Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Borszék környéke - Csíkszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Borszék A Borszéket környező őserdők. A Bükk havas lomberdeje. Kövületek. Borszék flórája. A Sáros növényzete. A Kerekszék sziklacsudái. A medvebarlangok sziklakapuja. A medvebarlangok. Széchenyi és Teleki sziklák. Viszhang. Jégbarlang. A tölgyesi szoros Terra Siculorum
102_borszek_medvebarlangok.jpg
A Medvebarlangok sziklakapuja Borszék közelében
Ó-sáros fürdő Borszék 0 km-re. október 27. Feredő. Volt szerencsém megfürödni a medencékben.
Törpenyír Borszék 0,14 km-re. Ez a legdélibb elterjedése. Betula. Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is.
Kossuth-forrás Borszék 0,44 km-re. Kossuth-forrás Borszék Bonyolult. Itt is nagy a variáció lehetősége. Remek rejtés. Nekem nagyon tetszett ez a rejtés, szerintem a rejtek megfelelő.
Napfürdő Borszék 0,56 km-re. Napfürdő Borszék Se geodoboz, se fütyülő, se budi. Borszéki kirándulásunk záróakkordjaként, még körbekocsikáztuk az üdülőtelepet. Rejtés. A sok új rejtés motivált, hogy eljöjjek Borszékra.
Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 0,76 km-re. Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék Ez gyorsan ment. Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak.
Mészkőbánya Borszék 0,78 km-re. Ezt a követ házépítésekhez és országutak építéséhez is felhasználták. Bánya. Ez most melyik bánya a három közül? Azoknak hasznos az információ, akik esetleg időszűkében vannak, vagy akik eléggé lusták mind a hármat megmászni. A Tündérkerttől délre. Ez a rejtés a Tündérkerttől délre található.
Medvebarlang Borszék 1,08 km-re. A barlangüregekhez egy nagyon keskeny szurdokon keresztül juthatunk el, melyeket fenyők és érdekes formájú sziklák vesznek körül. Első vagy nem első. Új rejtő, de lehet hogy a régi rejtek. Kalandos hely. Bár mi fordított irányba jártuk be a körutat, könnyen megkerült a doboz, mert minden turista a Medvebarlangban volt.
Mofetta Borszék 1,36 km-re. 2010-ben került felújításra. Rejtekfotó. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac.
A Jeges-barlang lehelete Borszék 1,49 km-re. A Jég-barlang elnevezés helytelen, ugyanis ez a barlang nem jégben alakult ki, hanem csak jeget tartalmaz. Jég. Én a másik dobozt kerestem, ami akárhol lehet a barlang felett, tudom mert felkerültem feléje, de ott aztán feladtam, sok repedést átkutattam, de eredménytelenül. Még egy kérdéses megtalálás. Meglepett, hogy milyen sokan voltak a Jeges-barlangnál, meg kellett várjuk, hogy elmenjenek, és csak azután közelítettük meg.
A Jeges-barlang felett Borszék 1,49 km-re. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk. Hűsítő. Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt. Huvosre teve. Igazan izgalmas volt e jegesbarlang.
Pierre Curie-forrás Borszék 1,59 km-re. Ezt a forrást csak 1932-ben fedezték fel. Nedves. A beton völgy felőli része enyhén nedves volt, de semmi kóstolási lehetőség nem volt. Lehet nem állandó a hozama. Hasonló tapasztalatunk volt a Tündérkert bejáratánál levő parkolóval szemben található Petőfi-forrás vizével.
Bagolyvár Borszék 2 km-re. Csodálatos panoráma tárul elénk a Kis-Bor-patak völgyére, alattunk a Piatra Neamt felé vezető DN 15-ös úttal. Jól elnéztük. Elértünk a kereszthez, megpihentünk, de semmi sem jelölte a Bagolyvárat. A két bunker és a kilátópont helye. Hát, a keresztnél már nem igazán van szükség útjelzőre.
Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 7,97 km-re. A ház láthatóan egy tákolmány, mégis megragadó, egy kis fantáziával kastélynak képzelhetjük.
Isztinakő Bélbor 9,91 km-re. Az 1452 m tengerszint feletti magasságon található csúcstól délnyugatra egy éles fogakkal az ég felé meredező sziklát találunk, amit (újabban) Kodrán (Codrean)-sziklájának neveztek el.
Dobrán-forrás Bélbor 13,04 km-re. A Dobrán-patak mocsaras forráslápja növénytani természetvédelmi terület.
Levendula Galócás 14,51 km-re. Levendula Galócás
Rez-nyaka Gyergyóditró 14,74 km-re. Rez-nyaka Gyergyóditró
Fatemplom Gyergyótölgyes 14,99 km-re. Fatemplom - Gyergyótölgyes
Örmény kripta Gyergyótölgyes 15 km-re. A kriptát keresztény örmény mesterek építették a huszadik század elején.
Tőzegláp az Oroszok-patakánál Bélbor 15,3 km-re. Az Oroszok-patakának Kis-Besztercébe történő beömlésénél, a Kis-Beszterce jobboldali partját elfoglaló mocsaras terület Bélbor legösszefüggőbb tőzeglápja.
Óratornyos ház Gyergyótölgyes 15,31 km-re. Óratornyos ház - Gyergyótölgyes
Veres-kő Gyergyótölgyes 15,53 km-re. Érdekes vöröses-barnás színével hívja fel magára a figyelmet. Sajnos. A ládát, dobozkát, sikerűlt TÚL JÓL elrejteni. Gratula az első megtalálónak. Gratulálok a geodoboz megtalálásához.
