Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Napfürdő - Borszék - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Napfürdő - Borszék

Megközelíthető autóval is egy keskeny aszfaltúton, amelyik felkanyarog a hegyoldalra, és aztán körbe visszajön. Az építményről majd mondjatok véleményt, és a kétajtós fülkébe föltétlen nézzetek be...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Árpád-kori körtemplom - Algyógy
Platán
Rüsz
A bejárat
Millenniumi fenyves - Sepsiszentgyörgy
Ahol lehetett a valamikori honvéd-emlékmű
Gomolyát-domb - Nagyernye
Nagyernye
Gyógyvízforrások - Bálványosfürdő
Eligazitótábla
Csonkatorony - Csíkszenttamás
457
Kockás tulipán-erdő - Szacsva
Tulipán
Bálványosvár - Bálványosfürdő
Gyík
Székelybósi panoráma
Kilátás _1
Evangélikus erődtemplom - Rádos
A templom

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Napfürdő Borszék fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Borszék és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Napfürdő!

A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Borszék, 1,61 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Borszék környéke
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Napfürdő Borszék közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
560 m-re. 2012 október 27-én üzemelték be a korabeli képeslap nyomán újraépült borszéki Ó-sáros fürdőt. Ezzel történelmi fejezetet élt meg a település, saját fürdőjének használatba adó ünnepét. Volt szerencsém megfürödni a medencékben.
690 m-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta, ez a legdélibb elterjedése. Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is. Védett növény, veszélyeztetett faj.
850 m-re. Szerintem ez a legfinomabb forrásvíz a környéken, pedig azért van belőlük elég. Sokat kellett keresni es logni a korlaton. Szerintem is ez a legfinomabb forras, mutatos a csipkezett famunka is. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
1,1 km-re. Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében.
1,2 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni. Ezt a követ házépítésekhez és országutak építéséhez is felhasználták. Előbb lementünk a bánya aljába, kár volt mert szemetes. Ez a rejtés a Tündérkerttől délre található.
1,5 km-re. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény. A barlangüregekhez egy nagyon keskeny szurdokon keresztül juthatunk el, melyeket fenyők és érdekes formájú sziklák vesznek körül. Ha jól értesültem, innen a geoláda elveszett, nemhiába nem találtam meg. Bár mi fordított irányba jártuk be a körutat, könnyen megkerült a doboz, mert minden turista a Medvebarlangban volt. Új rejtő, de lehet hogy a régi rejtek.
1,7 km-re. Lebontották a régi épületet, a földből kiáramló gázak fölé korszerű épület került, melyben akár 10 személy is elfér. Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található, 2010-ben került felújításra.
1,8 km-re. A Jég-barlang elnevezés helytelen, ugyanis ez a barlang nem jégben alakult ki, hanem csak jeget tartalmaz. Meglepett, hogy milyen sokan voltak a Jeges-barlangnál, meg kellett várjuk, hogy elmenjenek, és csak azután közelítettük meg. Én a másik dobozt kerestem, ami akárhol lehet a barlang felett, tudom mert felkerültem feléje, de ott aztán feladtam, sok repedést átkutattam, de eredménytelenül. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
1,8 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk. Nem volt könnyű megkapni a dobozkat, de legalább érdekes volt.
1,8 km-re. Ezt a forrást csak 1932-ben fedezték fel, nevét Pierre Curie francia fizikusról kapta, aki 1898-ban fedezte fel a rádiumot. Hasonló tapasztalatunk volt a Tündérkert bejáratánál levő parkolóval szemben található Petőfi-forrás vizével. Pedig igyekeztem azonnal, még május elsején, szombaton este elkészíteni az új rejtések weboldalát. Ez aztán a pech. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik.
