Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Szarkakő - Székelyudvarhely - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Szarkakő - Székelyudvarhely turisztikai látnivalói

Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik. A tetőre érve viszont egy fából épített pihenő fogad, mellette a csúcsjelző oszlop és a feliratos EKE-kő.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Szarkakő - Székelyudvarhely képtárból:

Nyugatról nézve
Nyugatról nézve
Fák felett
Fák felett
A szikla tetején
A szikla tetején
Kinyúló sziklaorom
Kinyúló sziklaorom
Kilátás
Kilátás
Májusban
Májusban
Juh-nyáj
Juh-nyáj
Kerékpárral
Kerékpárral
Esésveszély!
Esésveszély!
A szikla tetejéről
A szikla tetejéről

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szarkakő Székelyudvarhely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Székelyudvarhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szarkakő!

A közelben pedig, szédítő magasság felett, egy keskeny, csúszós és veszélyes ösvényen elérhető sziklakilátó. A városból indulva, útközben elmegyünk egy kőoszlop mellett, kereszttel a tetején, amely egyik stációja a húsvéti határkerülőknek, és amelyet Ferenc Márton és Csender Juliánna állíttatott 1903-ban. A következő stáció a Kőkép, itt is megállunk... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Patakfalva, 3,37 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Udvarhelytől Homoródszentpálig
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szarkakő Székelyudvarhely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak. Ennek a kis pataknak a felső szakaszán több meglepetés is várja a kíváncsi túrázót. Nem láttam csodát ez alkalommal sem. A tavaly ősszel, rejtéskor, nem volt szerencsém túl sok vízhez a Fehéres-patak mély medrében.
Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található. Újkeletű hely. Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek.
Patakfalva régi temploma az 1802-es földrengéskor elpusztul. A falutól délre fekvő Papdomb tetején, a temető szélén állott.
Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg. Homoródremete a Nádas-patak völgyében húzódik meg, minden oldalról magas domboktól védve. Homoródremete látnivalói. Nem a legegyszerűbb eljutni Gyepes faluba, illetve Homoródremetére.
Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek. Ezen a helyen valamikor egy templom állt, mely hajdanán három falu (Patakfalva, Telekfalva, Sándorfalva) közös erőfeszítéséből készülhetett el. Középkor. Sok sok elmaradt bejegyzes. Hát ez furcsa. El nem tudom képzelni, hogy ha már kiástak 5 darab 5x5 méteres gödröt, a hivatkozott cikk szerint, és feltártak annyi falrészletet, akkor miért temették volna vissza? Na de majd csak kiderül. Kerülőút. A képek nem akarnak felmenni, így kerülőútra tereltem őket.
Messze környéken nem látni hasonló épületet. A kő marad. Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba. Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található.
Most már sejtjük, honnan jönnek a teherautók, és minek lett ott aszfalt. Virágtenger. Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és miután megszedtük a markunkat nárcisszal megkerestük ezt a geodobozt is. Nárciszmezők. Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig.
Hivatalos láda, hivatalos geojátszótér. Talán nem haragszik meg a rejtő, ha elárulom, hogy a Haberstumpf-villa bemutatása egy rejtés által, az én ötletem volt. Parasztvakítás. Perretz hadnagy :-) Azért csak hadnagy, mert még nincs száz megtalálásod (itt), hogy százados lehessen belőled. Rossz fénycső. Reggeltől úton voltam, így ideje volt meglátogatni a Kauflandot, pontosabban a bejárat utáni baloldali helyiséget. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum.
A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. Elso megtalalas. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada, ugy inteztem, hogy utam legyen a kozpontba. Belvarosi geodoboz. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. A Patko. Mit tegyen az ember, ha nincs gps, az ido sem tudja, hogy essen, vagy ne essen? Marad az aszfalt, egy-ket doboz csak ossze jon.
A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó, itt áll a Vasszékely. Szinte minden település állítottemlékművet az első és második világháború hősi halottainaktiszteletére. Vasszékely. Esment voltam Udvarhelyen, mivel több időm volt, megsétáltam magam a központban. Megtalaltam. Üdvözletem. Munkálatok. A vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát.
Épült 1781-ben. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11.
A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Az egykori udvarházból, a domokosrendi kolostorból, illetve a négysaroktornyos erődítményből mára csak a Csonkavár maradt meg. A Székelytámadt vár rövid története. Harangkiállítás és Mini Erdély Park. Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók. Harangkiállitás. Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat.
A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.
A műalkotás a város főterének északi részén, a Ferences templom mellett található. Az emlékmű egyszerű, de elgondolkodtató, széttört rácsdarabokon a nyitott bilincs és lánc található. Zárva. Egyáltalán nem látom értelmét, hogy a kerítés zárva van.
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található. Épült 1713 - 1779-ben.
Székelyudvarhely déli részében, a II Rákóczi Ferenc utcával párhuzamosan, attól keletre, egy hosszú és keskeny fenyves található. Az erdőcsík a Jézus Szíve-kápolna szomszédságánál kezdődik.
A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
Ez Székelyudvarhely legrégibb, épségben megmaradt műemlék épülete. Kincses város és a rejtekhely-paradicsom. Hát, ami igaz, az igaz. Hol vannak a székelyudvarhelyiek?. Ez igen. Második. Nem volt nehéz megtalálni a dobozt, a leírás pontos. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek.
Soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll. A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szarkakő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Székelyudvarhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ez az első, amit találtam - Megtaláltam, így nagyon örvendtem. Sajnos a doboz el van hasadva, így megnedvesedett a tartalma.
 • A Kerekerdo felol kozelitettuk meg - Egy Daewoo Tico szemelygepkocsival, remeltem, hogy a kozelebe tudunk jutni. Miutan a hutovizet felfoztem, es az auto dobjat alaposan megutottem, az erdobol kivezeto ut mellett hagytuk az autot.
 • Nem gondoltam volna - Hogy Székelyudvarhelyhez ennyire közel, ilyen jó kirándulóhelyet találunk. A látványos Szarka-kő óvatosan gépkocsival is megközelíthető, bár én a gyalogtúrát ajánlanám vagy kerékpárral közelíteném meg.
 • Május első napjai - Sok szép emlékkel ajándékoztak meg, köztük az az érzés, amit a Szarkakő 40 m magaból nyújtott. A geoláda megtalálása nem csak pár perc volt, viszont fokozta az öröm érzését, hogy ha kissé repedten is de rátaláltunk, tehát nem vitte el sem a róka, sem a nyúl.

Sikerült eljutni Székelyudvarhely környékére? Tetszett a Szarkakő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.