Barlangi forrás Gyergyóditró 15,73 km-re. Barlangi forrás Gyergyóditró
Urmánczy fedeles híd Maroshévíz 15,77 km-re. Urmánczy fedeles híd - Maroshévíz Dolgozik az idő. Sajnos a hid oldalfalai elég rossz állapotban vannak, föleg az egyik fele. Nyári délután a folyóparton. Idei biciklitúrám első napján érintettem Maroshévízt, így nem hagyhattam ki legalább az utamba eső dobozt.
Északi barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 15,93 km-re. Ettől északnyugatra, 300 m-re, a Veres-kő-bütü csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek.
Déli barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 15,96 km-re. Ettől délre, 200 m-re, a Kerek-domb csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek.
Bor-kút-forrás Bélbor 16,63 km-re. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
Urmánczy-kastély Maroshévíz 16,72 km-re. Urmánczy-kastély - Maroshévíz
Tölgyerdő Gyergyótölgyes 17,12 km-re. Bár természeti érték, nem szerepel az országos tájvédelmi területek listájában, az önkormányzatok próbálkozásai ellenére.
Termál-vízesés Maroshévíz 17,37 km-re. Termál-vízesés - Maroshévíz Januárban leomlott a termál-vízesés egy része. Szombaton, a Kis-Lomás-vízeséstől jövet még elhoztam a társaimat ide a termál-vízeséshez. Első. Az első doboz amit megtaláltunk a három keresett közül.
Urmánczy-strand Maroshévíz 17,47 km-re. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt. Legyen egy ilyen rejtek is. Ezért a dobozkáért össze kell vegyülni a porral, és a szeméttel. Hid. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.
Bánffy-fürdő Maroshévíz 17,57 km-re. 1228-tól 1948-ig birtokolta a Bánffy család. Két váltásban. Fürdözés elött tanulmányoztuk a helyet. Biztos megtaláltátok?. Bár nem kizárt, de kétlem, hogy megtaláltátok ezt a geodobozt.
Hősök temetője Zsák-hegy 17,59 km-re. Hősök temetője Zsák-hegy Segédpontok. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Csak volt. Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
Vit-havas 17,92 km-re. A kucsma alakú mészkőszirtről pompás kilátás nyílik minden irányba. Napsütésben a Vit-havas. Gyönyörű, napsütéses napot töltöttünk játszótársunkkal, Fakirral és fiával a Vit-havas virágban gazdag sziklarengetegében. Déliáékkal. Megtaláltuk, pontosabban megtalálta Délia GPS nélkül.
Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 18,43 km-re. Körülbelül 1 km-re innen délnyugatra található az 1825 m magas Kis-Borka köve.
Gyerekkor utcája Maroshévíz 18,87 km-re. Gyerekkor utcája Maroshévíz
Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 18,94 km-re. Gyergyóditró Mezei Imre makettjei
Hegyes-csúcs 18,95 km-re. Hegyes-csúcs
Nagy Boglyakő Hegyes 19,05 km-re. Nagy Boglyakő - Hegyes
Balázs-csúcs 19,05 km-re. Balázs-csúcs
Beás-tető Maroshévíz 19,62 km-re. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út.
Jézus Szent Szíve római katolikus templom Ditró 19,7 km-re. Jézus Szent Szíve római katolikus templom - Ditró Két torony. Óriási templom. Új geodobozt kell majd itt rejteni. Útban az Istenszéke felé, röviden megálltunk a gyergyóditrói kéttornyú templom mellett.
Fehér ház Gyergyószárhegy 20,38 km-re. Fehér ház Gyergyószárhegy Hófehér napsütés. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Gyergyót őrző Piricske 20,41 km-re. Gyergyó őrhegyéről csodálatos a panoráma, láthatom kedvenc hegycsúcsaimat, szikláimat. A Güdüc-patak völgyéből a Pricske tetejére. A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal.
Vinkli-puszta Hagymás-hegység 20,44 km-re. Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult. Kincs ami nincs. A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott.
Kápolna Kicsibükk 20,5 km-re. A kis település Remete központjától közel 10 km-re, a Martonka-pataka felső folyásának két oldalán alakult ki.
La Radu mosógép Tósarok 21,05 km-re. Kiskocsival is megközelíthető, itt kezdődik a különös hangulatú, eldugott, szétszórt tanya-világ. Az enyészet útján . Műút vezet már a mosógépig, mely fájdalmasan leromlott 2014 óta.
Vízimalmok Eszenyő 21,14 km-re. Eszenyőben egyes adatok szerint a huszadik század elején 27 vízimalom illetve különböző vízi szerkezet működött: lisztelő, ványoló, kásatörő, olajprés, deszkafűrész.
Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 21,38 km-re. Mellette található a Borkút (Borcut) vadászház.
Templom-téri park Gyergyóremete 22,12 km-re. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m. Tömeges kincskeresés. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is.
[ Fel ↑ ]
Borszék
Borszék 0,2 km-re
Borszék, a Keleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe. Két részből áll: Alsóborszék, és Felsőborszék, a tulajdonképpeni üdülőtelep.
Kerekszéki Cseppköves-barlang - Borszék
Kerekszéki Cseppköves-barlang - Borszék 0,76 km-re
A Kerekszéki Cseppköves-barlang az ország leghosszabb mésztufában kialakult barlangja. Kialakulásában a mésztufát szétdaraboló, nyitott diaklázisrendszer játszott elsődleges szerepet, amelyhez hozzájárult a beszivárgó csapadékvizek szállító és oldó munkája.
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Borszék 1,09 km-re, Hollósarka 5,69 km-re, Látnivalók Székpatak 6,25 km-re, Látnivalók Rakottyás 9,02 km-re, Látnivalók Gyergyóholló 9,38 km-re, Bélbor 11,38 km-re, Cengellér 11,82 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.