Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Várhegy - Sepsiárkos - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Várhegy - Sepsiárkos turisztikai látnivalói

Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A vár déli tornya
A vár déli tornya
A mészkőtufa
A mészkőtufa
Túraútvonal a patak mentén
Túraútvonal a patak mentén
Orbán Balázs-barlang
Orbán Balázs-barlang

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Várhegy Sepsiárkos fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A vár közelében egy elhagyott katonai területet kell kikerülni. "Ha Árkosnak a hasonnevü patak által átfolyt fő völgyén felmegyünk, csakhamar szép, havasias küllemü völgybe érünk, mely völgy messze felhatol a Sepsi- és Miklósvárszéket elválasztó hegységek közé.... Fedezzétek fel Sepsiárkos és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Várhegy!

A legközelebbi település Sepsikőröspatak, 3,67 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Várhegy Sepsiárkos közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján. A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található.
A Ploti-barlangok a Vadasi út mentén a martban, 10-15 méterrel az út szintje fölött találhatók. Az oldalban látszik a fejtésvonal, azt kell követni - a falu végétől, a cigányteleptől vagy 100 méter után kell felkapaszkodni a meredek oldalba. Agyagosan. Ezeket az ugynevezett tektonikus fulkeket mar reg ismertem, meg a favago eveimbol, Kisgyorgy batyank nyomaban felkeresve.
Fenyős tetői vár - Sepsikőröspatak. A Kisgyörgy Zoli bácsi könyvében megadott pont ettől a helytől 470 méterre észak-keletre található, de ott a helyszínen nincs árok, földsánc, vagy más várra utaló nyom. Romlott aludttej a megtalált valamiben. Ha már Kálnokon jártam, nem hagyhattam ki a közeli Fenyős-tetői vár rejtekhelyét sem.
A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja. A Gorgo tetoi fenyvesben. Ez is az utamba esett a Benko kert fele. Virág jelölte. Nagyon pontos a leírás, ezért könnyen meg is találtam, a rejtek előtt bánsági sáfrány ékeskedett, a sípálya tetejéről csodálatos látványt nyújtott az őszi erdő. A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek.
A három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. Csak körbejárni tudtam. Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam. A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű. - Római katolikus templom Sepsiköröspatak Felfedezni. Kivancsi voltam, hogy milyen is a Benko kert.
Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek. Kellemes kis nap volt. A mai nap megtalaltuk a kis meretu geodobozt, azt hiszem mi voltunk az elsok, mert a kis fuzetecskeben meg nem volt egy beiras sem. A rejtekhely értékelése. Gratulálok az itt elrejtett geodoboz első megtalálásához. Egy régi ismert hely számomra. De még a toronyba eddig nem másztam fel, de a dobozért ezt is meg kellett tennem.
A kiépített pihenőhelyen három forrás is található. Pihenő. Valamikor jó bővön folyt itt a víz. A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található.
A kastély sajnos zárva volt. Bánatunkban rejtettünk egy csokitojás dobozt a bal hátsó saroktól pár méterre, a kőfal egy üregébe . Akkor nem volt senki. Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Sikertelen próbálkozás. Miután megérkeztem a faluba, végighajtottam a jegenyesor mentén. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá.
Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg. A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Ha nem keresel s találsz?. Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Bükkfa. Megtaláltam a dobozt.
Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek. A tetvek merre?. Meglett a kút, a vályú is a helyén van. Megközelítés gps nélkül. A Krassó-Szörény geotábor alkalmával, több kalandos találkozásunk volt. Esti séta. Egy kis esti séta a Tetves-kúthoz. Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is.
A famegmunkálás remekműve az itt látható két szép harangláb. A mai nap ujratelepitettem ezt a dobozt. A regi valoban el volt tunve. Tele cigarettacsikkel. Megtaláltam a rejteket,de amint az elöttem megtaláló is írta ,a doboz nincs meg. Unitárius templom Kálnok. Sajnos a zsindelyt megtaláltuk, de a doboz eltűnt. Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu, ebből mára már csak a díszítőfaragás maradt élőben.
Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják. Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét. Kiruccanás a kedvenc fenyvesembe. Leírás alapján kerestük meg, a helyet majdnem annyira ismerem mint a tenyerem. Változás. Nagyot változott az Őrkő környéke. Panoráma. Ez az első ládám, korulbelul 3 perc keresés után meg is lett.
A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása. Haranglábba rejtve. Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. A kis testver. Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt. Katonai temeto. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban. Geocitrom. Az első geocitrom alkalmával találtuk meg ezt a dobozt. Kolcza-gödör, ami már domb. A sepsiszentgyörgyi Geocitrom alkalmával találtam meg ezt a rejtekhelyet.
Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes. Hálófülkében a Vártemplomig. Amint megtudtam, hogy megjelent ez az új rejtekhely a sepsiszentgyörgyi református templomnál, azonnal nekiláttam a készülődésnek. Semmi ejnye-bejnye :-). Bőven van megbecsteleníteni való geodoboz, és naponta kerülnek fel új rejtekhelyek. Vártemplom - Sepsiszentgyörgy. Ez is megvan.
Sugásfürdőről a bölöni Várhegyhez. Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon.
A Székely Nemzeti Múzeum könyvtára (100000 kötet) és a Székely Mikó Kollégium könyvtára (30000 kötet) gyűjteményével. Nem volt a dobozban semmi. A dobozt megtalaltam, viszont nem volt benne semmi. A leírás alapján. Könnyen meglett. Lóhalálában Sepsiszentgyörgyre. Ahogy értesültem róla, hogy megjelent ez az új rejtekhely a Bod Péter könyvtárnál, befogtam a lovakat, közéjük csaptam és lóhalálában vágtattam Sepsiszentgyörgyre. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett.
A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. Pincevararol roviden. Pincevarat jol ismerem, a Haromszeki vartura-kalauzban az en fenykepem szerepel a varrol. Várjuk. Gábor, várjuk akkor türelmetlenül az új ládáid bejelentéseit a rengeteg meglepetéssel. Türelmetlenül. A rejtekhelyek megtalálásáról szóló bejelentéseket türelmesen várjuk, az új ládák bejelentését türelmetlenül :-) Azért, ha van fotód a Pincevárról, felteheted. E hegynyúlvány tetejét nevezi a nép Pincevárnak.
Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Bronzba ontott no. Vetro Artur alkotasa.
Szobrok a Bálház helyén Sepsiszentgyörgy Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház. Oreg fak a parkban. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Várhegy adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Sepsiárkos térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Új geodobozt kell majd itt rejteni - Útban az Istenszéke felé, röviden megálltunk a gyergyóditrói kéttornyú templom mellett. Bár számtalanszor jártam már erre, valahogy mindig siettünk, és elmaradt az itt elrejtett geodoboz megkeresése.
 • Utvonal - Milyen irányból közelítetted meg a tavat?
 • Semmi, csak a csikkek - A templom és a harangláb gyönyörű, a tölgyfa ősrégi, a zsindely is a helyén, de alatta semmi csak a csikkek körös-körül.
 • Vár a Maros fölött - A nagy kánikula ellenére is kikapaszkodtunk a várhoz, a kökénybokrok között. A szúnyogok szerencsére nem bírták a hőséget.

Sikerült eljutni Sepsiárkos környékére? Tetszett a Várhegy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.