Hollósarka település (Hargita megye) Központ: Gyergyóholló. Hollósarka román elnevezése: Capu Corbului. Egyéb neve: Várpatak.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Hollósarka (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Egyszerű ember kastélya Gyergyóholló 2,59 km-re. Gyergyóholló nyugati kijáratának közelében, Borszék irányába haladva az út baloldalán, egy érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
- Napfürdő Borszék 5,21 km-re. A borszéki Napfürdőtől nagyon szép kilátás nyílik Borszék üdülőtelepre.
- Bagolyvár Borszék 5,26 km-re. Borszék, Hargita megye nyolcadik legnépesebb városa és egyben aKeleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe.
- Pierre Curie-forrás Borszék 5,51 km-re. A Pierre Curie-forrás az Ősforrástól a Bagolyvár felé vezető ösvényen fekszik.
- Ó-sáros fürdő Borszék 5,69 km-re. 2012.
- Kossuth-forrás Borszék 5,69 km-re. A Kossuth-kút természettani tulajdonságai a következők: víze nagy buborékokkal tör elő, kristálytiszta, a pohárban gyöngyözik, szaga szénsavas, fojtó, íze csípős, de nem fanyar.
- Hagyományos fürdő Tündérkert Borszék 5,71 km-re. A borszéki népi fürdőt 2009-ben építették meg, egy hagyományos fürdőépítő kaláka keretében.
- Mofetta Borszék 5,76 km-re. A borszéki mofetta az Ősforrás helyén található.
- A Jeges-barlang lehelete Borszék 5,77 km-re. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
- Törpenyír Borszék 5,84 km-re. A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta.
- Mészkőbánya Borszék 5,86 km-re. A borszéki mésztufát 1819-ben kezdték el kitermelni.
- Medvebarlang Borszék 6,07 km-re. A Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény.
- Veres-kő Gyergyótölgyes 10,6 km-re. Gyergyótölgyestől északra, a helység központjától 2 km távolságra emelkedik ki egy magányos sziklaszirt.
- Óratornyos ház Gyergyótölgyes 11,08 km-re. Óratornyos ház - Gyergyótölgyes
- Fatemplom Gyergyótölgyes 11,22 km-re. Fatemplom - Gyergyótölgyes
- Északi barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 11,46 km-re. A Kis-Beszterce északi oldalán, a 15 számú út felett épült az északi erődítmény, egy hatszög alaprajzú zártsánc.
- Déli barakk és zártsánc Gyergyótölgyes 11,65 km-re. A Kis-Beszterce déli oldalán, a part fölé emelkedő Kerek-domb teraszára épült a déli erődítmény, egy ötszög alaprajzú zártsánc.
- Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 13,74 km-re. A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.
- Balázs-csúcs 15,73 km-re. A La Radu mosógéptől folytatva utunk, a Balázs-nyakban hagyva autónk, a Hegyes-havas irányába indulva, kimászhatunk a csúcsra, melynek déli oldala sziklás.
- Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 16,31 km-re. A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás.
- Vit-havas 17,19 km-re. A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja.
- Rez-nyaka Gyergyóditró 18 km-re. Rez-nyaka, Gyergyóditró környéki túraösvények kiindulópontja.
- La Radu mosógép Tósarok 18,34 km-re. A főútról Zsedántelek felé kell letérni.
- Barlangi forrás Gyergyóditró 19,25 km-re. A gyergyóditrói Barlangi-forrás szomszédságában található a Szent Ioachim-ház és az Anna-kápolna.
- Tósaroki barlang Tósarok 19,78 km-re. A barlang a Hagymás-hegységben található, az ország leghosszabb konglomerát kőzetben formálódott barlangja, kilenc terme közül kettő járható barlangász felszerelés nélkül.
- Levendula Galócás 20,18 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
- Vinkli-puszta Hagymás-hegység 20,2 km-re. A Vinkli-puszta a század első negyedében jelentős fakitermelő központ volt.
- Likas-zsomboly 22,29 km-re. A legendás Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likaskőtől körülbelül 200 m távolságra északi irányban, 1650 m magasságban fekszik.
- Gyergyót őrző Piricske 22,84 km-re. Békényfő irányából másztunk ki, az erdőben metsző hideg volt, de a csúcson forrón sütött a Nap.
- Gyergyóditró Mezei Imre makettjei 23,09 km-re. Gyergyóditró - Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
- Urmánczy-strand Maroshévíz 23,1 km-re. Az Urmánczy-strand Maroshévízen, 654 m magasságon található, a Maros folyótól pár méterre.
- Fehér ház Gyergyószárhegy 23,14 km-re. Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el.
- Bánffy-fürdő Maroshévíz 23,23 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található.
- Hősök temetője Zsák-hegy 23,23 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz.
- Könnyáztatta kő Csalhó-hegység 23,91 km-re. A Sánta láb (Curmatura Picioru Schiop)-hágóból a Dochia menedékház felé tartó ösvény, egy a szelek által furcsa alakúra formázott szikla, a Könnyáztatta kő mellett halad el.
- Bardócz-kő Békás-szoros 24,06 km-re. A Bardócz-kő a Bardócz-hegy Lapos-patak szorosa felé magasodó sziklája, szemben a Kupás-kő sziklafalával.
- Fantanele-menedékház Csalhó-hegység 24,14 km-re. A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik.
- Kis-havas a Likas mellékcsúcsa 24,2 km-re. A Kis-havas a Likas testvércsúcsa.
- Csalhó-kolostor 24,21 km-re. A Csalhó-kolostort 1992-1993 között építették, és az Urunk színeváltozása jegyében szentelték fel.
- Tóka-csúcs Csalhó-hegység 24,44 km-re. A Csalhó-hegység 1000-1300 m magas, sugáralakban elnyúló hegygerincek rendszere, melyek két magasabb pontban találkoznak, ezek a Nagy Aklos 1907 m és a Tóka-csúcs 1904 m.
[ Fel ↑ ]
- Sziklafal Gyöngyös-patak 40,23 km-re. Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok
- Tizenkét Apostol sziklái Kelemen-havasok 40,45 km-re. A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont.
- Jézus lábnyoma Gyergyócsomafalva 42,04 km-re. A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található.
- Meddőhányó Balánbánya 42,63 km-re. Meddőhányó, Szilikózis-ösvény, Boty alja - Balánbánya
- Kőzúgó Gyergyócsomafalva 43,16 km-re. Utunk jó darabig a Somlyó vize terén vezetett, azután a Kis-Somlyó hegyek közé mélyedő völgyébe tért be.
- Szalárdtelep sziklái Nagy bunker 43,36 km-re. A szalárdi hármas bunkertől kellemes sétával érkeztünk a gerincen levő geodézikus ponthoz.
- Bunker 0 Szalárd 43,4 km-re. A szalárdi Szerecsen-sziklákon, a piros ponttal jelzett túraösvény mentén több bunkert, kiépített sáncrendszert láthatunk.
- Újfalvi kőbánya 43,82 km-re. Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz.
- Jávárdi völgye 45,07 km-re. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén.
- Csomafalvi Dél-hegy 45,51 km-re. A Dél-hegy (1694 m) csúcsa alatt levő kilátó sziklapereméről ráláthatunk a Sikaszó-patak völgyére, a Hargita vonulatára, a Csudáló-kőre, a Nagyhagymásra, a Gyergyói-havasokra és a Gyergyói-medence délkeleti részére.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Vargatag - Turisztikai látnivalók Visszafolyó - Közeli települések: Gyergyóholló látnivalói 4,31 km-re - Borszék látnivalói 6,38 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.