Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Sebesvár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Sebesvár

A Sebes patak partja fölé emelkedő dombon áll a középkori vár. Ovális őrtornyának vastag kőfalába ágyazott lépcső vezet fel. A romok minden szemszögből látványosak...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Vártemplom - Sepsiszentgyörgy
A vártemplom
Both-vára - Gyergyószentmiklós
A kápolnához érkezve
Cserealji forrás - Marosvásárhely
Cserealji forrás
Áprily Lajos kútja - Parajd
Áprily Lajos kútja
Pihenő a Fekete-rez felé - Gyergyói-havasok
Ibolya
Református templom - Székelyhíd
Templom portikusszal
Mundra-csúcs - Páring-hegység
Csúcs zászlóval, kereszttel, és csúcsjelzőkkel
Ördöglik - Csíkzsögöd
Geotojás
Benedek Elek borvizes barlang - Kisbacon
Cseppkövek
Szent Imre katolikus templom - Csíkszentimre
Erődített építmény

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sebesvár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sebesvár!

Oklevelek szerint a várat a tatárjárás után emelték a Borsa nemzetség parancsára. 1433-ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sebesvár, 0,29 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Sebesvár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
870 m-re. A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett.
8,2 km-re. A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
8,3 km-re. Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
9,1 km-re. Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
10,1 km-re. Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban. Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai.
12,4 km-re. Értékei a festett szószék és a szép úrasztala. Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van.
12,7 km-re. Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül. Szentélyét valamivel később, de még a gótikus korban bővítik, szélesítve a hajó szélességéig.
14,9 km-re. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa.
Bábony Református templom 15,8 km-re. Kós Károly tervezte 1935-ben. Középkori temploma korán elpusztult, helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit.
16 km-re. Királyhágó nevét 1808-ban említették először az oklevelek, Bucsa néven. Mivel korábban a Nagyvárad–Kolozsvári út Vársonkolyosig, a Sebes-Körös völgyében haladt, és a tavaszi áradások az utat veszélyeztették, 1780-tól Bucsától kezdve a hegynek felfelé Nagybáród irányába új utat építettek. Megtaláltuk. Bár számos alkalommal jártam errefelé, mindig siettünk valahová, így a dobozkeresés itt valahogy elmaradt. Váradról jövet megálltunk a nagytemplom elött, hogy megnézzük a kis fatemplomot.
16 km-re. Magyarvalkón találjuk Kalotaszeg egyik legfestőibb, leglátványosabb, erődített, kettős várfallal körülvett templomát. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt.
16,1 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgy és a Kis-Sebes völgy találkozásánál épült a Dregan-gát. Magassága 120 méter, a tetejének a hossza 424 m, a vízgyűjtő tó területe 292 hektár, gondolom, hogy maximális vízállásnál.
16,6 km-re. A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
16,6 km-re. Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban. Mennyezete festett, itt található az a sírkő, amely Farnasi Veress Jánosnak, a Mátyás király elleni felkelés egyik vezérének, állít emléket.
16,9 km-re. Bucsát elhagyva, a Jád-völgyi állomás mellett a Jád-patak fut be balról a Körösbe, a mindkét oldalon magas sziklás hegyek közötti nyíláson, a Jád-völgy torkán. A baloldali szöglethegyen, a Csarnó-tetőn, a régi korban Csarnó avar vezér várat építtetett, melynek ma már nincs nyoma.
17,2 km-re. Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek. 1908-ban ez is leég, és ekkori újjáépítése során nyeri mai alakját.
18 km-re. Körösfő 1764-ben épült, kazettás mennyezettel díszített, református temploma az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom. Körösfő lakói az országút mentén egész évben működő kirakodóvásárból élnek. A dobozkát megtaláltuk, a templomba sajnos nem sikerült bejutni, de majd legközelebb. Mivel olvastam, hogy az előttem kereső delia-ék nem találták meg a geodobozt, bár alaposan összematatták a helyet, nem erőltettem a keresést. A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot.
18,4 km-re. A Berettyó egy Romániában eredő és Magyarországon a Sebes-Körösbe torkolló folyó neve, nevének jelentése: Berekkel szegélyezett folyó. Az Egyesült-Körös legnagyobb mellékvize, Szilágy megyében ered a Réz-Hegység Ponor csúcsa alatt. Mivel véletlenül, Kraszna református templomától, a kántor sugallatára kerültünk ide, nem tudtam van-e doboz.
19,9 km-re. A Sebes-Körösbe ömlő Boiului patak mentén találjuk az Ökrök-vízesést.
20,2 km-re. Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza. Nagyszerű hely. Egy szolóban megejtett kerékpáros kirándulás alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Nézd meg kérlek a rejtekhely fényképét.
20,4 km-re. Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt. 1903-ban átalakították, lebontott részei nagyrészt tűzre kerültek.
20,5 km-re. Csáky-kastély romjai - Váralmás, 316.
20,6 km-re. Váralmásnak a középkorban plébániatemploma is volt. Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van.
20,7 km-re. Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
21,4 km-re. Megtaláltuk a srácokkal. A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól.
23,5 km-re. Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
25,5 km-re. 1343-ban Jegenye, 1360-ban Jegene, 1666-ban Jegenije, 1670-ben Jeghenye néven jelentkezik az oklevelekben.
25,6 km-re. Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus. Középkori templomáról nincs adat.
25,7 km-re. A Hodoaba-völgy vasalt mászóútja Románia legrövidebb, egyben legkönnyebb hivatalos vasalt mászóútja. Vársonkolyoson, a Királyerdő hegységben található, a Sebes-Körös bal partján.
25,8 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.

