Leánykavár - Oltszem - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Olteni Bodoc - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Kovászna megye

Leánykavár - Oltszem

A Leánykavár egy régi erődített település. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Kutatósáncok Tönkretett tábla Kilátás a vártetőről Kilátás a Leánykavártól Kilátás a Leánykavártól A doboz fedele A Leánykavárral szemben van a Legényvár? Melyik fának, melyik odújában? Szarkavár? Szűz doboz A megrágott doboz... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Leánykavár Oltszem rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
10572 Erzsébet-kert. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik. 11590 Református templom. Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13. 13910 Bodok-csúcs. A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa. 15782 Prédikáló-kő. A Bodoki-hegységben, a Száldobos-patak fejében találjuk az erózió által gomba formára kialakított Egricskő vagy Prédikáló-kő nevű, 2 méter magas, lapos tetejű sziklaalakzatot. 16896 Henter-mező kőgombái. Málnásfürdőről, a Száldobos-patak völgyéből indulva, a sárga pont turistajelzést követve, kiérünk a Henter-mező legelőjének széles tetejére, a Bodoki-havasok egyik legszebb kilátópontjára. 17270 Barokk kapu. Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva. 18812 Pincevár. A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. 19807 Református templom Étfalva. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén. 22636 Református templom. Kálnok legismertebb személyisége Dr. 23735 Unitárius templom. Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu. 24831 Répás medence. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert. 25214 Várhányás Maksán. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. 25861 Bedő-borvíz. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása. 26156 Veres barátok templomának romja. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja. 27177 Református erődtemplom. Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva.

Néhány székely szó jelentése:
Vessen hezzá = Találja ki az árát. Villámodat = Hajnalhasadás. Vityálódik = Okkal, ok nélkül vitatkozik. Vizestollú = Az első pehelytollak neve. A toll hasonlít a vízhez, színtelen. Vürit = Kiürít valamit. Zádog fa = Hársfa.

Természeti értékek - Kovászna megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Bagoly-forrás
Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el.
Sóskút-forrás
Oltszem Sepsiszentgyörgytől északra fekszik.
Sütei borvíz feredő
A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre.
Oltszemi emlékpark
A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére.
Herecz vára
Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Oltszem III - A sütei forrás kudarca után egy újabb erdei sétát tettünk a Leánykavárhoz...
 • Ládahiány - A karácsonyi ünnepek után, őszies időben indultunk rövid sétára, melyet összekötöttünk néhány láda megtalálásával...
 • A hely itt is megvan... - Hát...
 • Próba-szerencse, mint a mesében - Hát az úgy volt, hogy...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.