2,1 km-re. Ez a hely a második világháborúban géppuska-fészek, erődítmény volt. A munka vitt engem Borszékre, de nem hagyhattam ki egy kis szórakozást. Nehezen verekedtük át magunkat a bozóton, de megérte eljutni oda. Tetszik ez a hely, csak sajnos ilyenkor nyár végén nagyra nő a bozót a környéken, de mi erre is felkészültünk: biciklis rövidnadrággal, és szandállal. Csodálatos panoráma tárul elénk a Kis-Bor-patak völgyére, alattunk a Piatra Neamt felé vezető DN 15-ös úttal.
7,5 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó. A ház láthatóan egy tákolmány, mégis megragadó, egy kis fantáziával kastélynak képzelhetjük.
9,5 km-re. Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között. Az 1452 m tengerszint feletti magasságon található csúcstól délnyugatra egy éles fogakkal az ég felé meredező sziklát találunk, amit (újabban) Kodrán (Codrean)-sziklájának neveztek el.
12,8 km-re. A Dobrán-patak mocsaras forráslápja növénytani természetvédelmi terület. A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén.
14,7 km-re. A kriptát keresztény örmény mesterek építették a huszadik század elején. A gyergyótölgyesi örmény kripta egy hatszög formájú történelmi épület, melynek három szintje van: alagsor, földszint, és egy kis (harang)tornyocska.
15 km-re. A 15-16 hektáros tőzegláp területén olyan jégkori reliktum fajok maradtak fenn, mint például a törpe nyír (Betula nana). Az Oroszok-patakának Kis-Besztercébe történő beömlésénél, a Kis-Beszterce jobboldali partját elfoglaló mocsaras terület Bélbor legösszefüggőbb tőzeglápja.
15 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
15,2 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
15,2 km-re. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt. A ládát, dobozkát, sikerűlt TÚL JÓL elrejteni. Gratulálok a geodoboz megtalálásához. Érdekes vöröses-barnás színével hívja fel magára a figyelmet.
15,7 km-re. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc. Ettől északnyugatra, 300 m-re, a Veres-kő-bütü csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek.
15,7 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc. Ettől délre, 200 m-re, a Kerek-domb csúcsára megfigyelő- és szálláshelyet építettek.
16,2 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
16,2 km-re. A Kelemen-havasokban turaztunk az EKE tagjaival. Ez a híd és ez a rejtés már sokkal jobban tetszett mint a strandnál levő.
16,4 km-re. A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
16,8 km-re. A gyergyótölgyesi tölgyerdő egy érdekes természeti ritkaság, mely a Veres-kőtől délkeletre és a falutól északkeletre, másfél km távolságra helyezkedik el, a meredek oldalban. Bár természeti érték, nem szerepel az országos tájvédelmi területek listájában, az önkormányzatok próbálkozásai ellenére.
17,8 km-re. Mikor elolvastam a segítő információt, gondoltam, hogy most nem alkalmas megkeresni ezt a dobozt. Érdekes kis vízesés.
17,9 km-re. Körülbelül 1 km-re innen délnyugatra található az 1825 m magas Kis-Borka köve. A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.
17,9 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt. A rejtekhelyet megtaláltam, sőt a dobozkát is láttam, viszont nem értem el, és ráadasul még egy kupac kukac is volt előtte, amit valószínű, hogy a horgászok hagytak ott. Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.
18 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található, 1228-tól 1948-ig birtokolta a Bánffy család. Teljesen biztos :) A dobozka jó állapotban, és a helyén van. Szép kis strand a fenyők között. A Termálvízeséstől jöttem fel a strandra. 1850-ig kizárólag csak a család és meghívottjaik látogatták e medencét, amely fából volt készítve, körülötte vetkező szobákkal.
18 km-re. Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz.
18 km-re. A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja. A Pongrác-tetőről indultunk, gyalog, a piros sáv jelzésen egészen a Nyerges-nyakig, majd a kék sáv jelzésen a Vit-havas nyakáig, végül a kék körben kék pont jelzésen másztunk ki a Vit-havas csúcsára. Az Eross Zsolt Teljesitmenyturan jartunk szombaton, es levezeteskent ugy dontottunk, meglatogatjuk a csodalatos Vit-havast. Hmm. A kucsma alakú mészkőszirtről pompás kilátás nyílik minden irányba.
