Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Ködlátó-nyereg - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Ködlátó-nyereg turisztikai látnivalói

A Terkő-nyeregtől délre, az Ördög-hágó szerpentinjeitől délkeletre található a Ködlátó-hegy, csúcsai kilátás nélküliek, erdővel borítottak. Keleti oldala a Terkő-mezővel szomszédos, a délnyugati oldal szintén egy kiterjedt legelő.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Ködlátó-nyereg képtárból:

A nyereg
A nyereg
Háttérben a Jávárdi-tető
Háttérben a Jávárdi-tető
Kilátás nyugat felé
Kilátás nyugat felé
A délnyugati oldal legelője
A délnyugati oldal legelője

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Ködlátó-nyereg fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Ködlátó-nyereg!

A két oldal közötti nyeregből pompás kilátás tárulkozik ki, a hely megérdemli a nevét. Kelet felé a Jávárdi-patak völgye látható a Jávárdi-tetővel, háttérben a Gyimesekkel. Nyugat felé az Észak-Hargita, mögötte a Görgényi-havasok egy része... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Balánbánya, 4,37 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Csíkszentdomokos környéke
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Ködlátó-nyereg közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
400 m-re. Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt. Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét.
550 m-re. Keleti irányba a Jávárdi-patakot követve, jelzetlen úton Hidegségbe, illetve Gyimesközéplokra érhetünk el. Úton az Öcsém fele, az Ördög-hágó irányából érkeztünk a hófödte Terkő-nyeregbe. Csodálatos társakkal, csodálatos időben, csodálatos tájakon, egy csodálatos napot töltöttem kedvenc hegységemben. A Terkő-nyereg fontos turisztikai csomópont, északnyugati irányba a piros sáv jelzés az Egyes-kőhöz vezet.
780 m-re. Szép panoráma nyílik a Felcsíki medencére, a Hargita és a Görgényi-hegysegre, a Nagyhagymásra, valamint a gyimesi hegyekre. Útban Terkőről Naskalat felé találkoztunk még ázott pásztorokkal és kutyáikkal, de jövő hétvégétől szabad a pálya. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez a sziklacsúcs a Tolvaj-kő. Az indian nyar folyaman meg felkeresem ezt a helyet.
1,7 km-re. Az Öcsém előtt ezt a dobozt is sikerült megtalálnunk. Örvendek Zsuzsa, hogy eljutottatok erre a varázslatos helyre. Terkő és az Öcsém között, a piros sávval jelzett turista úton haladva, a gerincen pár érdekes sziklaalakzatot pillantunk meg.
2 km-re. Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni. Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége. A Kígyófej-szikla a Rejtek-csúcs közelében, attól 400 méterre délnyugatra, a Rejtek-patak forrásvidékén, annak medrében található.
Tárnicsmező a Lik-puszta felett 2,1 km-re. Terkő irányából, mielőtt kimásznánk az Öcsémre, érdemes egy pihenőt tartani. A kilátás is szép innen, de ami tavasszal igazán lenyűgöző, az a bársonyoskék tavaszi tárnicsmező.
2,4 km-re. A játszóterünkre utaló helynév különleges varázzsal bír számunkra, emblematikus jelentőségű. Régóta tervezzük ide a rejtést, a hely pontos azonosítása is időt vett igénybe. Régi álmom teljesült.
2,8 km-re. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén. Legismertebb látványossága a 7 m magas Zúgó-vízesés.
3,1 km-re. A Szakadát-mező Neamt megyéhez tartozó nyugati része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Egy igazi havasi mező, ahol érdemes kicsit megpihenni a lucfenyők árnyékában.
3,2 km-re. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Nem lehetett olyan könnyen otthagyni ezt a mezőt, ezért végig sétáltunk rajta, egészen a határfáig. A Szakadát-mező Hargita megyéhez tartozó keleti része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található.
3,7 km-re. A Bagolykő megközelítése a gyimesközéploki Hidegségről indulva lehetséges, Bükkhavas patakából a Nagysarok-patak szádától indulva a Jávárdi-hegy fele. Útba ejtjük a Szent Péter-kápolnát, ahonnan már látszik is a fenyvesből jól kiemelkedő Bagolykő. Ezt hagytam a vegere, nagyszeru hely. Vegul is nem lehetek szaz es szaz szazalekos. Tehat roviden: Termeszetesen feljutottunk a ko tetejere, ez is benne volt a tura programjaban.
