugati része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található.
Zsiliprendszer GyulakutaZsiliprendszer Gyulakuta 85,9 km-re.
Most már teljesen el van hanyagolva az egész berendezés, de még így is lenyűgözött a bonyolultságával. A hőerőműhöz vezető csatornák környékén vagyunk, ennyi zsilipet még sehol sem láttam.
A Jeges-barlang felett - BorszékA Jeges-barlang felett - Borszék 1,5 km-re.
A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. Igazan izgalmas volt e jegesbarlang. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk.
Római őrtorony SzakadátRómai őrtorony Szakadát 56,3 km-re.
A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak. Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre.
Abafája 70,7 km-re.
Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Dedrád 70,6 km-re.
1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen. 1319-ben Dedrád, majd 1474-ben Dedrada néven jelentkezik az oklevelekben.
Lázárfalvi NyírfürdőLázárfalvi Nyírfürdő 92,9 km-re.
Lázárfalván a Hí-patak folyik keresztül, s ez találkozik a Tusnád-patakkal. Nem sikerült megtalálnom a dobozt. Mivel játszótársak jelezték a doboz eltűnését, eljöttünk és újrarejtettük keresztény szellemben. Meg voltunk itt, akkor is nagyszeru volt, furdes, kengodor stb. A Csomád vulkanikus hegycsoport közelségét mutatja, hogy a Tusnád-patak mentén 40 ásványvizforrás fakad.
Egykori szélmalom HomoródremeteEgykori szélmalom Homoródremete 77,3 km-re.
Messze környéken nem látni hasonló épületet. Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba. Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található.
Bázis-sósmedencék HomoródkarácsonyfalvaBázis-sósmedencék Homoródkarácsonyfalva 89,8 km-re.
Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk. A Bázis névre keresztelt 50x8 méteres természetes és 10x4 méteres deszkával bélelt úszómedencét helybeliek létesítették.
Határvadászok keresztje a Bellő-tető alattHatárvadászok keresztje a Bellő-tető alatt 98,1 km-re.
Attila halála után a hegyek között oltalmat kereső Tolcson és Buta nevű vitézek beleszerettek Katrosa lányába. Ha a fent emlitett colopos hidtol balra, a domb alatt az aszfalt ut mellett, egy ujabb "cseppkoves bunkermaradvanyrol" lenne szo, azt mar sajnos az ut korszerusitesekor szetvagtak, felet meg eltuntettek. Nem bántam volna, ha a forrás megjelölése nélkül bemásolt leírás helyett/mellett a rejtő pár szóban leírta volna a hely megközelítését. Ennyire nem tetszett nektek Gálosháza, hogy nullára értékeltétek a hely szépségét? Úgy tartják, hogy a Kászon-patak völgyében, a Gombás-bérc alatt álló várban lakott Katrosa vezér és Bellő nevű lánya.
Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 33,9 km-re.
A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be. Információkat nyujt a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII-dik században sok helyi ember megélhetését biztosította.
Csíki panoráma CsíkszeredaCsíki panoráma Csíkszereda 68,1 km-re.
Körbesétálva a templomot, feltárulkozik innen a Csíki-medence teljes körpanorámája. Idelátszott a somlyói nyereg, a székely lányok találkozójának helye. Megtaláltuk, ma este a Csipikéről hazafele. A geodobozba beletettem a Mareszka 2 utazó vakondot. Amennyiben Székelyudvarhely felől érkezik valaki Csíkszeredába, a csibai eltérő után, a kavicsos uton balra térve, az ut bal oldalán levő dombon emelkedő római katolikus templomhoz juthat.
Bökecs leve Bekecs-tetőBökecs leve Bekecs-tető 60,9 km-re.
A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Nekifutottunk még egyszer ennek a rejteknek, sikerült is megtalálni, beazonosítani Fakír kövét. Ez a doboz eltűnt. Nyárádselye felől mentem fel a Bekecs-tetőre. A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak.
Kőhíd teteje Hargita-hegység 84,5 km-re.
A Kőhíd teteje, látványos sziklavilág, a Kakukk-hegytől észak-keletre, attól 1,5 km távolságra található.
Korondi sóskútKorondi sóskút 61 km-re.
