Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Pozsgai erdő - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Pozsgai erdő

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Alsórákosi temető
Gombosfák
Rozsnyói szoros
Just for fun
A hősök régi temetője - Csíkszereda
Márványlap a fűben
Vízimalom - Kisbacon
Őrzünk és védünk
Budak-völgyi tölgyerdő - Óvárhely
8375
Vaskereszt - Szind-tető - Tordai-hasadék
A Nagy-árok fentről
SZNM 9 Római kasztrum - Komolló
Az erődítmény földhányása
Harangláb - Pálpataka
Fejfák
Kőhalom vára
A várőr lakhelye
Kerek-kő
A Kerek-kő délkeleti része

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Pozsgai erdő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Pozsgai erdő!

A legközelebbi település Iltő, 2,91 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Pozsgai erdő közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
10 km-re. Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
11,1 km-re. Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
18,4 km-re. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen.
19,6 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók. A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent.
21,2 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
23,4 km-re. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn. Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani.
23,4 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
25,4 km-re. A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
28,1 km-re. A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik. 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták.
28,3 km-re. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
30,6 km-re. A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
32,9 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják.
33,6 km-re. A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.
34,4 km-re. 1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is.
34,4 km-re. Traianus forrása - Körösbánya.
34,7 km-re. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk. Tiku (Ticu) halma, egy Hallstatt-kori szentély, 540 méterre van a templomtól és 20 méterre délre a vasútvonaltól.
35 km-re. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
35,2 km-re. Tölgyfa - Cebe.
36,5 km-re. Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
36,8 km-re. Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
36,8 km-re. Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
37,4 km-re. Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.
39,2 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
42,9 km-re. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá. Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg. Mert alig volt rá időm. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Pozsgai erdő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ti aztán elszántak vagytok, hogy sem a ködtől, sem a kísértetektől nem féltek. :-) Köszönjük.
 • Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen csodálatos és érdekes természeti képződményt ne keressenek fel a felhasználóink. Az Imre előtti utolsó bejegyzést több mint 3 éve és 3 hónapja írták.
 • Szép volt az idő, gyönyörű volt a kilátás. Sokan nem járnak errelelé, mert a miénk volt a harmadik beirás, pedig csak egy könnyű séta (25 perc) a Bükkszádi vasúti megállótól.
 • A helyszínre érkezve, először a román geojátszótér rejtését akartam megkeresni, mely az egykori római fürdő nyomainak közelében volt elrejtve. Eltűnt, így új geodobozt rejtettem ott.
 • Szép a hely és a fürdő szépen felújitva. Nem fürödtem ott kis korom óta, majd jövöre hátha sikerül.
 • Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. A dobozka elég könnyen meglett miután az ott bámészkodók továbbálltak.
 • Ez is útba esett. Levi után könnyű dolgunk volt.
 • Miután megcsodáltuk a sziklakaput, minden lehető szögből, megkerestük ezt a dobozt is. Nagyon könnyen a kezünkbe került, mert egyértelmű a rejtek.
 • A vármezői látogatásunkból nem maradhatott ki az Égerfás-tó megtekintése.
 • Érdekes ez a doboz, csak a régi egylejest nem értettem. Vagy nem is kell érteni?
 • Délutáni sétára indultunk a kápolnához. A sűrű ködben a hatalmas fekete fenyők törzse még feketébbnek tűnt.
 • Most kell menni, mert a rejtekkel szemben, a kertek szélén megérett a szilva.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Pozsgai erdő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.