Arad település (Arad megye) Központ: Arad.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Arad (Arad megye) és környéke turisztikai látnivalói

Aradi vár 2,74 km-re
Arad városának a történelem folyamán több vára is volt,sőt, maga a középkori városmag is máshol helyezkedett el, mint manapság.

Kovászi

Kovászi 23,61 km-re
Kovászi talán legértékesebb látnivalója a középkori templom romja, a viszonylag jó állapotban megmaradt templomtoronnyal.

Saroltavár 28,29 km-re
Charlottenburg, 1910 és 1918 között Saroltavár (románul Charlotenburg, korábban Charlottenburg, más néven Sarlota vagy Barita, németül Charlottenburg) Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik.

Nyolc boldogság Temesvár 48,54 km-re
Nyolc boldogság üvegablak-sorozat a püspöki palota folyosóján, az udvar felőli oldalon.

Arad-Temesvári Vasút Új-Aradi híd 3,46 km-re
Arad-Temesvári Vasút vidéki Vasút pályaudvarából kiindulva Új-Aradot, Német-Ságot, Vingát, Orczifalvát, Merczifalvát és Szentandrást érintve Temesvárra vezet, ahol az államvasút pályaudvarába érkezik.

Solymosvár

Solymosvár 32,85 km-re
Solymosvár Máriaradna közelében található, a tatárjárás után építették, de a 17-dik század vége óta romokban áll. A doboz tartalma teljesen átázott - A tájékoztató is penészes már. Képtelen segítség - Miután sokszor autóztam el a várdomb tövében, és sokszor terveztem, hogy, na majd a következő alkalommal. Vár a Maros fölött - A nagy kánikula ellenére is kikapaszkodtunk a várhoz, a kökénybokrok között.

Bolyai János emléktábla Temesvár 48,76 km-re
Bolyai János emléktábla - Jecza Péter, 1993.

Erzsébet híd Arad 3,37 km-re
Arad déli részén, a Maroson átvezető hídnak az évek során több neve is volt, többek között : József főherceg híd-, Gróf Károlyi Gyula híd-, és Erzsébet híd-nak is nevezték.

Kalodva vára

Kalodva vára 27,64 km-re
A Solymosi-hegység dél-nyugati részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva község.

Középkori templomrom

Középkori templomrom Világos 26,06 km-re
Világos egyik legjelentősebb látnivalója, a vár mellett, a Vasile Alecsandri utcában található középkori templomrom.

Turbinák Temesvár 48,02 km-re
A Béga csatornán vízlépcsőként is szolgáló erőmű épületét Székely László tervezte, 1907-ben kezdték építeni.

Győröd tava 48,02 km-re
Győröd tava

Feneketlen-tó Battonya 31,5 km-re
A Feneketlen-tó Mezőhegyes és Battonya között, a 48-as erdő szélén található, a talajvízzel feltelt krátere az 1961 december 29-én bekövetkezett gázkitörés eredménye.

Útépítők emlékműve Szakálháza 49,06 km-re
Az Útépítők emlékműve az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a 6-os kilométerkőnél található.

Vidéki levendula Temesfüves 26,5 km-re
A Vidéki Levendula levenduláskertbe Angustiafolia Sevastopolis fajtájú levendulát ültettek.

Milleniumi templom Temesvár 48,27 km-re
A temesvári Milleniumi templom a Gyárváros központjának számító Kossuth tér közvetlen közelében, a Coronini téren található.

Evangélikus lutheránus templom Arad 1,43 km-re
Az aradi Evangélikus Luteránus templomot 1905 és 1906 között építették neogótikus stílusban Szántay Lajos tervei alapján.

Mária-emlékmű Temesvár 49,15 km-re
Mária-emlékmű a Józsefváros és az Erzsébetváros határán, a Mária-téren - Temesvár.

Kálváriadomb Billéd 43,89 km-re
A Temesvár felől Nagyszentmiklós felé utazva, Billédtől körülbelül 2 kilométerre, a jobb oldalon emelkedik a Kálváriadomb.

Fekete nyár Ópálos 24,72 km-re
A fekete nyár a Maros folyó és a vasútvonal között található, Ópálostól délkeletre.

Vásárhelyi–Bréda-kastély Lőkösháza 29,41 km-re
Az 1810 körül klasszicista stílusban épült, műemlék Vásárhely-Bréda-kastély Lőkösháza mellett, a Bréda-majorban található - bár jelenleg magántulajdonban van, a hét minden napján látogatható.