A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. Na ez fifikás volt, és elsőki is lettünk. Köszönöm, és gratulálok. Nem vagyok a híve az úgynevezett mistery típusú rejtéseknek. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták.
Bánya-pataki völgyhíd GörbepatakaBánya-pataki völgyhíd Görbepataka 57,4 km-re.
A Bánya-völgyhíd 2 km távolságra van Gyimesfelsőlok állomásától és 28 m magasságban hídalja át a Bánya patakot. Az ezeréves határtól hazafelé. Itt valóban van még geoláda? Szerintem a láda gazdája tudná erre a kérdésre legjobban megadni a választ. Újjáépítéskor az új völgyhidat nem a régi helyén és formájában építették meg, hanem a régi hídszerkezet teljes felhasználása mellett, építettek egy új viaduktot.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Törpenyír adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Borszék térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Betula - Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is. Meg a verebesi Benesben is.
 • Megtörténhet - A geodobozok sem halhatatlanok. Megtörténik, hog eltűnik egyik vagy másik.
 • Nem volt a helyén - Megtaláltam. Nem volt a helyén, az oszlopok közötti résbe volt beszorítva, de visszatettem a harang tartó vasra.
 • Gyöngyvirág, madárijesztők, és szarvasok - A geoüveggel megjelölt földvár felől érkeztünk ide, majd innen ereszkedtünk le újra a kőbányához. A kőbányától a földvár geodoboza felé erdős, meredek oldalon kell kikapaszkodni.
 • A templom kivülről is, meg belülről is szép - Ezt a dobozt már a télen láttam egy temetés alkalmával, de akkor valahogy nem fértem hezzája. Ha valaki tud a létezéséről, messziről látszik.
 • Fürdésre várakozva - Várakozni kellett, mert épp ott gombászott valaki. De miután elment, megtaláltuk a dobozkát.
 • Este, fejlámpafénynél - Ezt a rejteket már este, fejlámpafénynél találtam meg, midőn feladtam a fényképezést. Mialatt keresgéltem, a kedves túratárs csodával határos módon megjavította a túrabotom, melyet a patakon átkelve (a megfelelő szög érdekében) sikerült kettétörni.
 • Fészekalja - Keresés közben majdnem belenyúltunk a frissen kikelt pihe-puha madárfiókák fészkébe. Anyukájuk hangját sikeresen utánoztuk, amire kinyitották narancssárga kis csőrüket.
 • Lapatkez - Valoban en is kisse nehezen tudtam kikaparni a helyebol na dobozkat, akar csak az elobbi megtalalo.
 • 686 méter - Előre is köszönöm, ez volt az egyik eredeti elképzelés is. Hogy egymás rejtéseit közösen tartsuk karban.
 • Nem jó helyen kerestem - A kék pont jelzésen indultunk fel a Bélavár tetejére. Mikor a mezőről megláttuk a sziklakürtőt nem tudtunk ellenállni a kísértésnek, hogy néhányan oda is felmenjünk.
 • Szemelőtt van, vagy mégse - Néhányan már megtaláltátok, és mégis megmenekült a bámészkodóktól, MÉG. Ilyenkor, nyáron még a hangyakatonaság is őrködik :-).
 • Jobb kesobb mint soha - Ezt a dobozkat legalabb haromszor kerestem mig meg is lett. Hat eppen nem volt az orrom elott, jo melyen be volt csuszva a cserep ala.
 • Én meg megtaláltam, - úgy mint még egy néhány kesser.
 • Vurpód - Megtaláltam a dobozkát a háromszögben.
 • Nagyitonk nem volt - A tulso oldalrol 2 pad kozott oszlop es fej. De nem irtatok, hogy nagyitoval kell nezni a segito kepet.
 • Kárpótlás a hideg zuhanyért - Ez a rejtés volt a kárpótlás, amiért a Gordon hegyről lemosott a zivatar. Ismét elmondtuk, hogy köszönet a rejtőnek, mert számtalanszor elmentünk már itt, és nem jöttünk fel, míg nem tudtuk meg a rejtekhelyről mi van itt.
 • Vidaly tura - Vidolm falubol kozelitettuk meg a csucsot, kellemes novemberi idoben. Sikeresen meg is talaltuk a dobozt.

Sikerült eljutni Borszék környékére? Tetszett a Törpenyír? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.