3,7 km-re. Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk. Ezt még a ködben is könnyen meg lehet találni. Hát pásztorkutyákat itt mi nem láttunk, csak zergéket. Rejtéskor (hihi), bár szikrázó napsütésben, bezzeg nem volt olyan könnyű megközelíteni a rejtekhelyet.
3,8 km-re. Háromkúton, a Kis-Békás jobb oldali mellékágán lejártuk az egykori utat, melyen az öreg csángók Gyimesbe jártak át.
3,8 km-re. A legmagasabb pontján fenyvessel borított, 1444 m magas Jávárdi-tető a Jávárdi-patak völgye fölé magasodik. Útban a csúcs felé látványos sziklaalakzatokat tudunk megfigyelni. A pünkösdi geocitrom előtt szervezett Jávárdi-körtúra alkalmából érkeztünk a helyszínre.
3,9 km-re. Felcsík népe október második vasárnapján emlékezik meg a szomorú eseményről. Gratululálok Gábor. Az Antalok patakától indulva, a Hármaskő és a Kondra kereszt érintésével zarándokoltunk a Pásztorbükkre. Csíkszentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű csúcs alatt 1816-ban emlékkeresztet állítottak, mely szomorú történelmi eseményre emlékeztet.
4 km-re. A Terkő-mező felől érkezve, elhaladunk a Szakadát havasi legelőjének peremén található sziklás csúcsok mellett, és hamarosan fel is kapaszkodhatunk a Dánfalvi Naskalat erdővel borított csúcsára. Útközben még csodálatos a kilátás a Jávárdi-patak völgyére, a csúcsról viszont már nincs kilátás.
Bástyakő Naskalat-hegycsoport 4 km-re. A Dánfalvi Naskalat csúcsa alatt elvezető, piros sávval jelzett turista úton haladva, a Naskalat-csúcs irányába, egyszer csak egy bástya alakú sziklatömb emelkedik ki a havasi legelőből. Első alkalommal, most vasárnap, nem sikerült elérni a Bástyakőig.
4,2 km-re. Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény.
4,5 km-re. Erről a csodálatos 3 forrásról kapta nevét a völgyben elterülő település. A Hagymás hegység keleti lábánál patakként kitörő víz több ágra szakadva, dús, zöld mohában gazdag szigeteket alakít ki. Nem ez az első alkalom, hogy a helyszínen járok, így nagyjából tudtam, hogy mire lehet számítani. A geodoboz épségben várja továbbra is a megtalálókat.
4,7 km-re. Jávárdipataka Gyimesközéplok Hidegség nevű falurészének egy utcája. Kínálkodás és hazudozás után, Kristály Tibor Bükkhavas-pataki csángó házától indultunk neki, a Janók-patak völgyén felfelé, neki a Jávárdi-hegynek. Nem egy veszélytelen környék. A Jávárdi patakának északi részén húzódó hegyén, közel a kápolnához található a Kóta köve.
4,8 km-re. A pünkösdi Jávárdi-körtúra alkalmával érkeztünk ide, a Bagolykő felől. A Kóta-kövétől errefele sétáltunk, elkapott egy kis nyári zápor, hamar vége lett, és tovább gyönyörködhettünk a táj szépségében. A Szent Péter és Pál katolikus kápolnát legkönnyebben Bükkhavaspatakáról lehet megközelíteni, a Nagysarok-patak szádától indulva, a Jávárdi-hegy felé.
4,8 km-re.  Magasságuk 42 m, átmérőjük mellmagasságban 110 cm, illetve 130 cm, becsült életkoruk 200-250 év. Sajnos már csak egy fenyő magasodik. A Gyimesek egyik kevésbé ismert látványossága a két, óriás méretű jegenyefenyő.
5 km-re. A Pásztor-kő az Egyes-kő kistestvére, attól keletre és mintegy 500 méter távolságra található, az Ecsém-tető északnyugat - délkelet irányú vonulatának északnyugati végében. Pedig minden hasadékot végigkutattam. Erre a ládára már sok éve készültem. A tetorol visszafele jovet kerestem meg a dobozt, a leiras alapjan aranylag konnyen megtalaltam, sajnos teljesen el volt azva a tartalma, es osszefagyva, a fuzet hasznalhatatlan, pedig ugy neztem a doboz rendesen le volt zarva, es nem latszott repedes sem rajta. A hófehér sziklatömb több érdekes látnivalót rejteget - az Egyeskővel szemben egy sziklakürtő szája tátong, a hátában két szűk kanyon, az oldalában pedig két zsomboly is van.
