Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Vízimalom - Sebesvár - Turisztikai látnivalók
 


Vízimalom - Sebesvár

Vízimalom - Sebesvár turisztikai látnivalói

Vízimalom - Sebesvár..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Vízimalom - Sebesvár képtárból:

113750
113750

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vízimalom Sebesvár fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Sebesvár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vízimalom!

A legközelebbi település Sebesvár, 1,08 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vízimalom Sebesvár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai. Nem került elő. Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott. A környék csodálatos. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban.
Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
Értékei a festett szószék és a szép úrasztala.
Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa. A magyarok által Erdélyben elrejtett első geodoboz. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? Információim szerint a Vigyázón van az Erdélyben, magyarok által elrejtett első geodoboz.
Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom. Ugyanaz. Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső. Retesz a doboz helyén. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt.
Magassága 120 méter, a tetejének a hossza 424 m.
A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
Helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit.
Királyhágó nevét 1808-ban említették először az oklevelek, Bucsa néven. Egy-két geodobozt találtam. Bár számos alkalommal jártam errefelé, mindig siettünk valahová, így a dobozkeresés itt valahogy elmaradt. Érdekes kis temlpom. Váradról jövet megálltunk a nagytemplom elött, hogy megnézzük a kis fatemplomot. Erdekes hely. Visszafele megkerestünk ez a dobozt.
Mennyezete festett, itt található az a sírkő, amely Farnasi Veress Jánosnak, a Mátyás király elleni felkelés egyik vezérének, állít emléket.
1908-ban ez is leég, és ekkori újjáépítése során nyeri mai alakját.
A baloldali szöglethegyen, a Csarnó-tetőn, a régi korban Csarnó avar vezér várat építtetett, melynek ma már nincs nyoma.
Körösfő lakói az országút mentén egész évben működő kirakodóvásárból élnek. Régi doboz az újabb helyen. A régi doboz az újabb helyen rendben van. Amikor előre tudod, hogy itt nem találsz geodobozt. Mivel olvastam, hogy az előttem kereső delia-ék nem találták meg a geodobozt, bár alaposan összematatták a helyet, nem erőltettem a keresést. Kazettás mennyezet. A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot.
A Berettyó egy Romániában eredő és Magyarországon a Sebes-Körösbe torkolló folyó neve. Nagyon szép, békés és tiszta hely. Köszönjük a rejtést, csak ajánlani tudjuk! A bővizü karsztforrás vize kristálytiszta, finom. Forrás. Mivel véletlenül, Kraszna református templomától, a kántor sugallatára kerültünk ide, nem tudtam van-e doboz.
Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza. War u war. Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak. Üres a rejtekhely?. Nézd meg kérlek a rejtekhely fényképét. Itt már csak második voltam. Egy szolóban megejtett kerékpáros kirándulás alkalmával találtam meg ezt a geodobozt.
Ökrök-vízesés. A Sebes-Körösbe ömlő Boiului patak mentén találjuk az Ökrök-vízesést. Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt.
Csáky-kastély romjai - Váralmás, 316.
Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van.
Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól. Csapatmunkával. Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával. EKE napok Sztána. A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. Egy éjszakai akció keretében. Megtaláltuk a srácokkal.
Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
Az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei.
Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
Középkori templomáról nincs adat.
A Hodoaba-völgy vasalt mászóútja Románia legrövidebb, egyben legkönnyebb hivatalos vasalt mászóútja.
A település már az első okleveles említésekor, 1263-ban, mezővárosként szerepel, a XIV-dik század folyamán a Benedek-rend tulajdona, s azután az almási vár birtokába kerül.
Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely.
A várat 1300 körül építették, az egykori valkói uradalom központjaként. Kirabolt rejtek. A várat, valamint a rejteket megtaláltuk, de sajnos ki van rabolva! A helyiek kedvesek, segítőkèszek.
Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). Felkialto jel. Remélem nem szedtétek le a ! jelet, hogy benézzetek mögé ;-) Amúgy a láda ott kell legyen egy sziklarepedésben, mögötte. Szamosbazár körútja 3. Ez már igen, ez már kilátás.
