Törpenyír - Borszék - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Borsec - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Hargita megye

Törpenyír - Borszék

A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta. Ez a legdélibb elterjedése. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Bekerítve... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Törpenyír Borszék rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
4318 Mofetta. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található. 4710 A Jeges-barlang lehelete. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. 4726 A Jeges-barlang felett. 5093 Pierre Curie-forrás. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik. 6456 Bagolyvár. Borszék, Hargita megye nyolcadik legnépesebb városa és egyben a Keleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe. 25453 Az egyszerű ember kastélya. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. 41404 Dobrán-patak. Dobrán-patak. 46051 Rez-nyaka. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja. 47389 Fatemplom. 48435 Óratornyos ház. 49069 Urmánczy fedeles híd. 49147 Barlangi forrás. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna. 49163 Veres-kő Gyergyótölgyes. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt. 50394 Északi barakk és zártsánc. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc. 50485 Déli barakk és zártsánc. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc. 52052 Urmánczy-kastély.

Néhány székely szó jelentése:
Bálán = Szőke. Barakovács = Kullancs. Barusnyán = Orgona virág. Belbel = Alszik. Belébüklesz a vízbe = Belebuksz, beleesel. Belékecskekórózik = Belefordul.

Természeti értékek - Hargita megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Kossuth-forrás
A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
Napfürdő
A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre.
Mészkőbánya
A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni.
Hagyományos fürdő
A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Betula - Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.