5,2 km-re. A Gyimesek egyik különösen szép vidéke Jávárdipataka, ahol a jellegzetes hegyi faházak közt csörgedező patakot a természet vízeséssel teszi még szembetűnőbbé. Majdnem két évre rá, 2012 május 20-án döbbentem rá, hogy elfelejtettem bejelenteni a Zúgó-vízesésnél elrejtett geoláda megtalálását. Megtaláltuk. Megtalaltuk a rejtekhelytalalkozo alkalmaval.
5,2 km-re. A Szép-patak völgyében munkabalesetet szenvedett, és egy 2 tonnás munkagép ráesett egy 10 méteres zuhanás után. Az Egyes-kő közelében található kápolnát, csodaszerű gyógyulásáért, hálából építette a csíkszentdomokosi Bodó Lóránt, 2018-ban.
5,2 km-re. A vasalt mászóút végén egy kis sziklatetőre jutunk, ahol épp annyi hely van, hogy egy pár ember elfér. Egy nagyon könnyen megtalálható doboz. Az Egyeskő-menedékháztól felfelé annyira fantasztikus élményben volt részünk, hogy amikor visszaértünk a házhoz, a feleségemnek jutott eszébe a geoláda. Egyszerű, de mégis nagyszerű rejtés. Bár nem igazi via ferrata, az Egyeskő tetejére vastag vassodronyok segítik a biztonságos feljutást.
5,3 km-re. A Naskalat a Csíki-havasok kopasz fejű, hullámos hátú nagy öregje. Igaz Peter. Gyergyói kincskereső barátaimmal indultunk neki a Terkő-nyereg és a Naskalat-hegycsoport rejtekhelyeit felkeresni. Bár én az erdei menedék mellett pihenve csodáltam a tájat. A Naskalat helynév szláv eredetű, jelentése a mi sárunk, rögünk.
Hegyi menedékhely Naskalat-hegycsoport 5,5 km-re. A Naskalat-csúcs közelében felállított faházikót a fehérmezei és Ördög-tavi hasonló létesítménnyel együtt, 2010 nyarán helyezték el a Hargita megyei tanács programja keretében, önkéntes és hivatásos hegyimentők. Jelenleg a menedékhely közelében néhány esztena található, ami nem mondható túl szerencsés helyzetnek.
5,7 km-re. Csíkszentdomokostól 5 km-re északra, a Nagylók-patak völgyében, a 969 m magas Keresztelet-hegy csúcsától 300 m-re keletre, a patak elágazása fölé emelkedő 835 m magas dombon található a Vársarka. Területét sűrű bozót borítja.
6,2 km-re. Páduai Szent Antal, a szegények védelmezője, a védőszentje a Hidegségen, a Jávárdi-patak földrajzi baloldalán álló Szent Antal kápolnának. A pünkösdi Jávárdi-körtúra után, a Fatányérosban elfogyasztott estebéd előtt még ráadásképpen megkerestük a Páduai Szent Antal kápolnánál, a román geojátszótér által elrejtett geodobozt is. Aranyos kis kápolna. A bejáratot könnyen megtaláltuk. Páduai Szent Antal 1195-1231 között élt, portugál családból származott.
6,5 km-re. A Jávárdi-patak földrajzi bal oldalán, Jávárdipataka északi felében, közvetlenül az út mellett, a meredek oldalban impozáns, égbenyúló, torony formájú kősziklák találhatók. Na, ez aztán jó kapaszkodó, hát aztán a kisebbik szikla megtalálása, melyikből több is van. Bár alulról is látványosak, a toronykövek mellől csodálatos a rálátás a településre, a patakvölgyre.
6,8 km-re. A forrásból kiömlő víz azonmód egy bővizű patakot alkot. Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg? A kertek melletti úton, kocsival közelítettem meg a Melegvíz-forrást, amíg csak lehetett. Háromkút egyik csodája a Melegvíz-forrásnak nevezett bővizű karsztforrás, amely a majd 1800 m magas Hagymás- hegység lábánál tör a felszínre és a kristálytiszta vizű Kisbékás-patakba ömlik.
8 km-re. A Hagymás hegység legmagasabb csúcsa, ahonan tiszta időben páratlan a kilátás a környező hegyekre. Ide, a Nagyhagymás csúcsra. A séta végén megtaláltátok a geodobozt is? Hmm, hogy mi volt előtte?
8,3 km-re. Amikor a tatárveszély megszűnt, elkezdődött a Gyimesek gyors benépesedése, a Tatrosba ömlő patakok völgye is mind beépült. Hidegség a Gyimesek második legrégebbi települése a Gyimesi-szorosnál létrejött Sáncpataka után.