A kilátótól balra található az Angyalszírt. Beárnyékolt geotrekking. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison. Koordináták finomítva. A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre. Láda konverzió !!!. Sziasztok !Először is kösz a visszajelzést Melinek.
A festői szépségű, 3 km hosszú Révi-szorosban található a révi Zichy-cseppkőbarlang. Barlang és vízesés. Nem lévén látogatási nap, szerencsénk volt, hogy mégis beengedtek a barlangba.
Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidékkörvonalai zárják le a látóhatárt. A Varasó-ház felöl másztuk meg a hegyet. Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk. Tiszta véletlenül. Egyszer rég, erre kirándulva, tiszta véletlenül, megtaláltuk a ládát. Véletlenül. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt.
Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Aragyásza kanyon. Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet, amikor a kb. Szamosbazár körútja 2. Hát ez a doboz nem került elő. A trás csoda kanyon. Kedves Meli !Először is köszönöm a visszajelzésed.
A középkorban itt élénk tutajforgalom zajlott, itt szállították a sót és a fát Magyarország felé.
Magyarkiskapus református temploma az egyik legAzlésesebb kalotaszegi templom.
A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. Nagy Phaeton - kis víz. Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést. A vízesés szép volt. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk.
Itt a Fürj-tető dél-nyugati oldalában van az egykori bogártelki bánya, ahol valamikor kaolint bányásztak. Zöld tó. A tó körül sűrű zöld növényzet van, ennek köszönheti, hogy már nem kék. Szóló kerékpárkirándulás. A szólóban megrendezett kerékpárkirándulásom Sztánáról, a Varjuvártól ide vezetett.
Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
A magyarzsombori magas tornyú, fazsindelyes, eredetileg görög katolikus fatemplom, 1643-ban épült.
Kraszna 14-dik században épült temploma csúcsos sisakkal és négy kis fiatoronnyal diszitett tornyáról és festett, állatrajzokkal teli, kazettás mennyezetérol hires.
Zsombory-kúria, XIX-dik század - Magyarzsombor, 34.
1332-ben plébániatemploma van, félköríves szentélyű temploma ebből a korból származik.
Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében. Hazafelé Pádisról. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez.
A mézgedi Czárán Gyula-cseppkőbarlang egyike a Romániában található, elsőként karbantartott, valamint hosszú idők óta nyilvántartott leghosszabb barlangoknak. Cseppkövek. Mutatós már a barlangportál.
Szent Mihály és Gábriel fatemplom - Vaskapu, románul Poarta Salajului - Épült a 18-dik század elején.
A Dubricsony-patak medre Doborcsány közepén egy boltozat nélküli cseppkőbarlang hosszú folyosójához hasonlít.
A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt. Tavaszi kikerics. Kikerics nézőbe jöttünk. Feneketlen kút. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. Virágos rét. Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz.
A fatemplom belső falait az alsóegregyi Ioan Pop festette.
A Lukács-kő, pontosabban a Lukács kövének sziklakilátói, egy hihetetlenül felkapott hely.
Lehet, hogy még mindig az, de ma már nehezebb elérni a tavat a sok bekerített magánterület miatt.
Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva.
A reformáció előtt Szent Mihály tiszteletére szentelt temploma volt, amint azt a falu neve bizonyítja - 1658-ban még áll.
Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy akiellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot.
Újabban a Dán köve elnevezés terjedt el.
A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Patak születik. A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. Vízkelet. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam.
A legújabb technológiával berendezett és kivilágított Farcu kristálybarlang legszebb része a kristálygaléria. Magyar idegenvezetés. Egy kisebb csapattal tettünk látogatást a barlangba.
Itt található a Ponor-kitörés. Csodarét. A Csodavár felől érkeztünk a rétre. Víznyelők. Sajnos, a dobozt nem találtam meg. Felkészületlenül. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava.

Természeti értékek - Kolozs megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Vízimalom adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Sebesvár térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Magánterületnek néz ki - A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett. Az út vége egy udvarban végződött, amolyan panziószerű épülettel...

Sikerült eljutni Sebesvár környékére? Tetszett a Vízimalom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.