Székpatak település (Hargita megye) Központ: Maroshévíz. Székpatak román elnevezése: Secu.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Székpatak (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Törpenyír Borszék 6,15 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta.
- Ó-sáros fürdő Borszék 6,25 km-re. 2012.
- Napfürdő Borszék 6,45 km-re. A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre.
- Kossuth-forrás Borszék 6,57 km-re. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
- Mészkőbánya Borszék 6,72 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni.
- Medvebarlang Borszék 6,81 km-re. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény.
- Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 6,82 km-re. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében.
- Mofetta Borszék 7,31 km-re. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található.
- A Jeges-barlang lehelete Borszék 7,42 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
- Pierre Curie-forrás Borszék 7,64 km-re. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik.
- Bagolyvár Borszék 8,12 km-re. Borszék, Hargita megye nyolcadik legnépesebb városa és egyben aKeleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe.
- Levendula Galócás 11,4 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
- Urmánczy-strand Maroshévíz 12,71 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre.
- Hősök temetője Zsák-hegy 12,91 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz.
- Bánffy-fürdő Maroshévíz 13,06 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található.
- Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 13,66 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
- Beás-tető Maroshévíz 14,14 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt.
- Rez-nyaka Gyergyóditró 17,58 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
- Barlangi forrás Gyergyóditró 18,15 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
- Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 18,45 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
- Kápolna Kicsibükk 18,57 km-re. A XVIII-XIX-dik század folyamán a nagyobb falvakból való kitelepedések során jöttek létre Gyergyó szórványtelepülései, közte a remetei Kicsibükk - Remete központjától közel 10 km-re, a Martonka-pataka felső folyásának két oldalán alakult ki.
- Kis-Lomás hegyi menedékhely Kelemen-havasok 18,77 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén.
- Kis Lomás úr szikla 19,24 km-re. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek.
- Lomáska Kis-Lomás-vízesés 19,49 km-re. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti.
- Vízimalmok Eszenyő 20,11 km-re. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település.
- Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 20,13 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
- Jézer-tó Kelemen havasok 20,43 km-re. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény.
- Görgényi kőgombák 20,55 km-re. A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk.
- Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 21,19 km-re. A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.
- Fatemplom Gyergyótölgyes 21,23 km-re. Fatemplom - Gyergyótölgyes
- Óratornyos ház Gyergyótölgyes 21,51 km-re. Óratornyos ház - Gyergyótölgyes
- Veres-kő Gyergyótölgyes 21,54 km-re. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt.
- Rekettyés-csúcs Kelemen-havasok 21,66 km-re. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m).
- Északi barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 22,09 km-re. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc.
- Déli barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 22,15 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.
- Templom-téri park Gyergyóremete 22,2 km-re. A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült.
- Borvizfürdő Gyergyóremete 23,01 km-re. A gyergyóremetei borvizfürdő messze földön hires volt a múlt században, különböző betegségekre volt jó a viz.
- Fehér ház Gyergyószárhegy 23,34 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el.
- Kecske-kő Görgényi-havasok 23,48 km-re. A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája.
- Vit-havas 23,52 km-re. A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja.
- Kelemen Cserbükk Kelemen-havasok 23,62 km-re. Kelemen Cserbükk
- Gyergyót őrző Piricske 23,72 km-re. Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap.
- T1 és T2 barlangok Nyágra 23,82 km-re. T1 és T2 barlangok - Göde-Nyágra.
[ Fel ↑ ]
- Nyíres Borzont 34,56 km-re. Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont
- Lövészárok Gyergyótekerőpatak 34,59 km-re. A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat.
- Csalhó-kolostor 35,07 km-re. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel.
- Fantanele-menedékház Csalhó-hegység 35,21 km-re. A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik.
- Lépcső Meteóállomás Tóka-csúcs 35,42 km-re. A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki.
- Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 35,45 km-re. A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be.
- A síroknál Csalhó-hegység 35,9 km-re. A kereszt feliratával ellentétben, az itt elesett hősök nem a (román) haza védelmében estek el, hanem német és orosz katonák voltak.
- Kis-Beszterce 36,04 km-re. A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve.
- Asztalkő a Csalhóban 36,25 km-re. Ha Durau-ból megyünk a Toaca csúcs felé, a La Morminte nyeregben az emlékkereszttől nem messze kilátópont található, melyre ha felmászunk a tetején érdekes formációra bukkanunk.
- Széles-tető 38,59 km-re. Széles-, vagyis Szelesel-tető.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Lövéte - Turisztikai látnivalók Bélbor - Közeli települések: Borszék 6,49 km-re - Rakottyás látnivalói 6,67 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.