8,4 km-re. Az Urunk színeváltozása római katolikus harangláb a dombon, Hidegség temetőjének közepén emelkedik az ég felé. Amint közelebb kerültem a haranglábhoz, már messziről látszott, a deszka alatt. A mutatós fa harangláb becsületesen ki van kötve a négy sarkánál, sodronykötéllel.
8,4 km-re. A Felső-mező a Fehér-mező felső, keleti részében található. Megközelíthető Háromkút felől, a Melegvíz-forrás közeléből indulva, a Mély-völgyön keresztül, a Csúsztatón. A borús idő miatt választásunk ma a Hagymás-hegységre esett.
8,5 km-re. A Hármaskő a Csíki-havasok északi részében, a Kondra-kereszt turisztikai csomópontjától délkeletre található. A nagy hó miatt nem volt könnyű dolgunk, de sikerült ez is. Volt már részem metsző szélhez, hideghez, nagy hóhoz a Kondra-kereszt közelében, tudom milyen megpróbáltatás lehet. Hát, ez nem semmi. Egy hármas tagozódású, triászkori dolomitmészkőből álló sziklaszirt, mely őskori kristályos alapkőzeten áll.
8,8 km-re. Felcsík legészakibb fekvésű, és egyben legnépesebb községe délen egybeépült Csíkszenttamással, Csíkszentdomokos fő folyóvize az itt még patak nagyságú Olt. A település ütőere a Balánbányára vezető Fő utca, ennek mentén található a közintézmények többsége.
Márton Áron múzeum Csíkszentdomokos 9 km-re. A Márton Áron Múzeumot az egykori magyar királyi állami elemi népiskola épületében rendezték be. Ebben a régi iskolában tanult Márton Áron is, gyerekként.
Római katolikus templom Csíkszentdomokos 9,1 km-re. Csíkszentdomokos kőfallal kerített római katolikus temploma a 18-dik század végén épült, Szent Domokos tiszteletére. A templomot övező kőfal teljes épségében megmaradt, a három ráépített kapubástyával.
9,3 km-re. A gyimesközéploki Hidegségpatakán felfele haladva 10 kilométerre érjük el a Muhos patakot. Marosvásárhely felé tartottam, és szokás szerint nem a legrövidebb, leggyorsabb utat választottam. A ma este koronája a Muhos pataki fürdő, ami egyre csak épül és szépül. Eljöttünk a világ végére egy kis csendért. Itt található egy Büdös víz nevű forrás, melyet az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején gyógyfürdőként hasznosítottak egy kétkádas kis helyiségben.
10,1 km-re. A Garados-domb Csíkszentdomokostól nyugatra emelkedik, a csúcsáról szép kilátás nyílik az Olt mentén hosszan elnyúló Csíkszentdomokosra, illetve a Balánbánya feletti Nagy-Hagymásra. Keszitettem egy panoramat. Erdélyi kirándulásunk alkalmával, teljesen véletlenül bukkantunk rá a geoládára. A ládát nem találtuk a helyén, de érdemes volt felsétálni a hegyre, mert gyönyörű volt a kilátás. A Kis-Garadoson található kőbányában szép, fehér színű kristályos mészkövet, mozaik-alapanyagot termelnek.
10,3 km-re. Bár én voltam az, aki elsőnek megmozgattam a dobozt takaró követ, mivel az nem mozdult elsőre, máshol kezdtem keresni. A túravezetőnek nem feladata a geodobozok tálcán történő átnyújtása a túra résztvevőinek, bejegyzés céljából. Mivel a túravezető nem mozgatott meg minden követ jól. A Nagyhagymásban található mészkő plató.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ködlátó-nyereg adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Köd nélkül - Túránk végén még kiugrottunk a nyeregbe. A panoráma megérdemli a rejtést.
 • A víz még folyik, de a környéke borzalmas.
 • Megtaláltam a filmdobozt, benne a listát.
 • Megtaláltam a dobozt. Nem volt nehéz rátalálni a rejtekre.
 • Szépen rendberakták a forrásokat. Érdemes elsétálni a gyógyforrásokig is, 5 percre vannak.
 • A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. De szerencsére motivált a geodoboz.
 • A Forrás (Csorgó)-utcába érkezve, a patak mellett találtam egy kis parkolásra alkalmas helyet. A helybeliek az autómosón keresztül közelítik meg a forrást, így nem kell cipelni a kocsiig a palackokat.
 • Nosztalgiaséta az egyetem udvarán. Ötletes rejtés, megkacagtatott.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Ködlátó-nyereg? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.