Történelmi-kulturális értékek - Kolozs megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Sebesvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Mi sem találtuk meg - Mindhiába kerestük a dobozt. Sokszor járunk errefele, talán mégeegyszer megpróbáljuk.
 • Csigalépcső a hordó-toronyban - Bár több alkalommal meglátogattam már a várat, ezúttal meg szerettem volna találni az itt elrejtett geodobozt. Kocsival egészen a vár útja kezdetéig mentem, itt felirat jelzi, hogy jó helyen vagyunk.
 • Nem szeretném - Valóban nem szeretném, hogy az aranyos csigalépcsőt szétszedjék a kincskeresők. A 3x6 cm-es dobozt a lépcső aljánál, a falban levő üregbe rejtettem, eléggé szembetűnő helyen.
 • Megpróbálom újra - Amennyiben elég szembetűnő helyen volt, a torony is a romok legérdekesebb látnivalója, az elmúlt esztendőben minden esély megvolt rá, hogy turisták vagy helybeli, játszadozó gyerekek megtalálják a geodobozt. Csak azt nem értem, miért nem jelentették be?
 • Reménytelen második próbálkozás, és új rejtés - Nem sok reménnyel érkeztem a második próbálkozásra, hiszen már az első alkalommal is viszonylag alaposan átnéztem a csigalépcső környékét. Nem igazán hagy nyugodni a dolog, szerettem volna legalább az (üres) rejteket megtalálni.
 • Köszönöm - Köszönöm a kitartó munkát, az új rejtést, a hely igazán megérdemli. A mosógép is vár egy dobozt.
 • Felújítás alatt - A vár felújítás alatt van, az út elzárva. Esett az eső, nem próbálkoztam a bejutással, nem kerestem a dobozt.
 • A sodronyt nem próbáltam meg, habár az erőnlétem jó, de megvan a súlyom is hozzá. A rejtek fölötti hídnál leváltam a nagy csapatomtól, és lementem a jobb parton a dobozig.
 • Én a kőrakást bizony fenekestül felforgattam, de sajnos úgy tűnik, hogy a geoládának nyoma veszett. Nem hiszem, hogy eltévesztettem volna a rejtekhelyet: a csúcson mindössze egy kőrakás van, ugyanide vezetnek a koordináták is.
 • Zenei aláfestésként (valamivel korábban) fülgyönyörködtető, ámde sajnos érthetetlen, latin nyelvű egyházi énekeket hallhattunk, míg egy lány gyakorolt, hátat fordítva a látogatóknak. Ezt a rejteket is sokáig kerestük, mígnem rábukkantunk erre az alkalmasnak tűnő zugra.
 • A kísérteteknek is van harisnyájuk? Ők csak lelkek.
 • Sokszori keresgélés után GPS-sel kerestük meg. Nem töltött el olyan nagy boldogsággal mint gps nélkül köszi a rejtést.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Sebesvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.