18,9 km-re. A La Radu mosógéptől folytatva utunk, a Balázs-nyakban hagyva autónk, a Hegyes-havas irányába indulva, kimászhatunk a csúcsra, melynek déli oldala sziklás.
19,3 km-re. A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.
19,5 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
20 km-re. Kelemenpatak utolsó házaitól számolva nekem körülbelül 2 órát vett igénybe az oda-vissza út. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.
20,2 km-re. Útban az Istenszéke felé, röviden megálltunk a gyergyóditrói kéttornyú templom mellett. Óriási templom.
20,6 km-re. A Vinkli-puszta a század első negyedében jelentős fakitermelő központ volt. A Pongrác- tetőn autentikus tél fogadott. Épületmaradványokat találunk itt, melyek annak a sodronypályának az ellensúlyát képezték, mely köztes pillér nélkül ívelt légvonalban a Nyerges-nyakig, tovább pedig a Békény-patak völgyéig, és a Kis-György-patak szádánál zárult.
20,8 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Napfürdő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Borszék térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csali - A dobozban található egy túrázáshoz nem föltétlenül szükséges eszköz, amolyan -lehet, hogy majd kellhet- dolog, de nagyon érdekes játékszer, főleg a fütyülő része. Sajnos a hőmérőjében az alkohol (vagy mi) szaggatottá vált, de türelmes rázogatással összehozható.
 • Fütyülő - Hmm, mivel nekem már van fütyülőm, inkább meghagyom a hölgyeknek. Ők bizonyára érdekes játékszernek fogják találni.
 • Utazó csali - Ez a "játékszer" valóban csak játékszer. A Panda-kő dobozába én tettem be.
 • Kígyó - Már pont megtaláltuk volna a dobozt, mikor észrevettük, hogy egy kis kígyó tekergőzik pont mellette, aztan whoopsz eltűnt.
 • Se geodoboz, se fütyülő, se budi - Borszéki kirándulásunk záróakkordjaként, még körbekocsikáztuk az üdülőtelepet. A keskeny aszfaltút egyirányú, a Napfürdő alatt alig van hely pár kocsi parkolására.
 • Rejtés - A sok új rejtés motivált, hogy eljöjjek Borszékra. Előbb az Ó-sáros fürdőt néztem meg kívülről majd a Törpenyírt, de egyiknél sem találtam rejteknek alkalmas helyet.
 • Lövéte és Homoródalmás között valahol félúton félrehúztunk, leparkoltunk. Előzőleg a GPS-t nézegetve bemértük, hogy innen a legrövidebb az út a ládákig.
 • Véleményem szerint nem tűnhetett el, mert egyáltalán nem forgalmas hely és nincs szem előtt sem. A másik dobozt is csak azért találhattam meg, mert miután nem találtam a dobozt, elkezdtem keresni mindenhol.
 • Ramaty állapotban van a templom. Meg aztán az óvoda udvaráról lehet megközelíteni, meg is kérdezte egy babakocsis asszony, hogy mit keresünk ott.
 • Ha minden igaz, a mustáros dobozon azóta is az én ákombákomjaim díszelegnek. A vidám fürdőzők példáján felbátorodva én is szívesen megmártóztam volna a tóban, de későre járt.
 • Nehez volt a dobozt kihuzni :-) Egy kis hiba tölunk, oriasi hatassal. De a vege jo, ha minden jo.
 • Nos, a dicsőség nem engem illet, hanem a tulajdon jóapámat. Ugyanis együtt kerestük a ládát, de ő találta meg elsőként.

Sikerült eljutni Borszék környékére? Tetszett a Napfürdő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.