Szentháromság szobor Arad 2,03 km-re
Az aradi Szentháromság szobrot a XVIII-dik századi pestisjárványok emlékére emelt eredeti fogadalmi szobor helyett állították 1901-ben.

Szabadság-szobor Arad 2,05 km-re
Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a Vesztőhelyen emelt márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt  egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására.

Sailer Antal-szoborcsoport Temesvár 48,99 km-re
Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.

Feltót vára

Feltót vára 47,23 km-re
A Solymosi-hegység északi lábánál, a Csigér-patak mellett fekszik Feltót község.

Gerhardinum katolikus líceum Temesvár 48,99 km-re
A piarista kegyes tanítórend a magyarlakta vidékeken a 18-dik század első felében terjedt el - az ősi csanádi egyházmegyében Szentannán működtettek kollégiumot, amely a növendékek kis száma miatt 1788-ban megszűnt, majd az iskola II József rendelete alapján Temesvárra került.

Földvár Mezőzsadány 28,9 km-re
Földvár - Mezőzsadány

Aradi vértanúk vesztőhelye 3,36 km-re
Az aradi vértanúk vesztőhelye

Honvéd-emlékmű Temesvár 47,42 km-re
Az 1948-as Honvéd-emlékmű, vagy selyemgyártelki obeliszk, ahogy még nevezik, a Győrödi úton, a 6-os számú ház telkén áll.

Római-katolikus székesegyház Temesvár 48,34 km-re
A temesvári római-katolikus székesegyház az egykori Losonczi téren található, a város történelmi központjában.

Temesvári csata emlékmű Újbesenyő 43,26 km-re
A Temesvárt Nagyszentmiklóssal összekötő DN6-os országútról a 12-es kilométerkőnél bekötőút ágazik le Újbesenyő felé.

Rózsafüzér rózsakert Mondorlak 10,76 km-re
Rózsafüzér rózsakert - Mondorlak

Ópálos Temeshidegkúti halásztó 22,97 km-re
A tavat Temeshidegkúti halásztónak hívják, románul Iazul Zabrani, de a vízfelület Ópálos település területén található.

[ Fel ↑ ]

Szent Gellért püspök szobra Nagycsanád 56,21 km-re. Szent Gellért püspök egészalakos szobra Nagycsanádon, a római katolikus templom előtt áll, a 6-os főút mellett - Huber József szobrász alkotása, 1815-ben állították fel.

Vukovics Sebő sírhelye Berekszó 52,84 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a falu területén 90 fokos kanyart ír le.

Maderspach Ferenc sírhelye Zsombolya 64,48 km-re. Zsombolya központjából, a Szent Flórián szobortól indulva, a Polgármesteri Hivatal és a Stefan Jäger Múzeum előtt elhaladva jutunk el a városi temetőhöz, melynek körülbelül mértani középpontjában helyezkedik el a derékbatört oszlop alakú síremlék.

Csatád 52,92 km-re. Csatád a román-szerb határ közelében fekszik.

Őslénytani lelőhely Radmanóc 50,53 km-re. Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.

Gabonamúzeum Békéscsaba 56,33 km-re. A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely Békéscsabán, a Gyulai út 65 szám alatt található, 1980 október 31-én nyitották meg.

Beliczey-kastély Csabaszabadi 51,2 km-re. Beliczey József egykori Békés megyei főispán kastélya 1870 körül épült - oszlopos portikuszú, klasszicizáló épület, melyet 1910 körül eklektikus-szecessziós, egytornyos villává bővítettek ki.

Petőfi Sándor emlékmű Szabadfalu 52,27 km-re. Látványos ünnepség keretében, először 1899 július 30-án állított emléktáblát az 1848-49 évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen.

Buziásfürdő 64,44 km-re. Buziásfürdő Temesvártól 33 km-re fekszik.

48-as Honvéd sírhely Gyergyámos 54,16 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a Gyertyámos központjában a 693-as megyei útra kanyarodva jutunk el a köztemetőig, melynek a bejárattal átellenes határa mentén, közvetlenül egy tó közelében található a sírhely.

Ötvösd tava 64,21 km-re. Ötvösd tava

Bégaszuszányi halomsírok 67,56 km-re. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk.

Nákó-kastély Nagyszentmiklós 54,49 km-re. A nagyszentmiklósi Nákó kastélyban, a Pro Bartók Társaság rendszeresen szervez koncerteket, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultása közreműködésével, évente 3-4 alkalommal.

Zsuppányi halomsírok 68,28 km-re. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.